Utrecht

 1. WIJK BIJ DUURSTEDE - Een 16-jarige jongen uit Wijk bij Duurstede is veroordeeld tot jeugd-tbs en zes maanden celstraf voor afpersing, diefstal, aanranding en verkrachting.

  De jongen heeft toen hij zelf 14 en 15 jaar oud was meerdere meisjes aangerand en verkracht. Hij bedreigde zijn slachtoffers daarbij met geweld. Zo zei hij tegen één van hen: "Je moet seks met mij hebben anders sla ik je met een hamer". Eén van de meisjes die werd aangerand, werd ook door de jongen mishandeld. Er werd met een spuitbus en een aansteker tegen haar arm gespoten.

  Ook bedreigde hij mensen om aan geld te komen. Hij dreigde onder meer met een hakbijl om 5 of 10 euro van zijn slachtoffer te krijgen. "Geef me je geld, anders krijg je mijn bijl in je hoofd", zei hij tegen één van hen.

  ALLEEN OOG VOOR EIGEN BEHOEFTES
  Volgens de rechtbank had de jongen alleen maar oog voor zijn eigen gewin en (seksuele) behoeftes. Hij maakte er daarbij misbruik van dat hij groter en sterker was dan zijn slachtoffers, die tegen hem opkeken en bang voor hem waren.

  Ook heeft de jongen zijn gedrag niet weten aan te passen. Hij bleef sinds begin dit jaar in aanraking komen met de politie en werd geschorst van school. Het is volgens de rechtbank daarom ook het beste dat de jongen een gesloten setting intensief behandeld wordt.

  JEUGD-TBS
  Het Openbaar Ministerie had tien maanden jeugddetentie en jeugd-tbs geëist. De straf van de rechtbank valt iets lager uit, omdat de zaken al iets langer geleden speelden. Ook vindt de rechtbank het belangrijk dat de jongen zo snel mogelijk aan zijn behandeling begint.

  De jeugd-tbs geldt voor een termijn van drie jaar. Daarna kan de behandeling nog verlengd worden, tot maximaal zeven jaar. Ook moet de jongen één van zijn slachtoffers een schadevergoeding van ruim tweeduizend euro betalen.

 2. WAVERVEEN - Een incident met zo'n 150 gedumpte karpers in een sloot in Waverveen staat niet op zichzelf. Dat zegt Miriam Bosman van de Dierenambulance De Ronde Venen/Amstelland. In het plaatsje in het buitengebied zijn volgens haar vaker stropers actief.

  "Vorig jaar zijn er hier zwanen doodgeschoten en een tijdje geleden hebben we een roofvogel gevonden die hier illegaal was. Dus er gebeurt wel wat hier en ik denk dat er nog veel meer gebeurt wat wij niet weten", vertelt Bosman.

  [Quote:Vrijwilliger dierenambulance|We horen verhalen dat er massaal ganzen geplukt worden. We doen extra controles nu en we zijn extra alert]

  150 KARPERS
  Gisteren werd een grote reddingsactie op touw gezet in Waverveen. Zo'n 150 karpers waren daar gedumpt in een ondiepe sloot. Vermoedelijk hebben stropers dat gedaan om ze later op te halen en op te eten. De vissen kregen nauwelijks lucht en moesten met spoed naar een diepere sloot worden verplaatst. Dat duurde uren.

  OOST-EUROPEANEN
  Vijf verdachten, vermoedelijk Roemenen, werden door de politie aangehouden voor het lozen van de vissen. Miriam Bosman beweert dat er vaker stropende Oost-Europeanen in het gebied rondlopen die dieren vangen om ze op te eten of te verhandelen. "We horen verhalen dat er massaal ganzen geplukt worden. We doen extra controles nu en we zijn extra alert."

  "NIET LAATSTE KEER"
  De vrijwilliger van de Dierenambulance is vandaag nog de hele dag bezig geweest met het redden van vissen die op donderdagavond niet werden gespot. Ze vermoedt dat ze de komende tijd nog wel vaker met haar ambulance in Waverveen te vinden zal zijn. "Ik denk zeker niet dat dit de laatste keer is."

  [Video:1692431|Reddingsactie gestroopte karpers in Waverveen]
 3. UTRECHT - Een vrouw is zaterdagavond aangerand bij een fietsenstalling aan het Westplein in Utrecht. Het slachtoffer was haar fiets uit het rek aan het halen, toen ze werd betast door een onbekende man.

  Het incident gebeurde rond middernacht. De vrouw zette het na de aanranding op een gillen, waarna de man ervandoor ging in de richting van het station en het NH-hotel. De 23-jarige vrouw heeft aangifte gedaan.

  De politie zoekt getuigen van het incident. Opvallend is dat de dader een groot, wit pakket bij zich droeg van ongeveer 150x50 centimeter. De man is ongeveer 1.70 meter lang en tussen de 25 en 30 jaar oud. Hij heeft verder een stevig postuur, een donkere huidskleur, kort zwart haar en donkere ogen.

