Utrecht

 1. UTRECHT - FC Utrecht heeft de eerste competitiezege van 2020 binnen. In de eigen Galgenwaard werd zonder veel moeite gewonnen van een tam ADO Den Haag. Het werd 4-0.

  [Audio:2460385|De Highlights van FC Utrecht - ADO Den Haag]

  Binnen het kwartier kwam FC Utrecht op voorsprong toen Urby Emanuelson met een fraaie voetbeweging Kristoffer Peterson vrij zette voor de keeper. De Zweed was meedogenloos en scoorde zijn eerste goal sinds zijn terugkeer bij FC Utrecht.

  Utrecht en ADO gingen rusten met 1-0, daarmee deed de thuisploeg zichzelf tekort. In het tweede bedrijf werd het al gauw 2-0 toen Sean Klaiber van ruim twintig meter keeper Koopmans verraste. Niet veel later zette de ingevallen Bahebeck Gyrano Kerk ineens vrij voor de keeper, die 3-0 maakte. In de slotfase maakte Klaiber zijn tweede goal van de wedstrijd, toen hij met rechts de 4-0 binnenschoot. Zoet stopte in slotfase een strafschop van ADO.

  FC Utrecht heeft nu 33 punten uit 20 wedstrijden en staat zevende in de eredivisie.

  14' Kristoffer Peterson [1-0]
  53' Sean Klaiber [2-0]
  74' Gyrano Kerk [3-0]
  84' Sean Klaiber [4-0]  LEES OOK
 2. WOUDENBERG - Stichting Burgerinitiatief Woudenberg heeft gerommeld met financiële cijfers op de jaarrekening van 2018. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Utrecht. Op de balans zijn veel hogere bedragen van donateurs opgevoerd dan daadwerkelijk gedoneerd is.

  Zo blijkt na een rondvraag bij alle donateurs dat er in ieder geval vijf bedrijven te vinden zijn die zich niet in de cijfers herkennen. "Volgens mij kun je geen verkoopprijs hanteren van iets dat de container in moet", laat een van hen weten. De desbetreffende partij heeft de donaties sinds afgelopen kerst stopgezet, toen hij erachter kwam dat hij met een groot bedrag op de jaarrekening werd genoemd.

  Drie andere bedrijven gaven RTV Utrecht informatie over de waarde van hun donaties. Daaruit blijkt dat de stichting de donaties van de twee opgevoerde bakkers in ieder geval 2800 tot 4600 euro hoger waardeert dan daadwerkelijk is gedoneerd. Bij de derde donateur was dat zelfs 7000 euro. Een vierde bedrijf vindt het bedrag dat hij gedoneerd zou hebben "aan de hoge kant".

  "De stichting moet echt uitleggen hoe ze met een andere waardering komen dan de donateurs", vindt hoogleraar Accountancy Joost van Buuren van Nyenrode in Breukelen. Saillant detail is dat de stichting de pagina's waarop deze donateurs gespecificeerd worden na het belrondje van RTV Utrecht binnen een paar uur offline haalden.

  [Kader:Tussen kerst en oud en nieuw brandde het pand van de stichting in Scherpenzeel volledig af. Direct na de brand ontstond er ophef op sociale media. Op een Facebook-pagina voor Woudenbergers leverden mensen kritiek op de transparantie over donaties die de stichting kreeg. Volgens voorzitter Jacco van den Essenburg was er voor anderhalve ton aan schade, en waren 1200 tot 1500 mensen voor hun voedsel afhankelijk van de stichting. Later noemde hij een lager aantal; volgens hem helpen ze 125 gezinnen. Een dag na de brand vond de stichting een tijdelijke locatie in de voormalige Kwantumhallen in Woudenberg. Volgens voorzitter Van den Essenburg staat er deze maand nog een gesprek met de burgemeesters van Woudenberg en Scherpenzeel gepland om naar een definitieve locatie te kijken, maar beide gemeenten laten bij navraag weten dat dit niet het geval is.]

