Utrecht

 1. PROVINCIE UTRECHT - Het voetbalseizoen is bijna op zijn eind. Er is nog één prijs te verdelen. Het laatste Europese ticket. Net als vorig jaar gaat de finale van de play-offs tussen FC Utrecht en Vitesse. Toen wonnen de Arnhemmers. Beleef LIVE of FC Utrecht revanche kan nemen in Namen en Rugnummers Live op Radio M Utrecht 93.1FM.

  RUSTSTAND: 1-1
  Scheidsrechter: Manschot

  45'+1 Het is rust! Wat een prachtige eerste helft. Maar Vitesse staat er vooralsnog het beste voor. FC Utrecht moet in de tweede helft, Vitesse mag.

  45' We krijgen één minuut extra.

  42' Klaiber zorgt continu voor gevaar van de rechterkant met zijn voorzetten.

  FEITJE
  Vitesse verloor nog nooit een play-off finale in de huidige opzet.

  37' Marsman is op zijn post na een afstandsschot van Foor.

  36' Gustafson zet Kerk alleen voor de keeper. De spits omspeelt Pasveer en schiet op de paal!

  34' Klaiber slingert voor. Van de Streek krijgt de bal niet goed op zijn hoofd. Wat een heerlijke wedstrijd. Reclame voor de play-offs.

  [Audio:2218765|Matavz maakt gelijk.]

  31' GOAL! Linssen vuurt van grote afstand na een goede pass van Van der Werff. De daaropvolgende corner wordt binnengelopen door Matavz: 1-1

  24' Bijna 2-0! Pasveer stopt met kunst en vliegwerk een afstandsschot van Strieder.

  24' Görtler is weer ouderwets oorlog aan het maken. De Duitser neemt FC Utrecht op sleeptouw.

  23' GEEL: Serero gaat te hard in op Görtler.

  21' Eerste echte kans voor Vitesse via Matavz.

  [Audio:2218764|Van de Streek kopt FC Utrecht op 1-0.][Tweet:https://twitter.com/fcutrecht/status/1131999479262056448]

  18' GOAL! Sander van de Streek kopt snoeihard via de grond binnen.

  17' Dit had de 1-0 moeten zijn! Görtler zet Kerk vrij, die vindt Dessers, maar de Belg heeft het vizier niet op scherp. De beste kans tot nu toe.

  15' Dauda raakt geblesseerd na een correcte tackle van Strieder.

  14' De eerste hoekschop is voor Vitesse. Ödegaard gaat hem nemen. Paniek achterin bij FC Utrecht, maar Bergström kan uiteindelijk wegwerken.

  8' Weer dreiging van FC Utrecht, dat goed voetbalt. Klaiber speelt de bal hoog diagonaal het strafschopgebied in. Niemand krijgt zijn hoofd tegen de bal.

  [Tweet:https://twitter.com/goorkate/status/1131996681413767170]

  TOP 3 FINALISTEN IN DE PLAY-OFFS
  1. FC Utrecht 6x
  2. Vitesse 4x
  3. FC Groningen 3x

  6' De eerste vijf minuten zitten erop. De wedstrijd is redelijk open. Het verwachte tactisch schaakspel blijft vooralsnog uit.

  2' Eerste kans in de wedstrijd is voor FC Utrecht. De bal valt gelukkig voor de voeten van Görtler. De Duitser jaagt de bal echter de tribune in.

  1' Manschot heeft de wedstrijd in gang gebracht.

  [Veel sfeer en supportersacties voorafgaande aan de wedstrijd]

  [Tweet:https://twitter.com/RTVUtrechtSport/status/1131984942341218304]

  [Dick Advocaat begin aan zijn laatste kunstje bij FC Utrecht]

  [Tweet:https://twitter.com/DeVoetbalAutist/status/1131875292019068929]

  - Vorig seizoen stonden beide clubs ook in de finale. FC Utrecht verloor met 3-2 in Arnhem en met 2-1 in Utrecht.

  - In de competitie bleef het in Utrecht 0-0 en Vitesse won thuis met 2-1.

  - FC Utrecht dwong in 2010, 2013 en 2017 Europees voetbal af via de play-offs. Vitesse deed dat eveneens drie keer (2012, 2015 en 2018).

