Algemeen nieuws

  1. Het noodnummer 112 was maandag vanaf 16.00 uur ruim drie uur lang niet bereikbaar vanwege een storing bij KPN. Omdat in eerste instantie geen landelijk noodnummer beschikbaar was, deelden lokale hulpdiensten massaal hun 06-nummers op sociale media. Bij veel veiligheidsregio's was het improviseren, blijkt maandagavond uit een rondgang van NU.nl.
  2. Het valt niet mee om de arbeidswet uit 1907 zo te hervormen dat die naadloos aansluit bij de arbeidsmarkt van deze tijd. Er komt een minimumtarief voor zzp'ers en een opdrachtgeversverklaring moet meer zekerheid bieden, maar een "fundamentele herijking van het arbeidsrecht" duurt dan ook eerder tien dan twee jaar, zegt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken.
  3. In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag.
  4. Een ambtenaar die interne stukken rondom de zaak over kinderopvangtoeslag naar buiten zou hebben gebracht, waardoor Staatssecretaris Menno Snel (Financiƫn) onder vuur ligt, is door de fiscus op non-actief gezet, melden Trouwen RTL Nieuws op basis van anonieme bronnen.De persoon wordt verdacht van schending van zijn ambtseed.
  5. De dinsdag wordt er na de afgelopen 'tropennacht' niet koeler op. Aan de kust wordt het zo'n 30 graden, in het (zuid)oosten kan het kwik tot boven de 35 graden stijgen.
  6. In grote delen van Nederland blijft vannacht de temperatuur boven de 20 graden, waardoor er sprake is van een 'tropennacht', meldt Weerplaza. Sinds het begin van de metingen in 1901 waren er slechts zes tropennachten maar nog nooit in de maand juni. De hoge temperaturen bezorgen de Nederlandse Spoorwegen (NS) en ProRail hoofdbrekens, schrijft NOS.
  7. NU.nl-redacteuren Mark Leene en Job van der Plicht praten na over de elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden.
  8. De Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders heeft gezegd dat hij alle studieleningen in de VS wil kwijtschelden. Het zou gaan om een bedrag van om en nabij de 1,6 biljoen dollar, zo'n 1,4 biljoen euro.
  9. Een op de vijf kerken in Nederland dient inmiddels een andere functie. Het gaat om zo'n 1400 van de in totaal bijna 6900 kerken, blijkt uit onderzoek van Trouw.
  10. In Bihar, een van de armste staten van India, zijn binnen een maand meer dan 150 kinderen gestorven aan een hersenontsteking, het Acute Encephalitis Syndrome (AES). Een Indiase rechtbank heeft maandag een onderzoek ingesteld naar de crisis, meldt het Franse persbureau AFP.
Top