  'KOSTPRIJS IS NUL'
  Afgaande op soortgelijke stichtingen, zoals andere voedselbanken die zijn aangesloten bij de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken, is het überhaupt opmerkelijk dat de stichting ontvangen producten van supermarkten, bloemisten en andere instanties met een bedrag waardeert en op de jaarrekening zet. "We doen dat om te laten zien wat er aan spullen en bedragen uitgaan. Dat is met de boekhouder afgesproken", vertelt voorzitter van de stichting Jacco van den Essenburg.

  In de jaarrekening wordt gesteld dat de waarde van de voorraden berekend wordt aan de hand van de zogenoemde verkrijgingsprijs. "Wij waarderen de producten aan de hand van wat het in het schap kost", stelt Van den Essenburg. "Maar ze betalen er niet voor; ze krijgen het. Dan is de verkrijgingsprijs nul, dus zouden ze het niet moeten opnemen (in de jaarrekening, red.)", stelt penningmeester Rob van Gerven van de Vereniging van Voedselbanken Nederland. "Ik vind het onzin, omdat je niet echt kan bepalen wat de waarde is." Ook van de Belastingdienst hoeven voedselbanken donaties die weer weggegeven worden niet op een jaarrekening te noemen.

  Voedselbanken in de regio bevestigen deze werkwijze. "We hebben geen boekhouding rond voedsel, want dat is niet te doen. Het gaat erin en eruit", vertelt Cieka Galenkamp van de Amersfoortse vestiging. "En als men dat toch zou doen is de waarde praktisch gezien ook nihil, want de kostprijs is nul", legt penningmeester Ineke Kuiper uit Utrecht uit.

  [Quote:Hoogleraar Accountancy Joost van Buren|Het kan zijn dat ze hun vermogen zo proberen op te krikken]

  Daarnaast is voorraad van de stichting in een jaar van 2500 euro naar ruim 53.000 euro gegroeid. Daarmee staat een kwart van de donaties, die in de jaarrekening als 'baten' worden opgevoerd, aan het eind van het jaar nog op de voorraad staan. "Zo'n stijging van de voorraadpositie van een voedselbank, dat is opmerkelijk. Als de voorraden worden uitgedeeld, loopt die voorraadpositie ook weer weg. In principe moet je daar geen voordeel aan kunnen behalen. Dus dat is ook echt een vraag aan het bestuur: waarom hebben jullie dat gedaan?", vindt hoogleraar Accountancy Joost van Buuren.

  'NAAR EER EN GEWETEN GEHANDELD'
  Onduidelijk is waarom de stichting aantoonbaar foutieve bedragen opvoert. "Alles wat erin staat, klopt", stelt voorzitter van de stichting Jacco van den Essenburg. "We hebben naar eer en geweten gehandeld, dus waar die verschillen zitten; ik heb werkelijk geen idee."

  [Quote:Ex-bestuurslid Etienne van de Beek|Dit klopt van geen kant]

  "Als deze waardes ook in de verzekering zijn opgenomen, krijgen ze een behoorlijk bedrag uitgekeerd naar aanleiding van de brand. Misschien denk ik dan te cru, maar als mensen alleen maar vragen om helderheid en je krijgt zulke stukken te zien, dan springen bijna de tranen in mijn ogen. Dit klopt van geen kant", vindt Etienne van den Beek. Hij was bestuurslid in 2018, maar kreeg nooit inzicht in de cijfers.

  De tekst gaat onder de foto door.

  [Image:2460364|De jaarrekening 2018.]

  "Het kan zijn dat ze hun vermogen zo proberen op te krikken, om zo eventueel een bank proberen over te halen een lening te verstrekken. In algemene zin is dat ook wel het spel dat wordt gespeeld. Maar in dit geval heb ik geen lening in de jaarrekening gezien, dus het blijft gissen wat hun bedoeling is", stelt Van Buuren.

  Hij denkt dan ook dat de stichting het beste transparant kan zijn. "Het is goed als het bestuur openheid van zaken gaat geven over hoe hun berekeningssystematiek werkt en het gesprek aangaat met de donateurs, anders vrees ik voor het voortbestaan van deze stichting."

