Flevoland

 1. Treinreizigers van en naar Almere moesten donderdagavond rekening houden met vertraging. Een kapotte trein zorgde ervoor dat veel andere treinen niet konden rijden.

  Op het traject tussen Almere Centrum en Hilversum reed er helemaal niks, en tussen Weesp en Lelystad reden er veel minder treinen dan normaal.

  De NS had de problemen rond 21.30 uur opgelost, de dienstregeling werd daarna langzaamaan weer als normaal hervat.

 2. De politie heeft donderdagmiddag in Almere een 15-jarige aangehouden na een achtervolging. De jongen reed op een gestolen bromfiets.

  De jongen en zijn bijrijder kregen op het Spoorbaanpad in Almere Stad een stopteken van een motoragent, voor een normale rijbewijscontrole. Nadat de bijrijder afgestapt was, ging de bestuurder er snel vandoor.

  De politie zette de achtervolging in, door onder meer steegjes en een park. Volgens de politie reed de 15-jarige daarbij zo bezeten dat hij zichzelf en anderen in gevaar bracht.

  De jongen kon uiteindelijk in het centrum van de stad tot stilstand worden gebracht. Daarna bleek dat de bromfiets in 2019 gestolen was en een vals kenteken had. Tegen de tiener is een proces-verbaal opgemaakt voor het helen van de bromfiets, het rijden zonder rijbewijs, het negeren van een stopteken en gevaarlijk rijgedrag. De bromfiets is door de politie in beslag genomen.

 3. Aanvaller Thomas Verheydt speelt met ingang van komend seizoen in het shirt van ADO Den Haag in de Keuken Kampioen Divisie. Hij tekent een contract voor drie seizoenen in zijn geboortestad. De 29-jarige spits speelde de afgelopen twee seizoenen nog voor Almere City FC.

  ADO Den Haag hoeft geen transfersom te betalen, want op 30 juni liep zijn contract af in Almere. Verheydt werd het afgelopen seizoen clubtopscorer bij Almere City met twintig treffers in 37 wedstrijden. Dat was goed voor een nieuw clubrecord.

  Verheydt kwam in de zomer van 2019 naar Almere City FC, nadat de Almeerders hem wegkochten bij Go Ahead Eagles. De club betaalde destijds naar verluidt 100.000 euro voor de aanvaller. Verheydt speelde op zaterdag 15 mei zijn laatste wedstrijd in het shirt van Almere City toen de Almeerders in de eerste ronde van de play-offs werden uitgeschakeld door NEC. Na afloop gaf de spits in een interview met Omroep Flevoland aan dat hij zijn laatste wedstrijd in Almere had gespeeld.

  [tweet:https://twitter.com/tverheydt/status/1423334121288445953?s=12]

 4. Jarenlang was de experimentele lokale omroep VLOD een begrip in Dronten. Vele honderden uren aan beeld zijn gemaakt in de jaren '70, '80 en '90. De videobanden zijn afgestoft en door het Het Flevolands Archief gedigitaliseerd. Deze week een een greep uit de vele leuke, grappige en bijzondere verhalen van bijna 25 jaar lokale omroep in Dronten.

  We betaalden nog met de gulden, Joop den Uyl was minister-president en Dronten krijgt als één van de eerste Nederlandse gemeente een lokale omroep. De Vereniging Lokale Omroep Dronten (VLOD) ziet in 1974 het levenslicht. Begon het primitief in zwart-wit, in de jaren die volgden kwam kleur en werd het een toonaangevende lokale omroep. Tot 1999. Kort voor het 25-jarig bestaan van de omroep wordt de stekker uit het project getrokken.
  [youtube:https://youtu.be/DlkwnMjwaao]

