Noord Brabant

 1. De met corona besmette nertsenfokkerijen mogen worden geruimd. Dat heeft de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vrijdagavond bepaald in een spoedzaak, die was aangespannen door dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bont voor Dieren. De ruimingen beginnen zaterdag onder leiding van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

  Het ministerie van Landbouw is bang voor wanordelijkheden en wil om die reden snel tot ruiming overgaan, zei zijn advocaat vrijdagmiddag bij aanvang van de zitting van de voorzieningenrechter in Den Haag. Ze doelde op mogelijke acties van actievoerders die naar de bedrijven zouden willen komen. Nertsenfokkerijen werden donderdagavond extra in de gaten gehouden door de politie na een melding over mogelijke acties.

  Ruimen van nertsenfokkerijen
  De zaak ging over het ruimen van nertsenhouderijen waar besmettingen met het coronavirus zijn geconstateerd. Het gaat in totaal om tien besmette vestigingen in Beek en Donk, De Mortel, Deurne, Gemert, Landhorst, Milheeze en het Limburgse Ysselsteyn. Vrijdagmiddag kwam er een derde besmette nertsenfokkerij in Landhorst bij.

  Nertsen blijken gevoelig voor het coronavirus. Dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bont voor Dieren vinden dat er geen juridische gronden zijn om de nertsenbedrijven te ruimen. Erwin Vermeulen van Animal Rights reageert vrijdagavond teleurgesteld op de uitspraak. "De toelichting volgt pas over twee weken. Wij wisten dat wij al op achterstand stonden, maar toch. Maandagmiddag willen wij in Den Haag gaan demonstreren."

  Nertsenfokkers leggen zich neer bij overheidsbesluit
  De nertsenfokkers zelf leggen zich neer bij de ruiming van hun bedrijven. "Wij hadden erop gerekend dat het vanmorgen al zou gebeuren. Nu is het een dag uitgesteld", reageert directeur Wim Verhagen van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) vrijdagavond. "Ik had ook niet verwacht dat de rechter anders zou beslissen. Ik snap echt niet wat die paar activisten wilden bereiken." De nertsensector was vrijdag niet aanwezig bij de zitting.

  De pelsdieren zullen worden vergast. Daarna worden de stallen leeggehaald en worden de dode diertjes naar Rendac, het destructiebedrijf in Son, gebracht.

  Negentig procent besmet
  De vertegenwoordiger van het ministerie gaf tijdens de zitting aan dat er inmiddels tien bedrijven zijn besmet met het coronavirus. Op de bedrijven is negentig procent van de nertsen besmet.

  De nertsenbedrijven groeien als kool omdat de nertsen allemaal vijf tot zes pups krijgen, waardoor de bedrijven met aanvankelijk tienduizend nertsen nu zes keer zo groot zijn. De nertsensector vormt volgens het ministerie een gevaar voor de volksgezondheid als het virus in de bedrijven blijft rondwaren, terwijl de overheid de coronamaatregelen voor mensen nu steeds meer versoepelt.

  140 nertsenfokkerijen
  Nederland telt ongeveer 140 nertsenfokkerijen met in totaal 808.000 moederdieren, die doorgaans in mei jongen werpen. De nertsenfokkerij als geheel is per 1 januari 2024 verboden in Nederland. Het bont van de dieren vindt zijn afzet met name in Azië, Rusland en de Verenigde Staten.

  LEES OOK:

  Nertsenhouder Huub Kuijpers ziet zijn levenswerk in rook opgaan: 'Dat komt wel binnen'

  Besmette nertsenbedrijven in Oost-Brabant worden snel geruimd

  Mark heeft geen idee hoe zijn nertsen het coronavirus hebben opgelopen

 2. De reddingsbrigade Bergen op Zoom verkeert in nood. Doordat veel grote evenementen zijn afgelast, mist de vereniging een belangrijk deel van haar inkomsten. Veel reddingsbrigades komen in aanmerking voor steun van de overheid. De vrijwilligers van de vereniging in Bergen op Zoom staan nog met lege handen.

  De reddingsbrigade is al jaren een vertrouwd gezicht bij allerlei activiteiten op het water in Bergen op Zoom en omgeving. Zo zijn de redders actief bij de Havendagen in Tholen, de Suikerrace in Roosendaal en de Singelzwemtocht in Breda. “De organisaties betalen ons voor het onderhoud van onze materialen en brandstof. Maar dat valt nu allemaal weg”, vertelt voorzitter Stijn de Jong van de reddingsbrigade.

  Zijn vereniging komt niet in aanmerking voor overheidssteun omdat die ingeschreven staat als ‘ideële instelling’. Andere brigades die bij de Kamer van Koophandel staan geregistreerd als ‘zwemverenigingen met een bijzondere doelstelling’ en krijgen wel steun. “Puur omdat wij administratief door het leven gaan, kunnen wij hier geen aanspraak op maken. Terwijl er in de praktijk geen enkel verschil is tussen de brigades”, legt penningmeester Christian Maus uit.

  Evenementen afhankelijk
  Mocht de reddingsbrigade het onverhoopt zelf niet redden dan dreigt er volgens hem ook gevaar voor het voortbestaan van een aantal waterevenementen. "De aanwezigheid van ons wordt vaak als voorwaarde gesteld om deze festiviteiten te mogen organiseren. Dus zonder reddingsbrigade ook geen evenement."

  Meer reddingsbrigades in Nederland kampen met dit probleem. Inmiddels heeft Kamerlid Michiel van Nispen van de SP het kabinet opgeroepen om geen verschil te maken tussen de verschillende brigades. Volgens het Kamerlid moeten ze ook komende zomer in staat worden gesteld om de veiligheid op het water te garanderen. Christian: “We kunnen dit niet blijven volhouden want dan houdt het een keer op.”

 3. Het verhaal van ouders die tegen hun zin hun kind hebben afgestaan en van die kinderen zelf, was niet veilig bij het 'aanmeldpunt' dat voor hen is ingericht. Verslagen zijn niet altijd correct opgesteld en de privacy was niet gewaarborgd, erkent verantwoordelijk minister Sander Dekker.

  De overheid doet momenteel een groot onderzoek naar de binnenlandse adoptie tussen 1958 en 1984. In die periode werden veel kinderen van moeders die ongewenst zwanger waren geworden, ondergebracht in doorgangshuizen. Ongeveer 15.000 kinderen zijn toen ter adoptie afgestaan.

