Utrecht

 1. BILTHOVEN - Gezondheidsinstituut RIVM heeft voor de tweede keer dit jaar het Nationaal Hitteplan afgekondigd. De komende dagen lopen de temperaturen mogelijk op tot 40 graden. "Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen", aldus het RIVM.

  Het hitteplan is een waarschuwing voor de risico's van hitte en een oproep om extra op elkaar te letten. Volgens het RIVM moeten vooral groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby's, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement in de gaten worden gehouden. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting.

  [Tweet:https://twitter.com/rivm/status/1153564156043440129]

  Het RIVM besluit samen met het KNMI of het hitteplan geactiveerd wordt. De kans op aanhoudend warm weer, met maximumtemperaturen boven de 27 graden speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast zijn onder andere de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid factoren waarmee rekening wordt gehouden.

  ADVIEZEN
  Het RIVM adviseert de volgende maatregelen tegen de zon en de hitte:
  - Drink voldoende,
  - Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon,
  - Zoek de schaduw op,
  - Smeer de huid in met zonnebrandcrème,
  - Beperk lichamelijke inspanning in de middag,
  - Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning,
  - Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

  MAATREGELEN
  Zowel ProRail als Rijkswaterstaat hebben een reeks maatregelen afgekondigd vanwege de verwachte hitte. Zo zijn er meer storingsploegen paraat omdat het spoor door de hitte sneller kapot kan gaan. Rijkswaterstaat gaat automobilisten met pech langs de snelweg direct helpen. Er wordt dan een berger ingeschakeld die de gestrande automobilist naar een veilige locatie brengt, zoals een tankstation of parkeerplaats.

  Warmerecords staan de komende dagen op het spel en als we de weerbureaus mogen geloven kan het lokaal zelfs 40 graden worden, om over de gevoelstemperatuur nog maar te zwijgen. "Waarschijnlijk wordt in de loop van vandaag het hitteplan geactiveerd door het RIVM en code oranje uitgegeven door het KNMI. We komen zelfs in de buurt van de criteria voor code rood", stelt Weerplaza.

  Vanmiddag wordt het landinwaarts al 31 tot 34 graden, woensdag komt de temperatuur uit op 35 tot 39 graden. "De heetste dag wordt zeer waarschijnlijk donderdag", zegt Jaco van Wezel van Weeronline. Op een grotere schaal wordt het dan 35 tot 38 graden en in het zuiden en zuidoosten is zelfs 40 graden mogelijk. Ook vrijdag is met 31 tot 38 graden heet. Komend weekend dalen de maxima geleidelijk en zondag is de hitte weer voorbij.

  RECORDS
  De kans op absolute warmterecords is bijzonder groot. Vandaag kan al een zogenoemd datumrecord worden gebroken. "Het warmterecord voor 23 juli in De Bilt is 31,6 graden. Dit stamt uit 2013. Het record over alle waarneemstations is meer dan een eeuw oud: 35 graden in Maastricht, gemeten in 1911. De kans op een nieuw datumrecord in De Bilt is 50 procent."

  Donderdag worden de datumrecords (31,6 in De Bilt en 35,5 landelijk) 'een makkie', aldus Van Wezel. "Dit wordt een dag om de absolute warmterecords in de gaten te houden. In De Bilt ligt het all-time warmterecord op 35,7 graden en werd gemeten op zowel 19 juli 2006 als 26 juli vorig jaar. Het absolute record van 38,6 graden is gemeten in Warnsveld (Gelderland) op 23 augustus 1944. Dit waarneemstation bestaat echter niet meer. Het warmterecord voor nog bestaande weerstations is 38,2 graden en in handen van zowel Maastricht (2 juli 2015) als het Limburgse Arcen (26 juli vorig jaar)."

  "Waarschijnlijk wordt in de loop van vandaag ook code oranje uitgegeven door het KNMI. We komen zelfs in de buurt van de criteria voor code rood", stelt Weerplaza.

 2. UTRECHT - De zomervakantie is begonnen, ook voor politici. Zij zijn op reces, zoals dat heet. De gemeenteraden en colleges hebben vrij tot 1 september. Burgemeester Jan van Zanen blikte vanmorgen bij RTV Utrecht terug op het politieke jaar en vertelde ook wat het reces voor hem inhoudt.

