Flevoland

 1. Een motorrijder is maandagavond overleden door een botsing met een auto op de Spectrumdreef in Almere Buiten.

  Het ongeluk gebeurde rond 22:30 uur op de kruising van de Terracottaweg en de Azorenweg. Volgens een ooggetuige waren hulpverleners bezig met het reanimeren van het slachtoffer maar dat mocht niet meer baten.

  Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van het dodelijke ongeval was. De Spectrumdreef is maandagavond lange tijd afgesloten geweest.

 2. Door de inzet van de Mobeye zijn in Almere in anderhalf jaar tijd meerdere inbrekers op heterdaad betrapt. De Mobeye is een apparaat dat lijkt op een mobiele telefoon met een camera. Het apparaat kan in huis worden gelegd tijdens een vakantie en reageert op beweging en temperatuurwisselingen.

  Inwoners van onder meer Almere en Noordoostpolder kunnen zich bij de politie aanmelden voor het Mobeye-project. De politie ontvangt de huissleutel en krijgt bij activering van de Mobeye een melding. Ze kunnen poolshoogte gaan nemen en eventuele inbrekers betrappen.

  Volgens Pascal van der Stelt van de politie Almere is het apparaat simpel in te stellen: “Je voert een code in, dan wordt het systeem geactiveerd en staat hij in verbinding met ons.”

  Grotere pakkans
  In Almere zijn zo'n dertig Mobeye’s actief. Van der Stelt hoopt op deze manier meer inbrekers te betrappen. “De pakkans is veel groter en we merken dat burgers met een veiliger gevoel op vakantie gaan.”

  [tweet:https://twitter.com/wijkagentknol/status/1113030430259851264]

 3. Geef hulpdiensten de ruimte bij wegwerkzaamheden. Die oproep doet brandweer Flevoland nu de Larserweg bij Lelystad wordt voorzien van nieuw asfalt.

  Niet alleen autoverkeer ondervindt last van de wegwerkzaamheden, ook hulpdiensten zoals politie, ambulance en de brandweer moeten rekening houden met wegversmallingen en opstoppingen. "We moeten natuurlijk wel snelheid maken om op tijd op de plaats van het ongeval te zijn", zegt brandweer woordvoerder Geertjan Veenstra.

  Hij heeft een paar tips voor weggebruikers die zwaailichten in de achteruitkijkspiegel zien. "Ga niet in paniek op de rem staan. Kijk waar extra ruimte is op de weg. Ga desnoods in de berm staan en schrik niet als de brandweer over een stuk afgezette weg rijdt. Dat is soms gewoon nodig."

 4. Een automobilist is maandagavond bij Biddinghuizen met de auto van de weg geraakt en op de kop in een sloot beland.

  Het ongeval gebeurde rond 20:00 uur op de kruising van de Strandgaperweg en de Bremerbergweg.

  Volgens de politie had de 23-jarige bestuurder te veel alcohol gedronken.

  [facebook:https://www.facebook.com/PolitieDronten/photos/a.427421787452076/1061886524005596/?type=3&theater]

 5. Het moet voor inwoners van Almere gemakkelijker worden om mandelige gebieden terug te geven aan de gemeente. Dat wil het college van burgemeester en wethouders van Almere.

  Het gaat dan om stukken grond waarvan huiseigenaren samen eigenaar zijn en de verantwoordelijkheid hebben over bijvoorbeeld de riolering, leidingen, verlichting en bestrating. Er zijn in Almere in het verleden circa 150 gebieden in mandeligheid uitgegeven.

  De gemeente wilde op die manier de saamhorigheid bij bewoners in bijvoorbeeld een hofje vergroten en tegelijk zelf minder beheerkosten hebben. Deze vorm van beheer leidde in de praktijk in bepaalde gevallen juist tot burenruzies. De gemeenteraad besloot daarop in 2012 dat bewoners onder voorwaarden de grond weer konden teruggeven aan de gemeente.

  Wat wordt er gemakkelijker?
  Tot nu toe moesten bewoners motiveren waarom zij van de grond af wilden en oordeelde een commissie of er sprake was van een onevenredige belasting van het beheer. Nu hoeven bewoners alleen nog unanimiteit te bereiken. Dat is bij wet bepaald en kan niet worden losgelaten, zo staat in het collegevoorstel aan de gemeenteraad.

