Flevoland

 1. Snelweg A6 is dinsdagavond ter hoogte van afslag Lelystad urenlang afgesloten geweest in verband met gladheid. Door platgereden sneeuw op het viaduct was het volgens Rijkswaterstaat onverantwoord om de hoofdrijbaan richting Emmeloord open te houden. Dat was rond 21:00 uur 's avonds.

  Eerst heeft wegbeheerder geprobeerd om met zout de A6 weer begaanbaar te maken. Maar die oplossing bleek niet afdoende. Daarna is besloten om de zogenoemde Firestorm uit Zwolle te laten komen. Deze grote machine spuit onder hoge druk warm water met een zoutoplossing in het wegdek. Pas na middernacht kon de snelweg weer open. 

  Verkeer werd in de tussentijd omgeleid via afslag Lelystad. Onderaan bij de stoplichten mochten automobilisten een u-bocht maken om daarna hun reis via de A6 richting het noorden weer voort te zetten. 

 2. Een groep peuters is woensdagmorgen in de bibliotheek in Swifterbant voorgelezen door een heuse politieagent. Dat gebeurde in het kader van de Nationale Voorleesdagen. De agent las voor uit 'Een huis voor Harry', het prentenboek van het jaar 2019, geschreven door Leo Timmers.

  De Voorleesdagen worden jaarlijks georganiseerd. Met de campagne wordt het belang van het voorlezen aan kinderen tot zes jaar benadrukt.

  De komende dagen zullen veel bekende en onbekende Nederlanders in bibliotheken en op peuterspeelzalen en kinderdagverblijven voorlezen uit 'Een huis voor Harry'. Prinses Laurentien gaf woensdagmorgen in Amsterdam de officiële aftrap voor de Voorleesdagen.

 3. Twintig konikpaarden uit het Oostvaardersveld in Lelystad zijn woensdagochtend vervoerd naar Texel. 

  De hengsten verhuizen naar het waddeneiland omdat de kudde te groot is geworden voor het leefgebied in het Oostvaardersveld.

  Vorige week werden er al 40 konikpaarden naar het Lauwersmeer in Groningen vervoerd.

 4. Vakantiepark De Eemhof wordt voorlopig nog niet gerenoveerd. Dat laat een woordvoerder van Center Parcs weten. Woensdag werd bekend dat het bedrijf 550 miljoen euro investeert in het renoveren van verschillende vakantieparken in Europa.

  Dat De Eemhof niet gerenoveerd wordt heeft te maken met de eigenaar van de parken, vertelt de woordvoerder. De parken die een make-over krijgen zijn van Blackstone. Met de eigenaar van De Eemhof lopen nog onderhandelingen.

  In februari onderzocht de Consumentenbond hoe schoon de vakantieparken in Nederland zijn. De resultaten in het vakantiepark in Zeewolde waren niet best. Center Parcs beloofde daarop om alle vakantieparken te gaan renoveren. Wanneer De Eemhof precies wordt aangepakt, is nog niet duidelijk.
   
  In totaal bezit Center Parcs 27 parken in vier verschillende landen. 

 5. Voel jij je meer Flevolander of Nederlander? Of ben jij vooral een trotse Europeaan?

  Hoe sterk voel je je verbonden met je woonplaats, regio of provincie? Of voel je je vooral verbonden met Nederland, Europa of het geboorteland van je ouders? Spreek je thuis een dialect of een andere taal dan het Nederlands? Waar ben je trots op of waar schaam je je voor? Omroep Flevoland wil het graag weten en doet onderzoek samen met de NOS en bureau I&O Research.

  Over twee maanden zijn er weer verkiezingen voor Provinciale Staten. Reden om eens in te zoomen op ons thuisgevoel. Zie je jezelf als Flevolander of eerder als bijvoorbeeld Almeerder of Urker? En wat precies maakt Flevoland tot het gebied waar jij iets mee hebt?

  In maart publiceren we de uitkomsten. Dan zal ook blijken of wij meer provinciegevoel hebben dan anderen, of juist niet. Doe mee en beantwoord een korte vragenlijst!

  VUL HIER DE ENQUÊTE IN

  In verband met een storing kan het zijn dat de link niet werkt. Probeer het dan later nog eens.

 6. De politie heeft dinsdagmiddag een Emmeloordse automobilist drievoudig beboet. Dat meldt Landelijke Eenheid Noordwest. De man reed zonder geldige APK, autoverzekering en had een versleten band. Hij werd gesnapt toen hij met zijn telefoon in de hand aan het rijden was.

  De bestuurder trok de aandacht omdat hij langzamer reed dan het andere verkeer op de A6. Toen de man aan de kant gezet was bleek een van de voorbanden compleet versleten te zijn. De man kreeg bekeuringen voor het vasthouden van de telefoon, de gladde band en geen autoverzekering.

  Uit de gegevens van de politie bleek dat de man eerder aangehouden was in een onverzekerde auto. Om er zeker van te zijn dat hij nu niet weer de weg op ging, is de auto door de politie in beslag genomen. De man moest met het openbaar vervoer naar huis.

 7. Het is koud buiten en dus is het belangrijk om je warm aan te kleden. Toch gaan negen leerlingen van basisschool Het Lichtschip in Ens elke dag in korte broek naar school. 

