Utrecht

 1. WIJK BIJ DUURSTEDE - In een leegstaande kippenschuur aan de Rijndijk in Wijk bij Duurstede is vannacht een grote brand uit gebroken. De schuur is volledig in vlammen op gegaan.

  Bij de brand kwam veel rook vrij. Volgens een getuige hadden brandweerlieden hadden moeite om voldoende water op de locatie te krijgen. Daarom werd groots opgeschaald.

  Inmiddels is het sein 'brand meester' gegeven en is de rook afgenomen. Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat het nog wel even gaat duren voordat het vuur helemaal uit is. "We gokken tot in de middag. De rookwolken trekken gelukkig niet echt naar bewoond gebied, dus de invloed voor de omgeving lijkt mee te vallen."

  De Rijndijk blijft voorlopig wel in beide richtingen dicht.

  [Image:1637963|Bij de brand kwam veel rook vrij]
 2. PROVINCIE UTRECHT - Tien FC Utrecht-supporters die worden verdacht van geweldpleging tijdens de bekerfinale in 2016 staan vandaag voor de rechter in Rotterdam. Een aantal daders werd opgespoord doordat de politie beelden van hen openbaar maakte.

  De wedstrijd die FC Utrecht met 2-1 tegen Feyenoord verloor, liep twee jaar geleden behoorlijk uit de hand. Beveiligers en agenten werden belaagd, er werd met vuurwerk gegooid en een ME-bus werd met stenen en bierflesjes bekogeld. Bij de incidenten raakten drie politiemensen gewond.

  Op de bewuste 24 april 2016 werden 59 mensen aangehouden wegens belediging, baldadigheid en vechtpartijen. In juni 2016 konden nog eens vijf mannen worden opgepakt. Een 34-jarige man uit Utrecht, een 32-jarige man uit Abcoude, een 19-jarige man uit De Bilt, een 43-jarige man uit Wijk bij Duurstede en een 22-jarige man uit Nieuwegein.

  Niet alle relschoppers werden opgespoord. Na meerdere waarschuwingen aan daders om zich vrijwillig te melden, werden in augustus 2016 beelden van 14 verdachten door de politie verspreid. Relschoppers uit de provincie Utrecht werden in het RTV Utrecht-programma Bureau Hengeveld getoond.

  [Quote:Advocaat Willem Jan Ausma|"Als men de gelegenheid heeft gehad zich te melden en daar geen gebruik van heeft gemaakt, dan kun je daar als verdachte vrij weinig tegen inbrengen."]

  Na de uitzending melden vijf van de veertien verdachten zich alsnog. Daarnaast kwamen bij de politie veel tips binnen. Vandaag en morgen staan 13 verdachten terecht voor hun aandeel tijdens de rellen. Daarvan wonen negen mannen in de provincie Utrecht.

  VUURWERK
  Eén van de verdachten betreft een FC Utrecht-supporter woonachtig in Rotterdam. De 31-jarige man staat vandaag terecht voor het gooien van vuurwerk naar Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer. Hij wordt aangeklaagd voor poging tot zware mishandeling en beschadiging van de grasmat. Vermeer zou een claim van 1150,- euro hebben ingediend.

  "Als men de gelegenheid heeft gehad zich te melden en daar geen gebruik van heeft gemaakt, dan kun je daar als verdachte vrij weinig tegen inbrengen", legt de Utrechtse advocaat Willem Jan Ausma uit. Ook beelden van de verdachte die hij bijstaat werden in de media getoond. Zijn cliënt wordt ervan verdacht een beveiliger te hebben geslagen, maar daar wil de advocaat niet verder over uitweiden.

  Naast camera's in het stadion is de politie bij grote wedstrijden vaak uitgerust met bodycams. "De politie moet bij die gezichten dan enkel de juiste naam weten te vinden", legt Ausma uit.

  De mannen die vandaag voor de rechter staan krijgen over twee weken hun straf te horen. Donderdag staan nog eens drie mannen uit de regio Rotterdam voor de rechter. Ook zij worden verdacht van betrokkenheid bij geweldsincidenten.

 3. UTRECHT - De 28-jarige Michael E., die vorig jaar zomer een automobilist beschoot op de A12 bij De Meern, gaat als het aan het Openbaar Ministerie ligt nog steeds voor twaalf maanden de cel in.

