Noord Brabant

  1. "Dit is smaad en laster. Ze is een slecht verliezer. Dit is een wethouder onwaardig." De boosheid knalt door de telefoon. Hans Smolders van Lijst Smolders in Tilburg snapt niets van de tweet van wethouder Marcelle Hendrickx van D66 waarin ze fel uithaalt naar Hans Smolders en Forum voor Democratie. Smolders, die als lijstduwer op de lijst van Forum stond, heeft meteen een spoeddebat aangevraagd en wil dat ze aftreedt. Aanstaande maandagavond wordt dat spoeddebat gehouden.
  2. Zoals het er nu naar uitziet heeft de partij Water Natuurlijk bij alle Brabantse waterschappen meer zetels dan vorig jaar behaald. Ook VVD en CDA hebben het goed gedaan. De uitslagen zijn nog voorlopig, de definitieve uitslag volgt maandag. Nieuwe leden worden donderdag geïnstalleerd en regeren dan voor de aankomende vier jaar.
  3. De Statenverkiezingen van 2019 zaten vol grote verrassingen: een kleine aardverschuiving naar rechts, een nieuwkomer die plots de tweede partij werd, en de traditioneel grote SP die bijna werd gehalveerd. Maar één ding bleef onveranderd: Brabant is ook dit keer weer de provincie waar de minste mensen in het land gingen stemmen. Ondanks een enthousiaste mediacampagne door de provincie.
  4. De campagneposter siert nog steeds de Boxmeerse voordeur van SP'er Mariëlla van Wijnen-Heijs. Maar de campagnefolders liggen inmiddels bij het oud papier. Van Wijnen is behoorlijk verbaasd over het stemgedrag van de Brabantse kiezers en de winst van Forum voor de Democratie. "Als mensen een auto kopen of een televisie, dan gaan ze goed uitzoeken, wat die allemaal kan. En Forum voor Democratie, die heeft geen programma."
  5. Een 52-jarige man uit Valkenswaard is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 26 maanden, waarvan hij tien maanden moet zitten. Hij moet ook een geldboete van 50.000 euro betalen. Hij is schuldig aan hypotheekfraude en witwassen. Hij had ook xtc-pillen, verboden wapens en munitie in zijn bezit.
  6. Hoe is er in onze provincie gestemd voor de Provinciale Statenverkiezingen? Alle uitslagen zijn bekend. Duidelijk is dat de VVD de grootste blijft en dat Forum voor Democratie de grote winnaar is van de verkiezingsstrijd. In dit artikel kun je zien hoe woensdag in jouw gemeente is gestemd.
  7. Mathieu van der Poel is donderdag alweer op de fiets gestapt. De renner van Corendon-Circus kwam woensdag in de eindsprint van Nokere Koerse zwaar ten val. Uit onderzoek bleek dat de schade meeviel.
  8. Het 'Zittend Naakt' van Jan Sluijters dat het Noordbrabants Museum gekocht heeft op de Tefaf stond al eerder op een verlanglijstje van het museum. Het museum had het werk graag willen lenen voor de expositie 'De Wilde Jaren' die tot 7 april is te zien. De makers van de expositie wísten dat het schilderij bestond en hadden er zelfs een foto van. Maar niemand wist waar het was gebleven.
  9. "Ik wás er wel, maar niet voor de media", zegt Eric de Bie donderdag tegen Omroep Brabant. De lijsttrekker uit Bergen op Zoom dendert met Forum voor Democratie Provinciale Staten binnen met negen zetels. Opvallend, omdat de partij de grote afwezige was tijdens alle verkiezingsdebatten. De Bie gaf ook geen interviews en dus was het de grote vraag wat de partij precies wil bereiken in de provincie.
  10. Jachthaven Hermenzeil in Raamsdonk gaat weer in de etalage. Maar wel onder hele strenge voorwaarden: mensen met een specifiek soort strafblad of kwade bedoelingen zijn vooraf al niet welkom. Kopers moeten volledige openheid van zaken geven want anders gaat het feest niet door.
Top