Flevoland

 1. In het asielzoekerscentrum bij Dronten kunnen 90 extra asielzoekers worden opgevangen. Dat blijkt uit berichtgeving van de NOS. Flevoland is daarmee één van de vijf provincies die gehoor heeft gegeven aan de dringende oproep van het kabinet om dit weekend met extra opvangplekken voor asielzoekers te komen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers had vorige week al 600 plekken voor vluchtelingen gerealiseerd op het azc in Almere.

  De extra opvangplekken zijn nodig vanwege de noodsituatie in het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel. Daar moesten mensen deze week op de grond slapen omdat er te veel asielzoekers verbleven.

  Flevoland, Overijssel en Utrecht hebben zich dit weekend gemeld met 90 plekken in Dronten, 100 in Hengelo en 100 opvangplekken in hotels in Amersfoort en Utrecht. In Drenthe zijn 150 asielzoekers ondergebracht in een voormalig hotel in Emmen. In Zeeland worden minimaal 100 vluchtelingen opgevangen in een evenementencentrum in Middelburg.

 2. Het Urker Mannenkoor Hallelujah viert dit seizoen het 125-jarig jubileum. Dat wordt aankomende zaterdag gevierd met een speciale dankdienst in kerkgebouw De Ark.

  Hallelujah stond in 2010 nog stil bij het honderdjarig bestaan, maar het koor bleek ouder dan gedacht. Uit oude papieren kwam naar voren dat Hallelujah een voortzetting is van het mannenkoor Oefening Kweekt Kunst, dat al in 1897 was opgericht. "Dezelfde namen van dat koor stonden ook op de eerste lijst van Hallelujah. Daarom houden we sinds die tijd 1897 aan als oprichtingsdatum", vertelt Tiemen Roos, tweede penningmeester van het koor.

  In al die jaren heeft het koor veel optredens gedaan in binnen- en buitenland. Zo stonden de mannen op het podium in Parijs. Ook werden er vanaf de jaren zestig veel platen verkocht met muziek van de Urker mannen.

  Hallelujah dankt de bekendheid voor een deel aan het zingen in klederdracht. Voor de optredens buiten Urk wordt groep van momenteel tachtig mannen vrijwel altijd gevraagd. Roos: "We zijn het koor dat het Urker zangkoor over de grenzen bekend heeft gemaakt. We zingen altijd vol beleving, dat vinden de mensen mooi. Dat hoor je vaak."

 3. De dames van De Almeerse Hockey Club hebben zondagmiddag in de overgangsklasse 2-2 gelijkgespeeld tegen Alliance uit Heemstede. De ploeg van het trainersduo Bas Beuse en Daniël Puysseleire stond lang op voorsprong maar gaf in de slotfase toch de overwinning weg.

  Alliance kwam na tien minuten op voorsprong. De eerste strafcorner van Susanne van der Bijl was meteen raak. De Almeerse dames kwamen in het tweede kwart langszij door een benutte strafbal van Lucca van der Hoorn. Vlak voor rust gaf Yvette Willems na een scrimmage het laatste tikje. Het betekende de 2-1 voorsprong voor Almere.

  In het derde kwart kregen de Almeerders meer grip op de wedstrijd. De ploeg creëerde wel een veldoverwicht, maar wist dit niet om te zetten in doelpunten. In het slot van het duel probeerden de gasten de gelijkmaker te forceren. Met succes want vlak voor tijd scoorde Veerle Groeneveld uit een strafcorner alsnog de gelijkmaker.

  Ondanks het puntverlies stijgen de Almeerders van de derde naar de tweede plaats in de overgangsklasse. De ploeg staat drie punten achter koploper Scharweijde uit Zeist.

 4. Het aantal onderzoeken naar huiselijk geweld is in Almere binnen een jaar verdrievoudigd. Het gaat om meer dan 170 onderzoeken in de eerste helft van dit jaar. Het jaar ervoor waren het er ongeveer 50.

  Veilig Thuis start de onderzoeken als vermoed wordt dat er bij een gezin een onveilige situatie bestaat. Er wordt dan ook uitgezocht of er sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling.

  Veilig Thuis trok deze zomer al aan de bel omdat de organisatie het werk niet meer aankon. Daarom bleven sommige zaken te lang liggen. Dat zorgde voor gevaarlijke thuissituaties. Veilig Thuis meldde dat de situaties bij de gezinnen ingewikkelder en ernstiger waren dan voorheen. Om de wachtlijsten weg te werken, werd coronageld ingezet. Daardoor konden er meer mensen worden aangenomen.

