Flevoland

 1. De gemeente Lelystad is de komende jaren 174.000 euro kwijt aan het compenseren van drie wethouders die twintig procent minder zijn gaan werken. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van Leefbaar Lelystad. Het gaat om Elly van Wageningen (ChristenUnie), Ed Rentenaar (InwonersPartij) en John van den Heuvel (SP), die in de vorige bestuursperiode fulltime actief waren.

  Geen sollicitatieplicht
  Om het dagelijks bestuur in Lelystad aan de kleinst mogelijke meerderheid (18 van de in totaal 35 zetels) te helpen, bestaat het college van B en W uit wethouders van zes verschillende partijen. Vijf bestuurders werken 0,8 procent, alleen VVD-wethouder Janneke Sparreboom heeft een volledige baan. Het zogenoemde wachtgeld geeft een financiële aanvulling aan wethouders die in hun vorige collegeperiode een fulltimebaan hadden. Van Wageningen, Rentenaar en Van den Heuvel hebben voor de 0,2 procent dat ze niet werken geen sollicitatieplicht.

  Gedeputeerden
  Eerder werd duidelijk dat een dergelijke regeling ook op provinciaal niveau actueel is. De gedeputeerden Jan-Nico Appelman (CDA) en Michiel Rijsberman (D66) maken ook gebruik van de wachtgeldregeling. Dat kost de provincie de komende jaren minstens 120.000 euro.

 2. De handballers van HAVAS uit Almere hebben zaterdagavond een thuisduel in de eredivisie verloren. De ploeg van trainer Sicco Timmerman ging in sporthal Stedenwijk met 20-33 onderuit tegen Quintus. Bij de rust keken de Almeerders al tegen een achterstand aan van 14-7.

  HAVAS liep vanaf het begin achter de feiten aan. De tegenstander uit Kwintsheul die als titelkandidaat kan worden gezien, was duidelijk een maatje te groot voor de promovendus uit Almere. De gasten liepen al snel uit naar een 0-5 voorsprong. HAVAS kwam daarna iets beter in de wedstrijd, mede dankzij treffers van speler/trainer Theo van den Berg. Hij nam de helft van de doelpuntenproductie voor zijn rekening.

  In het tweede bedrijf was het wedstrijdbeeld hetzelfde. Quintus ging veel beter om met de kansen en liep daardoor verder uit. De Almeerders gingen in de tweede helft slordig om met de mogelijkheden, waardoor de ploeg er niet in slaagde aansluiting bij de tegenstander te vinden.

 3. Bij een ongeluk op de kruising van de Nonnetjesweg en de Gooiseweg in Biddinghuizen zijn zaterdag aan het einde van de middag twee personen gewond geraakt.

  Volgens de brandweer was één van de gewonden al uit de auto toen de hulpdiensten arriveerden, de tweede moest door de brandweer uit het voertuig worden gehaald.

  Personeel van een traumahelikopter heeft assistentie verleend. Beide gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht.

 4. Tijdens de eerste speelronde in de 2e klasse G heeft Unicum de stadsderby bij SVL met grote cijfers gewonnen. Op sportpark Langezand was de ploeg van Eric de Jongh met 0-8 te sterk voor de thuisploeg.

  Bij rust leidde Unicum al met 0-4 dankzij goals van Quincy van de Leuv (2x), Dylano van den Anker en aanvoeder Wesley de Klein.

  In de tweede helft voerden de gasten de score verder op via goals van invaller Cees Toet (2x), Quincy van de Leuv en Michael Osei.

 5. Een weekend vol rijp fruit en modder! Zo wordt Mud Masters gehouden in Biddinghuizen, de Z tot Z tocht wordt gewandeld in en rond Zeewolde en er zijn oogstfeesten en je kan fruit plukken in heel Flevoland.

  [iframe:https://script.omroepflevoland.nl/embed/visitflevoland/:1000]

 6. De voetballers van SV Urk hebben zaterdag goede zaken gedaan in de Hoofdklasse B. De ploeg van trainer Richard Karrenbelt won op eigen veld met 1-0 van DETO uit Vriezenveen. Jelle de Boer kroonde zich in de slotfase tot matchwinner.

  Door de overwinning stijgen de Urkers met elf punten uit vier duels naar de vierde plaats. Koploper Staphorst heeft net zoveel punten, maar gaat door een beter doelsaldo aan de leiding. Berkum staat op de tweede plaats en SDC Putten is de nummer drie.