  Eind vorig jaar sprak de officier van justitie dezelfde eis uit, maar de rechter wilde meer onderzoek over het gedrag van E. Daarom is de verdachte zes weken onderzocht in het Pieter Baan Centrum, maar daar kwam weinig nuttige informatie uit.

  SCHOTEN
  De Enschedese snelwegschutter reed op 6 augustus rond kwart voor vier 's nachts over de A12. Vanuit zijn auto opende hij het vuur op een 23-jarige man die vanuit Den Haag naar Utrecht reed. Volgens de Houtenaar, die ongedeerd bleef, werden de schoten vanuit het niets gelost en was er niets aan het incident voorafgegaan.

  Lange tijd was onduidelijk of E. doelbewust schoot of dat hij in verwarde toestand was. Een onderzoek in het Pieter Baan Centrum moest uitsluitsel bieden, maar tijdens de zitting vandaag bleek dat er weinig conclusies getrokken kunnen worden. E. zou agressief zijn, veel drinken en cocaïne gebruiken, maar hij zou geen drugspsychose hebben gehad. "Ik kan me alles nog herinneren", vertelde hij de rechter.

  GEEN AANGIFTE
  Volgens zijn advocate moet er beter gekeken worden naar de omstandigheden. Volgens telefoontjes in de meldkamer ging het wapen omhoog, dus zou E. mogelijk niet op het slachtoffer hebben gericht. "Bovendien heeft het slachtoffer geen aangifte gedaan en gaf hij aan dat het een soort waarschuwingsschot was", aldus de advocate.

  E., die vorig jaar voor de derde keer vader werd, pleitte zelf voor zestien maanden celstraf, waarvan zes voorwaardelijk. "Dan heb ik een stok achter de deur."

  De uitspraak van de rechter is over twee weken.

 4. DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Een kauwtje in Driebergen heeft z'n nestje op een wel heel veilige plek gebouwd: in de brievenbus van de Politie Landelijke Eenheid.

  Dierenambulance de Heuvelrug laat weten dat de brievenbus gelukkig niet gebruikt wordt. "Er bestaat wel wat zorg of de jongen er straks, als ze groot genoeg zijn, uit kunnen komen."

  Voor alle zekerheid hangt er een briefje bij de brievenbus en worden de jonge kauwtjes nauwlettend in de gaten gehouden.

 5. UTRECHT - Om kinderen enthousiast te maken voor beachvolleybal, gaven beachvolleybalsters Laura Bloem en Sophie van Gestel vanochtend een clinic aan leerlingen van de Maaspleinschool in Utrecht.

  Utrecht is in juli een van de vier speelsteden van het EK beachvolleybal. Op de Neude verrijst een stadion voor 2.000 toeschouwers. Toppers uit het Nederlandse beachvolleybal brengen de komende tijd bezoeken aan scholen in de speelsteden. "Om de sport onder de aandacht te brengen", zegt Sophie van Gestel. De tweevoudig deelneemster aan de Olympische Spelen merkt dat volleybal populairder wordt. "Het is een beetje in opkomst, het is steeds meer in trek."

  VOETBAL
  De gymjuf van de Maaspleinschool beaamt dat. "We hebben tegenwoordig het schoolvolleybaltoernooi, waar onze kinderen ook aan hebben deelgenomen. Daardoor komen ze met de sport in aanraking. Een aantal kinderen zit ook op volleybal. Het is niet alleen maar hockey of voetbal meer."

  Een leerlinge van de Maaspleinschool is het niet met zijn juf eens. "Wij zitten met zo'n 170 kinderen op school en volgens mij zit er maar eentje op volleybal. Veel kinderen zitten op voetbal."

  ENTHOUSIAST
  Laura Bloem is een van de Nederlandse speelsters die in juli aan het Europees kampioenschap in eigen land begint. "Wij zijn hier om mensen enthousiast te maken voor volleybal en het zou leuk zijn als het lukt. Als we meer kinderen aan het volleyballen krijgen."

  Het EK beachvolleybal is van 15 tot en 22 juli in Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Apeldoorn.

