Utrecht

 1. WOERDEN - Bij een nieuwe zoekactie in het water bij het Waterhoenlaantje is vanavond een stoffelijk overschot aangetroffen.

  Dat meldt de politie op Twitter. De politie zocht met een sonarboot en duikers de omgeving af. De Forensische Opsporing is ter plaatse om onderzoek te doen, waarna het lichaam zal worden geborgen.

  De politie gaat er vanuit dat het gaat om de vermiste man uit Woerden, waar gisterochtend ook al naar werd gezocht met duikers. De identiteit moet nog worden vastgesteld.

 2. VIANEN/UTRECHT - Het Openbaar Ministerie looft 100.000 euro uit voor de tip die leidt tot de aanhouding van de Vianense topcrimineel Ridouan Taghi (40). Ook is er een ton beschikbaar voor de gouden tip die leidt tot de arrestatie van Utrechter Saïd Razzouki (46).

  Beiden worden verdacht van betrokkenheid, als opdrachtgever, bij verschillende liquidaties. Justitie denkt dat ze opdracht hebben gegeven voor de 'vergismoord' in Overvecht. Ook wordt de liquidatie van de broer van de Utrechtse kroongetuige Nabil B. aan hen gelinkt.

  Met de verhoging van het geldbedrag van 25.000 euro naar 100.000 is sprake van de hoogste beloning ooit, aldus het OM.

 3. MIJDRECHT - Tijdens massale invallen op plaatsen die iets met motorclub Caloh Wagoh te maken hebben, heeft de politie vanochtend een onbekende hoeveelheid drugs en vuurwapens gevonden. Verder zijn voertuigen, telefoons en laptops in beslag genomen en in totaal zeven verdachten aangehouden.

  Eerder op de dag werd al duidelijk dat Greg R. (70) in Mijdrecht was opgepakt. Hij is een bekende uit de Nederlandse onderwereld, die zich jarenlang bezighield met internationale drugshandel. Dit gebeurde bij een inval aan de Rendementsweg. Daarvoor had de politie al invallen gedaan op twee adressen aan de Communicatieweg.

  Ook de arrestatie van een 48-jarige andere verdachte in Leiden werd 's morgens al bekend. Later op de dag verrichte de politie nog vijf aanhoudingen: twee in panden waar drugs werden aangetroffen, de drie anderen omdat ze het onderzoek "ernstig verstoorden". In Amersfoort deed de politie een inval gedaan op een woonwagenkamp aan de Keerkring. Daarbij zouden vier auto's en drie scooters in beslag zijn genomen.

  Aan de grootscheepse acties deden circa achthonderd politiemensen mee. Op bijna veertig plaatsen deed de politie invallen, zowel in clubhuizen als woningen en bedrijfspanden. De actie werd gecoördineerd door de politie-eenheid Den Haag. Een van de doelen was bewijs vergaren voor de verdenking dat Caloh Wagoh een criminele organisatie is.

  [Image:1810450|Een van de ingevallen panden in Mijdrecht.]
 4. AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort overweegt een verhuizing naar een nieuw huis van de stad. Er zijn zelfs al zeven potentiële locaties voor de nieuwbouw. Dat heeft wethouder Willem-Jan Stegeman laten weten in een brief aan de gemeenteraad.

  Vorig jaar kwam de raad overeen dat het huidige gebouw aan het Stadhuisplein een opknapbeurt van 32,9 miljoen euro zou krijgen. Maar rond de gemeenteraadsverkiezingen werd er asbest gevonden in het pand. waardoor het proces stil kwam te liggen. Tijdens de coalitievorming besloten de partijen om het onderwerp opnieuw te gaan bespreken.

  Inmiddels zijn er twee extra opties, vertelt Stegeman. "Het college heeft bij het vormen van de coalitie afgesproken dat we huisvesting van de gemeentelijke organisatie opnieuw gaan bekijken. Niet meer alleen door te kijken naar verbouwing, maar ook of de verbouwing gasloos kan worden uitgevoerd. En als derde optie: of nieuwbouw er toe kan bijdragen dat we een betere huisvesting hebben, die per jaar misschien zelfs goedkoper kan zijn."

  LOCATIE
  Het zou bij de nieuwbouw gaan om een nieuw stadhuis van tussen de 15.000 en 20.000 vierkante meter. Naast ruimte voor het gebouw moet de plek een goede aansluiting hebben op het openbaar vervoer, waaronder de trein. Ook moet er een rol zijn voor de ontwikkeling van de directe omgeving.

