Flevoland

 1. Bas Stoffelsen uit Putten heeft een bijzondere video gemaakt van een rij windmolens bij Zeewolde. Vanwege het perspectief lijken twaalf windmolens er samen één te vormen, met zesendertig wieken. Doordat die allemaal op een verschillend tempo draaien, ontstaat een caleidoscopisch en hypnotiserend effect.

  De Puttenaar kwam op het idee van het minuten durende shot toen hij over de A28 naar zijn werk in Amersfoort reed. "Al jaren rijd ik langs deze rij windmolens. Je ziet ze vanaf de snelweg op ongeveer vier kilometer afstand. Als je langsrijdt, verandert langzaam het perspectief. De palen komen steeds dichter bij elkaar", legt Stoffelsen uit. "Op een bepaald punt sluiten ze perfect op elkaar aan. Vanaf die afstand zien ook de bladen er bijna perfect uitgelijnd uit. Samen creëren ze een betoverende surrealistische look."

  Juiste perspectief
  Het slagen van de opname hing van veel factoren af. Stoffelsen moest exact het juiste punt vinden waarop hij kon gaan filmen. Ook moesten de windrichting en de stand van de zon goed zijn. "Ik ben op zoek gegaan naar een manier om dit te filmen. Maar filmen vanaf die afstand is heel moeilijk. En hoe dichterbij je komt, hoe minder indrukwekkend het perspectief van uitlijning. Vanaf de grond af voelt het gewoon niet goed. Je moet op gelijke hoogte zijn om deze opname echt te laten werken."

  De kans dat er een gebouw op precies de juiste positie en hoogte te vinden is, is klein. En dus zette Stoffelsen een drone in. Maar ook dat had beperkingen. "Ja, er is de drone, maar om de opname te laten werken zul je een lange brandpuntsafstand moeten gebruiken. En tot nu toe hadden de meeste algemeen beschikbare en betaalbare drones alleen groothoeklenzen. Toen kwam de DJI Mavic 3 pro, met zijn zeven keer zoommogelijkheid. Dit leek het perfecte gereedschap voor de klus."

  Unieke opname
  De filmmaker uit Putten denkt dat er niet veel andere plekken op de wereld zijn waar hij hetzelfde hypnotiserende shot had kunnen maken. "Op de meeste plekken is er niet genoeg ruimte rondom de windmolens of staan ze niet in zo'n perfecte lijn. Het specifieke landschap van Flevoland versterkt het effect. Dat is wel redelijk uniek", aldus Stoffelsen. "Ik wilde dit al jaren maken, maar ik had niet gedacht dat het zou lukken. Dat het zo mooi is geworden, dat is wel heel erg tof!"

  [youtube:https://www.youtube.com/watch?v=ue5pVTxSdxU]

 2. Het aantal bedrijven in Flevoland dat zich bezighoudt met de verkoop, verhuur of onderhoud van campers blijft groeien. Telde onze provincie in 2017 nog 14 van dit soort ondernemingen, inmiddels zijn het er 34. Dat blijkt uit cijfers die de Kamer van Koophandel dinsdag heeft gepubliceerd.

  Ook in de rest van Nederland is er sprake van een forse stijging. In 2017 telde het KVK Handelsregister een kleine 500 camperbedrijven. Anno 2022 zijn dit er ruim 800. Een toename van 78%. Vooral in Gelderland en Noord-Brabant zijn veel camperbedrijven actief. In deze twee provincies zit 34 procent van alle Nederlandse camperbedrijven.[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/graph_datadinsdag_campers_landelijk-1660566136.png:Camperondernemingen in Nederland:© KVK]De stijging van het aantal bedrijven houdt verband met de groeiende populariteit van de voertuigen. In tweeënhalf jaar tijd is het aantal campers met 30 procent gestegen. Op 1 juli 2022 stonden er volgens brancheorganisatie BOVAG in Nederland 167.471 campers geregistreerd. Bijna 40.000 meer dan in januari 2020.

  Schaarste
  De populariteit wordt ook goed gemerkt bij Flevolandse bedrijven. Bij in- en verkoper CamperConsult in Dronten stonden voor de corona-pandemie wel eens 24 campers te wachten voor de verkoop. Zo'n grote voorraad is er nu niet, want de vraag is groot en het aanbod schaars.

