Utrecht

 1. UTRECHT - In het onderzoek naar het schietincident op het 24 Okotoberplein zoekt de politie beelden van de vluchtroute van hoofdverdachte Gökmen Tanis. Wie camerabeelden heeft wordt verzocht die te delen.

  Op een kaartje van Utrecht is een groot deel van de stad omcirkeld. Wie in dat gebied woont kan beelden uploaden of het op een andere manier melden, schrijft de politie op Twitter.

  [Tweet:https://twitter.com/PolitieUtrecht/status/1108747650545930240]

  Tanis vluchtte na de aanslag in een gestolen Renault Clio en werd uiteindelijk opgepakt in een flat aan de Oudenoord. Hij wordt voorlopig verdacht van drie strafbare feiten. Het gaat om meervoudige moord c.q. doodslag met een terroristisch oogmerk, poging daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk.

  Het onderzoek is nog in volle gang, laat het Openbaar Ministerie weten. Er is nog altijd niets gebleken van een relatie tussen de verdachte en de slachtoffers.

  Morgen wordt Tanis voorgeleid aan de rechter-commissaris en wordt een beslissing genomen over de voorlopige hechtenis.  LEES OOK
 2. UTRECHT - Een motorrijder is vanmiddag ernstig gewond geraakt op het Utrecht Science Park. Hij kwam volgens getuigen in botsing met een auto op de kruising van de Universiteitsweg en de Leuvenlaan.

  Waardoor de twee met elkaar in botsing kwamen is nog onduidelijk. De motorrijder zou hard ten val zijn gekomen op het fietspad. Het slachtoffer is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

  Vanwege de afhandeling van het ongeluk is de weg afgesloten. Op de A27 en A28 is inmiddels een lange file ontstaan.

  [Tweet:https://twitter.com/UMCUtrecht/status/1108727640935096323][Tweet:https://twitter.com/KoenLaureij/status/1108705734802501632][Video:2152401|Motorrijder ernstig gewond na ongeluk op Uithof]
 3. UTRECHT - De 37-jarige Gökmen Tanis, die is opgepakt voor het schietincident in de tram op het 24-Oktoberplein in Utrecht, wordt voorlopig verdacht van drie strafbare feiten. Het gaat om meervoudige moord c.q. doodslag met een terroristisch oogmerk, poging daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk. Morgen wordt Tanis voorgeleid aan de rechter-commissaris en wordt een beslissing genomen over de voorlopige hechtenis.

  Het onderzoek is nog in volle gang, laat het Openbaar Ministerie weten. Er is nog altijd niets gebleken van een relatie tussen de verdachte en de slachtoffers.

  GEEN HULP BIJ SCHIETINCIDENT
  Het onderzoek heeft inmiddels ook aanwijzingen opgeleverd dat de verdachte tijdens het schietincident geen hulp van andere personen heeft gehad. Onderzocht wordt nog of de 40-jarige verdachte die dinsdag is aangehouden mogelijk een ondersteunende rol heeft gehad buiten het schietincident om.

  MOTIEF
  "Verder wordt onderzocht of Tanis heeft gehandeld vanuit enkel een terroristisch motief, of dat zijn handelen voortkwam vanuit persoonlijke problematiek in combinatie met een geradicaliseerd gedachtengoed", aldus het OM.

  Het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) zal onderzoek doen naar de persoonlijkheid van verdachte.

  Bij de aanslag in de tram vielen maandag drie doden en drie zwaargewonden. In de hectiek die direct na het schieten ontstond, raakten voor zover bekend ook nog vier mensen lichtgewond doordat zij bijvoorbeeld kwamen te vallen.  LEES OOK
 4. UTRECHT - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vandaag een bezoek gebracht aan het politiebureau aan de Marco Pololaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Het politiebureau ligt vlak bij de plek van de aanslag van maandag.

  Het paar sprak met hulpverleners die betrokken waren bij de aanslag in een tram. Drie mensen kwamen hierbij om het leven en meerdere mensen raakten (zwaar)gewond.

  Verdachte Gökmen Tanis handelde vermoedelijk alleen tijdens het schietincident. Hij wordt beschuldigd van meervoudige moord met een terreuroogmerk. Morgen wordt Tanis voorgeleid.

  Op de agenda van de koning stond al voor de schietpartij een bezoek aan Utrecht gepland. Dat gaat om het bijwonen van de lancering van een nieuw energie- en mobiliteitssysteem.  LEES OOK
 5. UTRECHT - RTV Utrecht zendt de stille tocht vanwege de dodelijke aanslag op het 24 Oktoberplein vrijdag live uit op radio en tv. De uitzending begint om 18.30 uur.

  Het initiatief, dat wordt ondersteund door de gemeente, begint rond 19.00 uur vanaf het Jaarbeursplein. Vanaf 18.30 uur wordt er verzameld. Er worden een aantal toespraken gegeven, gevolgd door een minuut stilte. Deelnemers wordt gevraagd witte of rode bloemen mee te nemen, de kleuren van de Utrechtse vlag.