  Op de step van Parijs naar de Meerpaal
  Steppen voor het goede doel. Niet zomaar een paar rondjes rond de kerk, nee iets uitdagender. Om het 25-jarig bestaan van studentenvereniging USRA te vieren werd bedacht om van Parijs naar Dronten te steppen. En zo geschiedde. In het voorjaar van 1983 reden ze in estafettevorm van de Franse hoofdstad naar de Meerpaal. Met als doel: 14.000 gulden ophalen voor Tanzania. Na afloop werd de uitgebreide reportage van de stunt uitgezonden bij de VLOD.
  [youtube:https://youtu.be/mtjR3r6y0Y4]

  Kunstenaar Cyril Lixenberg, etsen en kerkramen
  In de studio van de VLOD is kunstenaar Cyril Lixenberg aangeschoven. Het is een grote naam in de kunstwereld. Over de hele wereld zijn werken van zijn hand te vinden. Voor een diepgaand interview komt Lixenberg graag naar Dronten. Daar heeft de geboren Brit meerdere grote beelden staan. Met dit soort gesprekken en reportages op TV wil de lokale omroep van Dronten het brede palet aan kunst laten zien. Lokale schilders mogen hun werk tonen en een presentatrice gaat langs de (on)bekende werken langs. Het levert bijzondere verhalen op.[youtube:https://youtu.be/6mqYFwE_ssE]

  De wondere wereld van de techniek, de brandweerpieper
  Vol trots schuift de brandweercommandant van Dronten aan in de studio van de VLOD. Zijn korps krijgt een nieuw technisch middel; een pieper. Geen loeiende sirenes meer om brandweermannen te waarschuwen, maar een 'klein' apparaatje waar de meldingen op binnen komen. De wondere wereld van de techniek heeft de brandweer in Dronten bereikt.
  [youtube:https://youtu.be/4_ol1DcnEn0]

  Jong talent Paul de Munnik treedt op voor lokale TV
  Geen programma zonder muziek. In alle vormen, soorten en maten kwam het bij de VLOD voorbij. De een net wat beter dan de ander. Iedereen die muziek kan maken, mocht langs komen in de studio van de VLOD. Zo ook de jonge talentvolle muzikant Paul de Munnik. (Ja, DE Paul de Munnik, van Acda en de Munnik en The Streamers.) Maar helaas. De videoband met zijn optreden is kwijt. Wel zijn andere 'pareltjes' bewaard gebleven in het archief van de VLOD.[youtube:https://youtu.be/zgfmUeRoLzM]

  Alaaf! Prins carnaval en Majoor Kees (Dekker)
  Een paar dagen per jaar werd Dronten 'Swibidront' genoemd. Dat was de naam van de gemeente tijdens Carnaval. In de jaren 80 werd dat nog fanatiek gevierd. Er was een carnavalsvereniging met een Prins Carnaval en ieder jaar voor het feest begon, gaf de burgemeester de sleutel van de gemeente aan de feestvierders. De camera's van de VLOD waren uiteraard aanwezig bij deze belangrijke bijeenkomsten.
  [youtube:https://youtu.be/LecBgymYfjk]

  'God Save The Queen' en prins Bernhard
  Wie Dronten zegt, zegt airgunners. Rond dodenherdenking is Engels haast de voertaal in de gemeente. Britten die meevlogen in de Tweede Wereldoorlog, komen massaal naar het polderdorp. De VLOD is daar uiteraard iedere keer aanwezig en legt de bijzondere bezoekers vast.
  [youtube:https://youtu.be/v16xbkqnMHo]

  Mijn hobby is fijn! Kattenborstelen, miniatuurauto's en vlierbessenwijn
  De beste en leukste manier om je hobby te laten zien aan de buitenwereld is door een reportage van de lokale omroep. De VLOD deed dat daarom ook vaak. De cameramannen trokken eropuit en maakte bijzondere portretten over van alles en nog wat. Bijvoorbeeld de Keververzameling van Jeroen, de wijnmakerij van Egbert en de kattenshow van Felikat.
  [youtube:https://youtu.be/6tXSa4YT86c]

