Utrecht

 1. UTRECHT - In het Utrechtse Hoograven is vannacht een steekpartij geweest. Volgens de politie kregen twee mannen ruzie met elkaar.

  Het lijkt erop dat één van de mannen gewond is geraakt, vertelt een politiewoordvoerder. Het betreft vermoedelijk een relationeel conflict, maar verdere details ontbreken vooralsnog over het incident op de Herautsingel, in het uiterste zuiden van de wijk.

  Rond 4.00 ging een helikopter van de politie de lucht in om onderzoek te doen. Mogelijk betekent dat dat één van de betrokkenen werd gezocht. Veel Utrechters hoorden de heli vliegen.

  [Tweet:https://twitter.com/DePolitieheli/status/1042235650685186048]
 2. UTRECHT - Nederlandse universiteiten, waaronder die in Utrecht, gaan actie voeren tegen de hoge werkdruk. Professoren, studenten en bestuurders zijn het zat. Ze hoopten op extra geld, maar in plaats daarvan moeten ze juist extra bezuinigen.

  "Het is echt ontgoochelend", zegt UU-hoogleraar Ingrid Robeyns tegen Radio M Utrecht. "Het wordt alleen maar erger. Mensen in wetenschappelijk onderwijs werken structureel over in avonden en weekenden. Er wordt roofbouw gepleegd op medewerkers."

  [Quote:Ingrid Robeyns|Op den duur ga je steeds meer burn-outs hebben.]

  Robeyns snapt niet dat het kabinet opnieuw bezuinigingen aankondigt, terwijl juist werd gevraagd om wat extra geld om werkdruk te verlagen. "We proberen al een heel jaar op basis van cijfers en argumenten duidelijk te maken aan de minister dat de rek in het wetenschappelijk onderwijs er helemaal uit is."

  Elf universiteiten doen mee aan het protest volgende week. Het gaat om ludieke acties. Zo worden onder meer buiten colleges gegeven. In Utrecht gebeurt dat op donderdag 27 september. De locatie is nog onbekend.

  [Quote:Ingrid Robeyns|Het wordt alleen maar erger.]

  Volgens Robeyns gaan studenten op den duur ook iets merken van de hoge werkdruk bij leraren. "Er is minder tijd voor begeleiding en de klassen worden groter. Op den duur ga je steeds meer burn-outs hebben. En de overheid wil dat wij wetenschappelijk onderzoek van wereldformaat leveren. Waar eindigt dit?"

  [Audio:1746876|De boze hoogleraar Ingrid Robeyns vertelt op Radio M Utrecht over de torenhoge werkdruk.]
 3. SOEST - Het ongeluk in Soest waarbij een hoogbejaarde scootmobieler in een sloot viel, is volgens buren te danken aan de gemeente. Die had volgens hen verkeersbordjes moeten neerzetten.

  Op de Boerenstreek, het smalle fietspad naar de Wieksloterweg, is zeven jaar geleden een fietssluis is geplaatst. Dit om te voorkomen dat bijvoorbeeld brommers hard over het pad zouden scheuren. De wethouder zei destijds dat er bordjes zouden komen met de mededeling dat doorgaand verkeer zoals scootmobiels geen toegang hebben.

  Maar anno 2018 staan die bordjes er nog steeds niet. Buurman Jan Laseur is daar boos om. Volgens hem had het ongeluk van gisteren voorkomen kunnen worden.

  Een 87-jarige man in een scootmobiel was het smalle pad al ingereden en kwam er bij de fietssluis pas achter dat hij er niet door kon. Toen hij wilde omkeren viel hij in de sloot. Een kraanmachinist zag het gebeuren en sloeg alarm. De scootmobieler is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

  [Image:1746559|De man op de scootmobiel moest naar het ziekenhuis.]
 4. RENSWOUDE/ZEIST - De Nederlandse volleyballers zetten het WK voort in Italië. Maarten van Garderen uit Renswoude en Zeistenaar Jeroen Rauwerdink eindigden met Oranje, na een ijzersterke groepsfase in het Bulgaarse Ruse, als tweede in de poule achter olympisch kampioen Brazilië.

