Noord Brabant

 1. Frans van Houten vertrekt half oktober als topman van medisch-technologiebedrijf Philips. Hij wordt opgevolgd door Roy Jakobs, die nu ook al bij het bedrijf werkt.

  Van Houten is bijna twaalf jaar de eindverantwoordelijke geweest bij Philips. De laatste jaren van zijn topmanschap werden getekend door het schandaal rond de slaapapneu-apparaten van Philips, die mogelijk gezondheidsproblemen opleverden.

  Jakobs is nu nog de eindverantwoordelijke voor de terugroepactie met deze apparaten.

 2. Politiebond ACP is 'geïrriteerd' nu het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten de agente te vervolgen, die tijdens de avondklokrellen in Eindhoven begin vorig jaar een vrouw omverblies met een waterkanon. Volgens voorzitter Wim Groeneweg wordt zo het beeld versterkt dat de politie geweld gebruikt zonder aanleiding. "Er gaat geen agent van huis met het idee iemand te verwonden."

  "Het kwam als donderslag bij heldere hemel", vertelt Groeneweg over het nieuws dat maandag naar buiten kwam. Volgens het OM was het optreden van de agente op 24 januari 2021 buitenproportioneel. Die conclusie zal de ACP-voorzitter niet direct ontkennen. "Waar mensen werken, worden nou eenmaal fouten gemaakt", geeft de voorzitter toe. Toch denkt hij niet dat vervolging de juiste oplossing is. "Dit is een totaal verkeerd signaal."

  Zo zou het besluit desastreus zijn voor de beeldvorming rondom de politie, meent Groeneweg: "Agenten worden toch al steeds vaker de kop van Jut voor beleid vanuit de overheid. Of het nou gaat om coronabeperkingen, zoals bij de rellen in Eindhoven vorig jaar, of recent met het stikstofbeleid. Politiemensen gaan 's ochtends echt niet van huis om iemand te verwonden, in tegenstelling tot die mensen tegen wie ze moeten optreden, trouwens."

  En misschien nog wel zorgelijker: de vervolging van de agente kan in de toekomst gevaarlijke situaties opleveren. "Je kunt je voorstellen dat dit besluit voor veel onzekerheid zorgt bij onze collega's. De volgende keer dat zij bijvoorbeeld tegenover hooligans staan, denken ze wel twee keer na voor ze geweld gebruiken. Maar door die terughoudendheid kunnen ze zichzelf of collega's in levensbedreigende situaties brengen."

  Kortom, de politiebond voelt zich in de steek gelaten. "Dat kun je zeker zeggen. Wij staan voor de rechtsstaat en gelukkig is dat goed geregeld in Nederland. Dus als geweld niet goed wordt toegepast, dan moet daar over gesproken worden. Maar om dan meteen tot vervolging over te gaan..." Volgens Groeneweg had de gebeurtenis van begin vorig jaar ook intern afgehandeld kunnen worden. "Zoals bij veel organisaties gebeurt, evalueren wij ook wat er wel en niet goed is gegaan."

  Ook benadrukt de voorzitter dat het nieuws van maandag nog niks betekent. "In Nederland werkt het helaas zo dat we bij vervolging meteen denken dat iemand fout zat. Maar het OM heeft de tenlastelegging nog niet eens bekend gemaakt en dan moet de rechter er eerst nog naar kijken. Wij gaan de zaak in ieder geval met veel interesse volgen."

  LEES OOK:

  Agent die vrouw omverblies met waterkanon tijdens rellen wordt vervolgd

  Avondklokrellen: celstraf voor de ene, vrijspraak voor de andere verdachte

  Altijd ME paraat: zo veranderde het politiewerk door de avondklokrellen

 3. In dit liveblog houden we je deze dinsdag op de hoogte van het laatste 112-nieuws in Brabant. Je vindt hier een overzicht van ongelukken, branden en misdrijven in onze provincie.
 4. Het kurkdroge weer brengt ook bijen ernstig in de problemen. Omdat er amper tot geen nectar in de bloemen zit, moet imker Marcel Horck zijn bijenvolken bijvoeren met suiker. Heel veel suiker. “Ze kunnen hun wintervoorraad niet maken. Als ik niks doe, sterven de bijen vanaf oktober allemaal.”