  Kersverse Koningin Beatrix toert in 1980 door Dronten
  Anderhalve maand na haar inhuldiging brengt Koningin Beatrix samen met haar man prins Claus een bezoek aan Dronten. Het is een spannend moment voor de inwoners van de gemeente, maar ook voor de lokale omroep die er verslag van doet.[youtube:https://youtu.be/8xfz9_CD86I]

  Fabiënne (9) redt Surinaamse schildpadden van soeppan
  De 9-jarige Fabiënne van Luin uit Dronten wist in 1993 niet wat ze hoorde. Tijdens de economische crisis in Suriname plunderen mensen de lokale dierentuin van Paramaribo, omdat ze geen geld hadden voor voedsel. De schildpadden verdwijnen in de soep. Met een inzamelingsactie wil Fabiënne de dierentuin redden. De VLOD besteedt er ruimschoots aandacht aan.
  [youtube:https://youtu.be/NCdOKTFkgvk]

  De komende dagen plaatsen we op deze pagina meer verhalen uit het archief van de VLOD. Zelf zoeken in al het gedigitaliseerde materiaal kan op de site van Het Flevolands Archief.

 5. De Topsporthal in Almere Poort is de komende week een concertlocatie. Het Nederlands Studenten Orkest (NSO) gebruikt de hal voor acht optredens. Normaal gesproken treedt het NSO op in concertzalen, verspreid door heel het land. De coronamaatregelen maken dat dit jaar erg lastig.

  Met de 1,5 meter afstand die het publiek dan van elkaar moet houden, zou dat betekenen dat maar weinig mensen een optreden kunnen bijwonen. Dus was het zoeken naar een alternatief.

  De Topsporthal in Almere blijkt uitkomst te bieden. Van de 3.000 stoelen kunnen er nog steeds 500 gebruikt worden. "Het is gewoon een hele fijne zaal, goede akoestiek", vertelt conservatoriumstudent Myrthe Egberink. "En met de lichtshow erbij merk je ook helemaal niet meer dat het een sporthal is. Het geeft best wel een chique gevoel."

  Geen afstand tussen muzikanten
  De muzikanten hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Ze vormen samen één bubbel. De studenten hebben de afgelopen weken gelogeerd in een aparte vleugel van hotel en theater Figi in Zeist. Daar werd volop gerepeteerd. Contact met familie en vrienden was er niet bij.

  "Het is echt zo fijn om dit weer te kunnen doen", vertelt Myrthe. "Je merkt dat dit de passie van mensen is en er zit zo veel opgespaarde energie in." Dat er onderling geen afstand gehouden hoeft te worden maakt een wereld van verschil. "Nu hoor je elkaar echt goed. Op 1,5 meter heb je zo'n afstand. Bij bepaalde instrumenten is het zo belangrijk dat je dicht bij elkaar zit voor de stemming, het samenspel, en het tegelijkertijd inzetten. Dat is allemaal bijna niet te doen op 1,5 meter afstand."

  Acht voorstellingen
  Het laatste van de acht concerten vindt volgende week zondag plaats, uitverkocht zijn ze nog niet. Op de website van het NSO zijn de precieze tijden van de voorstellingen te vinden.

 6. De politie heeft donderdagmiddag in Almere een tiener aangehouden. De jongen liep met een nepwapen dat goed te zien was door het centrum.

  De tiener werd aan het eind van de middag op de Traverse in het centrum van Almere Stad in de boeien geslagen. Hij is meegenomen naar het bureau.

  Een woordvoerder van de politie laat weten met de aanhouding ook een signaal af te willen geven, naar zowel jongeren als hun ouders. "We vinden dit gewoon echt niet kunnen. Zeker niet in deze tijd met al die overvallen, dan moet je dit gewoon niet doen." De jongen wordt met een waarschuwing weer naar huis gestuurd.

  [instagram:https://www.instagram.com/p/CSM9isqqGFI/]

 7. Drie binnenvaartschepen die al een week aan de ketting liggen worden binnenkort ontgast bij het kunstmatige eiland IJsseloog in het Ketelmeer. De schepen bevatten een te hoge concentratie van het giftige gas fosfine in het laadruim en mochten daarom niet verder varen. De drie vaartuigen liggen nu nog in Zwolle, Utrecht en Veghel.