  [Video:2460331|Bestuur maakt zooitje van boekhouding voedsel- en kledingbank Woudenberg]

  LEES OOK
 3. UTRECHT - De politie heeft charges uitgevoerd op vertrekkende ADO Den Haag fans. De supporters van de Haagse voetbalclub liepen na de wedstrijd tegen FC Utrecht in de Galgenwaard richting de bussen toen er volgens de politie stenen werden gegooid.

  De politie besloot daarop extra agenten te sturen en charges uit te voeren. Of er mensen gewond zijn geraakt en of er arrestaties zijn verricht is onbekend.

 4. UTRECHT - De kruitdampen van de bekerwedstrijd tegen FC Eindhoven zijn amper gaan liggen als FC Utrecht alweer de volgende uitdaging wacht. In speelronde 20 van de eredivisie komt ADO Den Haag op bezoek in de Galgenwaard. Trainer John van den Brom wacht een lastige taak om de lang geblesseerde aanvoerder Willem Janssen op een goede manier te vervangen. FC Utrecht - ADO Den Haag is LIVE te horen op Radio M Utrecht 93.1FM.

  EINDSTAND: 4-0
  Scheidsrechter: Nijhuis

  90'+4 En dan is het klaar. FC Utrecht boekt de eerste competitiezege van 2020.

  [Audio:2460389|Zoet stopt een penalty]

  90'+2 Zoet pakt de penalty! Goossens schiet hard en strak in de rechterhoek maar Zoet zit er fantastisch bij.

  90'+2 Penalty voor ADO zegt Nijhuis. St. Jago hield Immers vast.

  90' Klaiber wordt man of the match. Nog nooit scoorde de verdediger twee keer in een wedstrijd.

  90' Vrije trap net buiten de zestien. Koopmans zet de muur in de linkerhoek. Bahebeck! Op de paal! Koopmans stond als aan de grond genageld.

  89' GEEL: Pinas, na een tackle op Bahebeck net buiten de zestien.

  86' WISSEL FC Utrecht: Tommy St. Jago mag dan toch zijn debuut maken. Hij vervangt Emanuelson.

  [Audio:2460386|Klaiber maakt 4-0]

  84' GOAL! 4-0 Klaiber met zijn tweede!. Niet denken maar gewoon schieten. Snoeihard in de verre hoek met rechts.

  80' Tien minuten nog en FC Utrecht kan drie punten bijschrijven.

  75' WISSEL FC Utrecht: Cerny voor Kerk.

  [Audio:2460384|Kerk maakt er 3-0 van]

  74' GOAL! Kerk rond af na een magistrale pass over dertig meter van Bahebeck tussen twee Hagenaren door.

  68' WISSEL FC Utrecht: Bahebeck voor Peterson.

  68' WISSEL ADO: Van Buren voor Bakker.

  60' GEEL: Baluta zaagt Gustafson door op de enkels. De ADO-speler komt goed weg met geel.

  58' Zoet oefent de ultrakorte uittrap. Tot twee keer toe levensgevaarlijk. Hij kan daar maar beter mee stoppen.

  56' Bakker duikelt. Geen penalty zegt Nijhuis. Prima scheidsrechter.

  [Audio:2460382|Klaiber pegelt de 2-0 binnen]

  53' GOAL! Klaiber met een pegel van ruim twintig meter. Koopmans ziet er niet goed uit, maar wat kan ons dat schelen. 2-0, loon na werken.

  50' Van de Streek wordt getorpedeerd. Het mag allemaal van Nijhuis.

  49' ADO begint met aanvallende intenties. Immers lijkt te gaan koppen, maar Zoet plukt de bal voor zijn neus weg.

  46' WISSEL ADO: Falkenburg heeft het overgenomen van Summerville.

  46' De tweede helft is begonnen!

  45' Het wordt rust als Giovanni de la Vega Jong FC Utrecht op 1-1 brengt in Leeuwarden tegen CAmbuur.

