Flevoland

 1. Bij de school Baken Trinitas Gymnasium aan de Sas van Gentlaan in Almere Stedenwijk heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een steekpartij plaatsgevonden. Volgens meldingen van de politie was het incident rond 02:00 uur.

  Personeel van de traumahelikopter van vliegbasis Volkel bij Nijmegen is gevraagd medische assistentie te verlenen. De politie doet op de plek van de steekpartij onderzoek. Nadere bijzonderheden ontbreken op dit moment.

  Later meer.

 2. Zeewolde Liberaal wil dat er onafhankelijk onderzoek gedaan wordt naar de besluitvorming over de komst van een zonnepark aan de Groenewoudseweg. Volgens de partij is er sprake geweest van belangenverstrengeling in het traject.

  De politieke partij heeft op 23 juli een melding gedaan bij de burgemeester. De partij diende een klacht in omdat een raadslid van de ChristenUnie mogelijk een dubbele rol heeft gehad bij de besluitvorming. Deze persoon heeft namelijk ook deelgenomen aan de beoordeling door Staatsbosbeheer, van de bedrijven in het aanbestedingstraject. Ook de ambtenaar die vanaf het begin bij de ontwikkeling van het zonnepark betrokken is geweest, heeft mogelijk actief aan deze beoordelingscommissie deelgenomen, meldt Zeewolde Liberaal.

  De gemeenteraad heeft in november over de komst van het park Zonnewoud gestemd. Daarbij stemden tien mensen voor en negen mensen tegen. Als het raadslid met de mogelijk verstrengelde belangen niet had mogen stemmen vanwege datzelfde integriteitsconflict, zouden de stemmen gelijk zijn geweest. "Ook is het goed denkbaar dat de stemverhouding in de raad anders was komen te liggen, wanneer andere raadsleden hiervan op de hoogte waren geweest", aldus Zeewolde Liberaal. De partij vraagt daarom om onafhankelijke onderzoeken naar de integriteit van de ambtenaar en het gemeenteraadslid. Ook wil de partij dat er onderzoek wordt gedaan naar de mogelijke connecties tussen de verschillende organisaties en personen die bij het traject betrokken zijn.

  Vooronderzoek: geen sprake van niet-integer handelen
  Na de melding van Zeewolde Liberaal heeft de burgemeester samen met de griffier een vooronderzoek gedaan naar de situatie. Daarbij werd onderzocht of er sprake was van belangenverstrengeling bij de besluitvorming, en of er integer gehandeld is door de betrokken personen.

  De conclusie van het vooronderzoek van de burgemeester is dat het betreffende raadslid geen rechtstreeks persoonlijk belang heeft in het proces en het zonnepark. "Er is geen sprake van niet-integer handelen van het raadslid, een ambtenaar of wethouder."

  Zeewolde Liberaal vindt het vooronderzoek niet goed genoeg. "De conclusies zijn volgens ons voorbarig", laat fractievoorzitter Rob Smeets weten. "We zullen daarom zeker om verder onderzoek vragen."

 3. Burgemeester Jan Westmaas van Noordoostpolder heeft vrijdag een supermarkt een spoedsluiting van twee weken opgelegd. Het gaat om de winkel aan de Moerasandijviestraat in Emmeloord.

  Donderdagochtend werd daar een gat in een raam ontdekt. Politieonderzoek wees uit dat het om een kogelgat ging. De politie vond in de winkel nog een fragment van munitie.

  "Om te voorkomen dat er verder gevaar ontstaat voor de openbare orde en veiligheid in de omgeving van het pand, heeft de burgemeester vervolgens besloten tot sluiting van het pand voor de duur van twee weken", aldus de gemeente.

 4. De profs van Almere City FC hebben vrijdagavond een oefenduel tegen eredivisionist RKC met 4-2 gewonnen. Bij de rust stond er een 1-1 gelijkspel op het scorebord. Circa 550 toeschouwers waren bij het duel in het Yanmar stadion in Almere aanwezig. Om zoveel mogelijk spelers te laten voetballen werd er niet negentig minuten, maar 105 minuten gespeeld.