  "Donderdag hebben we nog tot diep in de nacht zaken afgehandeld en de besluiten genomen die nodig waren, maar nu liggen de raadsvergaderingen echt even stil. Voor de wethouders is er een rooster. Zij gaan bij wijze van spreken een voor een op vakantie. Zelf ben ik in deze periode nog wel druk met opruimen en papieren ordenen, zodat ik en de medewerkers alles goed kunnen terugvinden na het reces. Daarnaast moet ik nog wat achterstallig onderhoud doen, zoals stukken nalezen en me voorbereiden op zaken die na het reces weer gaan spelen."

  Van Zanen zal het afgelopen politieke seizoen nooit vergeten. "Het is enerverend geweest voor de raad en het college met onder meer twee verkiezingen, maar de tragische aanslag op het 24 Oktoberplein bepaalt hoe ik erop terugkijk. Het is ook een aanslag op de gemeente geweest. Het heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten op de slachtoffers, nabestaanden en ooggetuigen."

  [Quote:Van Zanen|Ik wil de stad en de inwoners heel graag nog een termijn dienen]

  Tegelijkertijd zag de burgemeester hoe de tramaanslag voor verbinding zorgde in de stad, onder meer met een indrukwekkend stille tocht. "Het is goed om te merken hoe we er dan toch weer staan met zijn allen: jong en oud, mensen uit alle wijken en uit alle lagen van de bevolking kwamen samen. Daarnaast heb ik veel waardering voor het werk van de hulpverleners na de aanslag."

  [Image:2272339|Stille tocht na de aanslag in Utrecht.]

  De terugkeer naar het gerenoveerde stadhuisin de binnenstad noemt Van Zanen als hoogtepunt. "We zaten een tijdlang in Rijnsweerd, maar zijn nu weer terug. Ik heb mijn burgemeesterskamertje weer. Het ziet er echt prachtig uit."

  Van Zanen gaat deze zomer naar Spanje en verheugt zich daar zeer op. Hij zal er onder meer een bezoek brengen aan de Vuelta, de wielerronde die volgend jaar naar Utrecht komt. De burgemeester kan met een gerust hart op reis, want de raad heeft hem donderdag voorgedragen om nog eens zes jaar burgemeesterte zijn van Utrecht. "Ik ben zeer vereerd en blij. Ik wil de stad en de inwoners heel graag nog een termijn dienen."

  Van Zanen besloot het telefonische interview met een kort saluut aan de stad. "Ik doe alle Utrechters de groeten vanuit zwembad De Krommerijn! Ik heb het zwemmen even onderbroken voor dit gesprek."

 3. PROVINCIE UTRECHT - De vermeende jihadisten Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (beiden 24) horen vandaag wat voor straf ze krijgen voor de rol die ze in Syrië en Irak zouden hebben gehad. De rechtbank Den Haag zal daarbij een oordeel geven over beschuldigingen van het Openbaar Ministerie dat A. lachend op een foto poseert met een gekruisigd persoon. Dat is volgens het OM een oorlogsmisdaad en het is de eerste keer dat een Syriëganger daarvoor wordt vervolgd in Nederland.

  Het OM heeft tegen A. een celstraf van zeven jaar en acht maanden geëist en tegen N. zeven jaar cel. De aanklagers stellen dat ze tussen 2014 en 2016 meededen met de terroristische organisatie IS en terreurmisdrijven hebben voorbereid en bevorderd. Naast de kruisigingsfoto zou de Utrechter ook twee andere foto's hebben verspreid waarop gedode slachtoffers staan.

  De foto's gingen al snel rond in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Daar herkende de wijkagent Oussama. Hij maakte een proces-verbaal op. In een chatgesprek zei Oussama dat hij de foto van hemzelf bij de gekruisigde man als profielfoto wilde gebruiken op internet. Dat was grootspraak, aldus A. Hij viel bij de zitting van twee weken geleden vaker terug op dat verweer. Zijn uitlatingen naar het thuisfront zouden vooral bluf zijn geweest. "Ik zeg domme dingen, mevrouw. Maar echt, mevrouw, ik heb het niet gedaan, mevrouw!"

