Flevoland

 1. Op Urk is het monument 'Levenslicht' onthuld. Het monument is letterlijk deel van het tijdelijke lichtmonument dat Studio Roosegaarde ontwierp. Het bestaat uit 104.000 steentjes, die symbool staan voor slachtoffers van de Holocaust.

  Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Urk, is van 24 januari tot en met 31 januari het tijdelijke Holocaustmonument ‘Levenslicht’ te zien op het plein bij de Bethelkerk.

  Nabestaanden van Urker verzetsheld Pieter Hoekman onthulden het monument.

 2. De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 16-jarige Almeerder van de A27 geplukt. De auto waarin hij reed was al bij Blaricum opgevallen door vreemd rijgedrag. De auto reed erg langzaam en wisselde voortdurend van rijstrook. Dat schrijft de landelijke Eenheid Noordwest van de politie op facebook.

  Bij de afslag Almere/Zeewolde aan de Waterlandseweg werd de auto tot stoppen gemaand. De jongen liet een rijbewijs zien, maar dat was een rijbewijs voor een bromfiets. Naast de bestuurder en tussen twee andere passagiers bleken verschillende lachgasflessen te liggen. Naast de bestuurdersstoel lag ook een ballon die nog nat van het speeksel was.

  In totaal lagen er 13, zowel lege als volle, lachgasflessen in de auto. De 16-jarige heeft verschillende bekeuringen gekregen, niet alleen voor het rijden zonder rijbewijs maar ook voor gevaar en hinder veroorzaken op de weg. Hij kreeg ook een boete voor het rijden met een gladde band.

  Verder wordt er nog een proces-verbaal opgemaakt voor het op onjuiste wijze, zonder veiligheidsmaatregelen, vervoeren van lachgas.

  [facebook:https://www.facebook.com/1636627583256915/posts/2495554330697565]

 3. Dit weekend staat in het teken van de Nationale Voorleesdagen, je kan tuinvogels tellen of meedoen aan het NK Mens Erger Je Niet!

  [iframe:https://script.omroepflevoland.nl/embed/visitflevoland/:1000]

 4. LTO Noord, de vereniging voor agrarisch ondernemers, wil net als de VVD-fractie in de Tweede Kamer dat het rijk snel grootschalig onderhoud gaat doen aan 164 pachthoeves in Nederland.

  De VVDwil dat er haast gemaakt wordt met de inhaalslag van het achterstallig onderhoud. De laatste tien jaar is er niet veel gebeurd. LTO Noord kent de situatie en praat al enkele jaren met het rijk over het aanpakken van problemen met lekkende daken, rottende kozijnen en deuren en ander ongemak. Tot nu toe met weinig resultaat.

  Huurders van de boerderijen ergeren zich aan de lakse opstelling van het rijk. Zij vinden dat de overheid moet investeren in onder meer de isolatie van de woningen, schilderbeurten en het opknappen van daken en goten.

  Huurders als Wilma Schra zouden het liefst de boerderij kopen, zodat ze zelf onderhoud kunnen plegen, maar dat wil het rijk niet.

  De beheerder van de panden, het Rijksvastgoedbedrijf, komt eind januari met een plan van aanpak. De minister heeft na Kamervragen van de VVD toegezegd dat er geld komt voor herstelwerkzaamheden. Welk bedrag beschikbaar komt, is nog niet duidelijk.

 5. Kunstrijdster Niki Wories uit Almere is er vrijdag niet in geslaagd om de finale te halen bij het EK kunstrijden in Oostenrijk.

  Na de korte kür wist Wories zich niet te plaatsen bij de beste 24 schaatssters, waardoor de Almeerse niet mag uitkomen op de lange kür.

  Het was voor Wories haar derde EK-deelname. In 2016 behaalde ze de 20e plaats, in 2015 eindigde ze als 31e.

 6. Tientallen kinderen liepen vrijdag in Almere mee in een klimaatmars. De mars begon bij de culturele instelling KAF aan de Esplanade en liep door het nieuwe stadshart. De kinderen droegen daarbij spandoeken die ze vlak voor aanvang van de tocht zelf hadden gemaakt in KAF.

  De klimaatmars is georganiseerd door de stichting Kleur in Cultuur en KAF.

  De mars vormde de aftrap van de expositie Hoogtij(d) over klimaatverandering. Daarin toont fotograaf Kadir van Lohuizen beelden van klimaatverandering. Van Lohuizen reisde daarvoor naar diverse landen.

