Flevoland

 1. Tegenstanders van afschot van edelherten in de Oostvaardersplassen stappen naar de rechter om te voorkomen dat er vanaf eind oktober ruim duizend herten worden afgeschoten. Een aantal reacties op het besluit van het college van Gedeputeerde Staten: 

  Stichting Welzijn Grote Grazers is woest
  Yvonne Bierman uit Dronten van Stichting Welzijn Grote Grazers is furieus over het besluit. "Ik zie gedeputeerde Hofstra zo staan in Den Haag en met een stalen gezicht zeggen dat de beesten afgeschoten moeten worden. Ik ben echt woest." Bierman vecht al negen jaar tegen het afschieten van dieren in de Oostvaardersplassen. "En dit is hoe het eindigt. Ga eens na, in welk natuurgebied waar ook ter wereld worden kadavers afgevoerd naar de verbrandingsoven. Een kogel is veel goedkoper dan het verplaatsen van de dieren." Volgens Bierman zal het publiek dit niet pikken en in actie komen.

  Advocaat Stichting Cynthia en Annemieke sceptisch
  Bas Jongmans, de advocaat van de Stichting Cynthia en Annemieke, reageert sceptisch op het besluit. "Als het echt waar is dat alle konikpaarden worden verplaatst, gaat de vlag uit en hebben we een kleine overwinning behaald." Jongmans wil eerst zwart op wit zien dat dit besluit daadwerkelijk is genomen en wordt uitgevoerd. Hij is verbaasd dat de provincie de heckrunderen in het gebied wil handhaven. "Die dieren hebben echt niets te eten in dat gebied."

  PvdD wil besluit tegenhouden
  De Partij voor de Dieren wil in Provinciale Staten proberen het besluit tegen te houden. Fractievoorzitter Leonie Vestering neemt het Gedeputeerde Staten zeer kwalijk dat voor afschot is gekozen. Het is in haar ogen de meest dieronvriendelijke optie, waarvan Vestering betwijfelt of die bij de rechter stand zal houden. De partij plaatst vraagtekens bij de drie adviezen die GS hebben gebruikt om tot hun besluit te komen. Volgens Vestering hebben de Utrechtse professor Stout, Wageningen Universiteit en de Raad voor Dierenaangelegenheden een advies gegeven over een besluit dat Provinciale Staten op 11 juli al hadden genomen, om het aantal grazers te verminderen.

  SGP: een pijnlijke reset
  De SGP vindt dat Gedeputeerde Staten alle mogelijkheden voor een second opinion heeft gebruikt om alternatieven voor afschot te zoeken. Volgens de partij is geen andere keuze. Fractievoorzitter Sjaak Simonse is blij dat de konikpaarden uitgeplaatst kunnen worden. Hij noemt het afschieten van de edelherten 'een pijnlijke reset', zoals hij al had aangekondigd toen hij vorig jaar een voorstel indiende voor een andere aanpak in de Oostvaardersplassen. Hij is er van overtuigd dat de situatie verbetert voor de 1100 tot maximaal 1500 dieren die daarna overblijven.

 2. Om landbouwverkeer en vrachtwagens te weren uit het centrum van Marknesse, moet er links én rechts van het dorp een rondweg komen. Dat zegt Hans Rommens, voorzitter van Dorpsbelang Marknesse én tevens voorzitter van de klankbordgroep die zich met de rondweg bezighoudt.

  Inwoners van het dorp praten al jaren over een rondweg om de verkeersveiligheid te verbeteren en geluidsoverlast tegen te gaan. Veel zwaar verkeer rijdt nu dwars door Marknesse, wat zorgt voor overlast, verkeersopstoppingen en onveilige situaties, zeggen omwonenden.

  Daarom werd aan de gemeente Noordoostpolder gevraagd onderzoek te doen. Die heeft vervolgens een extern adviesbureau ingeschakeld om samen met een klankbordgroep van inwoners uit Marknesse te kijken naar de verschillende opties om het probleem aan te pakken. De resultaten hiervan werden dinsdagavond in het gemeentehuis in Emmeloord gepresenteerd. Ongeveer twintig inwoners hadden gehoor gegeven aan een oproep via dorpskrant Sluis.nl om te komen. 