  De twee mannenwaren niet samen in het strijdgebied en ontkenden stellig dat ze hebben gevochten. Ze zeiden dat ze in ziekenhuizen mensen hebben verzorgd. Het tweetal werd al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel wegens terrorisme. Hun advocaat meent dat het OM ze hier niet voor de tweede keer mag vervolgen.

 4. NIEUWEGEIN - De politie in Nieuwegein heeft ruim 1500 reacties gekregen op het bericht dat een Mechelse herder was achtergelaten in een bench op een carpoolplaats. In een update wordt aangegeven dat er inmiddels meerdere tips binnen zijn gekomen over de eigenaar van de hond.

  Nieuwe tips zijn dan ook niet langer nodig, laat de politie in een reactie aan RTV Utrecht weten. Er zijn inmiddels zoveel tips over de vermeende eigenaar van de hond binnengekomen, dat agenten de handen vol hebben om die allemaal te checken. Getuigen die hebben gezien dat de hond werd achtergelaten, hebben zich overigens nog niet gemeld.

  De ongeveer twee jaar oude hond werd gevonden aan de Zandeveldseweg. De Mechelse herder bleek niet te zijn gechipt. De politie deelde vervolgens foto's van de aangetroffen hond op Facebook in de hoop de eigenaar te achterhalen. Dat leidde tot een stroom aan reacties, in totaal werd het bericht al meer dan 250.000 keer bekeken. Ook het bericht van RTV Utrecht op Facebook werd duizenden keren bekeken en kreeg vele honderden reacties.

  Verschillende mensen gaven daarbij aan dat ze wel voor de hond wilden zorgen. Dat is voorlopig niet nodig, schrijft de politie: "Ondanks uw goede bedoeling wordt herplaatsing via het asiel geregeld." Mocht het nodig zijn, dan laat het asiel zelf weten dat er een nieuw tehuis voor de hond wordt gezocht.

  De eigenaar die de hond achterliet, kreeg in de berichten op Facebook ook flinke verwensingen te verduren. Zo wilden meerdere mensen dat de eigenaar een zelfde lot zou ondergaan als de hond.

  De politie zegt emotionele reacties te begrijpen en de actie van de eigenaar af te keuren. "Toch zijn er ook online fatsoensregels, houdt u zich daar a.u.b. aan. Grove taal en diverse doodsverwensingen worden niet getolereerd en zijn verwijderd," schrijft de politie.

  [FacebookPost:https://www.facebook.com/politienieuwegein/posts/1160643774120633?__xts__[0]
 5. UTRECHT - Op Facebook circuleert een veelgedeeld filmpje van een appende fietsster die vrijdagochtend tegen een stilstaande auto in Utrecht botste.

  Een dashcam in de Skoda Fabia legde het incident in de Croesestraat vast. Binnert, de eigenaar van de auto, heeft de beelden online gezet omdat de vrouw is doorgereden en hij nu met de schade zit. "De grill is kapot. Ik weet nog niet hoe hoog het schadebedrag is", zegt hij tegen RTV Utrecht.

  "Ik denk dat dit verzekeringstechnisch niet heel lastig hoeft te worden", schrijft Binnert bij zijn Facebookpost. "Overigens hoop ik ook dat je zelf niet gewond bent geraakt, maar zo te zien kwam je er met de schrik van af. Ik heb voor nu uit respect voor privacy het gezicht geblurred, maar mocht niemand zich melden ben ik wel van plan om de hele video te plaatsen in de hoop dat iemand haar herkent."

  Op social media wordt veel gereageerd op het filmpje. Ook krijgt de eigenaar van de kritiek op de wijze waarop zijn auto is geparkeerd, op een verkeersdrempel.

  [Video:2272005|Appende fietsster botst op auto in Utrechtse Croesestraat]
 6. PROVINCIE UTRECHT - De Pyreneeën zijn achter de rug. De Touretappe van dinsdag, die van start gaat zonder Wilco Kelderman, is er weer een voor de sprinters. Dat betekent dat alle blikken weer gericht zijn op Vinkevener Dylan Groenewegen. De rit van dinsdag gaat over kilometer met start en finish in Nîmes.