  44' FC Utrecht lijkt de 1-0 naar de rust te brengen. Eén goal is eigenlijk te weinig.

  41' ADO dringt wat meer aan.

  38' ADO komt sporadisch op de helft van Utrecht, maar echte serieuze kansen levert dat vooralsnog niet op.

  36' In Leeuwarden staat Jong FC Utrecht 1-0 achter tegen Cambuur. Robin Maulun scoort in de 29e minuut.

  33' Kristoffer Peterson is een verademing aan de linkerkant bij FC Utrecht.

  32' Peterson stuurt half ADO het bos in. Een wanhoopsblok voorkomt een doelpunt. Corner FC Utrecht.

  27' Summerville gaat neer. Hij heeft een tik op het hoofd gehad, maar kan al snel weer verder.

  24' Kerk en Klaiber zetten op rechts een 1-2 op. Voorzet van Kerk bij de tweede paal, verdedigt door ADO.

  [Audio:2460377|Peterson schiet FC Utrecht op voorsprong]

  21' In Leeuwarden bij Cambuur tegen Jong FC Utrecht staat het overigens nog 0-0.

  18' Emanuelson en Peterson zijn een goed koppel. Daar gaan ze weer. De middenvelder vindt de aanvaller feilloos. Dit keer schiet de Zweed net over de kruising.

  14' GOAL! Emanuelson onderschept en stuurt Peterson ineens diep. De Zweed is foutloos en maakt zijn eerste goal voor FC Utrecht sinds zijn terugkeer.

  12' Kerk haalt de achterlijn. De aanvaller trekt voor. Abass met het overstapje en Gustafson eindigt de aanval met een slap schot.

  9' Het gevaar komt over links. Peterson stuurt Guwara weg, de Duitser geeft voor, maar niemand is goed meegelopen.

  8' ADO komt er niet uit in de Galgenwaard.

  8' Emanuelson schiet over alles en iedereen heen.

  7' Hoekschop nummer 2 voor FC Utrecht.

  5' Van der Maarel is de vervanger van Willem Janssen. Simon Gustafson draagt echter de aanvoerdersband.

  4' Guwara vindt Abass. Die lepelt de bal over! Eerst mogelijkheidje voor FC Utrecht.

  3' De eerste hoekschop is binnen voor FC Utrecht. Kort genomen door Gustafson. Levert niets op. Utrecht houdt wel balbezit.

  1' Van de Streek heeft afgetrapt. We zijn begonnen!

  [Tweet:https://twitter.com/RTVUtrechtSport/status/1220605905365913606]

  - Willem Janssen wordt vervangen door Mark van der Maarel. Jeugdspeler Tommy St. Jago moet dus nog even wachten op zijn debuut.

  - Eerder dit seizoen won FC Utrecht in Den Haag met 2-4. Dankzij twee eigen goals van ADO kwam FC Utrecht terug van een 2-0 achterstand.

  OPSTELLINGEN
  FC Utrecht: Zoet; Klaiber, v.d.Maarel, Hoogma, Guwara; v.d.Streek, Gustafson, Emanuelson; Kerk, Abass, Peterson.

  ADO Den Haag: Koopmans; Malone, Stubbs, Pinas, De Bock; Baluta, Goossens, Bakker, Thomas; Immers, Summerville.  LEES OOK
 5. SOEST - De nabestaanden van de eind 2018 vermoorde Miranda Zitman uit Soest hebben beslag gelegd op de bankrekeningen van Miranda en de verdachte, haar partner Bart B. Ook op het onroerend goed van Miranda is beslag gelegd. Dat heeft een advocaat van de familie bekendgemaakt.

  Daarmee is ook een civiele procedure gestart, heeft erfrechtadvocaat Christel Jaarsma eerder deze week aan RTV Utrecht laten weten. "We willen duidelijk krijgen wie de erfgenamen zijn in de nalatenschap van Miranda. Bovendien willen we uitsluiten dat verdachte Bart B. als erfgenaam in aanmerking kan komen. Dat lijkt ons niet wenselijk."