  Het Verwey Jonker Instituut (VJI) doet in opdracht van Dekker nader onderzoek naar de binnenlandse adoptie. Dat moet aan het licht brengen of dat inderdaad soms onder druk of zelfs dwang gebeurde en hoe vaak dan wel. Afstandsmoeders en adoptiekinderen konden zich melden bij de Bossche stichting FIOM en het ministerie, die hen vervolgens doorgeleidde naar het VJI.

  'Zeker in één situatie niet goed opgetekend'
  Maar hun verhaal is 'in ieder geval in één situatie' niet goed opgetekend door FIOM, geeft Dekker toe in antwoorden op vragen van Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66). Bovendien werden de gespreksverslagen op het ministerie niet volgens de privacyrichtlijnen bewaard. Dit datalek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De verslagen die op het departement waren opgeslagen, worden vernietigd.

  Afstandsouders en adoptiekinderen blijken niet altijd te weten dat ze hun verslag kunnen inzien en corrigeren. Hen wordt alsnog gevraagd of ze dat willen. Diezelfde vraag wordt nieuwe melders voortaan uitdrukkelijk gesteld.

  Deelnemers aan het onderzoek uitten eerder kritiek. Ze vonden het raar dat FIOM in Den Bosch, specialist in afstammingsvragen, de intakegesprekken voor het onderzoek deed.

  Verslag inzien of corrigeren
  Nu heeft de minister FIOM buitenspel gezet. Daarom worden intakegesprekken vanaf nu alleen nog maar gedaan door het VJI. Nieuwe aanmelders wordt expliciet gevraagd of ze het verslag willen inzien of corrigeren.

  Medewerkers van Fiom of ambtenaren van het ministerie voeren geen voorgesprekken meer. En iedereen die zich al eerder had aangemeld, krijgt alsnog de vraag of hij of zij het verslag wil inzien of corrigeren.

  'Dat moet hersteld worden'
  Deelnemers uitten eerder ook kritiek op het feit dat ze geen verslagen kregen of dat die onvolledig waren. De minister ziet dat ook. "Dat moet hersteld worden", schrijft hij in zijn reactie.

  Ruim 670 afstandsmoeders hebben zich bij het meldpunt gemeld om hun vaak droevige verhaal over adoptie en afstand te doen. Het meldpunt zou tot 1 juni open zijn. Dat blijft nu in ieder geval tot juli geopend.

  Het VJI kan pas verder met het onderzoek als alle deelnemers de kans hebben gekregen hun verslagen in te zien. Dat loopt daardoor vertraging op, waarschuwt Dekker.

  'Het blijft mensenwerk'
  Het FIOM reageerde vorige week op zijn rol in het onderzoek. "Als er iets fout staat in de verslagen, vind ik dat natuurlijk heel erg", zei directeur Ellen Giepmans toen. "Als er fouten in verslagen zitten, betreur ik dat. Maar het blijft mensenwerk."

  Deelnemers vinden het vreemd dat het FIOM betrokken is bij het onderzoek terwijl de stichting ook dossiers gemaakt heeft en een rol speelde in het wel of niet vinden van biologische familie. Het FIOM zelf vindt dat zijn rol wel meevalt.

  Directeur Ellen Giepmans zei eerder tegen Omroep Brabant hierover: "We zijn het aanmeldpunt, waar mensen hun verhaal kwijt kunnen. Van dat verhaal maken wij aantekeningen en die gaan naar het Verwey-Jonker Instituut. Op basis daarvan bekijken zij met wie ze een diepte-interview willen."

  Doorgangshuis Moederheil in Breda
  Moederheil in Breda was zo'n doorgangshuis. Sille Dohmen uit Den Bosch werd in 1978 vlak na haar geboorte naar Moederheil gebracht en daar verbleef ze gedurende haar eerste levensjaar. Daarna werd ze afgestaan voor adoptie.

  Sille had een gelukkige jeugd, maar toen ze op zoek ging naar haar biologische vader, kreeg ze van FIOM niet de medewerking waar ze op hoopte.

  LEES OOK:

  Sille werd geadopteerd en heeft kritiek op groot adoptie-onderzoek

  'Onderzoek naar misstanden bij gedwongen afstand en adoptie loopt niet goed'

 4. Het is rustig op de intensivecareafdeling van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch. Sinds vorige week donderdag liggen daar geen coronapatiënten meer. Medewerkers blikken terug op een heftige tijd en bereiden zich voor op wat mogelijk nog komt.

  Het is een hectische periode geweest, vertelt Peter de Jager. Hij werkt als ic-arts in het ziekenhuis. “Vooral in het begin, toen voorspeld werd dat er heel veel patiënten zouden komen. Toen heb ik me wel zorgen gemaakt.”

  Toch hebben De Jager en zijn collega’s nooit het gevoel gehad dat ze de controle verloren. “Dat komt door alle maatregelen die er zijn genomen. We zijn altijd één stap voor blijven lopen. Het verplaatsen van patiënten naar andere ziekenhuizen was wel ingewikkeld. Dat zijn we natuurlijk niet gewend en dat kunnen we in de toekomst wel beter stroomlijnen.”

  In de toekomst ja, want De Jager denkt niet dat hij de laatste corona-patiënt op de ic nu gezien heeft. “Ik denk dat dit de komende jaren een ziektebeeld is dat we zullen blijven zien. Ook weer op de intensive care.”

  Het is nu juist zaak je daar zo goed mogelijk op voor te bereiden. “Ik denk wel dat er een tweede golf komt. En ik denk dat het uitgangspunt dan moet zijn om de reguliere zorg zoveel mogelijk door te laten draaien.”

  IC-bedden structureel uitbreiden
  Daarvoor zijn nu verschillende werkgroepen plannen aan het maken, vertelt de ic-arts. Zowel binnen het Jeroen Bosch Ziekenhuis als regionaal en landelijk. “Er ligt een opdracht van de minister om het aantal ic-bedden structureel uit te breiden, dus we zijn aan het kijken hoe we dat kunnen doen.”

  Want tijdens deze eerste golf aan coronapatiënten is de reguliere zorg veelal stil komen te liggen. De Jager: “Mensen van allerlei andere vakgebieden kwamen helpen, waardoor het aan de andere kant stil kwam te liggen. Dat moeten we de volgende keer zien te voorkomen.”

  Toch kijkt De Jager juist ook met een heel goed gevoel terug op die samenwerking tussen verschillende disciplines binnen het ziekenhuis. “Bijvoorbeeld met collega’s van de anesthesie. Dat iedereen onbaatzuchtig en met alle energie de schouders eronder zet, was echt heel bijzonder.” En dat gebeurde niet alleen op de intensive care. “Op alle plekken in het ziekenhuis zag je dat gebeuren. Ik hoop dat dat een blijvend effect is.”