  Hoeveel kost zo'n rondweg? 
  Uit het onderzoek komt naar voren dat er drie opties zijn voor een rondweg: een oostelijke variant, die langs het bedrijventerrein en de Leemringweg loopt; een westelijke variant, die via de Leemringweg en Feike Bruinsmalaan loopt, of een combinatie van die twee. Wat voorzitter Hans Rommens betreft, wordt het dus de laatste optie. Wat de precieze kosten zullen zijn, is nog niet duidelijk, maar het zal in ieder geval rond de tien miljoen euro liggen.

  "Een aardig prijskaartje, maar Marknesse is een heel groot dorp in de polder", zegt voorzitter Rommens. "Ik snap best dat de andere dorpen ook graag betere wegen om hun dorp willen, maar in Marknesse hebben we een doorgaande weg door het dorp heen. En er zijn niet veel dorpen die dat hebben", aldus Rommens.

  Het antwoord op de vraag of de rondweg er komt, en zo ja welke variant, laat nog even op zich wachten. Volgens wethouder Anjo Simonse gaat het college van burgemeester en wethouders zich buigen over de onderzoeksresultaten en neemt het college de opmerkingen van inwoners mee in het 'gemeentelijk vervoersplan'. Dit plan moet volgend jaar worden vastgesteld door de gemeenteraad. Die moet dan ook bepalen of en hoeveel geld er beschikbaar komt voor de rondweg.

 3. De man die op 11 augustus een dierenwinkel in de Danswijk overviel was linkshandig en had waarschijnlijk een plastic tas van de Deen supermarkt bij zich. Dat bleek dinsdagavond uit de bewakingsbeelden die werden vertoond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.  

  De man bedreigde de eigenaar van dierenspeciaalzaak De Patrijs met een mes. De eigenaar werkte de overvaller de zaak uit met een houten kruk. De dader ging er uiteindelijk zonder buit vandoor.  

  Volgens de politie gaat het om een lichtgetinte man tussen de 18 en 25 jaar. Hij had een donkerblauwe jas en een grijze joggingsbroek aan.  

 4. Windsurfer Luc Schmitz en badmintonner Dennis Koppen uit Almere kijken uit naar de Youth Olympic Games, die van 6 tot en met 18 oktober plaatsvinden in Buenos Aires (Argentinië). Zo'n vierduizend sporters tussen de 15 en 18 jaar oud doen mee aan het evenement.

  Schmitz hoopt op een medaille tijdens de Youth Olympics Games. Maar de concurrentie is moordend. "Vooral de Italianen, Israëliërs en de Fransen zijn erg goed."

  Koppen vindt een medaille in Argentinië niet realistisch. "Als ik de laatste zestien haal, mag ik heel tevreden zijn."   

  De 42 sporters die in oktober meedoen aan de Youth Olympics Games werden dinsdagmiddag gepresenteerd op sportcomplex Papendal.

   

 5. Akkerbouwer Jaap Lodders uit Swifterbant wordt ambassadeur van de Flevolandse boeren. Hij doet dat namens Team Agro NL, een organisatie die het imago van de Nederlandse land- en tuinbouwsector wil verbeteren. De kersverse boerenambassadeur is overigens een ander persoon dan zijn naamgenoot, de oud-gedeputeerde en huidige wethouder van Almere Jaap Lodders.

  Volgens akkerbouwer Lodders is het belangrijk dat boeren zelf naar voren treden en hun verhaal doen. "Er bestaan nog te veel misverstanden, onwaarheden en aannames over de landbouw. Het is aan de boeren en tuinders zélf om het echte verhaal beter en vaker te delen met burgers, politiek en media." Dit is een taak waar de traditionele Land- en Tuinbouworganisatie als grote belangenorganisatie volgens Team Agro NL niet altijd aan toe komt. "Die zijn toch meer op de achtergrond met beleid en de grote lijnen bezig". 

