Algemeen nieuws

  1. In de Chinese Hubei-provincie zijn 15 personen om het leven gekomen door het nieuwe coronavirus en heeft China nu in totaal 1.287 besmettingen. In Frankrijk, waar de eerste twee Europese besmettingen zijn gemeld, is er een derde geval ontdekt.
  2. De 52-jarige Nederlandse aanhanger van de Amerikaanse president Donald Trump die opdook in het onderzoek naar de Oekraïneaffaire, gaat aangifte doen van laster, zo meldt het Amerikaanse medium NBC News. Dit doet de man tegen de Republikeinse politicus Robert Hyde, die de Nederlander aanwees als bron van informatie over een Amerikaanse oud-ambassadeur in Oekraïne.
  3. De lichamen van de drie Amerikaanse bemanningsleden van een blusvliegtuig dat donderdag neerstortte in Australië, zijn zaterdag geborgen. Dat meldt de politie van de Australische deelstaat New South Wales zaterdag.
  4. In het oosten van Turkije heeft vrijdag een aardbeving plaatsgevonden met een magnitude van 6.5. Daarbij vielen zeker vier doden, meerdere mensen raakten gewond.
  5. Achttien personen zijn vrijdagavond om het leven gekomen door een zware aardbeving in de Turkse provincie Elazig, ongeveer 550 kilometer ten oosten van de hoofdstad Ankara. Vijfhonderd personen zijn gewond geraakt en hulpdiensten zoeken onder het puin naar 30 mensen. De aardbeving had een magnitude van 6,8.
  6. Nederland maakt het minste gebruik van duurzame energie van alle lidstaten van de Europese Unie, zo blijkt vrijdag uit cijfers van Eurostat. 7,4 procent van de Nederlandse energie kwam in 2018 van hernieuwbare bronnen, terwijl dit percentage in 2020 14 procent zou moeten zijn.
  7. Het nieuwe coronavirus dat is uitgebroken in China heeft nu ook Europa bereikt. In Frankrijk zijn twee ziektegevallen, meldt de Franse minister van Gezondheid vrijdagavond.
  8. Jaap van Dissel, infectieziektenexpert van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), heeft donderdag op reactieplatform NUjij tal van vragen over het nieuwe coronavirus beantwoord. We zetten de interessantste vragen en antwoorden op een rij.
  9. Het aantal meldingen van seksuele intimidatie op Nederlandse universiteiten is in twee jaar tijd bijna verdubbeld, dat blijkt vrijdag uit cijfers die zijn opgevraagd door EenVandaag.
  10. Bij de raketaanvallen van Iran op een legerbasis in Irak begin januari zijn 34 Amerikanen gewond geraakt, meldt het Pentagon vrijdag. Daarmee komen de Amerikaanse autoriteiten terug op hun uitspraak van vorige week dat er elf militairen lichtgewond waren geraakt bij de aanval.
Top