 4. UTRECHT - Een auto en een tram zijn vanmiddag in botsing gekomen op de Europalaan. Het treinverkeer kwam daardoor korte tijd stil te liggen.

  Het ongeluk gebeurde rond 16.30 uur ter hoogte van de oprit naar de A12. Over de oorzaak is nog niets bekend. De bestuurder van de auto raakte gewond en is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De auto raakte flink beschadigd en is door een bergingsbedrijf afgevoerd.

  In de trein zaten tientallen passagiers. Zij zijn met de lichtbeschadigde tram naar het volgende station gebracht. Daar worden ze weer opgepikt door een andere tram. De kapotte tram is daarna doorgereden naar de remise voor herstelwerkzaamheden. Zover bekend raakte in de tram niemand gewond.

 5. PROVINCIE UTRECHT - Het zijn spannende tijden voor boeren en fruittelers in de provincie. Vanwege de hitte zou het zomaar kunnen dat het waterschap besluit een sproeiverbod in te stellen. In sommige delen van de provincie is het vanwege de hitte al verboden om water uit sloten en kanalen te pompen. Als dat verbod wordt uitgebreid, kan dat rampzalige gevolgen hebben voor de oogst van fruittelers als Huub van der Maat uit Bunnik.

  De lange periode van weinig regen en hoge temperaturen leidt er toe dat boeren genoodzaakt zijn hun gewassen te beregenen. Zo ook op boerderij Nieuw Slagmaat in Bunnik: daar besproeit teler Huub van der Maat twee keer in de week zo'n 12 tot 13 uur per nacht zijn appels en peren.

  RAMPZALIG
  De appels en peren hebben het water nodig om te groeien en op smaak te komen. Omdat ze pas over zes weken geoogst kunnen worden, zou een sproeiverbod rampzalig zijn. "Ik weet niet of ze dan goed genoeg zijn voor de consument", vertelt de fruitteler. Ook de houdbaarheid van het fruit kan worden aangetast.

  Van der Maat heeft ervaring met hete zomers en maakte ook de recorddroogte van 1976 mee. "Dat vergeet je van je levensdagen niet meer." Toen wist hij zijn bedrijf draaiende te houden met hulp van vrijwilligers van de Bescherming Bevolking, oude dieselpompen en honderden meters aan slangen.

  Toch heeft de zomer van 2018 ook voor een ervaren teler als Van der Maat nieuwe kanten: "Volgende week is de angst meer dat de appels gaan verbranden. Dat is een nieuw fenomeen. Zo gauw je boven de 30 graden komt, dan gaan appels die een uur of 5/6 op dezelfde plek door de zon beschenen worden, brandplekken krijgen."

  "WE REDDEN HET"
  Waterschap De Stichtse Rijnlanden gaat nog geen sproeiverbod instellen maar een woordvoerder erkent dat dit kan veranderen: "De vooruitzichten zijn slechter dan in 1976." Op dit moment is van een verbod op het beregenen van het land echter geen sprake: "Het waterpeil in De Lek is laag maar we redden het."

  WATERPEIL
  In Bunnik hoopt Van der Maat van harte dat een sproeiverbod uitblijft. "De Nederlandse Fruitteelt Organisatie zal dan zeker gaan aandringen bij het waterschap. We kunnen bijvoorbeeld ook alleen 's nachts sproeien of minder vaak sproeien", legt Van der Maat uit. "Als je water in de sloot ziet, is het moeilijk om je gewassen te laten verdrogen."

  [Video:1691669|Fruittelers in de regio vrezen sproeiverbod vanwege hitte][Audio:1692455|Fruitteler Van der Maat hoopt dat sproeiverbod uitblijft][Audio:1692402|Verslaggever Robert Jan Booij was bij het beregenen in Bunnik]
 6. AMERSFOORT - De twee mannen die gisteravond met getrokken wapens werden opgepakt in Amersfoort zijn weer vrijgelaten.

  De mannen werden aangehouden op verdenking van vuurwapenbezit. Een getuige meldde bij de politie dat hij twee mannen in een auto had gezien met een vuurwapen. Agenten zagen de mannen even later rijden en dwongen de auto tot stilstand op de Flierbeeksingel.

  Met getrokken wapens en kogelwerende vesten aan praatten de agenten de verdachten uit hun voertuig. De mannen werden meegenomen naar het politiebureau, maar omdat er geen vuurwapen werd gevonden zijn ze inmiddels weer op vrije voeten.

 7. BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Visbedrijf A. van de Groep en Zonen in Spakenburg wordt de komende tijd intensiever gecontroleerd. Aanleiding is dat omwonenden klagen over stank.

  Bij de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) in Utrecht kwamen de laatste maanden meer klachten dan gebruikelijk over de nare, penetrante geur. Volgens de tientallen klagers wordt die geur veroorzaakt door het visbedrijf aan de Haringweg. Bij het bedrijf wordt onder meer visafval verwerkt tot dierenvoer.