  Bijvoorbeeld in het contact met familieleden van patiënten. “Het was verschrikkelijk dat de familie niet bij de patiënt kon komen”, vertelt de arts. En dus werd er een belteam opgericht. “Dat bestond uit specialisten, revalidatieartsen, een intensivist in opleiding. Zij belden elke middag op een vast moment met de familie om ze bij te praten. En de verpleegkundigen deden in de ochtend iets soortgelijks met beeldbellen.”

  Uiteindelijk is deze coronagolf een soort stresstest gebleken, waar het JBZ en de ic-afdeling voor geslaagd zijn. “Het ic-team is fantastisch. De band is heel hecht, bleek tijdens deze crisis. Het is geweldig om te zien dat ook als we noodgedwongen samenwerken met andere collega’s, dat dat meteen zo soepel loopt. Dat is waar het uiteindelijk om gaat in de zorg. Als je goed samenwerkt, kun je zoveel aan.”

 5. Ruim 350 mensen hebben zich via Facebook aangemeld voor de anti-racisme demonstratie in Tilburg zaterdag. Het is niet bekend of dat aantal ook echt aanwezig zal zijn. De demonstratie is van twee tot drie uur ’s middags op de Schouwburgring en wordt georganiseerd door de AntiRacismeGroep Tilburg.

  De demonstratie zal een stilstaand protest zijn, zo vermeldt de organisatie bij het evenement. Alle deelnemers moeten een mondkapje dragen en anderhalve meter afstand van elkaar houden.

  Voorschriften gemeente Tilburg
  De gemeente Tilburg staat de demonstratie toe, onder de voorwaarde dat de organisatie zich aan een aantal voorschriften houdt. Zo mogen maximaal vijfhonderd mensen deelnemen en moeten markeringen met stoepkrijt op de grond worden gemaakt om aan te geven hoeveel afstand deelnemers moeten houden van elkaar.

  Om ervoor te zorgen dat de demonstratie in goede banen verloopt, moet de AntiRacismeGroep Tilburg zelf minimaal tien toezichthouders inzetten.

  Geen sprekers op een podium
  Anders dan bij de demonstratie tegen racisme in Rotterdam woensdag het geval was, mogen geen sprekers op een podium komen te staan. Dit zou er volgens de gemeente voor kunnen zorgen dat mensen dichter bij elkaar komen te staan. Vanuit gebouwen mogen de demonstranten wel worden toegesproken. Verder zijn vlaggen en spandoeken toegestaan, maar mogen er geen dikke stokken of staven aan zitten.

  Demonstratie Eindhoven
  In Eindhoven wordt zaterdagmiddag op het 18 Septemberplein ook gedemonstreerd tegen racisme. Deze is van vijf uur ’s middags tot halfzeven. Ook hier worden de demonstranten opgeroepen om mondkapjes te dragen en afstand van elkaar te houden.

  Beide demonstraties gaan volgens de organisaties niet alleen over de dood van de Amerikaan George Floyd die vorige week door politiegeweld om het leven kwam, maar ook over politiegeweld en racismekwesties in het algemeen.

 6. In dit liveblog houden we je vrijdag op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis. Het is vandaag de honderdste dag van de crisis in Nederland.

  De voornaamste feiten op een rij:

  • Het dodental als gevolg van het coronavirus in heel Nederland is vrijdag met vijftien gestegen naar 6005.
  • Brabant telt volgens de laatste RIVM-cijfers 9304 besmettingen.
  • Op een derde nertsenfokkerij in Landhorst zijn coronabesmettingen vastgesteld.
  • Carnaval afblazen vanwege het coronavirus is nooit een optie geweest voor de veiligheidsregio's.
  • Het kabinet trekt 1,5 miljard euro uit voor noodsteun aan openbaarvervoerbedrijven.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

  22.55
  Omroep Brabant sluit dit liveblog voor vandaag. Zaterdag verschijnt er een nieuw liveblog met daarin al het belangrijke coronanieuws van de dag.

  22.30
  Er ligt geen enkele coronapatient meer op de ic-afdeling van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Maar dat betekent natuurlijk niet dat de crisis voorbij is. Het complete verhaal lees je hier.

  22.00
  Darter Michael van Gerwen heeft weer iets om naar uit te kijken. De nummer 1 van de wereld reageerde opgetogen nadat de internationale profbond PDC bekend had gemaakt dat het World Matchplay-kampioenschap in Blackpool op de oorspronkelijke data (18 - 26 juli) zal doorgaan. Het is de eerste major die na de uitbraak van het coronavirus afgewerkt gaat worden. "Nu heb ik een doel voor ogen", liet Van Gerwen weten.

  21.00
  Hoewel er niet gevoetbald wordt, kunnen supporters van NAC Breda toch een beetje de bijzondere sfeer van hun club beleven. Vanaf vrijdag is het namelijk mogelijk om een terrasje te pakken in het Rat Verlegh Stadion. Een terras aan de rand van het veld dat te bereiken is via de spelerstunnel. Daarnaast worden op een groot scherm hoogtepunten van NAC vertoond.

  19.30
  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt vanaf nu regeringen wereldwijd aan de bevolking te vragen in publieke ruimtes mondkapjes over mond en neus te dragen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Of de Nederlandse overheid dat ook aan de Nederlanders gaat vragen, is nog niet bekend.

  19.23
  Het betaald voetbal heeft maximaal 140 miljoen euro van de overheid nodig om de coronacrisis door te komen. KNVB-directeur Eric Gudde zei dat vrijdagmiddag, nadat hij het reddingsplan voor het profvoetbal met sportminister Martin van Rijn had besproken. De 140 miljoen is alleen nodig als er het hele komende seizoen zonder publiek gespeeld moet worden.

  19.05
  Het kabinet trekt 1,5 miljard euro uit voor openbaarvervoerbedrijven om ze door de coronacrisis te helpen. Er reizen veel minder mensen met het OV en dat zorgt voor dalende inkomsten bij de vervoerders. Tegelijkertijd lopen de vaste lasten door en zijn er extra uitgaven om het openbaar vervoer coronaproof te maken.

  Aan de noodsteun zijn wel voorwaarden verbonden. De OV-bedrijven mogen geen dividend uitkeren aan haar aandeelhouders en geen bonussen verstrekken aan bestuurders.