  Het fosfinegas is ontstaan doordat de lading van de schepen was aangevuld met fosfinepillen. Die moeten normaal gesproken ongedierte in het ruim tegengaan. Een te hoge concentratie fosfinegas is bij inademing echter ook enorm gevaarlijk voor mensen.

  De drie schepen mogen naar het IJsseloog als de route ernaartoe veilig is af te leggen voor opvarenden. Voor het wegvaren moeten er daarom metingen gedaan worden. En ook tijdens het varen zullen doorlopend metingen worden verricht. De ladingen tarwe aan boord van de drie schepen mogen dan bij het IJsseloog overgeladen worden op andere schepen. Het giftige gas kan dan ontsnappen en zal vervolgens vervliegen in de lucht.

  Het kunstmatige eiland IJsseloog ligt in het Ketelmeer en is eigendom van Rijkswaterstaat. IJsseloog is normaal een depot waar vervuild slib en bagger gelost worden.[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/ANP-421794471-1628167283.jpg]Foto: ANP Photo - Your Captain

 8. De politie heeft woensdag een snelheidscontrole uitgevoerd op de Hogering bij Almere. Verschillende mensen zijn op de bon geslingerd. Van één bestuurder is het rijbewijs ingenomen, en iemand anders is opgepakt omdat hij of zij valse gegevens opgaf en geen identiteitsbewijs kon laten zien.

  Vanwege de werkzaamheden mag er op een deel van de Hogering maar 50 kilometer per uur gereden worden. Een bestuurder reed daar ruim twee keer zo hard en kon het rijbewijs daarom meteen inleveren.

  Voor acht andere hardrijders is een proces-verbaal opgemaakt.

 9. Na een rustige start van het hoogseizoen is de drukte bij de meeste musea in Flevoland en bij attractiepark Walibi begonnen. In de eerste twee weken van de zomervakantie was het bij de meeste musea nog redelijk stil. Maar inmiddels zijn de kaartjes op sommige dagen uitverkocht. Dat geldt bij onder meer Museum Schokland. Het zijn vanwege corona vooral de Nederlandse toeristen die een ticket kopen.

  Het is "hartstikke druk", zegt Bas Visscher van het museum. Hij erkent dat het de eerste twee weken van de schoolvakantie vrij rustig was. Op het moment dat in heel Nederland de schoolvakanties begonnen, komen er meer toeristen naar het museum. "Er zijn veel toeristen uit Nederland, maar ook wel een aantal uit Duitsland en België". Op sommige dagen zijn de maximaal 400 kaarten uitverkocht. Visscher verwacht dat het druk blijft tot en met oktober.

  De voorzichtige start van het hoogseizoen zien ze ook bij Museum Het Oude Raadhuis op Urk. Volgens Evert Weerstand van het museum twijfelden gezinnen in juli nog wat hun vakantieplannen zouden worden. Vanwege de coronasituatie willen sommige gezinnen niet naar het buitenland op vakantie. "Het is nu echt druk met de Nederlandse toeristen, iets wat vorig jaar ook zo was", zegt Weerstand. Hij verwacht dat het museum een goede zomer draait, net als vorig jaar. Voor de coronacrisis uitbrak merkte Weerstand dat er meer Duitse toeristen waren.[image:https://d16junmm04ri2h.cloudfront.net/image/xlg/pictures/200702_raadhuis_urk_sjors_evers_B2863AD7C34AD572C12585990048EB18.jpg]

  PIT
  De drukte is ook te merken bij PIT Veiligheidsmuseum in Almere. Volgens Elianne Moes plukt het museum de vruchten van het wisselvallige weer. "Na de zomervakantie krijgen we nog de herfstvakantie en die is altijd heel druk. Dat is een mooie afsluiting." Het museum sluit op 21 november voorgoed de deuren.