  ROUTE
  De stille tocht volgt de route van de tram tot aan de herdenkingsplek bij het 24 Oktoberplein. Hier kan iedereen bloemen neerleggen. Daarna kunnen deelnemers teruglopen naar het plein of hun eigen weg gaan.

  Het advies is om lopend of met de fiets of het openbaar vervoer te komen. De bussen worden wel omgeleid en het tramverkeer ligt stil. Meer informatie hierover is te vinden bij vervoerder U-OV.

  [Tweet:https://twitter.com/UOV_info/status/1108706355509108736]

  HEEL DRUK
  "We verwachten veel mensen", stelt de gemeente. "Gemeente en politie bereiden de stille tocht zorgvuldig voor en doen er alles aan om het in goede banen te leiden. Tijdens de tocht zijn er mensen van politie, Toezicht en Handhaving en verkeersregelaars aanwezig."

  WEGAFSLUITINGEN
  De wegen die op de route uitkomen worden vanaf ongeveer 18.00 tot 21.00 uur afgesloten voor het verkeer.

  Het gaat om:
  - Westplein
  - Graadt van Roggenweg
  - 24 Oktoberplein
  - Meernbrug
  - Afrit 8 (A2) Utrecht Centrum, Kanaleneiland, Langerak, De Meern, Jaarbeurs

  Als het lukt komen er mensen met fakkels langs de route te staan en zanger Martin van Doorn heeft toegezegd om aan het einde van de tocht te zingen bij de om op het plein. "We doen het voor de nabestaanden en de slachtoffers, maar ook voor de hulpverleners om hen te bedanken dat ze zo goed hebben gereageerd", zei initiatiefneemster Samantha van Dort gisteren tegen RTV Utrecht.

  BURGEMEESTER
  Burgemeester Jan van Zanen is ook van plan mee te lopen. "Ik merk aan alles dat het enorm leeft in de stad", liet hij gisteren weten. "Mensen willen tot uiting brengen dat ze meeleven."

  Vrienden van Roos Verschuur (19) uit Vianen, een van de drie dodelijke slachtoffers, zijn van plan aanstaande zondag een herdenking voor haar te organiseren. Ze willen vanuit Nieuwegein, waar Roos op school zat, naar het 24 Oktoberplein komen en daar stilstaan bij haar overlijden.  LEES OOK
 6. AMERONGEN - Eddy krijgt bosles van de bekende bosbeheerder Simon Klingen. Simon legt Eddy uit hoe je kunt zien hoe oud een boom is zonder daarbij de jaarringen te tellen. Simon: "De dikte van een boom bijvoorbeeld is een hele slechte graadmeter. Deze bomen hier verschillen enorm in dikte maar zijn toch even oud." En nog een les: "Als je iets van een bos wilt begrijpen moet je je realiseren dat er lichtboomsoorten en schaduwsoorten zijn. De lichtboomsoorten kunnen alleen hun groen hebben in het volle licht. Schaduwsoorten kunnen met minder licht volstaan. De concurrentie tussen bomen is medogenloos!"

  [Image:2151196|Eddy en Simon tellen de scheuten van een jong boompje om te zien hoe oud het is.]

  BEUKEN
  Het Amerongse bos waar de twee mannen zich bevinden behoort tot een van de oudste bossen van Nederland en is ook een van de favorieten van Simon. "Het meeste bos in Nederland is aangelegd vanaf 1900. Dit bos is veel ouder. Dat komt omdat het bij kasteel Amerongen hoorde. De kasteelheer heeft deze prachtige beukenlanen aangelegd. Daardoor vindt je hier heel veel beuken", aldus Simon.

  [Quote:Simon Klingen|Over het algemeen is de definitie van een bos: het barst er van de bomen.]

  Simon werkte tot zijn 65ste bij het Utrechts landschap en heeft daarna zijn eigen bosadviesbureau gestart. Hij geeft nu boslessenaan geïnteresseerden en heeft een boekje met boslessen uitgegeven."Ik woon in een bos vlakbij Doorn. De sfeer en de rust van het bos spreekt me zeer aan." Daarnaast kijkt hij altijd naar het bos met een beheerdersblik: "Ik kan niet anders dan ook zo naar het bos kijken. Hoe is dit ontstaan, hoe gaat het als je niks doet, hoe ontwikkelt zich het, met welke ingreep zou je het bos nog beter kunnen laten functioneren?" Wil je meer weten over de visie van Simon op het beheren van een bos, kijk dan hier:

  [Video:2152007|de fiolosofie van Simon Klingen]

  Natuurlijk Zoëy wordt donderdag uitgezonden op RTV Utrecht.