  19.00
  Carnaval afblazen vanwege het coronavirus is nooit een optie geweest voor de Brabantse veiligheidsregio's. In Nederland was nog niemand besmet en het was ook amper gespreksthema. Dat zeggen de drie voorzitters van de veiligheidsregio’s. Volgens experts heeft carnaval waarschijnlijk voor een snellere verspreiding van het coronavirus gezorgd.

  18.48
  De NS gaat in deze coronatijd bij storingen eerder adviseren om reizen uit te stellen. Het vervoersbedrijf wil zo voorkomen dat het te druk wordt in treinen en op stations. Als er een omreisroute is, zie je die alleen in de reisplanner als het niet te druk is. Dat geldt ook bij werkzaamheden aan het spoor.

  18.38
  De rechter doet vrijdagavond nog uitspraak over het ruimen van met corona besmette nertsenfokkerijen. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft aangedrongen op een snelle uitspraak om zo snel mogelijk te kunnen beginnen met ruimen. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights en Bont voor Dieren willen de ruimingen van besmette bedrijven voorkomen en spanden de zaak aan.

  18.30
  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert regeringen wereldwijd om hun bevolking mondkapjes te laten dragen in publieke ruimtes. De kapjes moeten wel over zowel de mond als neus vallen. De aangepaste richtlijn WHO komt voort uit recent onderzoek. De mondkapjes zouden helpen het aantal Covid-19-patiënten te verminderen.

  18.05
  Ouders die uit angst voor besmetting met het coronavirus hun kind thuishouden, kunnen dat ook het laatste deel van het schooljaar doen. Onderwijsminister Slob zegt dat deze ouders niet hoeven te vrezen voor de leerplichtambtenaar. Basisschoolleerlingen gaan vanaf maandag weer de hele week naar school. Volgens Slob hebben de kinderen nauwelijks invloed op de corona-epidemie.

  17.46
  Het speciale crisisteam van de overheid dat zich focuste op corona-epidemie komt voorlopig niet meer bij elkaar. Nu het coronavirus is teruggedrongen, denkt het kabinet het zonder die 'crisisstructuur' van kabinetsleden en andere overheidsinstanties af te kunnen.

  Sinds het begin van de coronacrisis in maart kon de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCC) net als een gewone ministerraad besluiten nemen om het coronavirus terug te dringen. Ook de persconferenties die na de bijeenkomsten van het crisisteam volgden, verdwijnen.

  17.23
  De uitslag van een coronatest kan nog niet altijd binnen 48 uur gegeven worden. De maximale capaciteit van 2150 coronatesten per dag is in de eerste week niet gehaald, maar toch werd de deadline van een uitslag binnen twee dagen niet gehaald. Dit blijkt uit de eerste cijfers van de drie Brabantse GGD's.

  17.12
  De vervoerders in het openbaar vervoer en het kabinet zouden een akkoord hebben bereikt over de extra kosten die gemaakt zijn in het OV door de coronacrisis. Dat meldt de Telegraaf. De vervoersbedrijven hebben financiële steun nodig door de extra uitgaven en fors gedaalde inkomsten, omdat veel minder mensen nu met het OV reizen.

  16.47
  Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil zo snel mogelijk beginnen met het ruimen van de nertsenhouderijen waar het coronavirus heerst. Het ministerie wil daarom zo snel mogelijk een uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Het ministerie is bang voor wanordelijkheden en wil om die reden snel tot ruiming overgaan. Ook omdat de nertsen nu jongen krijgen.

  16.25
  Top Oss gaat sluit aan bij het onderzoek over de verspreiding van het coronavirus binnen spelersgroepen. Vanuit het Amphia Ziekenhuis in Breda werden al de voetballers van NAC, RKC Waalwijk, Willem II en PSV al gemonitord.

  16.16
  De 32-jarige Angolese man die dinsdagochtend op station Roosendaal een buschauffeur mishandelde en een agent bespuugde, moet direct drie maanden de cel in. De verdachte zei dat hij corona had.

  De man werd agressief nadat hij door de chauffeur was aangesproken omdat hij geen vervoersbewijs had en geen verplicht mondkapje droeg.

  15.54
  De horeca in Breda wil niet meewerken aan het plan van het kabinet om via horecareserveringen bron- en contactonderzoek te doen. De overheid ziet graag dat de GGD via cafés en restaurants namen en telefoonnummers van gasten gaan verzamelen voor als mensen besmet raken.

  Volgens de Bredase horeca is het prima als mensen dat vrijwillig via een app doen. Alleen de horeca in Breda wil er niet zelf aan meewerken om de privacy van de gasten te beschermen.

  15.52
  Minister de Jonge zijn 'coronadashboard' staat sinds vandaag online. De website biedt inzicht in hoe het coronavirus zich ontwikkelt. Het dashboard is nog in ontwikkeling, er worden de komende tijd nog functies en statistieken toegevoegd.

  15.41
  Op een derde nertsenfokkerij in Landhorst zijn met corona besmette dieren aangetroffen. Dat heeft de gemeente Sint Anthonis vrijdagmiddag laten weten. De dieren zullen zo snel mogelijk geruimd, maar wanneer precies is nog onduidelijk.

  De rechtszaak van dierenrechtenorganisaties om ruiming van nertsen tegen te houden, stond gepland voor maandag, maar is vervroegd naar vrijdagmiddag vier uur.

  15.06
  Er komt een extra corona-teststraat op het Mortelveld in Eersel. Er wordt een tent neergezet van waaruit medewerkers van de GGD Brabant-Zuidoost mensen met milde klachten gaan testen op het coronavirus. Begin volgende week moet de teststraat open gaan.

  15.03
  Toeristen zijn vanaf 1 juli weer welkom in Spanje. Dat heeft een woordvoerder van de Spaanse regering gezegd. Dat betekent dat de grenzen voor buitenlandse vakantiegangers later opengaan dan gisteren werd gemeld.

  Minister Reyes Maroto van Toerisme zei toen dat de grenzen met Frankrijk en Portugal vanaf 22 juni opengingen en toeristen weer naar Spanje konden reizen.

  15.02
  Cabaretier Hans Teeuwen heeft een conference gemaakt die is toegespitst op de coronacrisis. De show, die hij in zijn eigen woonkamer opnam, wordt volgende week zaterdag uitgezonden door Powned.

  De show, Smerige Spelletjes, gaat over een artiest die thuis zit en langzaam gek wordt. Hij is de eerste cabaretier die een gehele show vanuit huis maakt, maar hij ziet mogelijkheden. "Wellicht dat dit niet bij een eenmalige voorstelling blijft, maar dat ik in de toekomst vaker op deze manier ga werken."

