Flevoland

 1. De Golfslag in Emmeloord is vrijdag definitief verkocht aan een projectontwikkelaar uit Zwolle. Het voormalige zorgcentrum aan de rand van het centrum staat al een aantal jaren leeg. Eind vorig jaar woedde er brand op de benedenverdieping.

  Volgens makelaar Martijn Muller wil de koper het pand opknappen en er verschillende soorten appartementen in ontwikkelen. Koper Accretio Aedificium zou veel ervaring hebben met het herontwikkelen van grote panden.

  Het pand zou te groot zijn om er één soort appartementen in te ontwikkelen. De koper kiest daarom voor woningen voor verschillende doelgroepen.

  De laatste ouderen die in De Golfslag woonden, vertrokken in 2015 uit het gebouw. Daarna woonde een handvol anti-krakers op de benedenverdieping. De eigenaar wilde van het gebouw af omdat het verouderd was.

  Er waren al eerder plannen voor de bouw van appartementen in het gebouw. De aanvankelijke koper had moeite om de benodigde vergunningen rond te krijgen. Toen deze koper vervolgens overleed, kwam de ontwikkeling stil te liggen.

  Het gebouw aan het Smedingplein 2 werd eind jaren 60 van de vorige eeuw door architect Abe Bonnema ontworpen.

 2. Flevolanders gaan iets vaker naar hun werk dan andere Nederlanders. Dat blijkt uit data van de app CovidRadar. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) vragen via die app duizenden Nederlanders dagelijks naar hun gezondheid en gedrag in de coronaperiode.

  Uit de cijfers blijkt dat ongeveer een kwart van de deelnemers dagelijks het huis uit gaat om naar werk te gaan. In heel Nederland is dat een paar procent minder. Ook komt kortademigheid in de provincie iets meer voor dan landelijk het geval is. Ook hebben Flevolanders iets minder contact met andere mensen binnen 5 meter afstand. Provinciegenoten zien gemiddeld zo'n vijf mensen, in de rest van Nederland gaat dat richting de zes.

  De CovidRadar app wordt vrijwillig ingevuld. In totaal wordt dat dagelijks door ruim 3.600 Flevolanders gedaan.

 3. Aanvoerder Wilko Braam heeft donderdagavond voor de laatste keer meegetraind bij voetbalclub ASV Dronten. Hij vertrekt per direct bij de tweedeklasser om aan de slag te gaan als jeugdtrainer bij eredivisie-club PEC Zwolle. Zes weken geleden werden de eerste contacten gelegd en deze week heeft Braam zijn trainer en medespelers op de hoogte gebracht van zijn vertrek.

  De 28-jarige Braam ziet zijn nieuwe job als een prachtige kans, die hij niet kon laten glippen: "Uiteindelijk heb ik tijdens mijn actieve voetbalcarrière meerdere kansen gehad om bij een profclub aan de slag te gaan als trainer. Die heb ik eigenlijk altijd afgewimpeld, omdat ik graag als amateurvoetballer wilde kijken waar mijn plafond lag. Op dit moment ben ik op een leeftijd gekomen dat ik denk: deze kans moet ik niet meer laten liggen."

  De Drontenaar is ambitieus en heeft enorm veel zin in zijn nieuwe uitdaging: "Ik word als hoofdtrainer verantwoordelijk voor het elftal voor spelers onder de 14 jaar. PEC Zwolle werkt met een systeem waarin hoofd- en assistent trainers worden gekoppeld aan andere teams. Ik mag daarom ook mee gaan lopen bij het elftal van PEC onder de 17 jaar. Verder zal ik veel gesprekken gaan voeren met video-analisten, fysiek trainers en fysiotherapeuten. Eigenlijk alles wat er binnen het betaald voetbal bij komt kijken".

  Braam zal deze maand zijn studie 'human resource management' afronden en heeft dus onmiddellijk ook een vaste baan gevonden: "Dat was ook de prachtige kans die er nu ligt. Mijn studie loopt deze maand af. Ik wist eigenlijk niet precies wat ik wilde: bij welke werkgever of in wat voor een functie. Op het moment dat dan je droomjob voorbij komt, die ik als sinds mijn 13e of 14e jaar ambieer, dan denk ik dat ik een prachtige keuze heb gemaakt."

  De voetbaltrainer Braam heeft één grote droom: "Als kleine jongen heb ik altijd gezegd dat ik graag in het profvoetbal wilde terechtkomen. Dit is mij als profvoetballer helaas niet gelukt. Nu ga ik het proberen als proftrainer. Daar heb ik nu mijn eerste stapje in mogen maken en daar ben ik PEC dankbaar voor. Ik heb mij wel voorgenomen om nu stapje voor stapje te gaan ervaren hoe het is. Ik wil mijzelf de ontwikkeling gunnen die ik nodig heb om te kijken waar uiteindelijk de lat ligt", aldus Wilko Braam.

 4. Een persoon is vrijdagmiddag gewond geraakt bij een schietincident op de Jaagmeent in Almere Haven. De persoon is aanspreekbaar, meldt de politie. De politie zocht naar vier verdachten, maar die zijn tot dusver niet gevonden.