  - Willem Janssen speelde 26 duels in de play-offs om Europees voetbal. Alleen in 2017 had hij (met Utrecht) succes.

  - David Jensen is het laatste slachtoffer van de blessuregolf. De keeper heeft een vinger uit de kom. Nick Marsman is zijn vervanger.

  - JC Bahebeck zit vandaag ook niet op de bank. De Fransman scoorde in de laatste wedstrijd twee keer.

  [Tweet:https://twitter.com/FOXSportsnl/status/1131983252951064576]

  OPSTELLINGEN
  FC Utrecht: Marsman; Klaiber, Bergström, Janssen, Gavory; Görtler, Strieder, Gustafson; Kerk, Dessers, Van de Streek.

  Vitesse: Pasveer; Karavajev, v.d.Werff, Doekhi, Büttner; Dauda, Serero,Ödegaard; Foor, Linssen, Matavz.  LEES OOK
 2. UTRECHT - Bij een dak- en thuislozenopvang in Utrecht is gisteravond een vrouw neergestoken. De vrouw werkte als stagiaire bij de opvang, bevestigt Willem Lammerink van Stichting De Tussenvoorziening. Een 28-jarige man is direct daarna aangehouden.

  Het incident gebeurde bij de Sleep Inn, op de tijdelijke locatie Maliebaan. Die was nog niet lang open.

  Rond 22.30 uur kreeg de politie melding van een conflict in de opvang. Eenmaal ter plaatse werd de vrouw met een steekwond in haar buik aangetroffen. Haar verwondingen waren dusdanig dat ze geopereerd moest worden. "Ze heeft deze operatie gelukkig goed doorstaan", zegt Lammerink.

  Bij de opvang zijn ze erg geschrokken van het incident. Morgen wordt er een bijeenkomst georganiseerd voor medewerkers en gasten.

 3. UTRECHT - De waterpoloërs van UZSC hebben de eerste finalewedstrijd tegen ZVL-1886 om de nationale titel gewonnen. In zwembad De Kwakel wonnen de Utrechters met overtuigende cijfers: 9-5.

  ZVL kwam het beste uit de startblokken. De bezoekers uit Leiden namen brutaal een 3-1 voorsprong. UZSC mistte aan de overkant een strafworp. Na rust begon het te lopen bij UZSC. In het derde kwart nam het de leiding (5-3). In het vierde kwart liep UZSC uit naar 9-5.

  Morgen kan UZSC het in Leiden afmaken. Bij winst is het voor de vierde keer in vijf jaar landskampioen. Bij verlies valt zondag in Utrecht de beslissing.  LEES OOK
 4. NIEUWEGEIN - KidzTower in Nieuwegein wordt overgenomen door zorgaanbieder Reinaerde. Het behandelcentrum voor kinderen met gedragsproblemen en een licht verstandelijke beperking werd begin dit jaar door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd nog op de vingers getikt.

  Volgens de inspectie schoot KidzTower op vele fronten tekort en werden beloofde verbeteringen niet doorgevoerd. Reinaerde meldt dat er voor ouders en medewerkers vrijwel niets veranderd. Zo blijven de huidige medewerkers er werken en wordt ook het huidige gebouw gewoon aangehouden.

  Daarnaast zegt Reinaerde de verbeteringen van de inspectie die nog openstonden op te pakken. De Nederlandse zorgautoriteit heeft toestemming voor de overname verleend. Ook de ouders en medewerkers zijn inmiddels geïnformeerd.

 5. AMERSFOORT - De politie in Amersfoort is op zoek naar een scooterrijder die is doorgereden na een aanrijding met een persoon. Het incident vond plaats rond 19.10 uur op de Holkerweg.

  Volgens de politie gaat het om een blanke man van een jaar of 20 met een lichtblauwe rugzak. De scooter had een blauw kenteken. Wie deze man heeft gezien, wordt verzocht 112 te bellen.

  Het slachtoffer van de aanrijding is meegenomen naar het ziekenhuis voor onderzoek.

