Flevoland

 1. De man die begin deze maand werd opgepakt na een urenlange gijzeling in de Botterstraat in Emmeloord mag 90 dagen langer worden vastgehouden. Dat heeft de Raadkamer van de rechtbank bepaald. De 63-jarige Emmeloorder wordt verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving.

  De Emmeloorder belde op woensdag 4 mei 's avonds bij een 51-jarige straatgenoot aan. Onder bedreiging met een pistool werd deze straatgenoot vervolgens gedwongen de politie te bellen. Volgens de gegijzelde had de man psychische problemen en wilde hij door de politie worden neergeschoten.

  Dat gebeurde uiteindelijk niet. De verdacht kon worden ingerekend door een speciale aanhoudingseenheid van de politie die met een helikopter naar Emmeloord was gebracht. De gegijzelde raakte bij de actie niet gewond.

 2. Op het Busplein in Almere is zondagnacht een 42-jarige man neergestoken. Dat meldt de politie. Inmiddels zijn er vier verdachten opgepakt.

  De man is rond 01.50 uur neergestoken voor een nachtwinkel aan het Busplein. Het slachtoffer is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Er zijn vier verdachten aangehouden. Het gaat volgens de politie om jongens van 19 jaar, allemaal afkomstig uit Almere.

  De politie wil graag weten wat de aanleiding van de steekpartij is geweest en is daarom op zoek naar ooggetuigen. Zij kunnen zich (anoniem) melden bij de politie.

 3. Het geluidsscherm aan de Buitenring in Almere ter hoogte van de Bouwmeesterbuurt is klaar. Met de aanleg van het geluidsscherm wordt de geluidsoverlast van veel woningen verlaagd met 5 decibel. Hiermee wordt volgens Provincie Flevoland weer voldaan aan de hoogte van de geluidbelasting die bij de bouw van de woningen was voorzien.

  In 2018 hadden veel woningen in de Bouwmeesterbuurt last van het geluid van het verkeer op de Buitenring. Toen werd het Actieplan geluid 2018-2023 gemaakt. "De grote ontwikkelingen in de provincie zorgen voor een stijging van het aantal verkeersbewegingen", zegt gedeputeerde Jan de Reus (infrastructuur). "Daarmee kan ook de geluidshinder voor bewoners toenemen. Het is belangrijk dat de kwaliteit van wonen in Flevoland, ondanks die ontwikkelingen, goed blijft."

  De provincie controleert iedere vijf jaar de verkeersontwikkelingen. "Uit deze monitoring is nu gebleken dat er op de Buitenring in Almere reden was om de geluidsbelasting voor de woningen dankzij een geluidsscherm te verlagen", aldus De Reus.

  Nadat de provincie de hoogte van de overlast had bepaald, is voor woningen met een geluidbelasting vanaf 55 dB bepaald welke maatregelen doelmatig en effectief zouden zijn. Voor de situatie Almere Buiten bood een geluidsscherm een goede oplossing.

 4. De komende tien jaar blijft hardstyle festival Defqon.1 zeker in Biddinghuizen. Festivalorganisator Q-dance en Walibi Holland hebben hun samenwerking verlengd.

  Ruim 95.000 bezoekers uit meer dan 110 landen trekken elk jaar naar het festivalterrein naast Walibi. De komende jaren is het festival verzekerd van een plekje op dat terrein.

  "We zijn ontzettend blij dat we de samenwerking met Walibi hebben kunnen verlengen", zegt Sander Bijlstra, Managing Director van Q-dance. "Ook na twee jaar stilstaan, is het mooi om te merken hoeveel we aan onze strategisch partners hebben. Met de goedkeuring van de vierde dag vanaf dit jaar en het blijk van wederzijds vertrouwen, staat ons niets in de weg om de komende jaren door te groeien."

 5. Stichting Draf- en Rensport Noordoostpolder mag dit jaar een extra wedstrijddag organiseren. Omdat in coronatijd andere organisaties zijn gestopt, krijgt de stichting volgens bestuurslid Cock Droog de kans om geen drie, maar vier draverijen te houden dit seizoen.

  Droog is samen met de andere vrijwilligers al druk bezig om de grasbaan aan de Sportlaan in Emmeloord in goede conditie te brengen voor de wedstrijddagen. "In deze tijd zijn wij drie dagdelen met vier of vijf man elke keer aan de gang", zegt Droog.