  Zeven locaties voldoen volgens de locatiestudie aan die ambities. Het gaat om de Wagenwerkplaats, Trapezium, het voormalig Rechtbankgebouw, De Hoef-West, De Nieuwe Stad, Eemplein en Podium in Vathorst. Het college en de raad gaan samen kijken waar een eventueel nieuwe huisvesting van de gemeente het best neergezet zou kunnen worden. De Rechtbanklocatie aan het Stationsplein lijkt volgens de raadsbrief het beste aan de gestelde criteria te voldoen, gevolgd door de Trapeziumlocatie bij het Eemplein.

  "De kosten zijn hoe dan ook een heel belangrijk element," aldus Stegeman, "maar natuurlijk niet het enige. Het is een voorwaarde dat iedereen uit Amersfoort met het openbaar vervoer kan komen. We gaan niet ergens in het weiland zitten, omdat dat het goedkoopst is."

  Uiteindelijk moeten er drie begrotingen naast elkaar liggen: het huidige gebouw maar dan opgeknapt, het huidige gebouw gasloos en een compleet nieuwe locatie. Op basis daarvan zou begin komend jaar een keuze gemaakt moeten worden.

 5. VIJFHEERENLANDEN - Burgemeester Wim Groeneweg van Vianen betreurt het dat hij uitgerekend in verkiezingstijd het nieuws beheerst. Deze week lekte een profielschets uit waaruit blijkt dat hij waarschijnlijk niet aan de slag gaat als (waarnemend) burgemeester van de fusiegemeente Vijfheerenlanden. De voorkeur gaat uit naar een onafhankelijke kandidaat.

  Inwoners van Vianen hebben negatief gereageerd op het uitgelekte profiel. Sommigen hingen zelf posters op met teksten als 'Wij willen Wim Groeneweg als burgemeester', anderen roerden zich op sociale media. Ook verschillende politici lieten weten dat ze het niet eens zijn met de profielschets, die de acht lijsttrekkers vertrouwelijk hebben besproken.

  REACTIE GROENEWEG
  Vandaag gaan inwoners van Vianen, Leerdam en Zederik naar de stembus om de nieuwe gemeenteraad te kiezen van de fusiegemeente Vijfheerenlanden. Op het stadhuis in Vianen kwam verslaggever Robert Jan Booij vanmorgen burgemeeester Groeneweg tegen. "Ik ben overvallen door alle warmte van de gemeenschap en dat doet me heel erg goed", reageerde hij op vragen over de ontstane ophef. 

  Er is echter ook een keerzijde, vindt Groeneweg. "Een burgemeester moet in verkiezingstijd onzichtbaar zijn. Nu ben ik juist prominent in het nieuws en dat is treurig. Mijn vrouw is met mij verdrietig over de gang van zaken." 

  Maar is hij nog wel in de race voor het burgemeesterschap van Vijfheerenlanden? "Daar doe ik geen uitspraken over. Dat is aan de commissaris van de koning. Ik ben al zeven jaar burgemeester van Vianen. Ik woon hier met veel plezier en ik word bijna doodgeknuffeld, maar het is verstandig om nu geen uitspraken te doen over het burgemeesterschap. Wel denk ik dat het voor de toekomst van Vianen in ieder geval heel belangrijk is dat deze fusie tot stand komt. Ik verwacht dat het een heel mooie en krachtige gemeente wordt. Er is ook wel draagvlak, denk ik."

  SCHANDALIG
  Een vrouw die op het stadhuis komt stemmen, is duidelijk. "Burgemeester Groeneweg is een topburgemeester en een hardwerkende man. Het is schandalig wat er nu gebeurt met die profielschets", zegt ze. Ze gaat vandaag zeker stemmen op een Vianees. "Het is toch wel fijn als iemand een beetje weet wat hier leeft en zoveel Vianezen staan er niet op de lijst."

  LEEFT HET WEL?
  "Vijfheerenlanden begint steeds meer het gesprek van de dag te worden", zegt Tanja van Helsdingen, voorzitter van het stembureau in Vianen. "Het is spannend om te kijken: wat gaat het worden en wat is ieders belang hierin? Het wordt toch onze gemeente." Maar niet iedereen is het ermee eens dat het leeft. "Bij mij in de wijk zijn we hooguit bang dat we voor de sociale woningbouw straks aangewezen zijn op Utrecht in plaats van Zuid-Holland", zegt een vrouw.