  Wanneer grond via appartementsrecht in gezamenlijkheid is uitgegeven aan bewoners in een Vereniging van Eigenaren, dan kan de gemeente de grond niet overnemen. Volgens een woordvoerder staat de wet dat niet toe.

  De gemeenteraad moet nog een besluit nemen over het voorstel.

 6. Drie kruisraketten en het enige militaire object van Flevoland, die vind je in Zeewolde. Maar je kunt er ook op wildsafari of pinken aaien. In onze zomerserie presenteren we deze week de 25 dingen die je moet weten over Zeewolde.

  1.Zeewolde werd op 1 januari 1984 een zelfstandige gemeente, net als Almere. Het is daarmee de jongste, niet door samenvoeging ontstane, gemeente van Nederland.
  2. In het jaar 790 was sprake van een dorp genaamd Seaewald, dat lag ten westen van Harderwijk.
  3.In eerste instantie was Zeewolde gepland in Oostelijk Flevoland.
  4. Het grootste deel van Zeewolde ligt in Zuidelijk Flevoland, een klein deel in het oudere Oostelijk Flevoland.
  5. De namen Wolderwijd en Nuldernauw zijn bedacht door Godfried Bomans.

  Meer weten over de 25 weetjes van Zeewolde? Klik hier!

  [Youtube:https://youtu.be/b-vOf8WPvfk]

  6. Het Wilgenreservaat aan de Knardijk is een spontaan ontstaan wilgenbos.
  7. De Ooievaarsplas en de Reigerplas zijn ontstaan door zandwinning voor de aanleg van de A6.
  8. In het Horsterwold ligt het bijna 70 hectare grote Scoutinglandgoed Zeewolde.
  9. Het Horsterwold is het grootste aaneengesloten loofhoutbos van Nederland.
  10. In de Stille Kern van het Horsterwold kun je op wildsafari:

  [Youtube:https://youtu.be/S3GqCXFCyRQ]

  11. De toren van kerkgebouw Open Haven heeft een carillon met 50 klokken.
  12. In het Wolderwijd is het Tulpeiland aangelegd, een recreatie-eiland in de vorm van een tulp.
  13. Eén van de meest opvallende gebouwen van Zeewolde is de openbare bibliotheek, dat zelfs een plaatsje kreeg in Madurodam.
  14. Het enige militaire object van Flevoland staat in Zeewolde.
  15. De eerste drie burgemeesters van Zeewolde zijn in steen vereeuwigd:

  [Youtube:https://youtu.be/2EOhu1axBDk]

  16. Aardzee is het grootste landschapskunstwerk van Nederland.
  17. Zonder dijken zou Zeewolde tot de bovenrand van kunstwerk Sea Level onder water staan.
  18. Het monument langs de Kringloop herinnert aan de 37the World Ploughing Contest, het wereldkampioenschap ploegen. Zeewolde was hier in 1990 gastheer van.
  19.Bijna had Zeewolde een groot bijbels themapretpark op haar grondgebied gehad: 'Rainbow World'.
  20. Kunstwerk 'de drie potloden' aan de Gelderseweg heeft officieel geen titel, maar wordt in de volksmond ook wel de drie kerktorens, de drie musketiers of de drie kruisraketten genoemd:

  [Youtube:https://youtu.be/C3UeM7zBYLw]

  21. Een van de oudste tradities is 'Zeewolde bij de Pinken', ook wel Pinkendag genoemd.
  22. De ‘FLE-GEL’ is een pont voor fietsers en voetgangers tussen FLEvoland en GELderland.
  23. De familie De Jager verhuisde in 1998 van de Juttepeerlaan naar de Wulpweg. Niet met een verhuiswagen, maar gewoon door hun hele huis op wielen te zetten.
  24.In 2001 vestigde autofabrikant Spyker Cars zich in Zeewolde. Tot 2009 bouwde men op Trekkersveld exclusieve sportwagens.
  25. Het Erkemederstrand is de leukste hondenuitlaatplaats van Nederland:

  [youtube:https://youtu.be/no3wQ1-8HIU]

  [info]
  Heb je zelf nog een interessant weetje over Zeewolde? Cijfers en feiten waar Zeewolde trots op mag zijn, of iets dat echt waar is maar wat niemand gelooft? Plaats een reactie onder dit artikel.[/info]

  Meer weten over de 25 weetjes van Zeewolde? Klik hier!