  Werken de maatregelen?
  De PVV in Almere vindt de wachtlijsten onacceptabel en heeft het onderwerp op de politieke agenda gezet. De partij vraagt zich af of de maatregelen die de gemeente genomen heeft wel werken. In 2019 had Veilig Thuis ook al te maken met lange wachtlijsten. Toen kreeg de organisatie drie ton om de wachtlijsten terug te dringen.

  Het is nog niet duidelijk wanneer de Almeerse gemeenteraad de situatie bij Veilig Thuis gaat bespreken.

 5. De natuureilanden Marker Wadden bij Lelystad hebben een Dutch Design Award gewonnen. De prijs in de categorie 'Habitat' ging naar ontwerpbureau Vista, architectenbureau Ziegler|Branderhorst en stedenbouwkundigen Palmbout/Frits Palmboom voor hun ontwerpen voor de Marker Wadden.

  De jury van de Dutch Design Award is vooral onder de indruk van het feit dat bij het ontwerp de mens op de tweede plaats is gekomen. "Marker Wadden laat de designwaarde zien van een holistische benadering; de interactie van de vele betrokken partijen maakt dit een heel sterk project", aldus de jury.

  Natuurmonumenten is 'superblij' met de prijs. "Wij hebben bij dit project ook veel aandacht besteed aan de architectuur. Het doet ertoe hoe iets eruit ziet", zegt André Rijsdorp.

 6. De forse groei-impuls die Lelystad moet krijgen, is niet alleen van belang om het nationale woningtekort terug te dringen maar ook om de stad zelf vooruit te helpen. Dat stelt burgemeester Mieke Baltus in het tv-programma Over Flevoland Gesproken. "Ik denk dat wij met de ruimte en met onze creativiteit Nederland echt vooruit kunnen helpen", zegt Baltus, "maar het gaat onze stad ook helpen."

  In de strategische agenda Lelystad Next Level zijn plannen vastgelegd om de provinciehoofdstad uit te breiden en te versterken. De gemeenteraad heeft de ambitie uitgesproken om er de komende twintig jaar 40.000 huizen bij te bouwen, wat een verdubbeling zou betekenen van de bestaande stad. Volgens burgemeester Baltus biedt dat de stad goede perspectieven voor de toekomst: "Als we verder groeien, kunnen we het voorzieningenniveau behouden en verder uitbreiden. Daar profiteren ook de mensen van die er al langer wonen. Dat kan alleen als je sterkere schouders hebt. En sterkere schouders krijg je, als je meer inwoners hebt."

  Lelystad heeft wel een wensenlijstje richting de rijksoverheid om de groeiplannen te kunnen uitvoeren, zegt de burgemeester. Het moet gaan om kwalitatief goede woningen. En de infrastructuur moet worden aangepast aan de toename van het aantal inwoners. Baltus denkt daarbij aan een verbreding van de A6, betere bereikbaarheid per spoor én de luchthaven. Ze wil de opening van Lelystad Airport niet als voorwaarde stellen voor de groei van de stad "maar het is wel belangrijk voor de ontwikkeling van de economie en de werkgelegenheid."

 7. De Almeerse politie tast volledig in het duister over een mysterieuze melding. In de nacht van zaterdag op zondag kwam er een tip binnen dat er iemand vastgebonden was aan een boom op het Piet Moeskopspad bij de Sportlaan. Het slachtoffer zou ook een prop in zijn mond hebben.

  Diverse politie-eenheden rukten direct uit, maar bij de boom vonden ze alleen een trui op de grond.

  De politie neemt de melding uiterst serieus en wil graag weten hoe het gaat met de vastgebonden persoon. Ook wil de politie graag weten of het gaat om een misdrijf of om iets anders, zoals een ontgroeningsgrap.

 8. De Almeerse fracties van de SP en de Partij voor de Dieren houden komende zaterdag een protestmars tegen het kappen van de bomen aan de Westerdreef. Ze doen dit samen met omwonenden. De gemeente wil langs de Westerdreef de helft van de bomen kappen. De actievoerders zijn daar op tegen.

  Onder het motto "Kappen met Kappen, Stop Kaalslag" trekken de actievoerders vanaf de afslag Uithof aan het Montessoripad naar de Markt in Almere Haven. De SP en de Partij voor de Dieren willen met de mars een laatste oproepdoen aan de gemeenteraad om te kiezen voor groen en leefbaarheid.

