Flevoland

 1. Een tankstation aan de Schroefstraat in Lelystad is dinsdagavond door één persoon overvallen. Dat meldt de politie. De overval op bedrijventerrein Gildenhof gebeurde rond 18.00 uur. De overvaller is gevlucht.

  Het is niet bekendgemaakt of er iets buitgemaakt is. De politie doet onderzoek. Boven de buurt cirkelde een tijdje een politiehelikopter.

  Rond 17.30 uur werd ook een restaurant aan De Stelling overvallen door één persoon. De politie kan nog niet zeggen of het om dezelfde dader gaat.

  [tweet:https://twitter.com/PolitieFlevo/status/1351578801294209025]

 2. Dieven hebben in de nacht van maandag op dinsdag in Biddinghuizen een tractor gestolen. Dat meldt de politie.

  De diefstal gebeurde rond 04.00 uur. Het landbouwwerktuig werd in de omgeving van de Harderringweg, Rietweg en Hoekwantweg gestolen. Mogelijk is de tractor daarna op een oplegger geladen.

  De politie hoopt dat getuigen van de diefstal zich melden.

 3. Restaurant Sorrento in het centrum van Lelystad is dinsdag in de namiddag door één persoon overvallen. Dat meldt de politie. De overval gebeurde even voor 17.30 uur.

  Rond die tijd werd ook een Burgernetmelding verstuurd.

  Lelystedelingen werd opgeroepen om in de buurt van De Stelling 11 uit te kijken naar een persoon met een normaal postuur en een Aldi-tas.

  [tweet:https://twitter.com/PolitieFlevo/status/1351572741196029957]

 4. De afgelopen week zijn zeker twaalf inwoners van Flevoland overleden aan COVID-19. Het gaat om vijf personen uit Almere, drie Zeewoldenaren, twee mensen uit Noordoostpolder, één uit Lelystad en één inwoner van Urk. Ook werden 23 Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van COVID-19. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers die het RIVM dinsdag bekendmaakte.

  Het aantal nieuwe geregistreerde coronabesmettingen in Flevoland is de afgelopen week verder gedaald ten opzichte van de weken ervoor: 871inwoners van de provincie werden positief getest. Dat zijn er ruim 380 minder dan in de week daarvoor. In alle Flevolandse gemeenten daalde het aantal geregistreerde besmettingen.

  Absoluut gezien werden de meeste mensen positief getest in Almere: 467. Vorige week waren er nog 713 positieve testen in die gemeente. In Lelystad waren er 122 positieve testen. Een week eerder waren dat er 159. In Noordoostpolder werden 109 inwoners positief getest, tegenover 148 vorige week.

  In Dronten testten 76 inwoners positief tegenover 89 de week daarvoor. Op Urk kwamen er de afgelopen week 52 coronabesmettingen bij, tegenover 67 geconstateerde besmettingen in de week ervoor. In de gemeente Zeewolde daalde het aantal positieve testen naar 45 tegenover 74 vorige week.

  Totale aantal besmettingen en uitgevoerde coronatesten
  Door de 871 positieve testen van afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus in Flevoland 22.655 inwoners officieel besmet geraakt.

  De testen hebben de afgelopen week landelijk 38.776 nieuwe besmettingsgevallen aan het licht gebracht. Het officieel vastgestelde aantal besmettingen komt daarmee in Nederland op 921.580. Van 293.119 GGD-testen die de afgelopen zeven dagen in Nederland zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 11,7 procent positief. In vergelijking met de week daarvoor daaldedit percentage met 1,1.

  In Flevoland zijn de afgelopen week per dag gemiddeld 1.051 mensen door de GGD getest. Het percentage dat hiervan positief is getest lag afgelopen week op 12,3 procent. In de week daarvoor was dat 14,3 procent.

  [info]Naast de testen op de GGD-locaties is een onbekend aantal Flevolanders door de huisarts, in een teststraat van een zorginstelling of bij een commerciële teststraat getest.[/info]

  Twaalf doden door COVID-19
  De afgelopen week kwamen er in Flevoland twaalf coronasterfgevallen bij. Een week eerder waren dat er nog acht. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de corona-pandemie komt daarmee op 182. Het aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 63, gevolgd door Lelystad met 52, in Noordoostpolder 23, in Dronten 20, op Urk 12, en in Zeewolde 12. Landelijk zijn er608coronadoden gemeld in de afgelopen week. In de week daarvoor kwamen er landelijk nog 743 coronasterfgevallen bij. Het RIVM meldt dat de cijfers hierover achter kunnen lopen.