  De ploeg van Groenewegen wil graag de etappe winnen, maar dat zal niet ten koste van alles gaan. "We willen morgen niet ten koste van alles een massaspurt hebben, maar we willen wel dat het er een wordt", vertelde ploegleider Grischa Niermann maandagmiddag op de tweede rustdag in enigszins cryptische bewoordingen.

  KLASSEMENT
  De ploeg heeft het klassement van Steven Kruijswijk als voornaamste doel en laat daarom niet de hele ploeg rijden voor een massasprint. "Het betekent dat we niet de hele dag Laurens De Plus en George Bennett op kop kunnen zetten, want die hebben we later in de week nog veel te hard nodig. We gaan wel rijden voor een sprint, in overleg met Deceuninck (Elia Viviani) en Lotto-Soudal, dat vast graag met Caleb Ewan nog een rit wil pakken", zei Niermann.

  De drie teams hebben allemaal meerdere etappes gewonnen in deze Tour. Niermann denkt dat de twee Belgische ploegen net als Jumbo-Visma de etappe willen controleren. "Alleen kunnen we dat niet."

  SAMENWERKING
  De Duitse teamchef van de Nederlandse formatie verwees naar de stilzwijgende afspraak die er in dergelijke etappes van kracht is. "Het is normaal dat we in zo'n sprintrit de verantwoordelijkheid nemen en dat is ook wel terecht want deze ploegen wonnen eerder soortgelijke etappes. Alleen heeft Deceuninck vanwege de gele trui van Julian Alaphilippe al heel veel op kop moeten rijden. Het valt te bezien in hoeverre die jongens dat opnieuw zullen of willen doen."  LEES OOK
 7. VEENENDAAL - GVVV is de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen begonnen met een gelijkspel. Tegen FC Lienden, dat vorig seizoen uit de Tweede divisie degradeerde, werd het 3-3.

  De Veenendaalse formatie werkte in de slotfase van het duel een 3-1 achterstand weg, nadat GVVV eerst wel met 1-0 voor was genomen. Soufyane Laghmouchi kopte een vrije trap van Rodny Hofman binnen.

  Nadat Lienden een 1-3 voorsprong had genomen, maakte de van Spakenburg overgekomen Philip Ties twaalf minuten voor tijd de 2-3. In minuut 88 bepaalde Jeremy de graaf de eindstand op 3-3.

  GVVV-trainer Niek Oosterlee gaf de nieuwelingen Patrick Prosper Fini, Tom Oostinjen, Philip Ties en Damiano Schet een basisplaats. Twee andere nieuwkomers, Joeri Potjes en Corné Davelaar, kwamen als invaller binnen de lijnen. Wesley Goeman en Jesse van Nieuwkerk ontbraken nog. Zij zijn geblesseerd.  LEES OOK
 8. DE BILT/UTRECHT - De softbalsters van UVV hebben de streekderby tegen het Biltse Centrals gewonnen. In De Bilt werd het 5-3 voor de Utrechtse vrouwen.

  De wedstrijd was de laatste in de reguliere competitie van de Silver League, het op één na hoogste niveau van Nederland.

  UVV eindigt op de zesde plaats met 15 punten uit 28 duels, Centrals besluit de competitie als achtste en laatste. De ploeg verzamelde slechts acht punten.

  Beide ploegen beginnen na een korte onderbreking aan de play-offs tegen degradatie.

 9. DEN DOLDER - De forensisch-psychiatrische kliniek in Den Dolder waar Michael P. verbleef, is te terughoudend geworden met het toekennen van verlof na alle commotie hierover. Twee psychiaters die er werken zeggen dit in de Volkskrant. De ontstane krampachtigheid belemmert volgens hen de terugkeer van patiënten naar de samenleving. Dat is niet in het belang van de veiligheid van de maatschappij, zeggen ze.

  Michael P. is in hoger beroep veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs voor het verkrachten en doden van Anne Faber uit Utrecht. P. sloeg toe tijdens zijn verblijf in de kliniek in Den Dolder, waar hij veel vrijheden kreeg. De berichtgeving hierover zorgde voor veel verontwaarding in de samenleving.