  NOG NIET VEROORDEELD
  Omdat Bart B. nog niet veroordeeld is, kan hij volgens de Nederlandse wet op dit moment nog steeds erven van Miranda. Zolang er een hoger beroep of andere rechtszaak openstaat kan B. nog aanspraak maken op haar geld. Dat wil de familie koste wat kost voorkomen. De zaak rond Miranda Zitman is nog niet inhoudelijk behandeld. Het proces kan nog lang duren.

  Jaarsma zegt dat de familie het hele eigen vermogen van Miranda wil veiligstellen. In een eerdere rechtszitting werd duidelijk dat B. geld van haar rekening had weggesluisd. Volgens het OM heeft hij bij de bank van Miranda haar identiteitsgegevens en inlogcodes gebruikt.

  Zo zou B. 116.000 euro van zijn vriendin hebben gestolen. Dat zou hij al hebben gedaan voor Miranda vermist raakte. Mogelijk was het zelfs de oorzaak van een ruzie.

  KAPPERSZAAK
  Hoeveel vermogen Miranda had is niet duidelijk. Ze had haar kapperszaak in Amsterdam verhuurd en dat moet een fors bedrag hebben opgeleverd. De familie wil voorkomen dat de nalatenschap uitgehold wordt. Over hoe het met de nabestaanden zelf gaat, wil de advocaat geen mededelingen doen.

  Bart B. wordt ervan verdacht dat hij zijn partner Miranda Zitman eind 2018 heeft gedood en dat hij haar lichaam in verschillende delen heeft gedumpt. Een deel lag in de tuin van haar woning aan de Lange Brinkweg in Soest en een deel zat in een koffer die in Amsterdam werd ontdekt. Enkele lichaamsdelen zijn nog altijd zoek. B. meldde zich in april bij de politie. Hij zou zich na haar dood nog wekenlang via onder meer haar e-mailadres, inlogcodes en persoonsgegevens hebben voorgedaan als zijn vermoorde partner.

  De rechtszaak tegen Bart B. wordt op 6 en 7 april inhoudelijk behandeld. B. is door de rechter verplicht om daarbij aanwezig te zijn.  LEES OOK
 6. PROVINCIE UTRECHT - Donderdag en vrijdag staken opnieuw veel leraren op basisscholen en middelbare scholen in de provincie Utrecht. RTV Utrecht wil graag van ouders uit de regio weten of zij de problemen in het onderwijs herkennen en wat ze vinden van de staking. Hier kun je een paar vragen beantwoorden. We zijn benieuwd naar je mening. Na het weekend komen we met de resultaten.

  Uit een rondgang van RTV Utrecht langs 166 basisscholen in de provincie blijkt dat een meerderheid mee doet aan de staking. Zes op de tien scholen houden de deuren dicht. Volgens de Algemene Onderwijsbond uit Utrecht is de stakingsbereidheid onverminderd groot. "In november gingen landelijk vierduizend scholen dicht, met nog een week te gaan staat die teller nu al op ruim drieduizend. Dus we gaan zeker op zo'n zelfde aantal uitkomen", vertelt Simone van Geest van AOb.

  [Kader:Eind vorig jaar zegde minister 150 miljoen toe om de arbeidsvoorwaarden van de leraren te verbeteren maar volgens AOb is dit zeker niet voldoende. "Natuurlijk hebben we een schep geld gekregen van de minister maar dat is niet structureel. Daar kan je niets voor lange termijn mee oplossen, kan je geen kleinere klassen van maken. Die som geld hebben we nu ingebouwd in onze CAO, maar die loopt in oktober al weer af. En als we in oktober pas weer gaan staken is het te laat. Daarom laten we nu weer luidkeels van ons horen."]

  Het is de vierde staking in drie jaar en voor het eerst twee dagen achter elkaar. Dat bezorgt sommige ouders kopzorgen. Hoe zit het met opvang? Neem je een dag vrij, regel je oppas of kan je kind naar de opvang.