  Traditie
  De paardensportevenementen zijn in de zomermaanden al jaren een traditie in Emmeloord en worden goed bezocht. Droog is trots dat de stichting een extra dag mag organiseren.

  De draverijen op de grasbaan aan de Sportlaan in Emmeloord worden dit jaar gehouden op 22 juni, 22 juli en 3 en 31 augustus.

 6. De veiling van het eerste kistje meischol heeft 43.000 euro opgebracht voor Stichting Hulphond. Het veilen van het eerste kistje, waarbij de opbrengst naar een goed doel gaat, is inmiddels een traditie op Urk.

  "We doen eigenlijk hetzelfde als in Scheveningen gebeurt bij het eerste vaatje haring, dat wordt ook elk jaar geveild voor het goede doel. Wij doen dat alleen met 'onze' vis: de schol", legt organisator Klaas-Jelle Koffeman uit. "Wij willen met de veiling een goed doel steunen, maar ook onze Urker vis promoten. Urkers vissen veel op platvis, zoals de schol”, vertelt Koffeman.

  Iedereen kan meedoen
  De vis wordt in dit geval duur betaald dus, maar door wie? "Er zijn veel bedrijven uit de vissector die bieden op het kistje, maar in principe kan iedereen meedoen. Het is natuurlijk een lastig jaar voor de sector, maar er is toch gul geboden", vervolgt Koffeman. [image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/Meischol1-1653308113.jpg]

  De veiling verloopt via het Amerikaanse veilingsysteem, dat totaal anders is dan het Europese systeem. Elk bod dat wordt gedaan, moet worden betaald. De uiteindelijke opbrengst wordt dus bepaald door alle biedingen bij elkaar op te tellen. Maar alleen de hoogste bieder wint de 15 kilo schol. "Het worden prijzige visjes", grapt Koffeman. Van der Lee Seafish bood dit jaar als laatste en mag het kistje meenemen. Traditiegetrouw wordt de vis niet mee naar huis genomen maar weggegeven.

  'Lekker visje voor de oudjes'
  "Wat wel bijzonder is, is dat de schol uit het eerste kistje vaak wordt klaargemaakt en vervolgens aan een verzorgingshuis op Urk wordt gegeven. Dat maakt voor mij het plaatje compleet. Het goede doel krijgt een flink bedrag en de oudjes hebben een lekker visje."

 7. De nieuwe rotonde aan de Dronterweg en Biddingringweg heeft afgelopen weekend flinke schade opgelopen. Dat meldt de provincie op Twitter. Een aantal verkeersborden en palen is kromgebogen of doorgebroken. Volgens de provincie gaat het om vandalisme.

  Op 29 april werd de rotonde geopend voor het verkeer. De provincie besloot het oude kruispunt te vervangen door een rotonde vanwege de verkeersveiligheid. "Dit verkeerspunt was één van de gevaarlijke kruisingen in de provincie", zei Gerrit Bos, projectleider van de werkzaamheden eerder. "Fietsers moesten hier oversteken en het verkeer kon hier wel hard rijden. Dat kan nu niet meer. Het maakt niet uit uit welke richting je komt, je moet afremmen." De provincie vraagt aan mensen die meer informatie hebben contact op te nemen met de provincie.

  [Tweet:https://twitter.com/FlevoWegen/status/1528650773474729984?s=20&t=VaWT6lIrjFGpuUDbCKkCWA]

 8. LTO Noord wil dat er meer bekend wordt over de vlinderpopulatie in agrarische gebieden en begint daarom een monitoringsprogramma. Boerin Karin Bergmans uit Dronten werkt mee aan het programma en telt vlinders om te zien of haar bedrijf de vlinderpopulatie beïnvloedt.

  Veel boeren hebben het idee dat snel naar hen wordt gewezen als er weinig vlinders zijn. "Er wordt heel veel geroepen en dan is het heel snel 'kom, we geven de boeren de schuld. Het zal wel door de bespuitingen komen', terwijl we eigenlijk helemaal niet weten hoe het agrarisch gebied er wat dat betreft uitziet", aldus Bergmans.