 6. ZEIST/NIEUWEGEIN - De hond die gister voor een flinke file zorgde door op de A12 te wandelen, is vermoedelijk Ricky uit Nieuwegein. Dat melden vrijwilligers van het team dat naar de hond op zoek is.

  Ricky verdween dinsdag toen hij werd uitgelaten bij de bossen in Zeist. Sindsdien werd hij niet meer gezien totdat automobilisten op de A12 bij Driebergen werden opgeschrikt door een hond die de snelweg overstak, niet ver van de plek waar Ricky verdween.

  Ricky is een witte keeshond van 8 maanden, heeft een dikke vacht en een klein plekje op zijn wang van een oude tekenbeet. De hond kan schrikken als hij achterna wordt gezeten, maar zou goed op zijn naam reageren.

  Personen die Ricky hebben gezien worden gevraagd contact op te nemen via Waar is onze Angel.

  [Video:2217111|De hond liet automobilisten flink schrikken op de A12]
 7. UTRECHT - De gemeente Utrecht accepteert niet dat Giuseppe Nicolich een stacaravan heeft neergezet bij Fort Blauwkapel. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat alle opties om in te grijpen op dit moment worden onderzocht, maar dat het laten staan van de caravan geen optie is.

  Giuseppe Nicolich zette gisteren een stacaravan op een parkeerterrein van het fort. Hij protesteert daarmee tegen het feit dat hij zeven maanden geleden uit zijn huis is gezet. Hij zegt al die tijd dakloos te zijn geweest en geleefd te hebben in auto's en hotels. Hij geeft aan bij diverse hotels nog een schuld te hebben. De gammele stacaravan heeft hij gekregen van vrienden. Hij wil er gaan wonen met zijn vrouw en een dochter.

  [Quote:Michiel Selten - gemeentevoorlichter|Je kan niet zomaar je caravan ergens neerzetten en dan zeggen dat je hier blijft wonen.]

  Gemeentewoordvoerder Michiel Selten geeft aan dat dit niet de bedoeling is. "Je kan niet zomaar je caravan ergens neerzetten en dan zeggen dat je hier blijft wonen."

  Volgens de woordvoerder wordt er op dit moment gekeken hoe de stacaravan weer verwijderd kan worden. Of de gemeente in gesprek is met Nicolich kon hij niet zeggen.

  ROMA EN SINTI
  Gistermiddag ontvouwde Nicolich een spandoek met de tekst 'Roma Demons-tratie'. Een half uur daarvoor kwam een andere man naar de plek. Hij zei een Sinti te zijn en het protest te ondersteunen. Volgens de man is ook hij op zoek naar een woonplek. Hij verblijft nu bij familie op de Kapteynlaan in Utrecht, maar daar kan hij geen eigen wagen neerzetten. De man gaf aan te overwegen om ook een plek bij het fort te gaan bezetten.  LEES OOK
 8. UTRECHT - Leerlingen van groep 8 van de Utrechtse Schoolvereniging zijn op de eerste plaats geëindigd van de landelijke Milieubende-wedstrijd. In de finale lieten de jonge scholieren leerlingen van scholen uit Alkmaar en Eindhoven achter zich.

  Voor de wedstrijd moesten de leerlingen vijf ideeën bedenken die ze konden uitvoeren voor het klimaat. De Utrechtse Schoolvereniging leverde geen half werk en bedacht maar liefst acht ideeën, variërend van een milieumat met groene tips tot antirookvuurwerk.

  De jury sprak van "creatieve en eigentijdse ideeën". Daarnaast waardeerde de jury het ook dat de hele klas actief had meegewerkt aan de inzending. De Milieubende is een organisatie die kinderen uit groep 7 en 8 uit wil dagen om mee te denken over oplossingen voor milieu- en klimaatproblemen.

 9. PROVINCIE UTRECHT - De problemen bij de Montessori-kinderopvangcentra van Kidsplus in Veenendaal, Nieuwegein en Houten moeten binnenkort zijn opgelost. Dat belooft Kidsplus nadat de GGD regio Utrecht er eerder ernstige tekortkomingen had geconstateerd.