  23ziekenhuisopnames in een week tijd
  Wat betreft de ziekenhuisopnames schakelen wij vanaf deze week over op de dataset van Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). Deze wordt pas sinds kort aangeboden en is vollediger dan de gegevens van de GGD. Die data waren tot voor kort ons enige zicht op de ziekenhuisopnames op gemeenteniveau, al waren die gegevens onvolledig. In de nieuwe dataset kunnen alleen van het Flevoziekenhuis in Almere de cijfers mogelijk achterlopen. Voor wat betreft ziekenhuisopnames onder Almeerders kunnen er dus nog steeds onderrapportages voorkomen.

  De afgelopen week zijn er door stichting NICE 23 ziekenhuisopnames onder Flevolanders gemeld. Het waren er zeven in Almere, drie in Lelystad, vijf in Noordoostpolder, drie in Zeewolde, twee op Urk en drie in Dronten. Dat zijn er provinciebreed negenminder dan in de week daarvoor.

  [info]Met deze nieuwe dataset van stichting NICE moeten we ook een correctie doorvoeren voor de cijfers die we vorige week hebben gemeld. Op basis van de GGD-cijfers rapporteerden we toen veertien opnames in Flevoland (negen in Almere, vier in Lelystad, en één in Dronten). Met de cijfers van stichting NICE zien we nu dat er in die betreffende week ruim twee keer zoveel opnames waren. 32 in totaal, waarvan dertien in Almere, zes in Lelystad, vijf in Dronten, drie in Noordoostpolder, drie in Zeewolde en twee op Urk.[/info]

  Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in heel Nederland de afgelopen week 1.348 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. Daarnaast stroomden volgens de stichting landelijk 252patiënten door naar de IC.

  Meer Flevolanders opgenomen dan in GGD-cijfers te zien was
  Met de nieuwe dataset is ook op langere termijn veel beter te zien voor hoeveel inwoners van Flevoland een opname in het ziekenhuis vanwege het coronavirus noodzakelijk was. Wij konden tot nu toe met de GGD-gegevens vanaf 1 december provinciebreed met zekerheid 91 ziekenhuisopnames melden. Maar met de nieuwe data zien we dat er sinds 1 december maar liefst 221 Flevolanders opgenomen zijn geweest.

  In Almere niet 51 personen, maar minimaal 62. In Lelystad niet 16, maar juist 56. In Dronten niet 8, maar al 33 inwoners. In Noordoostpolder 26 in plaats van 4. Op Urk al 23 in plaats van 9. En in Zeewolde moesten in plaats van de tot nu toe gemelde 3, sinds 1 december 21 inwoners naar het ziekenhuis met COVID-19.

  Ontwikkeling van de cijfers
  Hieronder kun je zien hoe de aantallen besmettingen en sterfgevallen per gemeente zich de afgelopen maanden hebben ontwikkeld:

  [localfocus:https://localfocuswidgets.net/60060dfa8f33b]

  [info]Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.[/info]

 5. De sluiting van kunstijsbaan Leisure World in Dronten heeft ook gevolgen voor de schaatsverenigingen in Flevoland. Nu de ijsbaan permanent dicht blijft, kunnen verenigingen binnen de provincie nergens meer terecht.

  Dirk Zuidert van Schaatstrainingsgroep Lelystad (STL) laat weten dat de leden teleurgesteld hebben gereageerd op het nieuws van de sluiting in Dronten. "Het schaatsen is een belangrijk deel van ons leven. Dan moet je nu hals over kop een alternatief zoeken met je club."

  Volgens Zuidert wordt er hard gezocht naar een oplossing. "Het wordt of Heereveen of Amsterdam, of iets in die geest." Een van de voordelen van Leisure World was dat het in de buurt was. Dat de volgende plek meer reistijd gaat kosten is niet aan te ontkomen", aldus Zuidert.

  'Schrikken wij wel van'
  Ook bestuurslid Rieke van Bemmel van Schaatstrainingsgroep Dronten (STG) was teleurgesteld toen zij hoorde dat Leisure World permanent dicht blijft. "Daar schrokken wij wel van. Dit hadden wij niet verwacht."