  Het incident was omstreeks 15.00 uur, waarna het slachtoffer een woning in vluchtte. De politie stuurde al snel een Burgernet-melding uit, om de verdachten - vier getinte personen met rastahaar - op te sporen, maar dat leverde niets op. Ook de inzet van een politiehelikopter en een zoektocht in het Waterlandsebos en bij volkstuintjes in de buurt mocht niet baten.

  De toedracht van de schietpartij wordt nog onderzocht.

  [tweet:https://twitter.com/Burgernet_FL/status/1268894113333686274]

 5. De uitzendbranche in Flevoland wordt ook hard getroffen door de coronacrisis. De krimp in banen is in de provincie het hoogste van Nederland. Uitzendbureau Randstad adviseert de flexwerkers omscholing. "In sommige sectoren is straks bijna geen werk meer te vinden, terwijl er in andere sectoren nog steeds schaarste is", aldus Hans Huzen van Randstad.

  De werkloosheid neemt vooral toe in de horeca, schoonmaak en administratie. Op dit moment is er wel vraag naar verkoopmedewerkers en magazijnmedewerkers. In het onderwijs, zorg en ICT is nog steeds sprake van schaarste.

  "Gelukkig nemen veel flexkrachten ons advies om om te scholen serieus. Wij ondersteunen daarin en er zijn ook voldoende andere mogelijkheden. Als je je eigen verantwoordelijkheid hierin niet neemt, zit je straks misschien wel zonder werk", aldus Hans Huzen.

 6. Er komt een groot datacenter op bedrijventerrein Trekkersveld in Zeewolde. De gemeente heeft dat vrijdagmiddag bekendgemaakt. Hiervoor wordt 166 hectare nieuw bedrijventerrein aangelegd, naast het bestaande Trekkersveld. Een datacenter is een computerknooppunt waar informatie wordt opgeslagen.

  Het bedrijf dat het datacenter wil bouwen is Amerikaans, maar om welk bedrijf het gaat is nog niet bekend. Het bedrijf wil niet in de openbaarheid treden zolang de komst naar Zeewolde nog niet helemaal zeker is. Daarvoor moet de gemeente onder meer nog het bestemmingsplan in orde maken. Daarnaast bestaat de angst dat andere ondernemers misbruik van de informatie gaan maken. Volgens wethouder Egge Jan de Jonge is het bedrijf een betrouwbare partner en is er inmiddels een intentie-overeenkomst.

  [youtube:https://youtu.be/9DL64RllDT8]

  Het gaat in totaal om vijf grote hallen met servers. Daartussen moeten kantoren komen voor het personeel. De bouw van het datacenter neemt 5 tot 7 jaar in beslag. De werkzaamheden verschaffen werk voor zo'n 1.500 mensen.

  Hoogwaardige werkgelegenheid
  Als het datacenter klaar is, biedt het werkgelegenheid aan 500 mensen. En na dit eerste deel van het center houdt het Amerikaanse bedrijf er rekening mee dat er nog een deel bijkomt. Daarvoor is ook al grond naast het datacenter gereserveerd. Een deel van de warmte die de computers van het datacenter produceren, wordt gebruikt om huizen in Zeewolde, Harderwijk, Lelystad en Almere mee te verwarmen.

  Wethouder Egge Jan de Jonge van Economische Zaken is enthousiast over de ontwikkeling, omdat het volgens hem hoogwaardige werkgelegenheid met zich meebrengt die goed aansluit bij het hogere opleidingsniveau in de regio. Naast het datacenter wordt er 35 hectare grond ontwikkeld voor andere bedrijvigheid. Dat is bedoeld voor lokale en regionale ondernemers die willen uitbreiden of zich willen vestigen in Zeewolde.

  Het bedrijf heeft veel stroom nodig om de computers draaiende te houden. De gemeente heeft met Amerikaanse bedrijf afgesproken dat ze zoveel mogelijk gebruik maken van duurzame energie.

  Overleg met de boeren
  Voordat de uitbreiding van het bedrijventerrein gerealiseerd kan worden, moet er nog wel worden overlegd met de agrariërs in het gebied. Vier boerderijen moeten worden uitgekocht. Het Amerikaanse bedrijf is daarover met hen in overleg.

  De gemeente hoopt halverwege 2021 te beginnen met de voorbereidende werkzaamheden. Dit is de vierde uitbreiding van Trekkersveld, waarmee het bedrijvengebied tussen de Spiekweg en de Knardijk op een totale oppervlakte van 356 hectare komt.

 7. Een No Deal-Brexit lijkt onvermijdelijk geworden. Dat zegt Europarlementariër Peter van Dalen als reactie op de persconferentie van Brexitonderhandelaar Michel Barnier. Die liet vrijdag weten dat er nog altijd geen doorbraak is gerealiseerd in het overleg tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

  Vooral op het gebied van de visserij geven de Britten geen krimp. Volgens Barnier is er bij hen geen wil om tot een snel akkoord te komen op het vlak van de visrechten op de Noordzee. Een visserijovereenkomst is van groot belang voor de Urker vissers.