  Zo lagen er bij de kinderopvang in Nieuwegein elektriciteitsdraden van apparaten binnen het bereik van peuters en was er geen CO2 melder in de slaapkamers. Ook werd er een giftige plant buiten aangetroffen.

  VERHOLPEN
  Die tekortkomingen zijn inmiddels verholpen, zegt de per april aangetreden directeur Alex van Zwam. "We meten nu bijvoorbeeld dat de lucht van goede kwaliteit blijft. Op het moment dat de lucht een bepaalde waarde overstijgt, wordt die ververst."

  De GGD houdt verscherpt toezicht op de locaties van Kidsplus. Na elke controle heeft Van Zwam een paar weken de tijd om de boel op orde te krijgen.

  "Ik vind ook dat het moet lukken binnen die termijn," zegt Van Zwam. Al benadrukt hij wel dat Kidsplus soms op anderen is aangewezen. "Er zijn ook een aantal zaken die we niet direct kunnen vervangen. Als het gaat om de beschikbaarheid van installateurs bijvoorbeeld, dan zijn wij van hen afhankelijk."

  VEENENDAAL
  In Veenendaal gaat het nog tijd kosten voordat het benodigde nieuwe meubilair er is. Daarvoor is Kidsplus nu in gesprek met de school waarin de kinderopvang is gehuisvest. "We willen de nieuwe meubellijn voor 1 augustus realiseren," zegt Van Zwam.

  Het onveilige meubilair is wel weggezet en volgens Van Zwam voldoet nu ook die locatie aan de richtlijnen. Of dat echt zo is zal uit nieuwe, onaangekondigde controles van de GGD moeten blijken.

  [Video:2216679|Kidsplus zegt veel tekortkomingen te hebben aangepakt]

  LEES OOK
 10. UTRECHT - Om het tekort aan betaalbare woningen tegen te gaan wil de gemeente Utrecht harde afspraken maken met woningcorporaties, projectontwikkelaars, werkgevers en nog meer partijen. Daarbij schuwt de gemeente geen enkel middel. Dat staat in de nieuwe Woonvisie voor de stad Utrecht.

  Niet alleen het tekort aan woningen wil de gemeente oplossen, ook de samenstelling van de wijken moet op de schop. Alle wijken in de stad moeten gemengde wijken worden waar het gezond en prettig wonen is. Dat betekent dat in de ene wijk sociale huurwoningen verdwijnen en plaatsmaken voor woningen met een huur tussen de 600 en 1000 euro en dat in de andere wijk er juist goedkope woningen bijkomen.

  GEMENGDE WIJKEN
  Dat er sociale huurwoningen moeten verdwijnen in een wijk zoals Overvecht is al bekend, maar die woningen moeten ergens wel weer terugkomen. De stad wil dat 35 procent van de woningen in de sociale sector zit (dat is nu 32 procent) en dat 25 procent van de woningen uit zogenoemde middenhuurwoningen bestaat en betaalbare koopwoningen voor mensen met een middeninkomen.

  Volgens wethouder Diepeveen is het grootste probleem dat die laatste groep de stad verlaat. Zij hebben een te hoog inkomen voor sociale huur en een te laag inkomen om een woning te kopen, maar zijn wel belangrijk voor een leefbare stad. "Het gaat om de leraar om de loodgieter, om dat soort beroepen met een middeninkomen en die willen we heel graag in de stad ook hebben en houden, omdat die mensen belangrijke zijn voor een leefbare stad waar iedereen kansen heeft."

  PROJECTONTWIKKELAARS
  Belangrijk voor het slagen van de plannen in de Woonvisie is de samenwerking met projectontwikkelaars. Zij hebben vaak de grond in bezit waar de gemeente juist ook goedkopere woningen zou willen zien om de samenstelling van de wijk te veranderen. Denk daarbij aan het centrum van de stad waar de grond duur is.

  Een voorbeeld van verregaande samenwerking is in de wijk Overvecht. Projectontwikkelaar BPD en woningcorporatie Mitros ruilen grond. Diepeveen vindt dit een goed voorbeeld van hoe het zou moeten. "Woningcorporatie Mitros en marktpartij BPD spreken met elkaar af, we gaan sociale huurwoningen weghalen in Overvecht. Daar komen vooral middenhuur woningen voor terug. Betere mix op die plek, maar ook een betere mix in Utrecht, want die sociale huurwoningen, die hier verdwijnen die komen weer terug bijvoorbeeld bij het Merwedekanaal."