  Die ontbrekende kennis is het idee achter het monitoringsprogramma, Boeren Insecten Monitoring Agrarisch Gebied (BIMAG). LTO zette het project een aantal jaar geleden op met BoerenNatuur en De Vlinderstichting. De bedoeling is dat boeren zelf het aantal vlinder op en rond hun bedrijf in kaart gaan brengen.

  412 vlinders en 80 soorten
  Inmiddels doet Bergmans voor de derde keer mee aan het project. In de afgelopen twee seizoenen heeft ze 412 vlinders geteld, verdeeld over 80 soorten. "Meten is weten", zegt ze. "Je kunt pas weten hoeveel vlinders er zijn als je echt zelf aan de slag gaat op je eigen bedrijf."

  Bergmans telt ook nachtvlinders. Ze lokt de vlinders naar drie emmers die verspreid staan over het bedrijf. Op de deksel zit een ledlamp en een trechter. De vlinders kruipen via de trechter in de eierdozen in de emmer. "Rond zonsopgang halen we de emmers op en kijken we wat erin zit." Na het tellen worden de vlinders voorzichtig uit de eierdozen geklopt.

  In totaal doen honderd boerenbedrijven mee. Sinds de start zijn er in totaal bijna 21.000 nachtvlinders en 8.500 dagvlinders geteld.

 9. In Flevoland is er voorlopig, ondanks de droogte, nog geen tekort aan drinkwater. Dat meldt waterbedrijf Vitens. Het nutsbedrijf heeft voor het eerst drinkwateraanvragen moeten weigeren in Overijssel en Gelderland.

  Door de droogte in Nederland heeft Vitens de aanvragen voor bedrijven en nieuwbouwwijken moeten weigeren. In Flevoland is er nog geen sprake van een tekort aan drinkwater meldt een woordvoerder van het waterbedrijf.

  "We geven nu dit signaal af in Gelderland en Overijssel om hopelijk mensen ervan bewust te maken dat drinkwater niet vanzelfsprekend is en dat we er zuinig mee om moeten gaan. Flevolanders hoeven zich nu in ieder geval nog geen zorgen te maken over een drinkwatertekort", aldus Vitens.

 10. Medewerkers van meerdere verloskundigenpraktijken in Flevoland staken maandagmiddag, omdat ze bang zijn dat een nieuwe bekostiging van de geboortezorg vervelende consequenties heeft voor hun cliënten.

  In de geboortezorg is een eerste en een tweede lijn van de zorg. De verloskundigen zijn de eerste lijn en het ziekenhuis de tweede. De kosten voor de zorg worden nu apart gedeclareerd. Volgens Gea Reussing van een verloskundigenpraktijk in Emmeloord heeft de politiek bedacht dat het geld nu op één hoop komt en dat het ziekenhuis en de praktijken dit samen moeten verdelen. Dat moet zorgen voor een betere samenwerking. Reussing zeg dat deze systematiek niet gaat werken: "Het ziekenhuis krijgt dan al gauw veel te snel de macht. We zijn heel bang dat de keuzevrijheid van onze zwangeren daardoor gaat verdwijnen."

  "Deze week wordt er in Den Haag een belangrijke beslissing genomen over de toekomst van de geboortezorg", zegt Reussing. Daarom laat ze zich nu horen.

  Pilots
  Er wordt al zeven jaar onderzoek gedaan naar de mogelijkheden met diverse experimenten. "Voor 90% werken die pilots niet", zegt Reussing. "Wij snappen niet waarom dit door zou moeten gaan." De verloskundigen vinden dat vrouwen in Nederland keuzevrijheid horen te hebben en dat er geen verbetering van de kwaliteit van de zorg is.

  De nieuwe bekostiging brengt de zorg verder van huis en preventie wordt er volgens de medewerkers steeds lastiger op. Daarom wordt er gestaakt. Van 13.00 uur tot 18.00 uur wordt er in de praktijk van Reussing geen spreekuur gehouden en wordt de mail ook niet beantwoord. Spoedeisende zorg gaat wel door.

  Petitie Noodalarm
  Ook andere praktijken in Nederland gaan staken. "Ik verwacht dat er naar ons geluisterd gaat worden", zegt Reussing. De verloskundigen hebben eerder al een petitie 'Noodalarm' opgesteld. Deze is al ruim 200.000 keer ondertekend. "We willen eigenlijk nog meer ondertekeningen. Ik kan me niet voorstellen dat dit doorgaat."

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! templates by AgeThemes