  Veel scholen gaan helemaal dicht, maar er zijn ook scholen waarde animo onder leraren minder groot is. Zo was RTV Utrecht op de Patioschool in De Bilt. Van alle leraren gaat alleen meester Zwaneveld van groep 8 staken. "Al is het maar een zacht stemmetje van deze school, ik ga daar toch mijn stemmetje laten horen."

  [Video:2458559|Meester Zwaneveld gaat staken, maar zijn collega's op school niet]

  LEES OOK
 7. UTRECHT - FC Utrecht speelde tegen ADO Den Haag als herboren. Aan de hand van Kristoffer Peterson, Urby Emanuelson en Sean Klaiber won het met 4-0 van ADO.

  "Ik had wat recht te zetten, hè?" gniffelde Emanuelson na afloop. De middenvelder, die weer kon rekenen op een basisplaats stond aan de basis van de 1-0. "Mooi om te zien hoe belangrijker Kristoffer nu al is. Hij is gretig. Ik zag hem vrij staan en hij schoot hem mooi binnen."

  [Audio:2460394|Urby Emanuelson: "Ik had wat recht te zetten"]

  Het was een bewogen week na de moeizame zege in de beker op FC Eindhoven. "Het was niet goed, maar we hebben wel gewonnen", wijst Sander van de Streek nog even op het resultaat, "Vandaag stonden we heel gecontroleerd en geconcentreerd te spelen en ja ADO was ook wel zwak. Het was een wisselwerking.

  [Audio:2460395|Sander van de Streek: "Ik denk dat er nooit een lek is geweest"]

  Is het lek nu boven na mindere optredens tegen PEC Zwolle en FC Eindhoven? "Ik denk dat er nooit een lek is geweest", reageert Van de Streek veelzeggend.

  [Audio:2460397|John van den Brom: "Geen opluchting, wel bevestiging"]

  Trainer John van den Brom is niet opgelucht. "Het is meer een bevestiging dat we goed bezig zijn. Sean Klaiber scoort twee keer. Dat kon niet uitblijven als je ziet hoe hij er elke training mee bezig is." FC Utrecht creëerde legio aan kansen en gaf nagenoeg niks weg. "Ook dat is een bevestiging."

  Adriàn Dalmau kwam niet aan spelen toe. "Die is gewoon nog niet honderd procent. Dan moet je geen risico nemen", legt Van den Brom uit. De trainer was blij met het optreden van Emanuelson. "Ik heb met Urby gesproken over die eerste helft tegen Eindhoven. Toen vond ik hem echt slecht. Natuurlijk was hij het daar niet mee eens, dat zou ik als speler ook niet zijn. Maar hij heeft het fantastisch opgepakt. Ik heb de oude Urby gezien en die kan fantastisch voetballen."  LEES OOK
 8. UTRECHT - Het is een spannende periode voor mensen met de spierziekte SMA. Ziekenhuis UMC Utrecht begint binnenkort met het behandelen van patiënten met het peperdure middel Spinraza en informeert vandaag en dit weekend patiënten over de volgorde waarin dat gebeurt.

  SMA leidt tot ernstige invaliditeit en kan zelfs de dood tot gevolg hebben. Tot ruim twee jaar geleden was er geen medicijn om de ziekte af te remmen of te stabiliseren. Maar dat veranderde in 2017 met de komst van Spinraza. Het middel is echter erg duur: het kost rond de 80.000 euro per injectie en moet meerdere keren worden toegediend.

  ONDERZOEK
  Tot nu toe is het middel alleen beschikbaar voor patiënten tot 9,5 jaar omdat voor die leeftijdsgroep is aangetoond dat het middel werkt. Voor tieners en volwassenen is de werking nog niet bewezen en daarom wordt het nog niet vergoed. Maar er is wel de voorzichtige hoop dat ook zij geholpen kunnen worden door Spinraza.

  Het ministerie van Volksgezondheid heeft daarom besloten Spinraza tijdelijk beschikbaar te stellen voor een onderzoekstraject. Dat betekent dat ook tieners en volwassenen het middel vergoed krijgen, op voorwaarde dat ze meedoen aan het onderzoek.

