Flevoland

 1. Minister Bruno Bruins blijft zich er voor inzetten om stapje voor stapje meer spoedzorg in Lelystad en Emmeloord te krijgen. Bruins zei dat tijdens een debat in de Tweede Kamer over de toekomst van de IJsselmeerziekenhuizen. Hij is opgelucht dat serieuze partijen de ziekenhuiszorg in Flevoland willen overnemen. 

  De oppositie heeft zware kritiek op de minister na zijn brief van dinsdagavond waarin hij schrijft dat spoedeisende hulp en acute verloskunde op dit moment onmogelijk te behouden zijn in Lelystad.

  Bruno Bruins betuigt spijt:[Youtube:https://youtu.be/MWBdrLFyb6E]

  Bruins zei een paar weken geleden dat hij er alles aan zou doen om die afdelingen open te houden, maar dat is volgens hem nu onmogelijk omdat er onvoldoende personeel beschikbaar is. Veel partijen willen weten hoe het kan dat het personeel van het MC Zuiderzee dat tegenspreekt. Minister Bruins zal dat onder de aandacht brengen van het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk dat de zorg in Lelystad overneemt.  

  PVV-Kamerlid Fleur Agema voelt zich bedrogen. Volgens haar schuift Bruins de verantwoordelijkheid af op de curatoren en de zorgverzekeraars die geen heil zien in het openhouden van een volwaardig ziekenhuis.

  Volgens SP-Kamerlid Henk van Gerven is minister Bruins onbetrouwbaar. Hij zal later in het debat een motie indienen waarin hij oproept om alsnog spoedeisende hulp en acute verloskunde in Lelystad te behouden. 

  Samenvatting eerste reacties:[Youtube:https://youtu.be/K1h4CCghU9w]

  Baby's op snelweg geboren
  De SGP vindt het onaanvaardbaar dat de afdeling acute verloskunde verdwijnt. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop vraagt zich af waarom personeelstekorten elders in het land niet leiden tot het sluiten van afdelingen verloskunde. Voor Bisschop is het een schrikbeeld dat zwangere vrouwen verder moeten reizen en baby's op de snelweg worden geboren.

  Regeringspartijen zijn een stuk milder dan de oppositie over de rol en verantwoordelijkheid van minister Bruins. Fracties hechten wel aan diepgaand onderzoek naar de oorzaak van het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en naar marktwerking in de zorg.

  [Tweet:https://twitter.com/MarjanvanEns/status/1065253067170418690]

   

 2. Voorafgaande aan de brand in een woning aan de Pluvierenweg in Zeewolde hebben omwonenden een explosie gehoord. Dat meldt de politie. Getuigen zagen vervolgens een auto met hoge snelheid wegrijden. 

  Wat er precies in de woning op het Golf- en Villaresort Harderwold in Zeewolde is gebeurd, is nog onduidelijk. Het vuur ontstond rond 15.15 uur. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt. De bovenverdieping van de woning is volledig uitgebrand. 

  Het huis wordt voorlopig bewaakt. De polite verwacht donderdag iets meer te kunnen zeggen over de oorzaak van de brand. 


  [Tweet:https://twitter.com/ICinHKeo/status/1065258659498917888]

  [Tweet:https://twitter.com/GerritJanGorter/status/1065270852516831233]

 3. In een grootschalig onderzoek naar ondermijnende criminaliteit heeft de politie deze  woensdag twee kopstukken van motorclub Caloh Wagoh aangehouden. Vanwege dit onderzoek is ook een inval geweest in Almere.

  Of er in Almere ook iemand aangehouden is, is niet bekend. Er waren op meerdere plaatsen in Nederland invallen. De politie wil ook niet zeggen of er dingen in beslag zijn genomen bij de inval in Almere. 

  Volgens het openbaar ministerie valt de motorclub onder de OMG’s (Outlaw Motorcycle Gangs) en zijn ze bekend door hun ondermijnende criminele activiteiten en gewelddadig optreden. De aangehouden mannen worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie.

 4. Een autobrand bij Emmeloord heeft woensdagavond voor een flinke file gezorgd op de A6 richting Joure. Volgens een getuige is niemand gewond geraakt.

  De rechterrijstrook was afgesloten waardoor er maar één rijbaan overbleef voor het doorgaande verkeer. De vertraging was op het hoogtepunt volgend de ANWB ongeveer een uur. 

  De auto is volledig uitgebrand. 

  [Instagram:https://www.instagram.com/p/Bqcw01mCj69/]

 5. Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) zal tijdens de Brexit-onderhandelingen een speciaal vervaardigde gouden Urker oorbel dragen. 