  VERGROOTGLAS
  De kliniek ligt onder een vergrootglas, merken de medewerkers. In januari dit jaar was er onrust in Den Dolder toen de politie een helikopter inzette om een - volgens de kliniek - ongevaarlijke patiënt op te sporen die niet was teruggekeerd. De kliniek maakte zich vooral zorgen dat de patiënt zonder jas op pad onderkoeld zou kunnen raken, maar media legden volgens de pyschiaters de link met Michael P.

  COMMOTIE
  Begin juni was er landelijke commotie toen patiënt Peter M. niet terugkeerde van verlof. De burgemeester en omwonenden vonden dat de kliniek de vermissing had moeten melden. Sindsdien moet dagelijks worden gerapporteerd aan het ministerie van Justitie en Veiligheid.

  De kliniek slaat nu door in het overleggen over en het registreren van elke nieuwe stap die een patiënt neemt, vindt psychiater Henrik Keijer. Hij schat dat hij op een gemiddelde werkdag tot twee uur bezig is aan extra overleggen en registraties. Volgens hem gaat dit ten koste van de tijd die hij aan zijn patiënten kan besteden.

  De maatregelen passen juist in de verbeteringen die minister Dekker bij de kliniek wil zien, reageert zijn woordvoerder in de krant. "We zien dat Fivoor de handschoen heeft opgepakt. De forensische psychiatrie zoekt constant naar een balans tussen zorg en veiligheid. Uit de rapporten over het detentieverloop van Michael P. bleek dat voorheen die balans te veel doorsloeg naar zorg, nu moet daarin meer evenwicht worden gebracht."  LEES OOK
 10. DE RONDE VENEN - Alle kunstwerken in de openbare ruimte van de gemeente De Ronde Venen krijgen de komende weken een flinke opknapbeurt. De afgelopen jaren raakten de vijftig creaties wat verloederd. Onderdelen zijn afgebroken, lichtjes gingen kapot en ook kunnen ze wel een goede schoonmaakbeurt gebruiken.

  "We hebben te maken gehad met een crisis en dan is kunst en cultuur het eerste waarop bezuinigd wordt. En daarom zijn de kunstwerken in minder goede staat dan ze zouden moeten zijn", vertelt Gertjan de Boer, beleidsmedewerker cultuurhistorie van de gemeente De Ronde Venen.

  Nu is er wél geld, zo'n 10.000 euro, en kunnen 'Versmelting', 'Stream of Conciousness' of 'Jive Baby Jive' opgeknapt worden. De 'Kunstwacht' neemt die klus voor z'n rekening en de hulp van Henk Butink komt daarbij als geroepen.

  GEAMPUTEERD
  Butink fotografeerde alle kunst in de gemeente en voorziet de werken op zijn website van een begeleidende tekst. "Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in kunst. Op m'n 15e fotografeerde ik al standbeelden in de openbare ruimte", vertelt de 76-jarige Wilnisser.

  "We hebben zoveel prachtige kunstwerken in onze gemeente, ook van gerenomeerde kunstenaars. Daar zijn we ons niet altijd van bewust. De kunstenaars hebben hun werk bedoeld om het in samenhang met de vormgeving uit te drukken. Als er dan iets kapot is dan is het werk 'geamputeerd' en gaat er de helft verloren. En dat is toch zonde, we willen er toch in volle glorie van genieten?"

  WERK AAN DE WINKEL
  Komende tijd wordt er dus volop geklust aan de kunstwerken in Wilnis, Vinkeveen en Mijdrecht. Daarna moet meneer Butink weer aan de slag, want hij wil natuurlijk actuele foto's maken zodat zijn galerij weer up-to-date is.

  "Ik ben hier al vijftien jaar mee bezig, dus hoe meer ik er aan kan doen, hoe interessanter het wordt voor de bezoekers van mijn website. Ik zal er voor zorgen dat ook de nieuwe kunstwerken goed in beeld worden gebracht."

  Butink is overigens altijd op zoek naar werken die hij nog niet op zijn site heeft staan. Mensen die een tip hebben kunnen via www.butink.nl met hem in contact komen.

  [Video:2268997|Kunstwerken in De Ronde Venen worden opgeknapt]
Top