  "Geweldig", noemt Ludo van der Pol het dat er begonnen kan worden met de behandelingen. Hij is hoofd van het Nederlandse SMA Expertisecentrum in het UMC Utrecht en houdt zich al twaalf jaar bezig met de zeldzame spierziekte. "We zijn er ontzettend blij mee dat we na de jonge kinderen nu ook tieners en volwassenen een perspectief kunnen bieden."

  LOTING
  De behandeling bestaat uit een reeks ruggenprikken. In de eerste twee maanden zijn het er vier. Daarna volgt er levenslang elke drie maanden nog een ruggenprik. Omdat het niet mogelijk is alle patiënten tegelijk te laten beginnen met de behandeling, is vandaag geloot. Die loting bepaalt in welke volgorde de patiënten behandeling worden.

  Dat is de meest rechtvaardige methode, legt ethicus Ghislaine van Thiel uit die betrokken was bij het onderzoeksvoorstel. "Liefst bepaal je de volgorde van behandeling op basis van medische criteria. Tot nu toe was dit altijd mogelijk, maar voor deze groep ontbreekt de kennis of is de beschikbare kennis te dun om het morele gewicht van een onderscheid te dragen. Je wil niemand benadelen."

  "Wat doe je dan? We hebben gezocht naar een eerlijke methode zonder aanziens des persoons. Een rechtvaardige methode waarin het bijvoorbeeld niet mogelijk is dat mondige patiënten de volgorde beïnvloeden ten koste van minder mondige patiënten. Daarom hebben we gekozen voor deze willekeurige toewijzing."

  SCREENING
  Begin februari begint het UMC Utrecht met de screening van de SMA-patiënten die zich hebben aangemeld. Het onderzoek loopt waarschijnlijk zeven jaar. Afhankelijk van de resultaten wordt besloten of het middel in het basispakket wordt opgenomen.

  Nieuwe patiënten die nog niet bij het SMA Expertisecentrum van het UMC bekend zijn, kunnen zich nog aanmelden voor deelname aan het onderzoek.

 9. UTRECHT - Appie Boonen voorzag de spelers van FC Utrecht jarenlang van een hapje en een drankje. Wekelijks haalt hij in Club Dito herinneringen op met een (oud)-speler of -medewerker van de club. Het is een vast onderdeel van het TV-programma Een Berg Sport. Omdat we daarin niet het hele gesprek kwijt kunnen is op rtvutrecht.nl de ongesneden versie te zien. Deze week Danitsja Eissens van Football Makes It Happen. Een organisatie die voetbalcollectibles veilt om geld op te halen voor zieke kinderen.

  [Video:2452723|Aan de tap met Ap over Football Makes it Happen]

  LEES OOK
 10. UTRECHT - Studenten die melding willen doen van seksuele intimidatie of ander ongewenst gedrag, lopen tegen veel onduidelijkheid aan. Die conclusie trekt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) in Utrecht uit een inventarisatie van meldprocedures.

  De organisatie heeft van 54 universiteiten en hogescholen bekeken welke informatie ze geven. Van de hogescholen heeft 41 procent niets op de website staan over het melden van grensoverschrijdend gedrag, bij 16 procent van de universiteiten ontbreekt zulke informatie ook.

  Volgens de LSVb wordt ook vrijwel nooit de volledige procedure uitgelegd, terwijl dat wel belangrijk is voor studenten die melding willen doen van misstanden.

  "Studenten die een melding maken bevinden zich in een ongelooflijk kwetsbare positie. Meldingen gaan bijvoorbeeld over docenten die hun papers nog moeten beoordelen. Het is van het grootste belang dat die
  procedures veilig en betrouwbaar zijn", zegt voorzitter Alex Tess Rutten.

  Toch stijgt het aantal meldingen over seksuele intimidatie: volgens tv-programma EenVandaag is het bij universiteiten zelfs bijna verdubbeld in twee jaar tijd. In 2018 kregen vertrouwenspersonen in totaal zeker 101 meldingen, die variëren van seksueel getinte opmerkingen tot aanranding.

Top