  Van Bemmel verwacht nu dat de schaatsleden gaan verhuizen naar Thialf in Heerenveen. Voordat Leisure World en Flevonice (de kunstijsbaan in de buitenlucht in Biddinghuizen die in februari 2020 dichtging) er waren, schaatsten de leden bij Thialf. De vereniging is aangesloten bij gewest Friesland, dus via die weg hebben ze nog toegang tot de schaatsbaan in Heerenveen.

  Niet bang
  Zuidert en Van Bemmel zijn niet bang dat de verhuizing de verenigingen de das om gaat doen. Zowel in Dronten als Lelystad schaatsen ruim honderd mensen. "We zijn een hele vitale vereniging, dus we zullen zeker met een alternatief en een goede oplossing komen", aldus Zuidert. "We zijn vast en zeker levensvatbaar, maar het ledenaantal zal zeker teruglopen, daar ben ik van overtuigd."

  Van Bemmel ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. "Toen wij nog in Heerenveen schaatsten, hadden we meer leden dan we nu hebben. Bovendien waren er schaatsers die trainden bij schaatsvereniging Leisure World Skating Club. Die stopt door de sluiting van de ijsbaan ook. Dus misschien kunnen wij die mensen ook weer aan ons binden."

  Overleggen
  De Schaatstrainingsgroep Lelystad is nu druk aan het overleggen over een nieuwe sportlocatie. Zuidert: "Die kun je niet uit je mouw schudden. Daar wordt gewoon over vergaderd en gepolst en daar gaan we een keurig plan voor maken. [...] De raderen draaien, we zijn bezig een alternatief te vinden, en dat moet nog voor de zomer begint klaar zijn. "

 6. In een woning aan de Rivierenlaan in Lelystad is rond 13:00 uur iemand neergeschoten. Volgens de politie is de mogelijke schutter aangehouden.

  De traumahelikopter is in de buurt geland. Het slachtoffer is afgevoerd naar een ziekenhuis.

  De politie kreeg eerst de melding dat er iemand was neergestoken, maar het bleek te gaan om een kogelwond. Wat er precies in de woning is gebeurd, is nog onduidelijk.

 7. Een Urker bemanningslid van de onder Belgische vlag varende kotter Z-182 is gewond geraakt bij een ongeluk aan boord. Dat bevestigt de Kustwacht.

  De kotter was voor de Deense kust aan het vissen in de Noordzee. Het slachtoffer is met een helikopter van boord gehaald.

  Het Urkerland meldt dat slachtoffer enkele ribben zou hebben gebroken een verwonding aan zijn hand zou hebben.

 8. Recyclebedrijf Cirwinn uit Almere neemt afstand van het beeld dat het onzorgvuldig te werk zou gaan met de milieuprocedures rond de geplande overslagkade voor betonpuin bij De Blocq van Kuffeler. Het bedrijf vindt kritiek van sommige gemeenteraadsfracties te kort door de bocht. Dat stelt Cirwinn in een brief, die vandaag naar de Almeerse raad is verstuurd.

  Partij voor de Dieren, SP, NIDA en PvdA uitten vorige week kritiek op de onderzoeken naar de milieueffecten van de overslagkade. Die zijn door onderzoekbureaus gemaakt in opdracht van Cirwinn. Daaruit bleek dat er geen natuurvergunning en geen milieueffectrapportage nodig zijn. Het college van B en W neemt die conclusie over. De raadsfracties vinden dit als de slager die zijn eigen vlees keurt. Zij pleiten voor een onafhankelijk onderzoek. Bewoners van De Blocq van Kuffeler vinden hetzelfde.

  "Politiek moet beter weten"
  De bewoners mogen gefundeerd of ongefundeerd reageren, maar de politiek zou moeten weten hoe dit soort procedures in Nederland zijn geregeld", zegt Atto Harsta namens Cirwinn. "Voor een aanvraag moet een serieuze hoeveelheid procedures worden doorlopen. Een plan moet met rapportages worden onderbouwd. Het is in Nederland heel gebruikelijk dat de initiatiefnemer van een project die onderzoeken laat uitvoeren en dat vervolgens het bevoegd gezag, zoals een gemeente, die controleert."

  Vanuit de vier raadsfracties klinkt ook kritiek dat "wie betaalt, die bepaalt". Ofwel: de bureaus hebben opgeschreven wat Cirwinn als opdrachtgever wenst. "Dat is zo flauw. Als niet meer is toegestaan dat de initiatiefnemer opdracht geeft voor het onderzoek, dan hebben we straks helemaal geen systeem meer in Nederland", aldus Harsta.