  [Image:2218473|Ruil tussen woningcorporatie Mitros en marktpartij BPD in Overvecht]

  PROBLEEMWIJKEN
  In wijken zoals Overvecht en ook Kanaleneiland wonen te veel mensen met een laag inkomen. Uit onderzoeken blijkt dat juist in deze wijken de gezondheid van de inwoners vaak slechter is en dat er meer problemen zijn. Denk aan hoge werkloosheid, armoede en criminaliteit. Met de woonvisie in de hand wil Diepeveen dit oplossen.

  AANPAK
  De gemeente schrijft in de Woonvisie: "Wij hebben de regierol en sturen meervoudig: we stimuleren onze partners om de productie te verhogen en zien erop toe dat deze in goede banen wordt geleid. We sluiten hierbij geen enkel instrument uit. Wethouder Diepeveen: "Niet te veel regulieren, maar ook niet te weinig. Iedereen voelt wel dat de woningmarkt zoals ie nu loopt niet in evenwicht is en daar hebben heel veel mensen in onze stad last van. Die vragen van ons doe het zo dat we voldoende betaalbare woningen hebben."

  [Quote:wethouder Kees Diepeveen|De woningmarkt zoals ie nu loopt is niet in evenwicht]

  MAATREGELEN
  De Woonvisie beschrijft maatregelen voor de komende 20 jaar. Er moet meer gebouwd worden, er moeten meer gemengde wijken komen, meer woningen in de middencategorie om de doorstroming te verhogen, passende woning voor iedereen en duurzamere woningen. In totaal gaat het om een groei van de stad met 60.000 woningen.

  Om deze doelen te bereiken komt er een Stadsakkoord tussen de gemeente en alle partijen die invloed hebben op de woningmarkt. Ook wil de gemeente instrumenten als bestemmingsplannen en ook de huisvestingsverordening gebruiken om tot gemengde wijken te komen.

  DOORSTROMING
  De gemeente gaat nog meer regelen. Via Woningnet kunnen straks niet alleen woningcorporaties, maar ook marktpartijen hun woningen in de sociale sector of in de middencategorie aanbieden. Utrechters met een middeninkomen die in een sociale huurwoning zitten, krijgen voorrang bij de toewijzing van die woningen, zodat sociale huurwoningen vrijkomen voor mensen met een laag inkomen.

  Volgens de gemeente is er ook een groot tekort aan koopwoningen in de middencategorie. Senioren bijvoorbeeld blijven nu in deze huizen zitten, omdat er weinig alternatieven zijn. Zij zouden juist moeten verhuizen naar een plek waar ze langer zelfstandig kunnen wonen. En dan komen die eengezinswoningen vrij voor mensen met een middeninkomen.

  Ook de doorstroming bij studentenwoningen moet beter, want er is nog steeds een tekort. Na hun studie blijven de studenten zitten waar ze zitten. Als starter op de woningmarkt hebben ze een te laag inkomen om een geschikt huis te vinden. Studenten kunnen nu niet meer altijd in hun kamer blijven als ze klaar zijn met hun studie, dankzij zogeheten Campuscontracten. Alleen moeten er dus wel meer betaalbare woningen komen voor pas afgestudeerden.

  AMBITIEUS
  Het is een ambitieus plan waarin de gemeente heel veel wil vastleggen met allerlei partijen. Zo mogen de huren van sociale woningbouw en ook het middensegment niet te veel stijgen. Dat is nodig om vast te leggen zegt Diepeveen: "We leggen de afspraken goed vast met marktpartijen dat de woningen de komende 20 jaar in dat middenhuursegment blijven en dat ze een heel rustige ontwikkeling van de huurprijs hebben. Het mag niet meer stijgen dan de inflatie met een procentje er bovenop.

  De nieuwe Woonvisie wordt binnenkort door de gemeenteraad besproken.

  [Video:2216362|De nieuwe woonvisie van Utrecht voor de komende 20 jaar]
Top