  Team Agro NL is begin dit jaar van start gegaan. Het collectief heeft inmiddels zes boerenambassadeurs in vier provincies. De organisatie vertegenwoordigt naast boeren, telers en tuinders ook vissers en jagers. 

   

 6. Een 26-jarige man uit Dronten moet voor maximaal een jaar naar een psychiatrisch ziekenhuis. Dat heeft de rechtbank bepaald. De asielzoeker uit Zimbabwe viel in mei in Amersfoort een willekeurige voorbijganger aan.

  De verdachte verkeerde destijds in een psychose. "Ik hoorde stemmen, ik was geestelijk in de war, vertelde de Drontenaar tijdens de rechtszaak. Volgens het slachtoffer moest hij plotseling voor zijn leven vechten, nadat hij net een lunchpakketje voor zijn dochtertje naar haar school had gebracht. De Drontenaar kwam pas weer een beetje bij zinnen toen hij enkele dagen na zijn aanhouding in de cel dwangmedicatie kreeg toegediend.

  De rechtbank achtte de Drontenaar schuldig aan poging tot doodslag, maar volgens gedragsdeskundigen moet de man door zijn psychische gesteldheid volledig ontoerekeningsvatbaar worden geacht. Conform hun advies besloot de rechtbank dat de man voor maximaal een jaar voor behandeling moet worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Dit was ook door de officier van justitie geëist.
   

 7. Korfbalster Fleur Hoek uit Dronten is geselecteerd voor het Nederlands korfbalteam. De ploeg van bondscoach Wim Scholtmeijer bereidt zich voor op het Europees Kampioenschap Korfbal, dat eind oktober wordt gehouden in Friesland. 

  Hoek gaat de komende weken met Oranje trainen in België en Portugal. Het EK begint op 13 oktober, waarbij de ploeg het in de groepsfase moet opnemen tegen Engeland, Polen en Catalonië.

  Het Nederlands korfbalteam heeft sinds het eerste EK Korfbal in 1998 altijd de Europese titel gewonnen.

 8. Meer dan duizend edelherten worden dit najaar afgeschoten in de Oostvaardersplassen. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Staatsbosbeheer mag dat vanaf eind oktober doen, na de bronsttijd. GS hebben hiertoe besloten na advies van onder meer de Raad voor Dieraangelegenheden. Het vangen en herplaatsen van de dieren zou voor te veel stress zorgen.

  Zoals de commissie Van Geel adviseerde, gaat het afschot door tot er 490 edelherten overblijven. Van Geel zei in april dat er zo'n 980 dieren moeten worden afgeschoten, plus de natuurlijke aanwas. Eind oktober vindt er een telling plaats van het aantal dieren in de Oostvaardersplassen. Dan wordt duidelijk hoe snel de populatie deze lente en zomer is gegroeid. Als het afschieten van de edelherten plaatsvindt, wordt er extra op toegezien dat bezoekers niet komen in delen van de Oostvaardersplassen die niet voor het publiek toegankelijk zijn.

  Wat gebeurt er met de konikpaarden en heckrunderen?
  Het is de bedoeling dat het totaal aantal grote grazers wordt gehalveerd naar 1100 dieren. De konikpaarden kunnen worden herplaatst. Volgens een eerste verkenning van de Wageningen Universiteit blijkt dat er voor alle paarden een nieuw onderkomen is, in onder andere Bulgarije, Spanje en Rusland. Merries en veulens kunnen zoveel mogelijk bij elkaar blijven. De komende tijd worden de dieren in een zogeheten vangkraal opgevangen en bijgevoerd. In het voorjaar worden ze verplaatst. De heckrunderen mogen blijven in het gebied.