  Ze kreeg de gouden creool woensdagmiddag overhandigd. Juwelier Juriaan Romkes uit Urk is de maker van het sieraad. "De oorbel is ontworpen door een aantal kunstenaars. Zij wilden een sieraad laten ontwerpen om een lans te breken voor de visserij bij de onderhandelingen over de Brexit." 

  'Zon, zee en wolken'
  De oorbel is een statement zegt Romkes: " Annie Schreijer-Pierik staat voor de vissers van Urk. Op de oorbel is een Urker viskotter te zien. Je ziet de thema's zon, zee en de wolken. Het is echt een plaatje geworden."

  Het gaat om één oorbel, niet om een paar. "Op Urk dragen we altijd één oorbel en geen paar." Aldus de trotse juwelier. 

 6. De politie heeft een minderjarig meisje aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij het beschieten van een woning aan de Maandagstraat in Almere. Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedde dinsdagavond aandacht aan deze zaak. 

  Na de uitzending kwamen er tien tips binnen. Volgens de politie werd het meisje aangehouden naar aanleiding van deze tips. De politie wil niet zeggen hoe oud de verdachte is of waar ze vandaan komt. Ze zal verhoord worden.

  Op 31 maart werd een huis aan de Maandagstraat beschoten door twee jongens die met een scooter naar het huis waren gereden. Opsporing Verzocht besteedde eerder dit jaar ook al aandacht aan de zaak. Toen kwamen er twintig tips binnen.

 7. Je zult maar in de buurt wonen van iemand die overlast veroorzaakt omdat hij geestelijk ziek is. Zoals Pascal en Richard in Lelystad, die zich geen raad weten met hun buurman die geregeld de weg kwijt is.

  Hun situatie is niet uniek, want hulpverleners komen in wijken steeds vaker mensen tegen die in psychische nood zitten. “We zien dat de problemen steeds complexer worden”, zegt Saskia Meulenberg van Stichting Welzijn Lelystad.

  Lelystad is koploper
  Eerder dit jaar al maakte de politie zich zorgen over een forse toename van overlast door verwarde mensen. Dat is een landelijk verschijnsel, maar in Flevoland zijn er verhoudingsgewijs veel gevallen. Lelystad hoorde vorig jaar tot de koplopers met acht meldingen per duizend inwoners.

  Het komt niet uit de lucht vallen dat je in wijken meer dan vroeger mensen tegenkomt met psychische problemen. Tegenwoordig worden patiënten niet zo snel meer opgenomen en wordt de geestelijke gezondheidszorg zo veel mogelijk thuis gegeven.

  Verhuurder is geen zorginstelling
  Dat blijft in de omgeving van de patiënt niet altijd onopgemerkt. Dat ziet onder andere woningbouwvereniging Centrada. Als bewoners melden dat er een overlastgever in de buurt woont, gaat er iemand op af. “Maar we zijn geen zorginstelling”, zegt Martine Visser van de woningverhuurder. “Als er niemand is die helpt, zitten wij met de handen in het haar.”

  Dat is de kern van het probleem: bij de hulpverlening zijn veel partijen betrokken, maar de samenwerking gaat niet soepel. Iedereen gaat uit van zijn eigen opdracht, zegt de Lelystadse wethouder Nelly den Os (PvdA). “Ook wij als gemeente. Daarbij lopen we tegen grenzen aan.”

 8. Het klopt niet dat er onvoldoende personeel is om in Lelystad een volwaardig ziekenhuis te houden. Ook voor de spoedeisende hulp zijn genoeg artsen en verpleegkundigen beschikbaar. Dat schrijven de verpleegkundigen van het MC Zuiderzee in Lelystad woensdag aan onder anderen minister Bruins voor Medische Zorg, de curatoren en de directie van het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk. 

  Volgens de verpleegkundigen is eerder deze maand via een enquête aangetoond dat 80% van de medewerkers van het ziekenhuis na een doorstart wil blijven. De curator zou hebben beloofd dat mee te nemen in de onderhandelingen. Dinsdagavond maakte minister Bruins in een brief bekend dat na een doorstart door het St Jansdal de afdelingen spoedeisende hulp en acute zorg verdwijnen. Dat zou komen door een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen en specialisten in de regio Flevoland. 

  Volgens de verpleegkundigen kwam er na het lezen van de brief van de minister een groot gevoel van boosheid en machteloosheid bij hen op. Ze vinden het vreemd dat ze niet bij gesprekken worden betrokken en vinden dat ze slecht van de ontwikkelingen op de hoogte zijn gehouden. Daardoor ontstaat onzekerheid waardoor mensen gaan solliciteren. Het lijkt er volgens de verpleegkundigen op dat er moedwillig wordt ingespeeld op het vertrek van medewerkers dat 'eieren voor het geld' kiest.  

