Gelderland

  1. Ruim duizend parachutisten deden zaterdag op de Ginkelse Heide bij Ede de luchtlandingen na, die 75 jaar geleden het begin van de Slag om Arnhem inluidden. De Britse kroonprins Charles, prinses Beatrix en een aantal hoogbejaarde veteranen waren bij de herdenking van de landing op de heide. Omroep Gelderland was er live bij.
  2. Vitesse heeft de Airborne-wedstrijd thuis tegen Fortuna Sittard met 4-2 gewonnen. Dat was vooral te danken aan Bryan Linssen, die met twee rake kopballen de 2-1 achterstand om wist te buigen. Vitesse is nu zelfs weer even koploper in de eredivisie.
  3. De uitzendingen rond de 75ste herdenking van operatie Market Garden trekken flink wat kijkers op TV Gelderland. Goed om te weten dus er zondag ook het nodige op het programma staat.
  4. Julian Lelieveld erkende dat het niet best was wat Vitesse liet zien tegen Fortuna Sittard.
  5. Voor zijn 25-jarig jubileum als organist had Marco den Toom uit Nijkerkerveen één wens; een concert in het Concertgebouw in Amsterdam, samen met koren en solisten waarmee hij regelmatig samenwerkt. Die wens kwam zaterdagavond uit. Bovendien ontving de organist een koninklijke onderscheiding.
  6. In Lunteren zijn zaterdagavond meerdere personen gewond geraakt door een ongeval met drie auto's. Het ongeval gebeurde rond 20.30 uur op de Postweg. De auto's liepen flinke schade op.
  7. Zeven Airborne-veteranen waren aanwezig bij de wedstrijd van Vitesse thuis tegen Fortuna Sittard.
  8. In Nijmegen deden zaterdagavond ongeveer 7.500 belangstellenden mee aan de Sunset March over de Waal. Een wandeling voerde de deelnemers via de Oversteek richting Lent. Op precies die plek staken Amerikanen in september 1944 in canvas bootjes de rivier over om de Waalbrug te veroveren.
  9. Welke gevolgen hebben medicijnen en schoonmaakmiddelen die in het riool komen voor het oppervlaktewater? Daar komen we vaak pas achter als het al te laat is. Onderzoekers van de Radboud Universiteit ontwikkelen daarom een rekenmodel om de invloed van diverse stoffen te voorspellen. Deze week namen ze alvast monsters uit het Nijmeegse riool.
  10. Over de hele dag zijn bijna 100.000 bezoekers afgekomen op de luchtlandingen en herdenking op de Ginkelse Heide. Dat meldt de gemeente Ede zaterdagmiddag.
Top