  Langs het spoor bij Berkel-Enschot heeft de imker een half miljoen bijen. Met een busje vol suiker komt hij bij zijn bijen aan. “Ik heb weer honderd kilo suiker bij de supermarkt gehaald. Ik zit nu al op duizend kilo dit jaar, waarschijnlijk wordt het 1500 kilo aan het einde van de zomer.”

  Met de droogte van de afgelopen maanden is er geen gram nectar meer te krijgen voor de bijen en dus hebben ze honger. “Het is gewoon op”, concludeert Horck. “We geven in deze periode de bijen altijd wat extra suikerwater, als wintervoer. Maar nu voer ik de helft meer vanwege de droogte.”

  We hoeven ons geen zorgen te maken over de voorraad honing, want die is al ‘geoogst’. Het was volgens de imker een heel goed jaar. “Vanaf half mei wordt de eerste honing geoogst, de laatste doen we zo rond half juli. Daarna pakken wij geen honing meer, dan pakken de bijen nectar om nu te overleven en om de wintervoorraad aan te vullen.”

  Maar er zijn wel zorgen over hoe de bijen de winter doorkomen. Half september moet elk bijenvolk zo’n vijftien kilo honing hebben om de winter te overleven. “In juli hadden ze nog tien kilo honing over na de oogst. Nu is daar nog maar twee kilo van over, normaal is het meer geworden. Ze hebben gewoon geen wintervoorraad meer.”

  In het veld voor de bijenkasten staan nog wel mooie paarse bloemen, maar door de droogte zit er geen nectar in die bloemen. “En dus kunnen de bijen niks halen. Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt Marcel, terwijl hij suikerwater aan zijn bijen geeft. “Als ik nu niks doe, sterven ze deze winter. Dan gaan ze letterlijk van de honger dood.”

  Zolang hij en zijn collega imkers bijvoeren, is er dus niks aan de hand. “Alleen moet ik extra geld uitgeven aan suiker en vaker op en neer rijden om ze bij te voeren.”

  Wat we wel merken is dat er dit jaar amper tot geen heidehoning is. “Dit jaar geeft de hei geen honing, dus heidehoning kunnen we wel vergeten”, weet de imker. “Ik ben ook niet naar de hei gegaan, het is alleen maar stof daar. Normaal moet het nat zijn als we de bijen op de hei zetten en droog als ze genoeg honing hebben gemaakt.”

 5. De belangen zijn groot voor PSV in het tweeluik met Rangers FC. Behalve dat de ploeg natuurlijk heel graag wil voetballen in de Champions League, staan er ook vele miljoenen op het spel. En daarbij is het vooral opletten voor rechtsachter James Tavernier.

  Door de overwinning op AS Monaco kan PSV al vijf miljoen euro bijschrijven. Dat kan nog veel meer worden als gewonnen wordt van Rangers FC. Want clubs die zich plaatsen voor de groepsfase van de Champions League krijgen zonder een minuut te spelen al 15,64 miljoen. Daarnaast krijgen ze ook nog extra miljoenen via tv-gelden, recettes en een bonus vanuit de voetbalbond UEFA. Het bedrag kan zo oplopen tot wel 35 miljoen.

  Daarnaast levert een overwinning in de groepsfase van de Champions League de club 2,8 miljoen euro op. Mocht PSV net zoals in 2016 overwinteren in de Champions League dan mag het nog eens een kleine tien miljoen euro bijschrijven.

  Vergelijk je deze bedragen met de Europa League, het toernooi waarin PSV actief is als het verliest van Rangers FC, dan zit daar een aanzienlijk verschil tussen. De startpremie in het tweede Europees toernooi is ‘maar’ 3,6 miljoen en een overwinning levert de club daar 630.000 euro op.

  Europa League-finalist
  Voordat het zover is, moet er dus eerst gewonnen worden van Rangers FC. De Schotten plaatsten zich vorig seizoen knap voor de finale van de Europa League. Daarin was het Duitse Eintracht Frankfurt te sterk.