  'Personele bezetting aantoonbaar goed'
  Ook volgens de medische staf is de personele bezetting van de acute zorg de afgelopen jaren aantoonbaar goed geweest. In een persbericht namens het hele personeel schrijft de staf dat het noodzakelijk is voor alle inwoners in het verzorgingsgebied dat er een volwaardig ziekenhuis blijft; met 24/7 spoedeisende hulp, een beddenhuis, volwaardige OK-faciliteiten en acute klinische verloskunde.

  LIVE Kamerdebat Ziekenhuizen
  Woensdagmiddag moet minister Bruno Bruins de Tweede Kamer uitleggen waarom het ziekenhuis met volwaardige SEH en acute verloskunde niet open kan blijven. Dat debat zendt Omroep Flevoland live uit op de website en de app.

 9. De straten De Helling en De Noord in Dronten gaan volgend jaar op de schop. Over de twee straten rijdt veel verkeer van en naar het centrum van Dronten. Het inrichtingsplan is samen met de omwonenden en winkeliers bedacht. Voor beide straten wordt nu de variant uitgevoerd die op de meeste stemmen van omwonenden kon rekenen. 

  Bij De Helling gaan automobilisten voortaan haaks parkeren in plaats van langs de weg. Ook komt er aan beide kanten van de weg een rij bomen en komen er 24 extra parkeerplaatsen bij. Bij De Noord wordt de hoofdrijbaan smaller, zodat er ruimte ontstaat voor fietsstroken. Ook krijgt De Noord een breed voetpad. 

  De gemeente wil in maart met de werkzaamheden beginnen. 

 10. "Onbegrijpelijk en onacceptabel". Zo reageert wethouder Freek Brouwer van de gemeente Urk op de inhoud van de brief van minister Bruno Bruins over de IJsselmeerziekenhuizen.

  De minister schrijft aan de Tweede Kamer dat het niet mogelijk is om in Lelystad volwaardige ziekenhuiszorg te behouden. "Op allerlei manieren hebben we ons standpunt kenbaar gemaakt. Jammer genoeg zonder het gewenste resultaat", aldus Brouwer in een schriftelijke reactie. 

  Bruins liet aan de kamer weten dat het niet mogelijk is vanwege een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen en specialisten in de regio Flevoland. Wel kan er een ziekenhuis behouden worden waar patiënten terecht kunnen voor alle poliklinische zorg en laagcomplexe operaties. Voor spoedeisende hulp moet uitgeweken worden naar andere ziekenhuizen. 

  In Noordoostpolder wil de Antonius Zorggroep de bestaande spoedpost in Emmeloord voortzetten. Bruins verwacht dat volgende week een officieel akkoord wordt bereikt tussen de curator en de zorggroep. Complexe zorg wordt aangeboden in Antonius in Sneek of in andere grote ziekenhuizen in de regio.

  [Quote:Freek Brouwer, wethouder Urk: "De patiëntveiligheid moet gewaarborgd worden. En dat is met deze plannen zeker niet het geval."]

  De gemeente Urk maakt zich zorgen over de wettelijke normtijd van 45 minuten voor het bereiken van een SEH. Volgens de wethouder wordt die norm nu in alle andere Flevolandse gemeenten gehaald, behalve Urk.

  Wethouder Brouwer: "De uitbouw van poliklinische activiteiten van Antonius in Noordoostpolder heeft voor Urk geen enkele waarde als het gaat om acute zorg. Ook niet een spoedpost waarover in de brief van de minister gesproken wordt. De patiëntveiligheid moet gewaarborgd worden. En dat is met deze plannen zeker niet het geval."

  Provincie zeer teleurgesteld in Bruins
  De provincie zegt woensdag in een brief aan Bruins 'zeer teleurgesteld' te zijn dat er bij een doorstart geen plaats is voor spoedeisende hulp en acute verloskunde. Het college van Gedeputeerde Staten vindt dit niet te rijmen met het doel van de minister om te komen tot duurzaam en volledig behoud van deze zorg. De provincie doet een nadrukkelijk beroep op de minister om zo snel mogelijk met St Jansdal en zorgprofessionals in gesprek te gaan over alternatieve mogelijkheden voor complexe spoedeisende hulp en acute verloskunde.

  De provincie kondigt aan zelf een onderzoek te gaan doen naar de zorg in Flevoland, zodat die voor de toekomst goed is geregeld. Het onderzoek wordt uitgevoerd samen met KPMG.

Top