  De gemeente wil de bomen kappen, omdat deze mogelijk om kunnen waaien. Maar de SP schakelde een onafhankelijke boomexpert uit Wageningen in en die stelde dat de bomen nog maar op de helft van hun levensduur zijn en nog zeker veertig jaar mee kunnen. "De bomen langs de Westerdreef vormen een monumentale 'Groene Tunnel' door Almere Haven. Laat dit ecologisch erfgoed niet verloren gaan!", zeggen de actievoerders. Binnenkort beslist de gemeenteraad definitief over de bomenkap.

 9. Ze kunnen niet wachten om eindelijk weer de planken op te gaan. De leden van operagezelschap La Mascotte zetten bij het Cultuurbedrijf in Emmeloord de puntjes op de i. Ze oefenen hun eerste doorloop van de voorstelling 'Boccaccio' voordat deze in theater 't Voorhuys te zien is. "De eerste doorloop is de oefening die je dan doet met alle kostuums", zegt regisseur Jop van Gennip. "En we gaan vandaag knallen."

  Deze voorstelling is speciaal gemaakt voor bewoners van woonzorginstellingen. "Dit is een pocketversie van de opera", zegt dirigent Marion Bluthard. "We hebben het ingekort zodat de opera hooguit een uurtje duurt. We hebben het verhaal compact gemaakt zodat iedereen het snapt, ondanks alle verwikkelingen en verwisselingen. Als je wilt weten of opera iets voor jou is, dan moet je hier zijn."

  'Boccaccio- de waarheid laat zich niet verbranden' vertelt over het leven van de Italiaanse dichter en schrijver Giovanni Boccaccio. Zijn verhalen over liefdes en intriges verdelen het dorp waar hij woont. Bocaccio zelf wordt in de opera verliefd op een meisje dat is uitgehuwelijkt aan een prins. Boccaccio klimt in de pen om dat huwelijk te voorkomen.

  De voorstelling voor bewoners van woonzorginstellingen is op zaterdag 6 november in 't Voorhuys. Er is nog ruimte. Bewoners kunnen zich opgeven via de begeleiding van de instelling waar zij wonen. De opera komt coronaproof op de planken. "We doen maximaal 100 mensen in de zaal zodat het superveilig is", zegt regisseur Van Gennip. "Het is natuurlijk een kwetsbare groep, dus we gaan verder dan de regels voorschrijven. Het is op grote afstand. Iedereen moet een QR-code tonen zodat het 100% veilig is."

  Theater 't Voorhuys heeft op 6 november extra ruimte vrijgemaakt voor bezoekers in een rolstoel, zodat ook die de voorstelling kunnen bijwonen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via het mailadres secretaris@lamascotte.nl.

  De uitvoeringen van deze opera van La Mascotte voor algemeen publiek staan gepland voor 19 en 20 maart 2022. En die zijn dan ook te zien in theater 't Voorhuys. Die versie van de opera 'Boccaccio' zal avondvullend zijn.

 10. Het aantal straatroven en overvallen in Almere is in de eerste zes maanden van dit jaar behoorlijk afgenomen. Er werden 22 mensen op straat overvallen en negen overvallen gepleegd. De zes maanden ervoor ging het om 52 straatroven en 19 overvallen. Volgens de gemeente heeft de daling onder meer te maken met de coronamaatregelen. Vanaf januari moest Nederland meer dan drie maanden in de avond- en nachtelijke uren binnenblijven.

  Maar de gemeente hoopt ook dat de aanpak van jonge daders van straatroven vruchten afwerpt. De GGD geeft deze jongeren 'een persoonsgerichte aanpak', waarbij het hele gezin wordt geholpen. De behandeling bestaat uit een combinatie van zorg, onderwijs en straf. In de eerste zes maanden van het jaar ging de GGD met 20 jongeren op deze manier aan de slag.

  Overige opvallende cijfers
  Tussen januari en juni van dit jaar werden in totaal 830 jongeren aangehouden voor verschillende misdrijven in Almere. Dat waren er zo'n 100 minder dan het halfjaar ervoor. Ondanks deze daling, blijft de gemeente zich zorgen maken over de ernst van een deel van de misdrijven die gepleegd worden door jongeren tussen de 12 en 24 jaar.

  [Localfocus:https://localfocuswidgets.net/616ecc958951c]

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! templates by AgeThemes