  13.54
  Volgens het RIVM zijn er de afgelopen 24 uur in heel Nederland 15 mensen overleden als gevolg van het coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal doden door corona op 6005. Er werden 210 nieuwe besmettingen geregistreerd, het totaal aantal positief geteste mensen op het virus komt daarmee op 47.152.

  In Brabant zijn in de afgelopen 24 uur 3 mensen overleden aan het coronavirus, het aantal loopt daarmee op naar 1520. Ook zijn sinds de uitbraak 2765 Brabanders met coronaklachten opgenomen in het ziekenhuis, dat zijn er 2 meer dan gisteren. Wel meldt het RIVM 43 nieuwe besmettingen in onze provincie. Dat zijn er 6 minder dan gisteren. Het totale aantal Brabantse besmettingen staat volgens het RIVM op 9304.

  13.51
  Het aantal boekingen van een huurauto neemt weer toe. Door de verspreiding van het coronavirus was de markt ingestort, maar de branche verwacht op korte termijn een run op auto's nu de grenzen in Europa langzaam weer opengaan en er weer vakantieplannen worden gemaakt.

  Niall McDevitt van Auto Europe, een van de grootste partijen op de Europese autoverhuurmarkt, is voorzichtig positief. "Deze week groeide het aantal boekingen met 44 procent in vergelijking met de week ervoor, maar we zitten nog niet op het niveau van voor de coronacrisis."

  13.29
  De Efteling start binnenkort weer met de shows Raveleijn en Aquanura, maar dan corona-proof. Daarvoor heeft Raveleijn een wat andere verhaallijn gekregen en kunnen er bij Aquanura minder bezoekers tegelijk komen kijken, laat het park weten.

  13.04
  Nederlandse luchtvaartmaatschappijen houden zich nog steeds niet aan de regels als ze vouchers aanbieden. Zo bieden ze alleen aan reizigers die na een bepaalde datum zouden vliegen geld terug aan, meldt de Consumentenbond. Die wil dat de luchtvaartmaatschappijen worden aangepakt.

  12.38
  De man die tijdens de coronacrisis onder valse voorwendselen als verpleger in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) werkte, haalde eerder het nieuws met verschillende heldhaftige acties. Ook toen zei hij al tegen Omroep Brabant dat hij medisch hulpverlener was.

  LEES OOK:Nepverpleger sloeg toe tijdens coronapiek in Jeroen Bosch Ziekenhuis

  12.34
  Omdat er tijdens de coronacrisis minder wordt gevlogen, wordt er op de vliegbasis Woensdrecht de komende tijd een aantal vliegtuigen 'gestald'.

  12.19
  Mensen die dit jaar ter gelegenheid van Koningsdag een lintje toegekend kregen, ontvangen dat nu op vrijdag 3 juli. Dat meldt de Kanselarij der Nederlandse Orden.

  De gedecoreerden krijgen hun onderscheiding niet opgespeld, maar overhandigd in een etui. Dat gebeurt tijdens bijeenkomsten met het dan geldende maximum aantal mensen. Gemeenten die niet genoeg ruimte hebben om alle gedecoreerden en gasten tegelijk te ontvangen, kunnen de uitreiking eventueel ook deels op 2 juli doen.

  LEES OOK: Corona beïnvloedt ook de lintjesregen: burgemeesters gaan opbellen, aanbellen of videobellen

  12.14
  Maximaal 750 mensen mogen zaterdagmiddag op het Stadhuisplein in Eindhoven demonstreren tegen racisme. Volgens burgemeester John Jorritsma van Eindhoven kan met die hoeveelheid mensen nog anderhalve meter afstand worden gehouden. De deelnemers moeten een mondkapje dragen. Jorritsma heeft er vertrouwen in dat de manifestatie op deze manier coronaproof én vredelievend kan verlopen.

  12.09
  Provinciale Staten worstelen met de vraag of er nu al een gedenkteken moet komen voor de slachtoffers van het coronavirus. Desondanks nam een meerderheid van PS vrijdag een motie aan van Edith van Dijk van de PvdA om in Brabant te onderzoeken of er draagvlak is voor een blijvende herinnering aan de slachtoffers. Of en wanneer die er komt wordt later bepaald.

  LEES OOK: Uden herdenkt coronaslachtoffers met Hartjesboom

  12.08
  American Airlines voert weer passagiersvluchten uit tussen Nederland en de Verenigde Staten. Vrijdagochtend kwam het eerste toestel aan op Schiphol vanuit Dallas. Vanaf zaterdag vertrekt er ook weer elke dag een vliegtuig van American Airlines vanaf Schiphol richting de VS. Eerder dit jaar staakte de luchtvaartmaatschappij alle vluchten van Nederland naar de Verenigde Staten vanwege de uitbraak van het coronavirus.

  11.58
  Anderhalve meter afstand houden tussen bediening en gasten in de horeca is een uitdaging. Dat maakt FNV Horeca op uit de eerste twintig meldingen dat de bond binnenkreeg op zijn horeca-meldpunt. Horecamedewerkers kunnen daar hun ervaringen en klachten over hun werkomstandigheden delen.

  "Er heerst nog veel onduidelijkheid bij medewerkers of zij ook van elkaar 1,5 meter afstand moeten houden", zegt een woordvoerder van FNV Horeca. "We willen via deze meldingen de overheid vragen duidelijker te maken wat wel en niet mag, zodat er geen onrust ontstaat onder medewerkers. Wij kunnen niet goed voorlichten als niemand precies weet hoe het in elkaar steekt."

  11.53
  Het ROAZ (Regionaal Overleg Acure Zorg) meldt vrijdag dat in de Brabantse ziekenhuizen 78 patiënten zijn opgenomen bij wie het coronavirus is vastgesteld. Dat zijn er acht minder dan gisteren. Van die patiënten liggen er zeventien op de intensive care.

  In de Brabantse ziekenhuizen liggen 64 patiënten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus, maar die nog niet positief getest zijn. Daarvan liggen er drie op de IC.

  11.26
  Niet alleen de profs van de Nederlandse voetbalclubs leveren salaris in tijdens de coronacrisis, ook bij de voetbalbond KNVB gebeurt dat. "Binnen de KNVB zijn er personen die net als in de rest van de voetbalwereld besloten hebben om salaris in te leveren vanwege de coronacrisis", zegt een woordvoerder van de bond. De KNVB wil niet op namen ingaan. Ook zegt de bond niet om welke bedragen of percentages het gaat.

