Gelderland

  1. 'Heel cool', zeggen kinderen in Apeldoorn over de komst van Sinterklaas. In de stad komt dit jaar de 'echte' Sinterklaas voor het eerst op bezoek. De afgelopen jaren werd bij de intocht ook veel gedemonstreerd tegen Zwarte Piet.
  2. Vorig seizoen was de play-off finale FC Utrecht-Vitesse er een met goede herinneringen voor de Arnhemmers. Vitesse stelde namelijk in Utrecht het Europese voetbal veilig. Dat lukt dit jaar niet, maar er kan wel alvast een goede stap gezet worden. Volg de eerste wedstrijd in de finale van de play-offs via onderstaand liveblog.
  3. Ruud Pothoven uit Arnhem heeft een droom: het bouwen van een mobiele slachterij voor varkens. Want dat is beter voor dier én mens, zegt hij. Het vervoer van de stal naar de slachterij is volgens hem namelijk de meest stressvolle tijd voor een varken.
  4. Kijk op Gelderland is het nieuwe programma waarin we u elke werkdag op NPO 2 bijpraten over het nieuws in Gelderland. In vijf minuten krijgt u het opvallendste en meest spraakmakende nieuws. De presentatie is in handen van Linda Geerdink.
  5. De Kleine Willemspolder is vrijdag officieel in gebruik gegeven aan de inwoners van Tiel. Het is de bedoeling dat zij zich er de komende jaren onder begeleiding van natuurorganisatie ARK gaan ontfermen. Doen ze dat niet, dan wordt het waarschijnlijk weer landbouwgrond.
  6. 'Kun je dieren liefhebben en doodschieten?' Dat vroegen studenten journalistiek en documentairemakers Iris Wijngaarde en Imke Slump zich af, dus maakten zij een film over het onderwerp. 'De dood hoort bij het jagen, maar jagen gaat absoluut niet om het doodschieten', vertelt Koen van Weelden, de 24-jarige jager die zij voor de film volgden, vrijdag in de Week van Gelderland.
  7. Een groot cadeau voor alle fans van Koos Alberts. De in september 2018 overleden zanger bracht postuum een nieuw nummer uit: 'Een Amsterdammer'. Het nummer werd speciaal voor Koos geschreven door René Karst.
  8. Leen Looijen zag als lid van de Raad van Commissarissen met lede ogen toe hoe het seizoen van NEC helemaal mislukte.
  9. Volkomen verbaasd waren de medewerkers van de Kinderen van de Voedselbank toen ze hoorden dat de band Metallica hun stichting als goed doel had uitgekozen. 'Toen de mail op kantoor binnenkwam dachten we dat het een grap was.'
  10. Hij loopt over van enthousiasme en dat terwijl hij dagelijks tussen de passiflora's staat. Piet Moerman van de passiflorahoeve in Harskamp heeft een bloeiende passiflora pittieri. Hij zegt daarmee de enige in Europa te zijn: 'Dit is echt geweldig.'
Top