  Flevo Boys beleefde een slechte middag. De ploeg van trainer Kevin Waalderbos ging op bezoek bij Eemdijk met 1-0 onderuit. De Emmeloorders staan met twee punten uit vier duels op de veertiende plaats.

 7. Janneke Galvaõ-Hulst heeft zaterdag uit handen van Urker burgemeester Ineke Bakker een koninklijke onderscheiding gekregen. Mevrouw Galvaõ-Hulst zet zich al 25 jaar in voor kinderen in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Voor deze jarenlange inzet is zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

  De uitreiking gebeurde tijdens een jubileumbijeenkomst van Stichting Jafet in de Ichthushof. Daar werd de 53-jarige Urkse in het zonnetje gezet voor haar werkzaamheden voor de stichting in Rio.

  Janneke Galvaõ-Hulst was werkzaam als leerkracht op Urk. In 1994 vertrok ze naar Rio de Janeiro om straatkinderen te helpen. Daar biedt ze de kinderen educatieve, sociale en pedagogische ondersteuning. Dankzij financiële steun uit Nederland werden in Rio de Janeiro twee clubgebouwen gekocht, waar mevrouw Galvaõ-Hulst samen met vrijwilligers kinderen opvangt.

  Door haar inzet voor de kinderen in de sloppenwijken kreeg ze brede bekendheid en waardering in het voormalige vissersdorp. Elke 2e zaterdag van september wordt in het Wilhelminapark een gezinsdag gehouden. Daar zamelt de Urker bevolking geld in voor de activiteiten in Rio de Janeiro. Bij de afgelopen editie werd 36.000 euro ingezameld voor de stichting.

 8. De stroomstoring die zaterdag een deel van de Stripheldenbuurt in Almere trof, is opgelost. Sinds 10:30 uur zaterdagochtend hadden 1202 aansluitingen geen stroom. De storing werd veroorzaakt door een brand in een transformatorhuisje in de Katrien Duckstraat.

  Er is een noodaggregaat ingezet waardoor 1.053 aansluitingen in de middag weer stroom hadden. 149 aansluitingen moesten langer wachten, zij zaten tot het begin van zaterdagavond zonder stroomvoorziening.

  Het bleef de hele dag onduidelijk hoe lang het zou gaan duren totdat een monteur de stroomvoorziening weer op gang zou kunnen brengen. Liander dacht eerst dat het tot 12:45 uur zou gaan duren. Die verwachting werd later bijgesteld tot 16:00 uur en weer later tot 20:00 uur.

  [tweet:https://twitter.com/LianderNL/status/1175355270937161728]

 9. In de Topsporthal in Almere werd zaterdag de eerste editie van 'The Battle of the Lowlands' georganiseerd. Bij dit taekwondo-toernooi kunnen Nederlanders zich kwalificeren voor een EK of WK, maar de deelnemers kwamen niet alleen uit Nederland. "Er zijn ook deelnemers uit Japan, Duitsland en Italië, dus het is ook een internationaal toernooi", aldus organisator Henno Kleijwegt.

  De organisatie van 'The Battle of the Lowlands' ligt in handen van vereniging Hwa-Rangdo uit Zeewolde. De vereniging timmert in Nederland steeds meer aan de weg. "We trainen ook in Biddinghuizen en Dronten en landelijk zijn we één van de grotere verenigingen. Daar ben ik erg trots op", aldus Kleijwegt, die ook voorzitter is van HWA-Rango.

  In het taekwondo zijn twee bonden, die verschillende spelregels hanteren. De versie die het bekendst is, is waarbij de deelnemer alleen mag uitdelen met de voeten en waarbij je een helm en speciaal pak draagt. Bij Battle of the Lowlands wordt juist de andere variant beoefend. Hierbij mag je zowel handen als voeten gebruiken.

 10. Omroep Flevoland doet het hele weekend live verslag van Mud Masters in Biddinghuizen. Duizenden fanatiekelingen trotseren weer de vele obstakels in de modder.

  Mud Masters is tot 5 uur 's middags live te volgen op televisie, onze website,YouTube en via onze app.

  De uitzending begint om 9.00 uur.

  [iframe:https://script.omroepflevoland.nl/player/tv/]

Top