  Walibi
  Ook bij attractiepark Walibi is het al sinds de heropening in mei goed vol. "We zijn nu al vier dagen op rij uitverkocht", zegt Mandy van der Tak van het park. Hoeveel bezoekers er per dag een kaartje kopen, wil de woordvoerder niet zeggen.

  Batavialand
  Museum Batavialand in Lelystad ziet dat het de afgelopen maand juist rustiger is dan vorige zomer. "Toen hadden we een hele goede maand, vooral omdat we net open waren", zegt Sunny Jansen. "We hebben dit jaar best veel concurrentie van de terrassen en de kinderboerderijen. Dat resulteert in een paar duizend bezoekers minder in de maand juli". Jansen hoopt dat augustus een betere maand wordt.

  De zomervakantie voor de regio Noord loopt tot en met 22 augustus en voor de regio Midden tot en met 29 augustus.

 10. De overheid kijkt veel te beperkt naar de mogelijkheden om Brexit-gelden te verdelen. Dat vindt de Flevolandse gedeputeerde Michiel Rijsberman. Hij heeft een plan om Urker vissers te helpen die mede door de Brexit minder kunnen vissen. Den Haag wil dit voorstel niet in Brussel indienen. De provincie is het daar niet mee eens en probeert nu het probleem bij Haagse politici aan te kaarten.

  Nederland krijgt van Europa 886 miljoen euro. Dit geld is bedoeld om schade en extra gemaakte kosten te betalen die door toedoen van de Brexit zijn ontstaan. Dan gaat het bijvoorbeeld om extra kosten bij de douane en door meer administratief werk. De provincie Flevoland had gehoopt om ook zelf geld uit dit fonds te gebruiken om de schade in Flevoland te betalen. Met name de visserijsector op Urk is door de Brexit geraakt. Het Rijk wil dit niet meenemen in de lijst met onkosten voor Brussel. Gedeputeerde Rijsberman vindt het een koppige houding.

  De provincie kan niet zelf kosten indienen. Elk land dient zelf een lijst in met kosten die vergoed moeten worden. De provincie staat daar dus buiten. Gedeputeerde Rijsberman wil met het geld een project financieren dat Urk minder afhankelijk maakt van de visserij. Het Rijk wil Urker kotters gaan saneren. De gedeputeerde wil dat er dan verder gekeken wordt. De mensen die stoppen met vissen moeten volgens Rijsberman wel ergens anders kunnen werken. Ook de mensen die werken in de visverwerkende industrie en in de toeleverende industrie moeten een toekomst hebben. Rijsberman vindt dat het Rijk te kortzichtig naar de situatie kijkt.

  Omscholing en bijscholing
  In het plan van de provincie Flevoland wordt onder andere gekeken naar omscholing en bijscholing. Omdat er minder in Britse wateren gevist kan worden door Brexit, maakt dit project volgens de provincie kans op Brexit-geld. De provincie Flevoland heeft het plan ook voorgelegd in Brussel. Volgens gedeputeerde Rijsberman zou daar gezegd zijn dat het Brexit-geld juist voor dit soort projecten bedoeld is. Ondanks dat wil het ministerie van Economische Zaken het volgens de gedeputeerde niet meenemen in de lijst met projecten.

  De provincie Flevoland heeft meermaals met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gesproken over de regeling. Vooralsnog zit er geen verandering in ten gunst van de provincie Flevoland. "Ik snap dat het aantrekkelijk is voor Den Haag, maar het is niet waar onze economie in Flevoland en de visserij op Urk mee gediend is", aldus een teleurgestelde gedeputeerde Rijsberman.

  Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat in een reactie weten meerdere keren contact gehad te hebben met verschillende decentrale overheden zoals de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. "Wij zijn niet bekend met het specifieke voorbeeld van omscholing van Urker vissers, maar zullen met veel interesse bespreken of dit binnen de voorwaarden uit de verordening past."

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! templates by AgeThemes