  "Situatie dramatisch voor de visserijsector"
  De huidige situatie is dramatisch voor de Nederlandse visserij, zegt Europarlementariër Van Dalen. "De Europese positie is helder: geen visserijakkoord, dan ook geen handelsakkoord. Als de toegang tot de westelijke wateren van de Noordzee voor de Nederlandse en Europese vissers gesloten wordt, komt de Europese mattenklopper uit de kast: de Britten krijgen dan te maken met hoge tarieven op vis en visproducten die zij naar de landen van de Europese Unie exporteren. Een onwenselijke maatregel, maar onvermijdelijk”.

  Onderhandelingen gaan eind juni verder
  De onderhandelingen kunnen volgens Barnier eind deze maand worden hervat. De absolute deadline voor een akkoord is volgens hem 31 oktober.

  De Britten zijn op 1 februari uit de EU gestapt maar zijn tot eind dit jaar nog gebonden aan de EU-regels. Voor 1 juli moeten ze aangeven of ze de onderhandelingen willen verlengen met (maximaal) twee jaar. De Britse onderhandelaars zeggen nog altijd dat niet te zullen doen.

 8. Gezondheidscentrum Parkwijk in Almere is sinds deze week geen coronalocatie meer. In maart werd het centrum als tijdelijke huisartsenpost ingericht voor patiënten met luchtwegklachten. Nu het aantal mensen met corona-achtige klachten afneemt, is het centrum weer gewoon een huisartsenpraktijk.

  In verband met de coronacrisis werd de gezondheidszorg in Almere op 19 maart aangepast. Bepaalde gezondheidscentra werden ingericht om mensen met corona-achtige klachten te behandelen. Wie geen luchtwegklachten had, werd dan naar een ander centrum doorgestuurd. Door de patiëntenstroom te scheiden hoopten de huisartsenposten de kans op verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken.

  Dat wordt nu dus gedeeltelijk weer teruggedraaid. Wie overdag naar de huisarts moet, kan weer gewoon contact opnemen met de eigen arts. Ongeacht of het om corona-achtige klachten gaat.

  Alleen met een afspraak
  Na kantoortijden is er wel nog steeds een scheiding van patiënten. De huisartsenpost in het Flevoziekenhuis is opgesplitst. De locatie in het ziekenhuis is alleen voor mensen met luchtwegklachten. Wie daar geen last van heeft, kan terecht in Medi-Mere Poort. Beide locaties zijn open buiten kantoortijden om. Patiënten kunnen daar alleen op afspraak terecht.

 9. Het Jeugd- en Gezinsteam (JGT) Lelystad zegt onevenredig hard getroffen te worden door de bezuinigingen van de gemeente op de jeugdzorg.

  In totaal wordt er 5,9 miljoen bezuinigd op de jeugdhulp in de stad. Daarvan wordt 3 miljoen op de subsidie van JGT ingehouden. Momenteel krijgt de organisatie jaarlijks ruim 5 miljoen euro van de gemeente.

  De aangekondigde bezuinigingen zorgen voor grote onzekerheid bij de kinderen en gezinnen waar JGT mee te maken heeft. Daarnaast zitten nu ook de ongeveer 85 medewerkers van JGT in onzekerheid. De organisatie snapt dat er bezuinigd moet worden, maar: "Een bezuiniging van deze omvang en in dit tempo, op een voor de kwetsbare gezinnen en voor de kostenbeheersing zo belangrijke functie als de toegang, is in deze fase echter onverantwoord." Vorig jaar heeft JGT ruim 1.300 kinderen ondersteuning geboden.

  JGT maakt zich grote zorgen om de kwaliteit van zorg na de bezuiniging. Als deze doorgaan heeft JGT bijvoorbeeld geen tijd meer om goed onderzoek te doen om te kijken welke hulp voor een kind of gezin het beste is.

 10. De eerder aangekondigde pilot rond de verruiming van koopzondagen in Dronten wordt uitgesteld tot december. Omdat het advies wordt gegeven om zoveel mogelijk drukte te vermijden zal een proef nu geen representatief beeld geven, laat het stadsbestuur weten.

  Op dit moment mogen de winkels 14 zondagen per jaar open zijn en supermarkten elke zondag een paar uur. Uit de pilot moet blijken of een verruiming wenselijk is.

  In februari en maart zijn er enquêtes afgenomen onder inwoners en ondernemers, waarvan de uitkomsten zijn verwerkt in een rapport. Daaruit worden kaders opgesteld om zoveel mogelijk rekening te houden met alle wensen en behoeften.

  Verder verwacht het college dit najaar een bijeenkomst te houden met betrokken ondernemers en vertegenwoordigers van geloofsgemeenschappen. Uit deze gesprekken kunnen verdere richtlijnen voor de pilot worden ingevuld. Als de bestrijding van Covid-19 positief doorzet streeft de gemeente Dronten ernaar om op 1 december te starten met de koopzondagenproef.

Please publish modules in offcanvas position.