  "Je moet echt op het vinkentouw zitten nu om een camper te kunnen kopen", zegt eigenaar Robert Nederhoed. "Vroeger had je nog redelijk de tijd om na te denken en te onderhandelen. Maar tegenwoordig: als er iets aangeboden wordt, dan is de kans groot dat het binnen één of twee dagen verkocht is."

  Het aantal mensen dat graag met een camper op vakantie gaat neemt dus behoorlijk toe, maar goedkoop is de aanschaf van een voertuig zeker niet. "De campers die ik aanbied, die zijn jong en hebben weinig kilometers gemaakt: dan zit je toch in een prijsklasse tussen de 60.000 en 100.000 euro." Gebruikte campers zijn niet alleen vanwege de prijs populairder dan een volledig nieuw exemplaar. De levertijd van nieuwe voertuigen is op het moment ook erg lang.[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/graph_datadinsdag_campers_provinciaal_LC-1660566174.png:Camperbedrijven per provincie:© KVK]

 3. In de randmeren om onze provincie liggen verschillende eilandjes. Die zijn allemaal aangelegd en worden nu onder meer gebruikt voor recreatie.

  Eén van die eilandjes is de Zegge, in het Wolderwijd, tussen Almere en Kampen. Voormalig-landschapsarchitect Evert Vermeer heeft 50 jaar geleden het groen ontworpen voor de eilanden.

  Verslaggever Gerard van Ommen loopt samen met Vermeer een rondje over het eiland en bestudeert het groen. Vermeer is nooit meer terug geweest op de eilandjes, tot nu: "Dit kwam er een beetje bij. Er was veel meer aandacht voor de bosgebieden en bij die eilandjes moest ook even iets gebeuren." De doorontwikkeling van het eiland is later gekomen, volgens Vermeer.

  [info]TV-serie:
  Omroep Flevoland bezoekt deze zomer de Flevolandse eilanden binnen het randmerengebied in de serie Eiland-hoppen. In dat gebied liggen elf onbewoonde recreatie-eilanden en vier natuuraanlegplaatsen verspreid in het Drontenmeer, Veluwemeer, Wolderwijd, Eemmeer en Gooimeer. De eilanden zijn aangelegd tijdens en na de aanleg van Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland. De meeste zijn bedoeld voor recreatie.[/info]

  Vermeer loopt langs het groen op het eiland de Zegge: "Nu genieten mensen ervan. Het is toch een prachtig vak wat ik heb mogen hebben." Voor de gein hebben de landschapsarchitecten aan de randen van het eiland wat variatie qua groen aangebracht. "Een appeltje erbij of een wilde kers. Die hebben we ook vaker neergezet", vertelt Vermeer. Hij vindt het er leuk en gevarieerd uitzien: "Ik ben er wel blij mee."

  Over de Zegge
  Eiland de Zegge staat bekend als een familie-eiland. Vanwege het strand en een glijbaan worden er op het eiland kinderfeestjes gevierd. De Zegge kent daarnaast ook stille plekjes om te picknicken en barbecueën.

 4. Bewoners van de Peppellaan in Emmeloord maken zich zorgen om de hoge populieren die langs hun straat staan. De bomen staan er al bijna zeventig jaar, maar sinds 2017 breken er takken af, en landen die op de weg. Toch heeft de gemeente de bomen nog niet weggehaald.

  Ook afgelopen zondag was het raak. Het zorgde voor een bijzonder verkeersbord, middenin de hittegolf: 'Afgesloten in verband met storm'. De grote tak kwam te liggen vlak voor de oprit van Jan Stienstra. "Geen zuchtje wind. En dan pats! In een keer valt er een tak naar beneden", vertelt hij.[Carousel:mbc_789564944-22805-17189-46827-5314323148411]"We hebben nou al tig keer gehad dat de brandweer moest ingrijpen", zegt Stienstra. "Tot op heden zijn er gelukkig geen persoonlijke ongelukken gebeurd. Het is gebleven bij een auto. Die was total loss." Dat gebeurde al in 2017. Sindsdien hebben de bewoners contact met de gemeente over het verwijderen of vervangen van de bomen.

