Groningen

  1. Voor het eerst in haar geschiedenis heeft de Eemshaven schepen moet wegsturen omdat het te druk was.
  2. De geboren en getogen Groninger Ubbo Ariëns Kappers krijgt donderdag postuum de Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog redde deze onderzoeker en 'schedelmeter' het leven van meer dan driehonderd Joden.
  3. De stembussen in de elf gemeenten in onze provincie waar gestemd wordt zijn nog tot 21:00 uur geopend. En dat sinds 07:30 vanmorgen.
  4. De stembussen zijn geopend. Vanaf half acht deze woensdag kunnen inwoners van de nieuwe gemeenten Westerkwartier, Het Hogeland en Groningen (nu ook met Haren en Ten Boer) hun stem uitbrengen.
  5. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA en de Economic Board zijn op zoek naar bedrijven en organisaties die het 5G-experiment met supersnel mobiel internet een impuls kunnen geven. De bedrijven kunnen in Noord-Groningen aan de slag met de combinatie van 5G en satellietcommunicatie.
  6. Directeur Peter Spijkerman van het Agentschap Telecom is de voornaamste kandidaat om de nieuwe Nationaal Coördinator Groningen (NCG) te worden. Hij moet waarnemend-NCG Herman Sietsma opvolgen.
  7. Het 50-jarig jubileum van het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal valt op de dag dat Treant-topvrouw Carla van de Wiel afscheid neemt van de zorgorganisatie.
  8. De wegwerpscheermesjes die duikers de afgelopen tijd in groten getale op de zeebodem aantroffen, blijken nu ook te zijn aangespoeld aan de Groningse kust. Medewerkers van Zeehondencentrum Pieterburen vonden ze woensdagmiddag in de Eemshaven.
  9. Is de toekomstige gemeente Het Hogeland qua oppervlakte straks de grootste gemeente van Nederland? 'Nee hoor', zeggen ze in de Friese gemeente Súdwest-Fryslân. 'Dat zijn wij nog steeds.'
  10. Bijna iedereen heeft er wel eens één gehad: een gebroken hart. Dit kan zelfs leiden tot een depressie. Maar waarom gebeurt dit bij de één wel en bij de ander niet?
Top