  Een andere inwoner die komt stemmen, denkt er anders over. "Dit is heel belangrijk. De gemeenten moeten met elkaar de verantwoordelijkheid nemen en goed kijken naar de kleine kernen."

  Op 27 locaties kunnen mensen vandaag hun stem uitbrengen en kiezen uit één van de acht partijen. De stemlokalen zijn om half acht geopend en sluiten om negen uur vanavond.

  [Audio:1809648|Live bij de stembus (1)][Audio:1809782|Live bij de stembus (2)]
 6. NIEUWEGEIN/STICHTSE VECHT - De politie heeft gisteren invallen gedaan in woningen in de gemeentes Nieuwegein en Stichtse Vecht. De acties maakten deel uit van een onderzoek naar een criminele organisatie in de handel van illegaal vuurwerk.

  Met de invallen wilde de politie bewijsmateriaal inzamelen. Onder meer grote sommen geld, meerdere gegevensdragers en een aangetroffen administratie zijn in beslag genomen.

  Ook in Amsterdam is een pand binnengevallen. Er zijn gisteren nog geen aanhoudingen verricht.

 7. UTRECHT - Meestal klinkt in het Utrechtse Stadion Galgenwaard het geschreeuw van supporters, maar vandaag waren er sinterklaasliedjes te horen. Twee Utrechtse stichtingen organiseerden in het stadion namelijk een sinterklaasfeest voor kinderen uit gezinnen met stille armoede.

  Gezinnen die aangesloten zijn bij de voedselbank konden gratis naar het Utrechtse stadion komen om te zingen voor Sinterklaas en uiteraard een cadeautje op te halen, want zonder cadeautjes geen Sinterklaas. Sommige gezinnen hebben helaas moeite om de sinterklaascadeautjes bij elkaar te sparen en daarom waren zij vandaag welkom in Galgenwaard. 

  De gezinnen werden voor de deur van Stadion Galgenwaard ontvangen door Zwarte Pieten en tijgermascottes van FC Utrecht. Na een selfie met Zwarte Piet werden de kinderen opgevangen door vrijwilligers van de Utrechtse stichtingen. De gezinnen kwamen in groten getale opdagen. Met tweehonderd kinderen en hun ouders was het gezellig druk.

  [Image:1810542|Stapels cadeaus voor de kinderen.]

  De kinderen hoefden zich niet te vervelen tijdens het wachten op de Sint. Zij dansten en sprongen op de muziek van zangduo ZUS. Ook toen de Sint gearriveerd was, werd er gezongen. Zangeres Romy Monteiro zong samen met de kinderen verschillende sinterklaasliedjes. Maar het gaat natuurlijk om de cadeaus.

  De tienjarige Yigit heeft zijn hoop gevestigd op een groot cadeau. Hij vertelde met een grote grijns: "Ik hoop dat ik een Playstation 4 krijg, met het spel Fortnite." Dat is misschien iets te veel gevraagd, maar de organisatie heeft haar best gedaan om voor ieder kind een cadeautje in te zamelen. "We organiseren dit feest voor de kinderen waarvan we weten dat ze thuis geen Sinterklaasfeest vieren. Het is wel zo leuk als zij ook op 6 december met een cadeautje op school kunnen aankomen", aldus Jan Swarts van de organisatie.

  Samen met sponsoren hebben de Utrechtse stichtingen ervoor gezorgd dat alle kinderen een cadeautje krijgen. Ook de 1.400 kinderen die niet aanwezig konden zijn op het sinterklaasfeest, maar wel aangesloten zijn bij een deelnemende stichting, kunnen volgende week hun cadeautje ophalen.

  [Video:1808572|Sinterklaasfeest in Stadion Galgenwaard]
 8. ZEIST - Een 17-jarige jongen uit Zeist is vrijdag met geweld beroofd door een groep jongens op de Griftlaan in zijn woonplaats.

  Het slachtoffer reed rond 20.45 uur met zijn scooter ter hoogte van winkelcentrum De Clomp. De vijf jongens liepen over het fietspad. Eén van hen sprak hem aan, zei dat hij moest afstappen en zijn spullen inleveren. Toen de jongen weigerde kreeg hij klappen, en nadat hij op de grond viel ook nog schoppen.