  Bij iedere inspectie blijkt dat de gezondheid van de boom goed is, maar dat takbreuk wel een reëel gevaar vormt", legt Stienstra uit. "Dat wordt dan omschreven als 'overlast', maar wij zien dat vooral als onveilig. En met overlast kunnen we leven, maar met onveiligheid niet."

  Volgens de bewoner zit er maar een ding op: "Hoe jammer het ook is, deze bomen moeten gewoon gekapt worden. En dan kan de gemeente natuurlijk weer nieuwe bomen neerzetten. Die gaan op de lange termijn ook weer mooi worden."

 5. Een deel van de Houtribdreef in Lelystad is de komende twee weken afgesloten vanwege spoedreparaties. Er zijn gaten in het wegdek ontstaan ter hoogte van Winkelcentrum 't Lelycentre, en dus moet het asfalt daar worden vervangen.

  De weg heeft volgens de gemeente schade opgelopen in de afgelopen winter. Door onder meer regen en vrieskou zijn toen zwakke plekken ontstaan. Als het verkeer over zulke plekken rijdt, ontstaan na verloop van tijd gaten in het wegdek.

  De werkzaamheden zijn op één weghelft, op het stuk tussen de rotonde aan de Zuigerplasdreef en het Noorderwagenplein. Het verkeer wordt over de andere weghelft geleid.

  De werkzaamheden zijn begonnen op maandag 15 augustus en naar verwachting kan de weg weer open op maandag 29 augustus. Eén en ander is wel afhankelijk van de weersomstandigheden de komende dagen.

 6. Op het water op de randmeren en rondom Almere heeft de politie het afgelopen weekend meer dan 80 processen-verbaal uitgeschreven. De politie surveilleerde dit warme weekend op het water, omdat er klachten waren binnengekomen over onveilige situaties.

  Waterrecreanten gingen vooral in de fout op de randmeren. In het gebied tussen Nijkerk en Kampen zijn verschillende mensen aangesproken en gewaarschuwd, en heeft de politie ruim 60 keer proces-verbaal opgemaakt. Onder meer voor snelheidsovertredingen, waterskiën in gebieden waar dit niet is toegestaan en het water opgaan zonder voldoende reddingsvesten mee te hebben.

  Rondom Almere zijn 20 mensen bestraft voor onder meer varen onder invloed en overtreden van de snelheid met 60 km per uur.

  Bij de acties zijn verschillende korpsen betrokken geweest, zoals de politie Midden-Nederland, Oost-Nederland en de Landelijke Eenheid. Ook Rijkswaterstaat deed mee met de actie. De politie was met meerdere boten en ook jetski's aanwezig op de plassen.

 7. In nationaal monument Bos der Onverzettelijken in Almere is maandag de Indië-herdenking voor de vierde keer gehouden. Bij het Indisch monument worden de slachtoffers herdacht van de Japanse bezetting in voormalig Nederlands-Indië, het huidige Indonesië.

  Ook stond men stil bij het leed dat daarna kwam. Van 1945 tot 1949 vielen veel slachtoffers bij de gewelddadige Indonesische onafhankelijkheidsoorlog.

  Het thema van deze herdenking is ‘Op reis naar het onbekende’. Dit thema is door de werkgroep Indië-herdenking gekozen, omdat na de capitulatie in voormalig Nederlands-Indië honderdduizenden mensen het land moesten verlaten. Van hen kwamen meer dan 300.000 in Nederland terecht. De meesten van hen waren nog nooit eerder in Nederland geweest.

 8. De politie roept mensen op die afgelopen week iets hebben gezien bij twee incidenten in Almere Stad, om zich te melden. Het gaat om een overval op een woning in de Kruidenwijk en een steekincident in Tussen de Vaarten.

  In de nacht van donderdag 11 op vrijdag 12 augustus is een 24-jarige man na een ruzie in zijn bovenlichaam gestoken. Dit gebeurde in de omgeving van de Jozef Israëlslaan en het Spoorbaanpad.

  [Tweet:https://twitter.com/POL_Flevoland/status/1559194337585545221]

  In de nacht erna was het raak in een woning aan de Zilvermosstraat. Rond 01:00 uur 's nachts wordt een bewoner wakker van geschreeuw. Als ze beneden komt, ziet ze een man met een bivakmuts en een wapen in zijn hand haar huisgenoot bedreigen. De dief wil geld, en verdwijnt uiteindelijk via de achterdeur. Op de site van de politie staat een signalement.