  Daardoor komen de manschappen van bondscoach Gido Vermeulen komend weekeinde in Milaan in actie. Nederland moet het in de tweede WK-ronde opnemen tegen Italië, Rusland en Finland.

  ELF PUNTEN MEE
  Oranje won in de eerste poulefase vier van de vijf wedstrijden. Alle punten die Nederland behaalde in de groepsfase (elf) gaan mee naar de volgende ronde. Italië, dat alle vijf duels in poule A won, neemt vijftien punten mee. Rusland start met tien punten en Finland met zes.

  De groepswinnaars in de tweede ronde, met vier poules van vier teams, plaatsen zich voor de Final Six. De twee beste nummers twee gaan eveneens door.

  DUELS NEDERLAND
  21-09: Nederland - Rusland (17.00 uur)
  22-09: Nederland - Finland (17.00 uur)
  23-09: Italië - Nederland (21.15 uur)

  STAND IN DE POULE
  1. Italië - 15 punten
  2. Nederland - 11 punten
  3. Rusland - 10 punten
  4. Finland - 6 punten
  (Vier groepswinnaars en twee beste nummers twee gaan naar Final Six)

 5. UTRECHT - De Utrechtse Vismarkt met haar grachtenpanden, werfkelders en de Domtoren op de achtergrond staan tegenwoordig bij menig gezin op de ontbijttafel. Het plein is namelijk te zien op verpakking van Albert Heijn-hagelslag.

  De supermarkt heeft alle verpakkingen van hagelslag en chocoladevlokken van het huismerk vernieuwd. Daarvoor hebben de ontwerpers ze geput uit Hollandse landschappen en stadsgezichten. Utrecht kreeg de populairste smaak: melk. De Waddeneilanden kregen pure chocolade. De bollenvelden moeten het doen met gekleurde hagel.

  De reclametekenaar heeft zich bij Utrecht duidelijk laten inspireren door de Utrechtse Vismarkt. Als je goed kijkt herken je bijvoorbeeld het winkeltje op de hoek van de Lichte Gaard en de Servetstraat. Ook andere huizen zijn direct herkenbaar, al is de tekenaar wel zo vrij geweest om sommige huizen te verplaatsen. Ook de Maartensbrug met de onderliggende werf is duidelijk herkenbaar.

  Een woordvoerder van Albert Heijn laat weten dat klanten de verpakking met de Domtoren en de Vismarkt in elke winkel van het bedrijf kunnen tegenkomen. Een echt Hollands product als hagelslag verdient het om Hollandse taferelen op af te beelden, volgens de supermarkt.

 6. HAARZUILENS - Al komt er geen bladgoud aan te pas, de drie rijtuigen die Kasteel de Haar laat restaureren zijn minstens zo bijzonder als de Gouden Koets.

  In een werkplaats in Overijssel staan drie rijtuigen die ooit de show stalen op Kasteel de Haar. De steenrijke baron Etienne van Zuylen van Nijevelt van de Haar en zijn echtgenote Hélène de Rothschild waren fanatieke liefhebbers van het aangespannen rijden en hadden dan ook de Rolls Royce onder de rijtuigen. 60 jaar stonden de veertien vervoersmiddelen in het Nationaal Rijtuigmuseum in een depot en ze kunnen dus wel een opknapbeurt gebruiken.

  Of ze er ooit zelf in is gaan zitten? Rijtuigrestaurator Maria Stolk grinnikt. "Nee hoor, dat heb ik nog nooit gedaan." Maria heeft al 40 jaar ervaring met rijtuigen. Met een precisie van een chirurg werkt Maria aan de Calèche, Grand Duc en Jachtbreak, zoals de drie belangrijkste rijtuigen van Kasteel de Haar heten. Op haar werkbank liggen wattenstaafjes. Honderden gaan er doorheen tijdens het verwijderen van oude laagjes vernis. Maria wijst naar één van de rijtuigen die in haar werkplaats staan. "Er hingen hele lagen verf los en die krulden om naar beneden. Dat hebben we eerst heel voorzichtig vast gemaakt voor we de rijtuigen überhaupt konden vervoeren."

