Flevoland

 1. Tijdens 'Bant en Emmelhage fase 2a Zuid' komen in totaal ongeveer 84 nieuwe woningbouwkavels beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen zich binnenkort inschrijven voor een kavel op de website van de gemeente. 

  De kavels in Emmelhage worden vergeven via een loting. Inschrijven voor de loting voor deze fase van het project kan vanaf 6 augustus via noordoostpolder.nl/kavels.

  Op maandagavond 24 september 2018 is de loting van de particuliere kavels. Er worden in totaal 64 kavels uitgegeven voor verschillende typen koop- en huurwoningen. In maart 2019 kunnen naar verwachting de eerste woningen gebouwd worden.

  Bant
  Vanaf maandag 3 september kan er ingeschreven worden op één van de 20 kavels in Bant, via noordoostpolder.nl/kavels. Begin 2019 kunnen daar de eerste woningen gebouwd worden.

 2. Er is levenslang geëist tegen de man die verdacht wordt van een moord in Amsterdam en het mede-voorbereiden van een liquidatie in Almere. De 33-jarige Quincy S. werd vorig jaar in Almere opgepakt door een arrestatieteam. De man was samen met zijn Almeerse vriendin onderdeel van een groep die een liquidatie in de stad voorbereidde, aldus het OM.

  Ten tijde van zijn arrestatie woonde S. zonder verblijfsvergunning in Almere bij zijn vriendin. Na de arrestatie moest de man zijn DNA afstaan. Er bleek vervolgens een link te zijn met een 'vergismoord' in Amsterdam waarbij een 25-jarige man werd doodgeschoten.

  Volgens het Openbaar Ministerie moet de maatschappij maximaal worden beschermd tegen de verdachte. De aanklaagsters noemden S. "een man zonder normen en waarden, die ook nadat hij zelf ernstig gewond raakte niet tot inkeer kwam en zich bleef aanbieden als huurmoordenaar, verbeten op een goed resultaat."

  Zij baseerden zich daarbij op berichten die konden worden ontsleuteld na de inbeslagname van twee mailservers van het Nederlandse bedrijf Ennetcom in Canada.

  Eerder deze week werd tegen de 40-jarige Almeerse vriendin en een andere Almeerse verdachte al 10 jaar gevangenisstraf geëist.

 3. Paardenliefhebbers kunnen dit weekend hun hart ophalen in Flevoland. Niet alleen bij Eventing Emmeloord in Bant, maar ook op de zondag bij Horse & Outdoor in Almere. Geen fan van paarden? Geen paniek, er zijn ook genoeg andere dingen te doen.