  Volgens De Telegraaf brengen onder anderen bondsvoorzitter Just Spee, de directieleden en bondscoach Ronald Koeman een 'loonoffer'.

  11.15
  Er wordt nog niet gesproken over het verhogen van de zorgpremie volgend jaar om de kosten van de coronacrisis te dekken. Volgens minister Martin van Rijn (Medische Zorg) is het 'veel te vroeg daar ook maar enige uitspraak over te doen'.

  Dat er voor de aanpak van de coronacrisis veel kosten worden gemaakt , is volgens de bewindsman duidelijk. Maar waar die rekening uiteindelijk belandt, daar zal nog naar worden gekeken. De premie gaat 'niet per definitie' omhoog, aldus Van Rijn.

  10.25
  De actiegroepen Bont voor Dieren en Animal Rights houden maandag een betoging tegen het ruimen van nertsen. Het protest is maandagmiddag bij de Tweede Kamer in Den Haag. De twee organisaties eisen ook de vervroegde sluiting van alle nertsenfokkerijen. Eerder is vastgelegd dat ze in 2024 definitief moeten stoppen met hun bedrijf.

  Woensdag bepaalde minister Carola Schouten (Landbouw) dat nertsenfokkerijen waar besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld, moeten worden geruimd. Het gaat in onze provincie tot op heden om zes bedrijven met acht vestigingen in Beek en Donk, De Mortel, Deurne, Gemert, Landhorst en Milheeze.

  LEES OOK: Nertsenfokkerijen worden extra in de gaten gehouden vanwege mogelijke acties

  08.37
  Bijna een kwart van alle aanvragen voor de Tozo-regeling is afgewezen of om een andere reden niet uitbetaald. Dat meldt BNR na een rondgang bij verschillende gemeenten over de steunregeling voor zzp'ers. Sommige aanvragen zijn afgewezen, maar er zijn ook andere redenen dat er niet wordt uitbetaald. Aanvragen waren bijvoorbeeld soms niet volledig ingevuld.

  In april waren er nog forse verschillen tussen de manier waarop gemeenten de Tozo-regeling vormgaven, schrijft BNR. Die worden nu de regeling wat langer loopt steeds kleiner. Wel voorzien de gemeenten problemen bij de verlenging van de Tozo-regeling, waarbij het inkomen van de partner mede bepaalt of een zzp'er in aanmerking komt voor steun.

  07.29
  Het vertrouwen van consumenten was in de tweede helft van mei iets beter dan in de eerste helft van de maand. Huishoudens zijn minder pessimistisch over hun eigen financiële situatie en minder huiverig voor grote aankopen. Tegelijkertijd verslechtert het oordeel over de economische situatie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  De graadmeter voor het consumentenvertrouwen van het statistiekbureau komt voor de tweede helft in mei uit op -29. Dat was bij de eerste meting in mei nog -31. Het CBS meet vanwege de coronacrisis het consumentenvertrouwen twee keer per maand.

  07.15
  Terwijl het aantal coronabesmettingen in slachterijen over de hele wereld opzien baart, wordt personeel lang niet overal getest. De landelijke GGD laat weten niet alle slachthuizen te bezoeken. Dat meldt het Brabants Dagblad vrijdag. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de vakbonden én de branche zelf hadden daar wel om gevraagd.

  Een deel van de slachthuizen blijft hierdoor voorlopig buiten beeld. De GGD Hart voor Brabant laat bijvoorbeeld weten alleen bij Vion in Boxtel een steekproef te hebben gedaan. Dat betekent dat andere slachterijen, zoals Vion in Tilburg en Vitelco in Den Bosch niet bezocht zijn. "Het is de vraag of we dat gaan doen. Dat hangt mede af van overleg met het ministerie", aldus een woordvoerder tegen de krant.

  07.00
  De 'mismatch' op de Nederlandse arbeidsmarkt houdt waarschijnlijk aan ondanks de coronacrisis. Daarvoor waarschuwen economen van ABN AMRO. Volgens hen verdwijnen er door de crisis weliswaar banen, maar er zijn ook nog steeds moeilijk te vervullen vacatures. Voor meer dan een tiende van de openstaande vacatures is het nog steeds heel lastig om geschikte arbeidskrachten te vinden, aldus onderzoek van de bank.

  06.00
  Nederland kampt nu precies honderd dagen met het coronavirus. Op 27 februari werd een 56-jarige man uit Loon op Zand opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Hij was de eerste Nederlander bij wie het virus werd vastgesteld. Inmiddels staat de officiële teller van het aantal besmettingen op 46.942. Maar het werkelijke aantal patiënten ligt veel hoger omdat niet iedereen wordt getest.

  Tot nu toe overleden 5990 mensen in Nederland aan de gevolgen van het coronavirus. De eerste dode in ons land viel op 6 maart, dag 9 van de uitbraak. In Brabant overleden tot nu toe 1517 mensen aan de gevolgen van het virus. Het officiële aantal coronabesmettingen in onze provincie staat op 9261.

  06.00
  Vrijwel alle organisaties die zich inzetten voor de bestrijding van armoede in Nederland (90 procent) verwachten flink meer hulpverzoeken. Maar lang niet allemaal zijn ze daarop voorbereid. Dat meldt de Stichting Armoedefonds op basis van eigen onderzoek. Het fonds verwacht na de zomer 'een golf van hulpvragen'.

  Vooral gezinnen, alleenstaanden met kinderen en zzp'ers kloppen nu aan voor hulp. Bijna de helft van de organisaties ziet sinds het begin van de coronacrisis in maart een toename van het aantal hulpverzoeken, gemiddeld met 23 procent.

  04.33
  De overheid zit aan tafel bij de gesprekken over de redding van winkelketen HEMA. Dat meldt het Financieele Dagblad vrijdag. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft enkele weken geleden zakenbank Lazard ingehuurd om te onderzoeken welke rol het kan spelen bij het door schulden overladen winkelbedrijf. De winkelketen zit financieel klem. De coronacrisis heeft de situatie verergerd.

  03.26
  Militaire keuringen en opleidingen hebben lang stilgelegen vanwege het coronavirus. Hierdoor konden er minder mensen worden aangenomen. Het toch al grote personeelstekort binnen Defensie, er zijn al ruim negenduizend vacatures, dreigt hierdoor nog verder op te lopen. Dat zegt staatssecretaris van Defensie Barbara Visser in gesprek met het AD.