  Waarom is anticonceptie geen optie?
  Uit onderzoek van professor Stout van de Universiteit Utrecht blijkt dat anticonceptie er op korte termijn geen middel kan zijn om het aantal grote grazers terug te brengen. Hij zal nog wel onderzoeken of dat in de toekomst wel kan.

  Waarom is afschot nodig? 
  Het is de bedoeling dat na het halveren van het aantal grote grazers er meer ruimte in de Oostvaardersplassen komt voor vogels en recreatie.

  Provinciale Staten worden op 26 september bijgepraat over het besluit van GS, maar zij kunnen het besluit niet meer terugdraaien. 

 9. Bij de verbreding en uitbreiding van de A6 tussen de afslagen Almere Haven en Almere Buiten Oost wordt enorm veel zand verplaatst. Het gaat in totaal om 1,6 miljoen kubieke meter.

  Met name op het gedeelte bij het toekomstige Floriadeterrein, waar de nieuwe snelweg een paar meter naar beneden gaat, lijkt de bouwplaats op één grote zandbak. Een groot deel van het afgegraven zand wordt hergebruikt in de directe omgeving; het gaat naar de Almeerse stadsdelen Nobelhorst en Poort waar nog veel zand nodig is.

  Herman Klein is shovelmachinst en werkt al een kleine twee jaar aan de A6. "Er zijn dagen bij dat ik 5.000 kuub zand verwerk. En ik ben niet de enige met zo’n machine." In de cabine van de shovel heeft Klein het hele project op een beeldscherm staan.

  Via GPS-metingen wordt op de centimeter nauwkeurig bijgehouden hoeveel zand hij nog moet afgraven. "Piketpaaltjes zetten we niet meer. Dankzij dit systeem kan ik heel zelfstandig werken."

  Bekijk hier de overige afleveringen van de serie 'Werk aan de A6'

 10. Het Openbaar Ministerie heeft 18 maanden cel geëist tegen een Almeerder die ervan wordt verdacht zijn ex-vriendin te hebben verkracht. Volgens de 28-jarige man was de seks vrijwillig, de vrouw zegt dat het gebeurde onder dwang en deed aangifte. In het verleden is de Almeerder al eens veroordeeld voor mishandeling. 

  Relatie
  De twee hadden een tijd lang een relatie met elkaar en kregen samen een dochtertje. Toen de relatie stukliep, zagen ze elkaar nog wel geregeld. Volgens het slachtoffer is ze drie keer door haar ex-vriend verkracht. Dat zou zijn gebeurd op verschillende momenten in januari van dit jaar. Het Openbaar Ministerie ziet in twee gevallen echter te weinig ondersteunend bewijs om daar een straf voor te eisen. 

  Dreigementen
  Uit verklaringen van de vrouw blijkt dat ze bang was om naar de politie te stappen. Ze vreesde dat haar ex dan haar twee kinderen zou ontvoeren. Nadat ze toch aangifte deed zou haar ex haar hebben gedwongen deze weer in te trekken. Ze moest naar het politiebureau om dat voor elkaar te krijgen terwijl haar ex via de telefoon meeluisterde. 

  Opgesloten in de kast
  In haar eigen huis voelde de Almeerse vrouw zich niet meer veilig. Haar ex zou een keer de woning zijn binnengeslopen en zich in een kast op de slaapkamer hebben opgesloten. Toen de moeder van de vrouw het huis verliet zou hij tevoorschijn zijn gekomen.

  Fles met urine
  Het Openbaar Ministerie ziet onder andere een fles met urine als bewijs. De officier van justitie denkt dat de man deze gebruikte, omdat hij zich lange tijd in de kast verborgen hield. Volgens de verdachte plaste hij echter regelmatig in een fles omdat hij bang was dat het lawaai van naar het toilet gaan zijn vriendin wakker zou maken. 

  Contactverbod
  Van de 18 maanden cel die het OM heeft geëist zijn er zes voorwaardelijk. Daarnaast vroeg de officier de rechtbank ook om een locatie- en contactverbod. De uitspraak in de zaak volgt over twee weken.

Top