  Vrijdag 20 juli

  Zingen in de zomer
  Kerkje aan de Zee, Urk
  14.00 tot 15.00

  Eventing Emmeloord (ook zaterdag)
  Schoterweg 3, Bant
  vr: 15.00 tot 18.45

  Varen door Horsterwold
  Groenwoudseweg 71, Zeewolde
  19.30 tot 22.00


  Zaterdag 21 juli

  Open Dag: Watersportvereniging De Ven
  Markerwaarddijk 200, Lelystad
  Hele dag

  Suydersee Triathlon
  Klifkade 1, Urk
  8.30 tot 12.30

  Zandsculpturenroute
  Kuinderbos, Bant
  Vanaf 9.00

  All You Can Play
  KAF, Esplanade 10, Almere
  9.00 tot 17.00

  Kofferbakmarkt
  Het Meerpaalplein, Dronten
  10.00 tot 16.00

  Stoomweekend MEC Museum
  Dronterweg 29, Dronten
  10.00 tot 17.00

  Eventing Emmeloord (ook vrijdag)
  Schoterweg 3, Bant
  10.30 tot 16.00

  Wolkentheater
  AZC, Luttelgeest
  vanaf 11.00

  Op zoek naar De Grote Vijf
  Kitsweg 1, Lelystad
  11.00 tot 14.00

  Pasar Malam (ook zondag)
  Bosbadhal Emmeloord
  12.00 tot 19.00

  Uilenballen pluizen
  Kitsweg 1, Lelystad
  14.00 tot 15.30

  OORD Buitenfestival
  Park West, Emmeloord
  14.00 tot 00.00

  Loungesfeest: Buiten Gewoon
  Schokkerhaven 1, Nagele
  15.00 tot 23.00

  Wolkentheater
  Buurt-Thuis Karibu, Almere
  vanaf 11.00

  Workshop: Spannend Schrijven
  Stadslandgoed De Kemphaan, Almere
  17.00 tot 18.15

  Speuren naar uilen
  Parkeerplaats Hollandse Hout, Lelystad
  20.00 tot 22.00


  Zondag 22 juli 

  Stoomweekend MEC Museum
  Dronterweg 29, Dronten
  10.00 tot 17.00

  Open Zomermiddag: De Bron
  Zwartemeerweg 23, Kraggenburg
  11.00 tot 16.00

  Autospeedway: Showboat Cup
  Midland Circuit, Lelystad
  11.00 tot 18.00

  Rondvaart Historische Blusboot Jan van der Heyde II
  Schipperplein 4, Almere
  11.30 tot 16.00

  Wandeling Almeerderhout
  Kemphaanlaan 4, Almere
  12.00 tot 13.00

  Horse & Outdoor
  Stadslandgoed De Kemphaan, Almere
  12.00 tot 16.00

  Pasar Malam (ook zaterdag)
  Bosbadhal Emmeloord
  12.00 tot 19.00

  Moeraswandeling Oostvaardersplassen
  Kitsweg 1, Lelystad
  12.30 tot 15.30

  Safaritocht Natuurpark
  Natuurpark Lelystad
  12.30 tot 15.30

  Ouder- en Kindfestival
  Arnhemplein, Almere
  13.00 tot 17.00

  Ecokarexcursie Oostvaarderplassen
  Oostvaardersbosplaats 1, Almere
  13.30 tot 16.00

  Speelwildernis: Het land van Lian 2.0
  Medusastraat 1, Almere
  14.00 tot 16.00


  Hele weekend

  Locatietheater: Koning van het Grasland
  De Zuidert, Schokland
  vr & za: vanaf 20.30
  zo: vanaf 15.00
   

 4. Natuurgebied Harderbroek bij Zeewolde is niet eerder zo droog geweest als nu. Daarom laat Natuurmonumenten een pomp draaien die elk uur 350 kuub water het gebied in pompt. Dat is gelijk aan negen tankwagens. 

  Het water is onder meer nodig om te voorkomen dat er wilgenbomen gaan groeien. "De pluizen van wilgen vliegen overal rond, en als die op de grond komen, krijg je allemaal jonge wilgjes" legt boswachter Wilfred Sollie uit. Die bomen zitten de rietgroei in de weg, en riet is juist erg belangrijk voor Harderbroek. "Ja, want we hebben een rietmoeras en je hebt hier bijvoorbeeld de  purperreiger, blauwborst en karekiet en die houden van riet en niet van wilgen", aldus Sollie. 

  Het is nog niet duidelijk hoe lang Natuurmonumenten nog extra water het gebied in pompt. Dat is mede afhankelijk van het moment dat het weer koeler wordt en het gaat regenen. 
   

 5. Het aantal verkeersongevallen in Almere is fors toegenomen. Dat blijkt uit halfjaarcijfers van de politie over het begin van 2018. Het aantal ongelukken is vergeleken met 2017 met bijna 20 procent toegenomen. Ook het aantal weggebruikers dat onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen op achter het stuur zat is flink toegenomen. 

  Het aantal gevallen van drugshandel in Lelystad is met 40 procent toegenomen, zo blijkt uit de halfjaarcijfers. 