  Op de Luchtmachtschool in Woensdrecht bijvoorbeeld worden volgens haar normaal gesproken elk jaar 440 nieuwe militairen klaargestoomd. Het plan was om dat op te hogen naar zeshonderd om het grote personeelstekort in te lopen. Maar nu is het de verwachting dat dit jaar niet meer dan tweehonderd militairen hun opleiding afmaken, omdat de ruimte in de school om veilig les te kunnen geven is gehalveerd.

  Voor vitale functies is het selectieproces volgens de staatssecretaris wel doorgegaan. Als er weer gekeurd kan worden, vreest ze voor een grote toestroom van kandidaten. "Dat wordt best nog een uitdaging. Keuring, kleding, opleiding, screening", somt ze op. Een belangrijk punt binnen Defensie is momenteel de huisvesting van militairen op kazernes. Voor de coronacrisis lagen die met zes of acht mensen in stapelbedden op een slaapzaal, maar dat kan nu niet meer.

  01.30
  Het aantal overnachtingen in hotels, campings en huisjes in Nederland was in maart 50 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het grootste deel van de daling is het gevolg van de verspreiding van het coronavirus. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.

  01.25
  We hebben de afgelopen maanden door alle coronamaatregelen fors minder uren gewerkt dan het kwartaal ervoor. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het in het eerste kwartaal om de sterkste terugval in bijna een kwart eeuw. In april zette de daling verder door.

  In totaal werkten Nederlanders in het eerste kwartaal 3,4 miljard uren. Dat is 2,1 procent minder dan het laatste kwartaal van 2019. De laatste keer dat het CBS een sterkere terugval in het aantal gewerkte uren signaleerde was begin 1996. Het statistiekbureau kan niet aangeven wat destijds de reden was van de sterke afname.

 7. De Brabantse veiligheidsregio’s hebben in februari niet overwogen carnaval af te gelasten of andere maatregelen te nemen vanwege het coronavirus. De nieuwe infectieziekte was toen in Nederland nog bij niemand vastgesteld en amper een gespreksthema. Dat zeggen de drie voorzitters van de veiligheidsregio’s. Volgens deskundigen is carnaval waarschijnlijk een katalysator geweest in de verspreiding van het virus.

  Volgens Jack Mikkers van veiligheidsregio Brabant-Noord wordt tijdens een bestuursvergadering op 27 januari voor het eerst over het nieuwe virus gesproken. De directeur van de GGD geeft tekst en uitleg. “Er werd heel algemeen over gesproken, zoals we het vaker over crisisthema's hebben. Het ging over wat het betekent als iemand besmet zou raken. Dan heb je het dus over iemand, een individu”, zegt Mikkers. Op dat moment zijn alleen besmettingen in China gemeld.

  In de weken die volgen worden de bestuurders met informatiebrieven op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en voorbereidingen van de GGD’s en het RIVM. Over mogelijke besmettingsrisico's die samenkomsten met zich meebrengen, wordt dan nog niet gerept.

  Vlak voor carnaval hebben burgemeesters andere problemen aan het hoofd: storm. “Het zou windkracht 9 of 10 worden met alle gevolgen van dien voor de carnavalsoptochten. Daar was al onze aandacht op gericht. Niet dat er ook nog een coronavirus aan zat te komen", zegt burgemeester John Jorritsma, voorzitter van veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. "Ja, we lijken met de wijsheid van de terugblik misschien wel naïef op dat moment.”

  Op vrijdag 21 februari besluit Eindhoven de carnavalsoptocht te schrappen vanwege de harde wind. Optochten gaan op bijna honderd plekken niet door. Mensen vieren carnaval vooral in kroegen en feesttenten. In Noord-Italië gaan dan hele gebieden op slot. Er zijn 150 besmettingen geregistreerd. In Nederland nog niet een.

  “Niemand had het bewustzijn om te zeggen: laten we carnaval maar afschaffen. Als we dat al hadden bedacht, dan was de samenleving daar op dat moment helemaal niet klaar voor. Mensen hebben zich zo goed aan de coronamaatregelen gehouden, omdat daar een zekere opbouw in zat. Maar om een volksfeest met tienduizenden mensen plat te leggen als niemand in Nederland besmet is, dat zou niet hebben gekund”, meent Jorritsma.

  De Tilburgse burgemeester Theo Weterings, voorzitter van veiligheidsregio Midden- en West-Brabant: “Het was op dat moment geen discussie of we er wel verstandig aan deden om carnaval te vieren.”

  Bart Berden, namens de Brabantse ziekenhuizen: “Als al één iemand ziende was, dan had die toch te maken met een leger aan blinden. Had het dan maar eens even aan hen uitgelegd. Dat was niet gelukt.”

  Uit gegevens van het RIVM en een analyse door RTL Nieuws blijkt dat 63 Nederlandse coronapatiënten al vóór carnaval corona-gerelateerde klachten hadden. Twintig van hen komen uit Brabant. Eerder werd al duidelijk dat carnaval waarschijnlijk als katalysator voor verspreiding van het virus fungeerde.

  In welke vorm carnaval komend jaar gevierd wordt, is hoogst onzeker. Uit een eerdere enquête van Omroep Brabant blijkt dat 35 procent van de carnavalsverenigingen denkt dat mensen 'na corona' niet meer zo onbevangen carnaval vieren omdat ze bang zijn. Verenigingen denken na over een carnavalsfeest in aangepaste vorm.

  “Ik hoop dat we carnaval kunnen blijven vieren, misschien anders dat we traditioneel gewend zijn, maar wel samen zoals Brabanders dat gewend zijn. Carnaval is immers onderdeel van onze cultuur. Het zit in ons DNA", zegt burgemeester Mikkers van Den Bosch. “Carnaval is juist voor een stad als de onze en ook voor de dorpen een gevoel van écht samen zijn. Ik zou het heel erg vinden als dat niet meer zou kunnen.”

  In deze video vertellen de burgemeesters over de moeilijke besluiten die ze tijdens de coronacrisis moesten nemen en wat dit met hen deed.

  LEES OOK:

  Coronavirus stelde burgemeesters voor grootste uitdagingen ooit: 'Het was twee minuten doodstil'

  Van rekensom tot militaire operatie: zo ontsnapten de ziekenhuizen aan 'Italiaanse toestanden'

  Tilburg probeerde te voorkomen dat minister Bruins eerste coronabesmetting live op tv bekendmaakte

 8. De man die tijdens de coronacrisis als verpleger werkte in het Jeroen Bosch Ziekenhuis zonder de vereiste papieren, had al eerder problemen bij andere werkgevers. Dat blijkt uit gesprekken met oud-collega's. Een van hen kwam wel eens bij hem thuis en zag dat daar overal uniformen hingen.