  Rangers overleefde de vorige voorronde van de Champions League ten koste van het Belgische Union Sint Gillis. Wat al opviel in dat tweeluik is dat de Schotten het vooral moeten hebben van de wedstrijd voor het eigen publiek.

  In België werd namelijk nog met 2-0 verloren. Maar in een sfeervol Ibrox Stadium maakte het die nederlaag goed en won Rangers met 3-0. PSV zal dus vooral de eerste wedstrijd moeten overleven en de eventuele schade beperkt houden.

  Tavernier
  Een man om in de gaten te houden bij Rangers FC is James Tavernier. De rechtsback eindigde afgelopen voetbalseizoen zowel met goals als assist in de dubbele cijfers. De grote vraag zal dan ook zijn hoe PSV hem gaat verdedigen. Daarentegen zal er voor Cody Gakpo juist meer ruimte komen aan de linkerkant, omdat Tavernier vaak op de helft van de tegenstander is te vinden.

  Dinsdagavond staat de eerste wedstrijd in Schotland op het programma. Volgende week woensdag valt de beslissing in Eindhoven. PSV zich kan na de wedstrijd van dinsdagavond perfect voorbereiden op de return. In de competitie wacht namelijk een vrij weekend.

 6. De Osse Kermisfeesten mogen dit jaar weer niet doorgaan met harde muziek en optredens in de buitenlucht. Meerdere buurtbewoners van de Eikenboomgaard, waar het feest wordt gehouden, wonnen - net als in 2018 - een rechtszaak van de gemeente Oss om geluidsoverlast in hun buurt te voorkomen.

  Ieder jaar wordt tijdens de kermis een grote feesttent neergezet in het centrum van Oss. Dit jaar zou van 18 tot en met 21 augustus het feest op het Eikenboomgaardplein zijn. Maar volgens buurtbewoners staat de muziek altijd veel te hard. “De muren en kopjes trilden ervan en de tv was niet te horen. Gek werden we ervan”, zei een buurtbewoonster eerder tegen Omroep Brabant. En daarom stonden zij, de organisatie en de gemeente Oss maandag opnieuw in de rechtbank.

  Burgemeester Wobine Buijs heeft op 8 augustus de vergunning afgegeven. Volgens de advocaat van de gemeente kon dat, omdat de organisatie veel aanpassingen heeft gedaan om geluidsoverlast te voorkomen. “Het wordt een heel ander feest op een heel andere plek”, zei de organisator tijdens de zitting.

  De Kermisfeesten zijn flink ingekort. Het evenement duurt nu nog maar vier dagen in plaats van zeven. Ook stoppen de feesten eerder op de avond. En alle achthonderd bezoekers - dat waren er vroeger tweeduizend - moeten vooraf een kaartje kopen.

  Toch schrokken buurtbewoners dat de gemeente Oss überhaupt een vergunning had verleend. “De gemeente had beloofd om dit jaar geen grote evenementen met harde muziek toe te staan op het Eikenboomgaardplein. Ik had dit nooit verwacht”, zegt een buurtbewoonster die liever anoniem blijft, omdat ze na de gewonnen rechtszaak in 2018 is bekogeld en bedreigd.

  In 2018 stonden buurtbewoners van de Eikenboomgaard namelijk ook tegenover de gemeente in de rechtszaal. Toen besloot de rechtbank dat de buitenfeesten door mochten gaan, maar zonder muziek. Dat zag de organisatie niet zitten en dus gingen de Kermisfeesten met buitenmuziek in 2018 en 2019 niet door. Door corona konden de feesten de afgelopen twee jaar ook niet worden gehouden.

  De organisatie baalt van de uitspraak. “Wij hebben al voor 30.000 euro kosten gemaakt, dus ik zit hier niet ontspannen”, zei de organisator. “Als het evenement niet doorgaat, zitten we binnenkort weer hier. Dan zijn mijn buren aansprakelijk voor alle kosten die ik heb gemaakt.”