  De Almeerders kwamen in de 32e minuut op voorsprong. Spits Thomas Verheydt knikte bij de eerste paal een hoekschop van Ryan Koolwijk binnen. Vlak voor rust tekende Nando Nöstlinger namens de Waalwijkers eveneens met het hoofd voor de gelijkmaker.

  In de tweede helft in de 57e minuut kwamen de gasten op voorsprong. Anas Tahiri krulde binnen de zestienmeter vanaf de linkerkant de bal in de verre hoek. Mees Kaandorp zette met een intikker bij de tweede paal de 2-2 op het scorebord. Met treffers in de 87e en de 94e minuut stelden respectievelijk Shayon Harrison en Mees Kaandorp de overwinning veilig.

  De Almeerders zijn in voorbereiding op een nieuw seizoen in de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg van trainer Ole Tobiasen begint op zondag 30 augustus aan de competitie met een thuisduel tegen MVV.

 5. Een netwerkreis naar China die niet doorgaat, alle kunstbeurzen worden afgelast; het is een moeilijke tijd voor fotokunstenaar Aleksander Willemse. De Lelystedeling maakt collagekunst van foto's die hij van bloemen heeft gemaakt. Ondanks de crisis blijft hij positief over de toekomst.

  Inkomsten van zijn kunst heeft Willemse op dit moment niet. Aan het begin van de crisis kreeg hij eenmalig steun van de overheid, maar nu hij samenwoont met zijn vriendin heeft hij daar geen recht meer op.

  Willemse vertelt dat hij zich richtte op galeries en beurzen. De kunstbeurzen zijn voor de rest van het jaar afgelast en zelfs voor het voorjaar van 2021 staan de plannen op losse schroeven. Hij benoemt dat het voor de hele culturele sector een zware periode is.

  Om toch wat geld binnen te halen organiseert Willemse in het najaar creatieve workshops. Deze zullen plaatsvinden in zijn atelier in Lelystad. Meer informatie is hier nog niet over bekend.

 6. Het Bataviastrand in Lelystad wordt de afgelopen dagen overspoeld door badgasten die lekker komen zonnen en zwemmen. Dit tot verdriet van de watersporters die jarenlang actie voerden voor de aanleg van het surfstrand.

  "Badgasten spreken namelijk watersporters aan op het surfen tussen de zwemmers en andersom zijn er surfers die badgasten vragen om afstand te houden", vertelt Henning Jansen Klomp van stichting Hoekipa Dijk.

  Jansen Klomp vraagt dan ook om begrip van beide groepen omdat het gevaar van een ongeluk op de loer ligt. "Ik zou het niet adviseren om tussen de watersporters in te gaan zwemmen. Die jongens gaan vaak op hoge snelheid en die zie je niet altijd. En tegen watersporters zeg ik ook, hou afstand."

  Toch wordt het met echt warme dagen moeilijk om afstand te houden omdat er dan honderden badgasten zijn. Zo ging een aantal kitesurfers de afgelopen week weer naar huis omdat het te druk was met zwemmers en zonaanbidders op het Bataviastrand.

  Jansen Klomp zegt dat dat jammer is, omdat het strand uiteindelijk juist voor de sporters is aangelegd. Binnenkort gaan de watersporters in gesprek met de provincie en de gemeente Lelystad. Volgende week vrijdag komt de gehele gemeenteraad op locatiebezoek.

 7. Het aannemersbedrijf Almere Hettebouw B.V. is donderdag failliet verklaard. Eerder deze week werd het faillissement van twee andere bedrijven van Hettebouw, dat is gevestigd in Marknesse, al uitgesproken. De curator kan nog geen achtergronden verstrekken en wil eerst meer informatie verzamelen. Ze onderzoekt wel een doorstart.

  Het ter ziele gaan brengt veel onzekerheid met zich mee voor kopers van zo'n 100 woningen van projecten Tulp 1 en 2, en Flamingopoort in Oosterwold in Almere. Kopers weten nu niet wanneer hun huis wordt opgeleverd. Op dit moment staan er half afgebouwde huizen, huizen die niet goed gebouwd zijn en woningen waarvan er na twee jaar alleen nog maar een fundering ligt.