  In Zeewolde is het aantal woninginbraken flink toegenomen. In de eerste helft van 2017 werd er 6 keer aangifte gedaan van inbraak, dit jaar 14 keer. Provinciebreed is het aantal woninginbraken met 15 procent afgenomen. 

  Positieve cijfers zijn er ook over het aantal geregistreerde gevallen van zakkenrollen. Dat nam in Flevoland met 40 procent af ten opzichte van het eerste half jaar van 2017. 

 6. Een auto is vrijdagmiddag het water ingereden in Lelystad. Het ongeluk gebeurde bij de kruising van de Westerdreef met de Houtribdreef.

  Volgens een ooggetuige is de bestuurder er op eigen kracht uitgekropen. 

  De automobilist is nagekeken door ambulancepersoneel maar hij zou niet gewond zijn geraakt. 

 7. Vijf jaar geleden zette Els van Boxtel uit Almere Stichting Wensjes op. Haar doel was armoede en verpaupering in de Molenbuurt tegengaan. Nu groeit haar stichting nog steeds.

  "Ik ben zelf in armoede opgegroeid, ik weet hoe het is," blikt Els terug. "Toen ik zag hoe de Molenbuurt eraan toe was, moest ik daarom gewoon wat doen." Daarom zette ze de Wensjes op.

  De stichting biedt hulp aan mensen die direct eten nodig hebben. Zo worden er tassen met eten uitgedeeld als bewoners niet direct geholpen kunnen worden door een wijkteam of door het Voedselloket Almere. 

  "Financiële armoede is natuurlijk een probleem, maar daarbij komt vaak sociale armoede," zegt Els. "Mensen raken soms ook in een sociaal isolement als ze arm zijn. Ze gaan niet meer naar buiten en ontmoeten geen mensen meer. Vaak is dat uit schaamte." Daarom organiseert Stichting Wensjes creativiteitsbijeenkomsten om samen te knutselen en elkaar te ontmoeten. 

 8. De politie heeft donderdagavond in Almere een 17-jarige jongen opgepakt die agenten met de dood had bedreigd.

  Ook zou hij de politiemensen hebben bespuugd, beledigd en hebben proberen te schoppen. De verdachte is uiteindelijk gearresteerd. 

  Volgens de politie was de man door toezichthouders van busbedrijf Keolis betrapt.


   

 9. Voetbalclub Almere City FC zoekt voor het komende seizoen een nieuwe shirtsponsor. De afgelopen seizoenen prijkte de naam van energieleverancier Main Energy nog op het shirt van de profclub.

  Volgens Almere City FC persvoorlichter Jordy Haak is Main Energy gestopt als shirtsponsor, omdat het bedrijf haar doel 'om meer naamsbekendheid te verwerven' bereikt heeft. Het bedrijf blijft wel als business partner aan de club verbonden.

  De directie van Almere City FC hoopt voor de competitiestart van 20 augustus een nieuwe shirtsponsor te hebben gevonden. Volgens Haak wordt shirtsponsoring komend seizoen alleen maar aantrekkelijker in de eerste divisie, aangezien er meer live wedstrijden uitgezonden gaan worden op de kanalen van FOX.

  Na 1 september zal Almere City FC een nieuwe elftalfoto laten maken met de nieuwe shirtsponsor en ook de nieuwe spelers, die de komende weken nog aan de selectie zullen worden toegevoegd. Almere City FC zoekt voor komend seizoen nog minimaal twee aanvallers. 

 10. In Emmeloord wordt zaterdag het culturele festival Oord gehouden. Een festival met onder andere muziek, kunst, eten en workshops.

  Voor de kinderen is er een speciale limonadebar.

  De opbouw van het festival is in volle gang en wordt door vrijwilligers gedaan. Verleden jaar waren de weersomstandigheden een stuk minder dan dit jaar. Het festival werd toen uitgesteld naar september.

Top