  [Video:1902170|Natuurlijk Zoëy: Bosles in het Amerongse bos.]  LEES OOK
 7. UTRECHT - In Utrecht is gisteren een 23-jarige man aangehouden die ruim twee jaar geleden veroordeeld was tot gevangenisstraffen maar sinds die tijd voortvluchtig was. Dat meldt de politie.

  De Utrechter was twee keer veroordeeld tot gevangenisstraffen van 20 en 49 dagen. Daarnaast was hij veroordeeld tot betaling van een boete van ruim 20.000 euro. Waarvoor hij veroordeeld was is niet bekend.

  Na aanhouding bleek dat hij de boete niet kon of wilde betalen. Het OM heeft hem nou vast laten zetten om hem te dwingen te betalen, doet hij dat niet, dan kan hij maximaal 120 dagen gevangenisstraf krijgen, bovenop de eerder opgelegde straffen.

 8. HARMELEN - Een man van 29 is veroordeeld tot een half jaar cel, waarvan twee maanden voorwaardelijk voor het veroorzaken van een ernstig ongeluk op de A12 bij Harmelen. De man uit Vlaardingen stapte drie jaar geleden onder invloed van drugs achter het stuur en knalde op de snelweg tegen een pilaar.

  Bij het ongeluk raakte niet alleen hij gewond; de vrouw die bij hem in de auto zat werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Ze is na het ongeluk drie keer geopereerd, maar zal nooit helemaal de oude worden.

  Volgens de man zijn de drugs in zijn drankje gedaan in de club waar hij die nacht was, maar de rechtbank gelooft dat niet. Naast de gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar is de man ook twee jaar zijn rijbewijs kwijt.

 9. PROVINCIE UTRECHT - Het Kieskompas dat samen met RTV Utrecht is gemaakt voor de provinciale verkiezingen is door ruim 190.000 mensen geraadpleegd. Dat komt neer op 20 procent van de Utrechters die mochten stemmen.

  Daarmee is het van alle Kieskompassen verreweg de meest gebruikte stemhulp. In zes provincies was er een Kieskompas.

  Het Kieskompas is opgericht door politicoloog André Krouwel. De stellingen waren voor deze verkiezingen samen met RTV Utrecht bedacht. De belangrijkste thema's waren woningbouw, mobiliteit en duurzaamheid.

  ONDERZOEK
  Mensen maken bij lokale verkiezingen graag gebruik van een stemhulp, bleek eerder uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Kiezers hebben weinig kennis van zaken en daarom is een stemhulp op internet een belangrijk informatiemiddel. Veel mensen geven ook aan gebruik te maken van een stemhulp om te checken of ze nog steeds dezelfde ideeën hebben als hun favoriete partij.

  BEWIJS LEVEREN
  De partijen hebben bij elke stelling hun positie ingevuld en bewijs geleverd dat hun positie klopt. Een partij kan bijvoorbeeld zeggen voor windmolens te zijn, maar dan moet de partij ook kunnen laten zien dat dit in hun verkiezingsprogramma staat of dat ze in de Staten voor windmolens hebben gestemd.

  Alle partijen hebben meegewerkt aan het Kieskompas, behalve Forum voor Democratie.

  RTV Utrecht besteedt veel aandacht aan de provinciale verkiezingen op 20 maart. In dit dossier staan alle berichten en video's bij elkaar. Ook hebben we met het Kieskompas een handige stemhulp gemaakt als je nog niet weet op welke partij je moet stemmen.  LEES OOK
 10. PROVINCIE UTRECHT - De KNVB biedt alle amateurverenigingen dit weekend de mogelijkheid om stil te staan bij de aanslag in Utrecht. Teams die dit willen kunnen volgens de bond voorafgaand aan de wedstrijd een minuut stilte in acht nemen.

  Bij het schietincident in de tram op het 24 Oktoberplein vielen maandag drie doden en vijf gewonden. Eén van de slachtoffers was trainer van twee jeugdteams bij voetbalvereniging DESTO uit Vleuten.

  Teams die stil willen staan bij de gebeurtenissen moeten dit volgens de bond bespreken met de tegenstander en de scheidsrechter. De KNVB vraagt "van beide kanten op begrip voor een eventuele keuze".

  Bij oefenwedstrijden in de regio is deze week al spontaan een minuut stilte gehouden en meerdere clubs roepen hun leden op dat dit weekend ook te doen. Bij DESTO spelen dit weekeinde alle teams met voetballers vanaf elf jaar met rouwbanden.

  De KNVB organiseert tijdens de wedstrijd Nederland - Wit-Rusland geen minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag. Reden is dat de overheid geen nationale dag van rouw heeft afgekondigd. De bond zegt dat het geen gemakkelijk besluit was. "Ook bij ons wordt er veel over het incident gesproken. Maar dat is dan ook juist de reden waarom hier ooit een protocol voor is opgesteld. Discussies mogen niet leiden tot een punt waarop het ene incident als erger dan het andere moet worden bestempeld."  LEES OOK
Top