  Ze hebben namelijk een weddenschap gesloten met meester Freerk Postmus van groep 7/8 en afgesproken dat ze elke schooldag een korte broek aantrekken. "Dat doen we al een paar jaar", legt Niek van der Slikke uit. "Als we het volhouden krijgen we bij ons rapport een extra oorkonde en eeuwige roem."

  Traditie
  De weddenschap is een traditie geworden dankzij meester Freerk, die in de zomer altijd korte broeken draagt. "Ik daagde de leerlingen uit om dat tot oktober vol te houden, maar toen wilden ze proberen om dat het hele schooljaar vol te houden", legt hij uit. 

  Toch is het meester Freerk zelf nog nooit gelukt. Ook dit schooljaar heeft hij de korte broek weer ingeruild voor een lange. "Maar die jongens zeggen nu zelfs dat ik een watje ben", grapt hij. "Ze gaan maar door. Het zijn echte bikkels."

  Volhouden
  Ondanks dat eeuwige roem op het spel staat, is het voor de leerlingen soms heel verleidelijk om toch een lange broek aan te trekken. "Het moeilijkste is dat je weet dat je een korte broek aan moet trekken en dat je het extra koud gaat krijgen", vertelt Jason van Unen. 

 8. In Restaurant Marrakech aan de Grote Markt in Almere woedde dinsdagavond een brand. De appartementen boven de eetgelegenheid werden tijdelijk ontruimd.

  De brand startte rond kwart voor twaalf en was na ongeveer een half uur blussen onder controle. De bewoners mochten na een uur terug naar huis.

  De oorzaak van de brand is niet bekend. De zaak is overgedragen aan de verzekering.

 9. Directeur Hanne Buis van Lelystad Airport heeft er alle vertrouwen in dat als er in mei politieke duidelijkheid komt over de luchthaven, het mogelijk is om in april 2020 met vakantievluchten te beginnen.

  Dat zei ze dinsdag bij de nieuwjaarsbijeenkomst van de luchthaven in de nieuwe terminal. Eerder deze maand zei Transavia tegen Omroep Flevoland dat vliegen vanaf april 2020 praktisch onhaalbaar wordt als niet in maart/april of uiterlijk voor de zomer de openingsdatum van het vliegveld is vastgelegd. Het voorbereiden van vluchten vergt volgens Transavia nu eenmaal een jaar.

  Hanne Buis denkt dat er minder tijd nodig is. Zij is in gesprek met diverse luchtvaartmaatschappijen over hun komst naar Lelystad. Met lage havengelden en de garantie dat vluchten binnen 25 minuten na aankomst weer kunnen vertrekken, wil Lelystad maatschappijen aantrekken die bereid zijn hun plek op Schiphol op te geven.

  Corendon: regeling voor ons niet eerlijk
  Luchtvaartmaatschappij Corendon vindt de regeling die minister Van Nieuwenhuizen hiervoor heeft bedacht niet eerlijk, zo zei directeur Steven van der Heijden bij de nieuwjaarsbijeenkomst. Volgens hem bevoordeelt de regeling maatschappijen, die hun vakantievluchten op Schiphol opgeven voor transfervluchten. Als vakantiemaatschappij heeft Corendon dat soort vluchten voor overstappers niet. Zou zij naar Lelystad willen, dan is zij gedwongen Schiphol helemaal te verlaten. Dat wil Corendon niet, al benadrukt Van der Heijden dat hij juist graag vanaf Lelystad wil vliegen.

  Van der Heijden houdt rekening met een scenario dat Lelystad Airport niet open gaat, als binnen de regeringscoalitie een meerderheid vasthoudt aan de eis uit het regeerakkoord dat zelfstandige groei van het vliegveld niet is toegestaan. Die eis botst met het principe van vrije toegang, dat de Europese Commissie verlangt. Komt de politiek er nu niet uit, dan lukt dat wellicht pas onder een nieuw regeerakkoord van een volgend kabinet.

  Lelystadse Boer wil producten verkopen
  Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst tekende Lelystad Airport een intentieverklaring met de Lelystadse Boer. De overeenkomst moet er toe leiden dat de organisatie van agrariërs uit de directe omgeving van de luchthaven straks verse voedingsproducten gaat verkopen in de terminal.

 10. Kickbokser Endy Semeleer uit Emmeloord werkt op dit moment volop toe naar een wereldtitelgevecht van de organisatie Enfusion. Semeleer werkt deze periode vooral aan zijn conditie omdat hij tijdens het kickboksgala in Eindhoven vijf ronden moet vechten. Tijdens reguliere partijen worden er drie ronden gevochten en dus moet Semeleer extra fit zijn.

  Semeleer gaat voor zijn tweede wereldtitel in zijn nog jonge carrière. In oktober won de Emmeloorder in de gewichtsklasse tot 75 kilo van Azis Kallah. De wedstrijd op zaterdagavond 23 februari tegen Tayfun Ozcan gaat om een gewichtsklasse lager.

  In december 2017 won de Emmeloorder in Abu Dhabi 100.000 euro tijdens een toernooi waardoor zijn sportcarrière in een stroomversnelling kwam.
   

Top