 7. Een verhoging van de huurprijs door Sportbedrijf Lelystad is een aantal verenigingen koud op het dak gevallen. De prijs voor de huur van de sporthal bij de Rietlanden is per 1 januari bijna 7 procent omhoog gegaan. Dat is veel geld volgens voorzitter Herman van Haarlem van volleybalvereniging VV Volta. Tegen de nieuwe verhoging is bezwaar aangetekend bij Sportbedrijf Lelystad.

  Van Haarlem vind vooral de termijn waarin de vereniging de verhoging te horen kreeg erg kort. 16 december kondigde Sportbedrijf Lelystad aan dat de huur omhoog ging. Twee weken later ging de verhoging in. "Als we langer de tijd zouden hebben, dan is het mogelijk om de verhoging voor te leggen aan onze leden. Dan kunnen we samen kijken hoe we dit oplossen." Volgens hem is de huur in 1,5 jaar zelfs met zo'n 18 procent gestegen.

  Meer betalen, of minder volleyballen
  De verhoging heeft twee mogelijke gevolgen voor VV Volta: de contributie moet omhoog, of het aantal te huren zaaluren moeten omlaag. In beide gevallen is het mogelijk dat leden weglopen. Volgens Van Haarlem gaat dat rechtstreeks tegen de ambitie van de gemeente Lelystad in. Die wil graag meer mensen aan het sporten krijgen.

  De huurverhoging van het Sportbedrijf begrijpt Van Haarlem daarom niet. Wel zegt hij dat die keuze waarschijnlijk is gemaakt omdat de gemeente de subsidie aan het Sportbedrijf niet geïndexeerd heeft. Met andere woorden: het geld dat de gemeente aan het sportbedrijf geeft, gaat niet omhoog evenredig aan de inflatie.

  1500 euro per jaar
  Ook de badmintonvereniging in Lelystad is niet blij met de verhoging van de huur. In totaal verwacht BC Flevoland dat de huur volgend jaar zo'n 1500 euro hoger is. Bestuurslid Jeroen Pilon weet nog niet welke gevolgen de verhoging heeft. Alle opties om de schade te beperken worden nu bekeken. Daarbij noemt Pilon een verhoging van de contributie of eventueel extra inkomsten door middel van van nieuwe sponsors.

  Ook BC Flevoland vindt het lastig dat het Sportbedrijf de verhoging zo kort van te voren heeft aangekondigd. De badmintonvereniging heeft ook bezwaar gemaakt bij het Sportbedrijf tegen de huurverhoging. Volgens Van Haarlem van VV Volta hebben ook de basketbal- en handbalvereniging dat inmiddels gedaan. Het plan is om op korte termijn met het Sportbedrijf om de tafel te gaan zitten voor een oplossing.

  Kosten stijgen, subsidie niet
  Het Sportbedrijf zegt geen andere optie te hebben dan de huurprijzen te verhogen. De kosten van de lonen en onderhoud stijgen, maar de subsidie van de gemeente niet. Volgens het Sportbedrijf is de verhoging zo veel mogelijk beperkt. "Uiteraard begrijpen we de teleurstelling dat de stijging meer is dan de reguliere indexering." Het is niet duidelijk of het Sportbedrijf de bezwaren al binnen heeft en of het met de verenigingen in gesprek wil. De organisatie was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

  De gemeente heeft in november al gezegd dat een verhoging van de huurprijs, kan leiden tot minder inwoners die sporten in de stad. De gemeente vroeg daarom de tarieven voor accommodaties alleen te verhogen 'waar dit mogelijk en absoluut noodzakelijk is'.

  Toch toestemming voor verhoging
  Ondanks de waarschuwing gaf de gemeente het Sportbedrijf wel toestemming om de tarieven voor maatschappelijke sportvoorzieningen bij De Koploper en sportcomplex De Rietlanden te verhogen. De verhoging mag maximaal 10 procent boven de normale indexering zijn.

 8. "Ik heb het niet gedaan". En dus ging Kees Schulze uit Almere helemaal tot aan de Raad van State om een afvalboete aan te vechten. Met succes, de boete van 165 euro is kwijtgescholden. En dat gebeurt maar zelden.