  De details op de rijtuigen vertellen het verhaal van toen. Als Maria een stuk stof openvouwt komt er een geschreven tekst tevoorschijn: 'Brak baron de Zuylen 619'. Er had eigenlijk 'breek' moeten staan in plaats van 'brak'. "Ze konden vast nog niet goed schrijven in die tijd", lacht Maria.

  De restauratie gaat zeker een half jaar per rijtuig in beslag nemen. De stoffen die worden gebruikt komen uit Frankrijk, de wol uit Engeland en de lampen uit Spanje. Maria zocht over de hele wereld naar de missende onderdelen die bij het rijtuig hoorden. De lampen die ze er nu op heeft geplaatst zijn misschien wel de originele, want ze hebben de inscriptie van dezelfde bouwer als het rijtuig. "Maar dat weten we natuurlijk niet zeker", zegt Maria.

  Als ze af zijn gaan de rijtuigen terug naar huis, naar Kasteel de Haar. Ze komen dan in het stallencomplex te staan. Wie weet worden ze tegen die tijd dan nog eens in gebruik genomen en komen er zes schimmels voor de jachtbreak te staan, net zoals Hélène de Rothschild ze zelf door het kasteelpark stuurde.

  [Video:1744527|Gouden Koets voor De Haar]
 7. NIEUWEGEIN - Bij een incident in een woning in Nieuwegein zijn twee mensen onwel geraakt. De hulpdiensten zijn in groten getale aanwezig. Een traumaheli is in de omgeving geland.

  In de woning aan de Zeusburg in de wijk Batau-Noord was een gaslekkage. In het pand woont een ouder echtpaar, dat uit huis gezet dreigt te worden. Zij zouden twee gasflessen hebben opengezet, waardoor explosiegevaar is ontstaan.

  Een woordvoerder van politie benadrukt dat er geen sprake is geweest van een explosie, zoals in eerdere berichtgeving. Het gat in het raam zou gemaakt zijn om toegang te krijgen tot de woning.

  De twee bewoners zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Het gevaar voor explosies is inmiddels voorbij.

  [Video:1746589|Twee mensen onwel door gaslek][Image:1746355|Twee gewonden na een explosie in Nieuwegeinse woning.]
 8. EEMNES - Een tuinhuisje aan de Goyergracht Zuid in Eemnes is vanavond in vlammen opgegaan.

  De brand ontstond rond 20.15 uur. De brandweer had het vuur redelijk snel onder controle, aldus een woordvoerder.

  Een man die zich op het terrein naast tuincentrum Boscoop ophield is ondervraagd door de politie. Er wordt een onderzoek ingesteld.

 9. UTRECHT - Een vrachtwagen is vanavond stil komen te staan op knooppunt Rijnsweerd, nadat vlammen uit de uitlaat sloegen.

  De chauffeur merkte de brand tijdens het rijden op. Toen hij op de vluchtstrook in de bocht van de A28 naar de A27 ging staan, bleef de uitlaat branden. De brandweer heeft het vuur geblust.

  De vrachtwagen kan niet verder rijden, dus wordt weggesleept door een berger. Door het incident is tijdelijk één rijstrook afgesloten, wat leidde tot een korte file.

 10. AMERSFOORT - Vanuit en naar Amersfoort rijden vanavond minder intercity's. Oorzaak is een seinstoring.

  Vooral het treinverkeer richting Utrecht en Amsterdam heeft last van de stremming.

  De vertraging kan oplopen tot een half uur. Volgens de NS duurt de verstoring nog tot 23.45 uur.

  [Tweet:https://twitter.com/NS_online/status/1042135841504722944]
Top