  Van beide zaken ontbreekt tot nu toe elk spoor naar de dader. De politie hoopt door middel van deze oproep in contact te komen met getuigen of met mensen die camerabeelden hebben die interessant kunnen zijn in deze zaken.

 9. Een zestienjarig jeugdlid van Scoutingkamp Nawaka in Zeewolde is zaterdag aangehouden. De jongere zou foto's hebben gemaakt van andere jongeren bij de douches op het terrein.

  "De afgelopen dagen hebben we vijf meldingen van grensoverschrijdend gedrag gekregen waarbij de privacy werd geschonden van de jeugdleden", zegt een woordvoerder van Scouting Nederland. "We zijn enorm geschrokken en hebben direct een vertrouwenspersoon ingezet voor de betrokken jongeren."

  Maatregelen
  Het kamp heeft meerdere maatregelen genomen om soortgelijke situaties in de toekomst te voorkomen, aldus de woordvoerder. Zo zijn er hekken om de douches geplaatst, is er een verbod ingesteld op het gebruik van mobiele telefoons in en rondom de doucheruimte, is er extra toezicht ingesteld en gaan de douches 's avonds dicht.

  Proces-verbaal
  Scouting Nederland zegt het onderzoek verder over te laten aan de politie. Op basis van de uitkomsten daarvan beslist de scouting of er nog extra maatregelen worden getroffen tegen de verdachte en wat deze in dat geval inhouden. "De jongere is van het terrein verwijderd en komt ook niet meer terug", zegt de woordvoerder van Scouting Nederland. Voor zover bekend bij de politie zijn de beelden niet op sociale media gedeeld. Tegen de verdachte is een proces-verbaal opgemaakt.

  4500 scouts in Zeewolde
  Zo'n 4500 scouts van 7 tot 18 jaar doen de komende dagen allerlei activiteiten op het water van het Nuldernauw bij Zeewolde. Het evenement wordt eens in de vier jaar georganiseerd en duurt nog tot komende woensdag.

 10. De kruising tussen de Hollandsedreef en Hogering in Almere is vanaf maandagochtend 06:00 uur dicht. De afsluiting duurt bijna een half jaar. Er wordt een nieuwe op- en afrit aangelegd om de dreef aan te sluiten op de vernieuwde Hogering.

  Volgens Annemarie Hadders van de provincie is de Hogering de drukste provinciale weg in heel Flevoland met dagelijks ruim 40.000 voertuigbewegingen. Om de drukte ook in de toekomst aan te kunnen wordt de weg aan beide kanten met een rijbaan uitgebreid. In de toekomst hoeft verkeer op de Hogering ook niet meer te stoppen voor verkeerslichten

  De kruising met de Hollandsedreef is een belangrijke ontsluiting voor de Muziekwijk en de Literatuurwijk. Voor automobilisten die via de Hogering naar de A6 willen is er een omleiding naar oprit 3 van de snelweg bij Stedenwijk.[image:https://d16junmm04ri2h.cloudfront.net/image/xlg/pictures/220808_Hogering_omleiding_F7E66A0F2BFA31CCC1258898002754CC.jpg:Omleiding Hollandsedreef]Om vanuit Muziekwijk in noordelijk richting te rijden is er een omleiding via de Hollandsedreef, Muziekdreef en Stedendreef. Ook de Wormerweg naar Industrieterrein Hollandsekant gaat dicht. Dit is voor de werkzaamheden niet noodzakelijk, maar het moet sluipverkeer voorkomen. Verkeer van- en naar het industrieterrein kan via de Beemsterweg, Hollandsedreef en de Havendreef rijden.

  De kruising tussen de Hollandsedreef en Hogering gaat waarschijnlijk vanaf begin volgend jaar weer in delen open en moet eind januari weer volledig toegankelijk zijn.

  Volgend jaar zullen dan ook de werkzaamheden aan de Hogering zelf worden afgerond. De weg krijgt er in beide richtingen een rijstrook bij en er wordt een tunnelbak aangelegd. [Image:https://d16junmm04ri2h.cloudfront.net/image/xlg/pictures/220808_Hogering_Wormerweg_omleiding_D6FB11D4C5B761D1C1258898002754C5.jpg:Omleiding Wormerweg]

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! templates by AgeThemes