  Schulze kreeg de boete omdat er een grote hoeveelheid keuken- en bouwafval was gevonden, met daartussen een enveloppe met zijn naam en adres erop. Dat afval lag ruim 13 kilometer bij zijn woning vandaan. Het is Schulze een raadsel hoe die enveloppe er tussen is gekomen. Bovendien heeft hij geen enkele reden om afval zo ver weg te dumpen: bij hem om de hoek is een gratis afvalperron.

  Rudolf het rendier
  Hij heeft wel een theorie. Vlak voor kerst 2018 bestelde hij online bij een Chinees bedrijf een rood en groen kerstoverhemd met Rudolf het rendier erop. Dat pakketje heeft hij nooit ontvangen. Het was geen duur overhemd, dus daar lag hij niet echt wakker van. Nu denkt hij dat het ergens anders bezorgd is en dat zo zijn naam en adres tussen het afval terecht kwam.

  Toen de boete binnenkwam maakte hij bezwaar bij de gemeente. Die verklaarde het ongegrond en stopte er een algemene brief bij met tien rechterlijke uitspraken. Met als onderliggende boodschap: je moet wel van hele goede huize komen wil je een hoger beroep winnen.

  Voordeel van de twijfel
  Maar bij de Raad van State had de Almeerder dus wel succes. In de mondelinge uitspraak kreeg Schulze te horen dat hij het voordeel van de twijfel krijgt. Wat daarbij ook meespeelde was dat hij de moeite had genomen om naar Den Haag te komen. De gemeente was niet komen opdagen.

 9. Voetballers Arthur van der Veen van VV Unicum en Pim Herrewijn van Batavia'90 zijn zaterdag tussen 15.00 - 17.00 uur even geen goede vrienden. Normaal gesproken zijn het dikke maatjes, maar dan staan de spelers oog in oog als tegenstander van elkaar in de tweede klasse G.

  Vanaf 15.00 uur wordt de stadsderby tussen Batavia'90 en VV Unicum gespeeld. Het tweetal zegt dat ze tijdens het duel het gevoel van vriendschap even kunnen uitschakelen en dat alleen winnen dan op dat moment telt. "Tijdens de wedstrijd ben je elkaars vijand en daarna gaat het wel weer prima", zegt Van der Veen.

  Het verschil op de ranglijst tussen koploper Batavia'90 en Unicum is één punt. Het is de eerste confrontatie tussen beide ploegen dit seizoen.

 10. Een 38-jarige man is donderdag veroordeeld voor belastingfraude. De man zou onterecht ruim 86.000 euro aan belasting teruggevraagd hebben. Volgens De Stentor gaat het om de eigenaar van een recherchebureau in Dronten dat fraudeurs opspoorde. De man heeft 140 uur werkstraf opgelegd gekregen.

  De man verwerkte in tussen oktober 2014 en juli 2015 valse facturen in de administratie van zijn bedrijf. Daardoor leek het net alsof zijn bedrijf veel geld had uitgegeven. Door een belastingregel voor bedrijven kon hij een deel van de zogenoemde voorbelasting terugvragen. Dat onterecht teruggevraagde bedrag liep op tot 86.810 euro.

  Een controleambtenaar van de Belastingdienst startte in 2015 een onderzoek naar de boekhouding omdat zijn uitgaven opvallend hoog waren in verhouding tot de grootte van het bedrijf. De ambtenaar concludeerde dat een deel van de facturen waarschijnlijk vals was. Daarna werd er een strafrechtelijk onderzoek gestart.

  Geen bewezen schuld accountant
  De man zelf beweert dat hij niks met de facturen te maken had. Hij wijst naar de accountant als schuldige. Volgens de rechtbank is de schuld van de accountant niet bewezen. Tegelijkertijd was wel aangetoond dat de man wist hoe hij facturen op moest maken en in de boekhouding moest verwerken.

  Voorwaardelijke celstraf
  Naast de werkstraf heeft hij een voorwaardelijke celstraf van een half jaar gekregen. Gaat hij binnen de proeftijd van drie jaar weer de mist in dan moet hij alsnog naar de gevangenis. De rechtbank hield bij het vonnis rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man. Hij heeft co-ouderschap over zijn kinderen. Gevangenisstraf zou ervoor zorgen dat hij de zorg over zijn kinderen verliest en werkeloos zou worden. Dan kan hij ook zijn belastingschuld niet langer terugbetalen. Daarnaast is de man nooit eerder veroordeeld voor belastingfraude.

Top