Noord Brabant

  1. De politie heeft afgelopen vrijdag twee jongens aangehouden in verband met de verdwijning van de Belg Johan van der Heyden. Omdat ze minderjarig zijn vertelt de politie niet waar ze wonen en hoe oud ze zijn. Er is ook een man van 30 aangehouden wegens mogelijke betrokkenheid bij de zaak.
  2. "Ik kan niet blij zijn", is het antwoord van de Bossche burgemeester Jack Mikkers op de vraag of hij tevreden terugkijkt op de sinterklaasintocht van zondag. "Ik ben wel blij dat de Sint is gearriveerd en daar ben ik trots op. Maar het feit dat we met zoveel publiek geld de veiligheid moeten betrachten bij een kinderfeest vind ik wel heel zorgelijk."
  3. De voetbalwedstrijd FC Den Bosch – Excelsior is zondagmiddag enige tijd gestaakt geweest nadat de donkere Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira onheus bejegend zou zijn vanaf de tribunes door een deel van de Bossche aanhang. Moreira was zichtbaar zeer emotioneel.
  4. De sinterklaasintocht in Den Bosch was er dit jaar een met vele gezichten. Blije snoetjes van kinderen die niet konden wachten tot hun bebaarde held hun stad bezocht. Maar ook boze gezichten van zowel voor- als tegenstanders van zwarte piet. Naast pepernoten regende het zondag ook verwensingen over en weer. En om die contrasten enigszins in goede banen te leiden, was een enorme politiemacht op de been. Bekijk de fotoserie hieronder.
  5. Een groot peloton ME'ers met honden en paarden heeft er in de binnenstad van Den Bosch voor gezorgd dat de tegenstanders van zwarte piet veilig weg konden komen met bussen. Dat gebeurde bij het Brugplein. Voorstanders van zwarte piet kwamen daarheen om hun opponenten op te wachten.
  6. Er is te veel overlast van een groep ‘veiligelanders’ in het asielzoekerscentrum in de gemeente Cranendonck. Die moet worden aangepakt, benadrukt burgemeester Roland van Kessel. Pas dan valt er met de landelijke overheid te praten over extra bedden. Hij vindt collega-burgemeesters en de commissaris van de Koning aan zijn zijde. Om meer inzicht te krijgen in de problemen wordt een ketenmarinier binnenkort 'minimaal een dag, misschien wel twee dagen' in Maarheeze gestationeerd.
  7. Kinderen met pietenmutsjes op het hoofd, die vrolijke sinterklaasliedjes zingen. Volwassenen die de kinderen overschreeuwen met anti-zwarte pietenleuzen. Andere volwassenen, pro-pieten, die dat weer proberen te overstemmen door hun motoren te laten ronken. En overal op straat politie. Zo ziet de Bossche sinterklaasintocht in 2019 eruit. Social mediagebruikers zijn verontwaardigd, of zelfs verdrietig. "Dit stemt mij heel droevig."
  8. De politie heeft zaterdag een 21-jarige man aangehouden na een achtervolging door het centrum van Oosterhout. De man bleek onder invloed van drugs te zijn.
  9. Ze moesten er een nachtje langer op wachten, maar ook in Den Bosch is Sinterklaas nu gearriveerd. De goedheiligman en de pieten kwamen rond twaalf uur aan met Pakjesboot 16. Ze waren niet de enigen die vandaag naar Den Bosch komen: voor- en tegenstanders van zwarte piet demonstreerden tijdens de intocht. Een persoon is aangehouden voor het gooien van een steen naar een politiebus.
  10. GLOW Eindhoven trok de afgelopen tien dagen 770.000 bezoekers. Dat zijn er 20.000 meer dan vorig jaar. De organisatie spreekt van een 'ongekend' succes. Op social media werden weer massaal plaatjes gedeeld van de lichtkunstwerken. Omroep Brabant zette vier pareltjes op een rijtje.
Top