 7. Voetbalster Kirsten van de Westeringh uit Zeewolde heeft maandagavond met Oranje onder de 19 jaar de halve finale van het EK bereikt. In de derde groepswedstrijd waren de jonge leeuwinnen met 4-0 te sterk voor Schotland.

  Oranje moest winnen om de halve finale te bereiken, nadat het zaterdag met 3-1 onderuit ging tegen Frankrijk. Het Nederlands elftal kwam tegen Schotland al na acht minuten op voorsprong door een doelpunt van Lynn Wilms. Marisa Olislagers verdubbelde in de eerste helft nog de score. In de slotfase van de tweede helft scoorde Lisa Doorn tweemaal.

  In de halve finale neemt Oranje het donderdagavond op tegen zesvoudig Europees Kampioen Duitsland. De andere halve finale gaat tussen Spanje en Frankrijk.

 8. Een groep achtbaanfans wil op 16 augustus de International Rollercoaster Day afsluiten met drie achtbanen in Walibi Holland in Biddinghuizen.

  De groep wil eerder op de dag zeven ritten maken in achtbanen van attractieparken Efteling en Toverland. Dat meldt de website Looopings. Het gaat om de achtbanen Baron 1898, Joris en de Draak, Python, De Vliegende Hollander, Troy, Fenix, Toos Express, Goliath, Lost Gravity en Untamed.

  De International Rollercoaster Day wordt groots wordt gevierd in de Verenigde Staten, maar is in Nederland niet zo bekend. Overigens is 16 augustus ook de eerste dag van het festival Lowlands, dat op het evenemententerrein van Walibi Holland wordt gehouden.

 9. De brandweer is maandagavond uitgerukt voor een oververhitte koeling in een landbouwschuur langs de Vogelweg in Lelystad.

  De melding kwam vlak voor 21:00 uur binnen. Volgens de eigenaar van het vleeseendenbedrijf ontstond de brand in de koeling van de kadaverruimte. De zoon van de boer heeft de brand met brandblussers kunnen blussen. Hij is uit voorzorg nagekeken door het ambulancepersoneel omdat hij rook had ingeademd. Omdat de brand snel onder controle was hoefde de brandweer alleen na te blussen op het bedrijf.

  De schade valt mee en voor de eenden in de schuur heeft de kapotte koeling verder geen invloed. "De hal waar de jonge eenden worden gehouden wordt juist bijverwarmd tot 32 graden, dus daar is geen koeling voor nodig. In de kadaverruimte worden alleen de dode dieren opgeslagen," aldus de eigenaar.

  Het is nog onduidelijk waardoor de koeling oververhit is geraakt.

 10. Inwoners van Lelystad met een mening over het stadscentrum kunnen terecht in de ideeënwinkel. De winkel zit in het pand van de voormalige Kijkshop in de Kroonpassage.

  Lelystedeling Jaap Knip is de initiatiefnemer van de ideeënwinkel. Hij vond het tijd dat er ook vanuit de inwoners van de stad wordt nagedacht over het verlevendigen van het noodlijdende centrum. Daarom roept hij stadsgenoten op binnen te lopen en hun idee voor een mooier centrum te delen.

  De ideeënwinkel kon openen door steun van onder meer De Groene Sluis en de Stadmakerij. Punt Beheer, eigenaar van het pand, stelt de lege winkelruimte kosteloos ter beschikking voor de komende drie maanden. "Er werd door iedereen heel enthousiast gereageerd en zo hoort het ook. Het stadscentrum is voor ons allemaal."

  Welke ideeën zijn er al geopperd?
  "Laat de Wubbo Ockels-bus, ooit bedacht om snel in de Randstad te kunnen reizen, tussen het havengebied en het stadscentrum rijden", suggereert Knip. "Dat vinden mensen hartstikke leuk. Of verlicht de nu naargeestig ogende pilaren in de winkelstraten met mooi led-licht. Dat hoeft helemaal niet veel te kosten."

  Wat gaat er met de ideeën gebeuren?
  Wie een idee heeft kan op dinsdag- en zaterdagmiddag terecht in de winkel. Ook worden er de komende tijd straatinterviews gehouden. Uiteindelijk wil Knip alle ideeën in een boekje bundelen en overhandigen aan het gemeentebestuur.

Top