  [Audio:1638091|08:40 - Verslaggever Robert Jan Booij ging bij de Maaspleinschool langs]
 6. BAARN - Op de Vondellaan in Baarn zijn gisteravond twee hondjes gevonden. De dieren zaten met een riem vastgebonden aan een boom.

  De politie laat weten dat het nog niet bekend is wie de eigenaar is, maar dat ze wel naar hem of haar op zoek zijn. "Bent u de eigenaar of weet u wie dat is? Bel ons dan via 0900-8844."

  De achtergelaten hondjes zijn opgevangen en naar een veilige locatie gebracht.

 7. PROVINCIE UTRECHT - Spoorbeheerder ProRail gaat senioren helpen bij het reizen met de trein. Uit onderzoek blijkt dat een op de drie senioren reizen met het openbaar vervoer te druk, chaotisch of ingewikkeld vindt. Met de campagne Samen Veilig Onderweg biedt ProRail tips en adviezen aan om veilig en zonder zorgen te reizen.

  ProRail heeft het reisgedrag laten onderzoeken van Nederlanders tussen de 70 en 85 jaar. Zes op de tien ouderen pakken regelmatig het openbaar vervoer, maar 32 procent ziet daar tegenop, bijvoorbeeld door fysieke beperkingen. Wel geeft 70 procent aan het belangrijk te vinden om het openbaar vervoer te kunnen gebruiken en ook ProRail noemt dat cruciaal om ze bijvoorbeeld uit een sociaal isolement te houden.

  BELEMMERINGEN
  De hindernissen die ouderen noemen zijn: te veel gedoe (29 procent), fysieke beperkingen (24 procent) en de drukte (24 procent). Bijna de helft vindt de roltrap een belemmering.

  Op internet en in een brochure staan tips over het gebruik van de roltrap, in- en uitstappen, en over wachten op het perron. Ook wordt onder meer geadviseerd over wat te doen op een spoorwegovergang als de rollator of scootmobiel vast zit tussen de rails.

 8. DE MEERN - Bezoekers van het Mauritspark in De Meern zouden gistermiddag een potloodventer hebben gespot. De politie is meteen een zoektocht gestart, maar heeft de schennispleger niet aangetroffen.

  Het zou gaan om een 25-jarige man met een ringbaardje en een zwart leren jack.

  De politie roept mensen die hem zien op om meteen 112 te bellen.

 9. UTRECHT - De eigenaar van lunchroom De Tijd aan de Bernadottelaan in Utrecht is zijn horecavergunning kwijt. Tijdens een inspectie werd er een illegale shishalounge in de kelder van het pand gevonden.

  Voor een shishalounge is een horecavergunning nodig die aan zwaardere eisen moet voldoen dan een regulier restaurant. Die had de eigenaar niet en dus mag hij zijn deuren sluiten.

  Burgemeester Jan van Zanen vindt het kwalijk dat de eigenaar niet de juiste informatie heeft opgegeven bij de aanvraag van zijn horecatent.

 10. UTRECHT - BNNVARA spant een kort geding aan tegen het UMC Utrecht, omdat het ziekenhuis het toegangsverbod voor Zembla-journalist Ton van der Ham handhaaft. Afgelopen vrijdag stelde de omroep het ziekenhuis een ultimatum om het verbod in te trekken. Dat verliep gistermiddag.

  "Wij zijn van mening dat de ontzegging ten onrechte de persvrijheid beperkt", aldus Robert Kievit, mediadirecteur van BNNVARA.

  ONTZEGGING
  Het UMC Utrecht ontzegde Van der Ham vorige week voor een periode van een jaar de toegang tot het ziekenhuis, omdat de journalist na een lezing in het ziekenhuis op 13 april ongevraagd met een camera in het ziekenhuis was gaan lopen en mogelijk ongevraagd patiënten en medewerkers op beeld kon opnemen. Komt hij toch in het ziekenhuis, dan wordt hij aangehouden en overgedragen aan de politie.

  De journalist was die dag in het ziekenhuis voor een lezing van een terminaal zieke vrouw, Adrienne Cullen. Zij is slachtoffer van een medische misser en gaf de lezing samen met de medici die haar in de tijd van die misser behandelden.

Top