  Tegen Hettebouw hebben zeker twee procedures gelopen bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw. De projectontwikkelaar van Tulp 1 eiste dat 24 woningen beter geïsoleerd worden. Twee kopers vonden daarnaast dat de gevel- en dakisolatie in hun woningen niet goed was aangebracht en dat hun woning te laag was.

  Dwangsommen
  Zowel de projectontwikkelaar als de kopers zijn in het gelijk gesteld door de Raad van Arbitrage. Die oordeelde dat de aannemer de gebreken moet herstellen en legde daarbij ook nog eens een dwangsom op aan het nu failliet verklaarde Hettebouw. De woningen zijn gebouwd onder garantie van Woningborg. Bij een faillissement zorgt Woningborg dat de woningen worden afgebouwd.

 8. Tientallen Flevolanders hebben een brief over beleggingsfraude gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De Flevolanders in kwestie zijn gevoelig voor dergelijke oplichting. Daarom staan ze op een bellijst van oplichters die hen willen benaderen voor een belegging. Deze gegevens blijven circuleren, waardoor het overzicht ook wel 'sukkellijst' wordt genoemd.

  De politie vond de bellijst in maart. Het overzicht dook op na invallen en arrestaties in een grootschalig onderzoek naar beleggingsfraude, ook wel 'boilerroomfraude' genoemd. Daarvoor volgde onder meer een aanhouding in Lelystad. De 2.500 Nederlanders die op de bellijst staan, lieten hun gegevens ooit achter op Facebook en op sites met beleggingsaanbiedingen. Deze informatie blijft rondgaan onder oplichters, waardoor deze mensen doelwit blijven van fraude.

  AFM: beleggingstelefoontjes altijd afwimpelen
  De AFM kreeg de adressen van de 2.500 Nederlanders van de politie. De adressen stonden op de gevonden 'sukkellijst', waardoor er een waarschuwingsbrief via de post kon worden verstuurd. In de brief staan onder meer tips om 'boilerroomfraude' te herkennen. Volgens Jan Boerboom van de AFM moet je telefoontjes over beleggingen altijd afwimpelen. "Als je gebeld wordt over een belegging: hang de telefoon dan gewoon op."

 9. Daniël Breedijk heeft een contract getekend bij voetbalclub Almere City FC. De 25-jarige centrale verdediger heeft zich vastgelegd voor twee seizoenen en komt van FC Dordrecht.

  De afgelopen tijd was hij op proef al bij de club. Hij trainde mee en speelde tijdens het oefenduel tegen ADO Den Haag mee. Daarbij heeft hij zich van zijn goede kant laten zien, schrijft Almere City FC.

  Technisch manager Teun Jacobs: "Daniël is met vlag en wimpel geslaagd voor de proefperiode. Hij is een uitstekende verdediger met een goede inspeelpass en heeft bovendien al meer dan 130 wedstrijden ervaring op zijn CV. Hij kan andere selectiespelers helpen en coachen."

  Breedijk: "Ik heb de afgelopen periode een zeer goed gevoel gekregen bij de club. Alles klopt bij de ambitie die is uitgesproken. De clubleiding zorgt ervoor dat er geen excuses zijn om met deze selectie niet de strijd aan te gaan om promotie. Dat geeft veel positieve energie."

  Daniël Breedijk speelde van 2013 tot 2018 bij Sparta Rotterdam. Daar speelde hij 53 wedstrijden voor de hoofdmacht. De laatste anderhalf jaar droeg hij het shirt van FC Dordrecht. Hij kwam 72 officiële wedstrijden uit voor die club en scoorde daarbij vijf keer.

 10. Een stilstaande politie-auto is donderdagavond aangereden op de N305 in Dronten. Dat gebeurde rond 22.00 uur. Niemand raakte gewond.

  De auto stond geparkeerd op de weg omdat agenten bezig waren met de afhandeling van een incident. Een auto moest weggesleept worden. Om mensen op de situatie te attenderen, werd er een opvallende dienstwagen met oranje flitslichten bijgezet.

  Een agent was net uit de auto gestapt, toen een andere wagen erop inreed. Zowel de agent als de bestuurder van de aanrijdende auto kwamen er zonder kleerscheuren vanaf.

Please publish modules in offcanvas position.