  De man die we nu kennen als de nepverpleger zou eerder bij een beveiligingsbedrijf gewerkt hebben en ook bij het stadstoezicht van de gemeente Den Bosch. Omroep Brabant sprak twee oud-collega's die zich hem nog goed herinneren.

  Een oud-collega vertelt dat hij meteen aan Leroy S. moest denken toen hij het bericht over de nepverpleger las. "Ik stuurde mijn collega een appje: dit lijkt wel op Leroy S.! Het kon bijna niet anders, het is zo'n irritant mannetje."

  De voormalige collega vertelt dat hij rond 2014, 2015 voor stadstoezicht werkte. "Ik werkte er nog maar net en toen kwam er al een e-mail van de directie binnen: 'Als ene meneer S. zich meldt, stuur hem dan direct weg.' Later kwam er weer een mail: 'Stuur hem weg en bel direct de politie.'" De reden voor de mails hoorde de man later: Leroy S. zou uniformen van stadstoezicht en een portofoon gestolen hebben.

  Tijdens carnaval 2015 ontmoette hij S. voor het eerst. Opeens stond hij voor zijn neus. "Ik beheerde een fietsenstalling met een paar collega's. Opeens kwam er een collega bij. Ik vroeg: 'Wie is dat?' Toen zei mijn collega: 'Dat is Leroy S.' Het was een heel raar mannetje. Er zit iets niet goed in zijn kop."

  Een tijd later kwam hij S. weer tegen, in de wachtkamer van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. "Opeens zat hij daar, met een AED op schoot. Ik schrok daar wel van en dacht: vriend, wat ben je nou weer aan het doen? Ik heb meteen mijn collega een app met foto gestuurd: 'Kijk nou, hij heeft een AED gejat!'"

  Een andere oud-collega die Omroep Brabant sprak, werkte met S. samen in een beveiligingsbedrijf. "We hadden een goede band wat uitliep op vriendschap. We spraken af en toe af." Bij hem thuis keek de man op van de spullen die S. allemaal had: "Hij had veel spullen. Van ambulancekleding tot portofoons, mobilofoons, dat soort dingen. Dat vond ik wel apart."

  De oud-collega geeft aan dat hij een aantal jaar geleden het contact heeft verbroken. "Ik weet dat er rechtszaken tegen hem hebben gelopen. Toen heb ik het contact afgebroken. Hoe die zaken afgelopen zijn weet ik niet, maar ik hoop dat hij na deze daden voor de rest van het leven blijft zitten, want ik vind dit absoluut niet normaal. "

  * De namen van beide oud-collega's zijn bekend bij de redactie.

  LEES OOK:

  Nepverpleger haalde eerder het nieuws met heldenacties

 9. De maximale capaciteit van 2150 coronatesten per dag is in de eerste week niet gehaald. Dit blijkt uit de eerste cijfers van de drie Brabantse GGD's. Toch kreeg niet iedereen binnen 48 uur de uitslag, zoals de bedoeling was.

  "Dat die tijdslimiet niet altijd gehaald is, komt mogelijk door wat hobbels in de communicatie", zegt Jeroen Polman van de GGD West-Brabant. "Je wordt door de landelijke GGD teruggebeld en niet door jouw regionale GGD. Dat is dus een extra stap in de verwerking van de gegevens en hopelijk verloopt dit proces de komende weken soepeler."

  Dat niet binnen 48 iedereen de uitslag van de coronatest krijgt, is niet alleen vervelend voor de geteste mensen. Die moeten namelijk in quarantaine totdat de uitslag duidelijk is. Ook hun huisgenoten moeten zich gedragen alsof de geteste medebewoner besmet is. De impact van de lange wachttijd is dus groot.

  De GGD West-Brabant heeft een capaciteit van 600 tot 700 coronatesten per dag. Vrijdagmiddag om twaalf uur stond de teller op ruim 1400 testen in de eerste week. "Vooral maandag, eerste pinksterdag, was erg rustig", zegt woordvoerder Polman. "De laatste twee dagen waren het drukst en zijn er dagelijks zo'n 500 tests gedaan."

  Bij de GGD Brabant-Zuidoost heeft woordvoerder Anneke Hellings dezelfde ervaring. "Maandag was inderdaad een rustige dag. Hier hebben we een capaciteit van 550 testen op een dag, maar dat is niet gehaald deze week. Donderdagmiddag zaten we op 562 tests in totaal."

  Hart voor Brabant
  GGD Hart voor Brabant heeft een capaciteit van 1000 testen per dag, maar geen enkele keer is dat maximum bereikt. De laatste cijfers van vrijdagmiddag laten zien dat sinds 1 juni in totaal 1949 testen zijn afgenomen. Volgens woordvoerder Jos Klaren lukt het in zijn GGD-regio over het algemeen wel om binnen 48 uur testresultaat te geven.

  LEES OOK: 2150 mensen per dag kunnen vanaf dinsdag worden getest op het coronavirus

 10. De 32-jarige Angolese man die dinsdagochtend op station Roosendaal twee buschauffeurs mishandelde en een agent bespuugde, moet meteen drie maanden de cel in. De agent krijgt 600 euro schadevergoeding, een van buschauffeurs kan op 350 euro rekenen. Er was vijf maanden celstraf met aftrek van voorarrest geëist.

  De man zonder vaste woonplaats werd dinsdagmorgen aangesproken omdat hij geen vervoersbewijs had en geen mondkapje droeg in de bus. Dat is sinds maandag verplicht in het openbaar vervoer.

  De chauffeur zette de bus van Arriva vervolgens bij enkele collega's neer om hulp te vragen omdat de reiziger erg agressief werd. Buiten de bus schold de man de chauffeurs uit en zwaaide hij wild met zijn armen.

  Over en weer rake klappen
  Toen een van de chauffeurs zich met zijn rug naar de man toe draaide, werd hij geschopt en vielen er over en weer rake klappen. Een andere chauffeur kreeg daarbij een klap tegen zijn slaap. De politie was er snel bij. Daardoor kon de mishandelde chauffeur geholpen worden door zijn collega's.

  Maar ook bij zijn aanhouding ging de busreiziger flink te keer. Hij zei bij zijn aanhouding dat hij corona had.

  LEES OOK:Passagier mishandelt chauffeur nadat hij uit bus is gezet omdat hij geen kaartje en mondkapje heeft

Please publish modules in offcanvas position.