  Cirwinn heeft er geen moeite mee dat de effecten door een onafhankelijke partij nogmaals worden getoetst. "Maar dan krijgen we dezelfde uitkomst." De kosten van dat onderzoek zou de gemeente moeten dragen.

  "Milieu-effecten zijn klein"
  De woordvoerder namens Cirwinn wijst er op dat er geen milieu-effectrapportage voor de overslagkade nodig is, omdat de onafhankelijke bureaus concluderen dat de milieu-effecten zo klein zijn. "Sterker nog: we zien juist natuur- en milieuwinst, omdat er door aanvoer van puin per schip aanzienlijk minder wegtransport van betonpuin plaatsvindt. Dat scheelt uitstoot van kooldioxide. Over dat aspect hoor ik de raad niet."

  De bewoners en een deel van de raad vrezen de gevolgen voor de Natura 2000-gebieden als de Oostvaardersplassen en het Markermeer. De onderzoeken benadrukken dat dit geen kwetsbare, stikstofgevoelige natuurgebieden zijn. Het meest gevoelige natuurgebied is het Naardermeer op veertien kilometer afstand.

 9. De firma Beter Bad uit Dronten moet een deel van haar infrarood- en ultravioletstralers uit de handel halen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald na een kort geding. Drie modellen van het bedrijf voldoen niet aan bepaalde richtlijnen. Ook zou Beter Bad inbreuk hebben gemaakt op het auteursrecht van een concurrent.

  Het kort geding was aangespannen door Sunshower BV uit Amsterdam. Dat bedrijf ontwikkelt en verkoopt infrarood- en ultravioletstralers die ingebouwd kunnen worden in badkamers. Beter Bad biedt zulke stralers al een aantal jaren aan onder de naam Feel Good Shower. Hun assortiment werd in 2020 uitgebreid met drie nieuwe modellen.

  Volgens Sunshower zijn die drie nieuwe modellen een kopie van de producten van het Amsterdamse bedrijf. Ook stellen ze dat de producten van Beter Bad onveilig zijn, dat het bedrijf uit Dronten misleidende reclame verspreidt en dat stukken tekst uit de handleiding van Sunshower overgenomen zijn.

  De rechtbank gaf Sunshower voor een deel gelijk. Volgens de rechter was niet bewezen dat de producten van Beter Bad een kopie van die van Sunshower zijn. Toch moet Beter Bad stoppen met de verkoop en promotie van de drie nieuwe modellen. Dat heeft ermee te maken dat ze niet aan een specifieke richtlijn voor elektronische apparaten voldoen, waardoor ze onveilig zijn voor het lichtnet. Daarnaast moet het bedrijf stoppen met het verspreiden van handleidingen waarin teksten van Sunflower zijn overgenomen.

  Volgt Beter Bad de uitspraak van de rechter niet, dan volgt er een dwangsom van vijfduizend euro per dag.

 10. "Wij willen open of meer overheidssteun", "Lokale helden zullen verdwijnen zonder goede overheidssteun" en "Wij willen open, het kan veilig". Met deze en nog meer teksten vestigen winkeliers in Almere Buiten de aandacht op de situatie waarin zij zich bevinden nadat de winkels door corona dicht moesten. De teksten zijn geplaatst op onder meer de matrixborden langs de doorgaande wegen in Buiten.

  Volgens voorzitter Maarten Vroom van ondernemersvereniging Buitenmere gaat het om een landelijke actie van brancheorganisatie INretail. Die is aan het onderhandelen met de rijksoverheid over de steunmaatregelen. "Er is steun maar de regels zijn niet helemaal bruikbaar voor ons." De ondernemers klagen dat zij onvoldoende compensatie vanuit de rijksoverheid krijgen.

  Volgens Vroom is er wel een tegemoetkoming voor vaste lasten maar die is gebaseerd op kwartalen: "De sluiting in december en in januari valt in twee kwartalen. Dus heel veel winkels komen daarom niet in aanmerking voor die steun." Het zou volgens Vroom beter zijn als de steun wordt bepaald op de maanden december, januari en februari.

  De onderhandelingen tussen INretail en het Rijk lopen volgens Vroom goed maar door de val van het kabinet is vertraging ontstaan. "De vraag is of snel beslissingen worden genomen."

Please publish modules in offcanvas position.