  De groep bedreigde het slachtoffer met een scherp voorwerp, waarop hij alsnog zijn spullen afgaf. De belagers gingen er vervolgens vandoor in de richting van de fietstunnel.

  SIGNALEMENT
  De verdachten zijn jongens van 16 à 18 jaar oud en hadden een lichtgetinte huidskleur. Eén van de verdachten is 1,90 meter lang, heeft krullend haar en droeg een spijkerbroek en een spierwitte jas.

  De politie is in het kader van het onderzoek op zoek naar getuigen. Mensen met informatie kunnen zich melden via telefoonnummer 0900-8844, of anoniem via 0800-7000.

 9. UTRECHT - Op de Vleutenseweg in Utrecht is vanmiddag een vrouw aangereden door een scooterrijder. Beiden zijn met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

  Het ongeluk gebeurde ter hoogte van het Majellapark. De aangereden voetgangster liet volgens een getuige haar hond uit toen ze werd aangereden. Een andere vrouw zou zich hebben ontfermd over de viervoeter.

  Het autoverkeer op de Vleutenseweg kan langs het ongeluk en ondervindt dus geen hinder van het incident. Verkeersspecialisten van de politie onderzoeken hoe de aanrijding kon gebeuren.

  Er werd onder meer een traumahelikopter opgeroepen voor de aanrijding, maar die werd later weer gecanceld.

 10. VEENENDAAL - Amateurvereniging DOVO weigert nog mee te werken aan stages van jonge voetballertjes bij profclubs. De Veenendaalse club neemt een harde stelling in, nadat scouts spelers van de Onder-8 en de Onder-10 teams benaderden. "Per direct werken wij niet meer mee aan verzoeken om spelers uit te nodigen tot en met de Onder-10 teams", zegt hoofd opleidingen Michael Brussen.

  PEDAGOGISCH ONVERANTWOORD
  DOVO vindt dat jonge voetballers eerst moeten groeien bij de amateurs. "De belangrijkste reden is dat we de kinderen veel te jong vinden om ze uit het veilige amateurklimaat en eigen omgeving te halen, wat in onze ogen pedagogisch niet verantwoord is", aldus Brussen. "We zien steeds vaker de teleurstelling van de kinderen en ouders afdruipen als ze het wederom niet 'gehaald' hebben."

  Het gaat bij DOVO vooral om Betaal Voetbal Organisaties (BVO) uit de regio van Veenendaal. Zo is er een samenwerking met Vitesse en scouten ook FC Utrecht, NEC uit Nijmegen en De Graafschap uit Doetinchem regelmatig in de jeugd bij DOVO.

  SCOUTEN IN VERTROUWDE OMGEVING
  Volgens de hoofd jeugdopleiding hebben de vele uitnodigingen en afwijzingen een negatieve invloed op de spelers binnen het team waar ze bij DOVO in spelen. "De verwachtingen die geschept worden zijn niet meer reëel. Als vereniging zoeken wij steeds meer naar een modus waar kinderen in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven voetballen en vanuit daar willen we contact met een BVO onderhouden over de ontwikkeling van deze kinderen", legt hij uit.

  Daarbij geeft Brussen in gesprek met RTV Utrecht op zoek te zijn naar een andere manier om talenten in beeld te brengen bij de profclubs. "Misschien moeten we naar een constructie toe met een extra training bij DOVO met een spelersgroep, getraind door een profclub. In plaats van ze uit de vertrouwde omgeving te trekken", zegt Brussen. "Bij veel profclubs is het ook zo dat spelers in een andere leeromgeving komen. Ze moeten misschien verhuizen. Ik weet niet of iedereen bewust is van de keuzes die gemaakt moeten worden."

  [Quote:Michael Brussen, hoofd opleiding DOVO|We stellen vraagtekens bij de wijze van scouting op de genoemde jonge leeftijd]

  DOVO staat achter spelers die de top willen bereiken en wil ze die kans niet ontnemen. "We stellen wel vraagtekens bij de wijze van scouting op de genoemde jonge leeftijd", zegt Brussen, die daarom besluit niet meer mee te werken aan stages voor spelers tot en met de Onder-10 categorie. "Wij gaan ervan uit dat de BVO's dit besluit ook respecteren. Er is inmiddels al overleg geweest met diverse BVO's waarin we ons standpunt hebben uitgelegd."

Top