  OOSTENWIND
  "Als er een stevige oostenwind staat dan ruik je het", zegt een omwonende. "Ik kan de geur niet goed omschrijven, maar het is geen prettige lucht." Volgens de bewoner van de Oude Schans speelt het probleem al langer. "Het visbedrijfprobeert al een hele tijd de overlast te beperken, maar niks lijkt te helpen. Zelf zou ik zeggen dat de schoorsteenpijp wel wat langer kan."

  [Tweet:https://twitter.com/MichielKoelewij/status/1020265817399877632]

  ALLES SCHOON
  Op verzoek van de provincie wordt het visbedrijf de komende maanden intensiever gecontroleerd. "De RUD gaat wat vaker langs om te kijken of alles opgeruimd, schoon en goed afgesloten is", zegt een woordvoerder van de provincie.

  "Het probleem is al langer bekend en er wordt aan gewerkt. Er komen altijd meer klachten binnen als de wind in de richting van het dorp staat. Daar komt bij dat het zomer is en veel mensen nu buiten zitten."

  MAATREGELEN
  A. van de Groep en Zonen heeft aan de provincie laten weten dat het maatregelen gaat nemen. Welke dat zijn, is nog onduidelijk. Het bedrijf heeft in ieder geval een aanvraag ingediend om de huidige vergunning aan te passen.

  Volgens het visbedrijf is de directeur pas na het weekend bereikbaar voor commentaar.

 8. WOERDEN - Coöperatie Laatste Wil uit Woerden wordt niet vervolgd door het Openbaar Ministerie. Het onderzoek naar de organisatie is gesloten omdat er volgens het OM geen bewijs is dat Laatste Wil zich schuldig heeft gemaakt aan hulp bij zelfdoding of andere strafbare feiten.

  In september maakte Laatste Wil bekend een 'zelfmoordpoeder' ter beschikking te stellen aan leden. Volgens de coöperatie zou het mensen rust geven om het middel in huis te hebben. Het Openbaar Ministerie startte enkele maanden later een strafrechtelijk onderzoek omdat hulp bij zelfdoding strafbaar is.

  Er volgde een gesprek met de Woerdense organisatie. Daarin beloofde het bestuur te zullen stoppen met de activiteiten. Volgens Coöperatie Laatste Wil was er ook nog geen zelfmoordpoeder besteld, tot teleurstelling van de leden, die massaal hun lidmaatschap opzegden.

  Volgens het OM blijkt uit onderzoek dat de coöperatie inderdaad de hulp bij zelfdoding gestaakt heeft en dat er ook geen aanwijzingen zijn dat de organisatie op andere manieren betrokken was bij zelfdodingen met een poeder. Het onderzoek wordt daarom gesloten.

 9. UTRECHT - De huizenprijzen blijven maar stijgen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster was er in juni een groei van 9 procent in vergelijking met vorig jaar.

  In mei gingen de huizenprijzen op jaarbasis ook al met bijna 9 procent omhoog. Het dieptepunt van de economische crisis is inmiddels vijf jaar geleden. Sindsdien is een gemiddelde woning 29 procent duurder geworden.

  Vooral in de vier grote steden nam de krapte op de woningmarkte toe. In Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam werden 13 tot 16 procent minder woningen verkocht dan in het tweede kwartaal van 2017. Huizenprijzen stegen in die steden in een jaar tijd 12 tot 14 procent.

 10. UTRECHT - De Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht worden deze zomer bevolkt door honderden bijzondere vlinders. Tijdens het Tropisch Vlinderfestival zie je ze elke dag vliegen.

  De vlinders voeden zich met nectar van de planten die in een speciale vlinderkas groeien. Ook kunnen ze zich tegoed doen aan fruit en suikerwater. "Het allermooiste is dat de vlinders je hier letterlijk om de oren vliegen", zegt beheerder Gerard van Buiten. "Sommige mensen vinden dat in het begin even eng, maar het leuke van vlinders is: die bijten niet."

  NIEUWE VLINDERS
  "Vlinders leven meestal niet zo heel lang", zegt Van Buiten. "Maar ze hebben hier voedselplanten voor hun rupsen en zetten hier dus ook hun eitjes af. De rupsen kunnen gewoon hun gang gaan, als het er tenminste niet al te veel worden. En daar komen uiteindelijk weer nieuwe vlinders uit."

  "Je mag ze niet aaien", waarschuwt Van Buiten. "Vlinders hebben heel fijne schubjes op hun vleugel. Die zou je er gemakkelijk af kunnen vegen en dan leven ze nog korter."

  RUPSEN EN POPPEN
  Bezoekers van de botanische tuinen kunnen tot en met 16 september komen kijken naar de bonte vlinderpopulatie. Ook is er een grote variatie aan rupsen en poppen te zien. In de vlinderkas hangen bordjes met informatie en in de subtropische kas staat een tentoonstelling opgesteld.

  [Video:1691820|Vlinderfestival in Botanische Tuinen van Universiteit Utrecht]
Top