  De rechter realiseert zich dat dit een heel slechte boodschap is. “Die slechte boodschap had voorkomen kunnen worden als de gemeente zorgvuldiger en eerder op de vergunningsaanvraag had gereageerd”, zegt de rechter. “De burgemeester had haar huiswerk beter moeten doen.”

  LEES OOK: 'Dit doet pijn', organisatie trekt stekker uit Osse Kermisfeesten na verloren rechtszaak

 7. Op bezoek bij MVV is NAC maandagavond hard onderuit gegaan. In Maastricht werd het 3-1 voor de thuisploeg. Jong PSV wist wel te winnen. Op de Herdgang was het met 1-0 te sterk voor FC Dordrecht.

  MVV Maastricht - NAC Breda 3-1
  Na de thuisoverwinning op Helmond Sport van vorige week, is NAC er maandagavond niet in geslaagd om opnieuw de drie punten te pakken. MVV was in eigen huis te sterk voor de Bredanaren. Het ging al vroeg in de wedstrijd mis voor de bezoekers. Binnen het kwartier stond NAC al 2-0 achter. Kostons lobte na negen minuten spelen de bal langs doelman Kortsmit, waarna Mart Remans een paar minuten later een penalty verzilverde.

  Na rust maakte Ruben van Bommel - de zoon van - het nog iets erger. Met een koele schuiver vergrootte hij de voorsprong nog eens, waarna Van der Sande nog iets terugdeed. Het bleek te laat om de spanning serieus terug te brengen.

  Jong PSV - FC Dordrecht
  Op de Herdgang wist Jong PSV wel te winnen. Met Ki-Jana Hoever - die opvallend genoeg buiten de A-selectie werd gelaten voor het uitduel bij Rangers FC - won de ploeg van Adil Ramzi met 1-0 van FC Dordrecht. Na ruim een uur spelen was het Jason van Duiven die de score opende. Het bleek meteen de enige treffer van de wedstrijd.

  Door de overwinning blijft Jong PSV na twee de wedstrijden ongeslagen. Vorige week speelde de ploeg knap gelijk op bezoek bij het gedegradeerde Willem II.

 8. Een agente die tijdens de avondklokrellen Denisa met het waterkanon tegen een muur lanceerde wordt vervolgd door justitie. Dat gebeurde op 24 januari 2021 in het centrum van Eindhoven. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was het optreden niet proportioneel, zo is het oordeel na onderzoek door de Rijksrecherche.

  In de binnenstad van Eindhoven liep het die zondag volledig uit de hand. Een grote groep relschoppers zocht de confrontatie met de politie. Die lieten een spoor van vernieling achter, onder meer op het 18 Septemberplein en station Eindhoven Centraal.

  Het OM vindt dat er door de agente die het waterkanon bestuurde niet is gehandeld volgens de geldende instructie. “Het doel van het optreden van de agent was om de man met een kettingslot tegen te houden. Alle omstandigheden afwegende is de conclusie dat dit een te zwaar geweldsmiddel is geweest voor deze situatie”, laat het OM weten.

  “De waterwerper is niet bedoeld om zo op individuen te richten. Er had voor een minder ingrijpend middel kunnen worden gekozen. Daarmee wordt de inzet van dit middel als disproportioneel beoordeeld.”

  Breuk in schedel
  De Tsjechische Denisa Štastná stond op het 18 Septemberplein toen de ME en waterkanonnen het plein leeg wilden vegen. Ze werd geraakt door een harde waterstraal en klapte daarna met haar hoofd tegen een betonnen muur.

  Ze hield er een breuk in haar schedel aan over en had vijftien hechtingen en een dikke lip. Denisa was samen met haar vriend Michael Piksel in het centrum, niet om te demonstreren vertelde Michael na het incident.

  Op de vraag waar ze precies tegen protesteerden, antwoordde Denisa destijds: "Tegen niets. We stonden daar gewoon te filmen en liepen al weg. Ze hadden het recht niet om het waterkanon op ons te gebruiken." Daarom deed ze aangifte van poging tot doodslag tegen de agent die het waterkanon bediende.

  Kettingslot
  Volgens het OM had de politie al meerdere keren opgeroepen om te vertrekken, er gold op dat moment ook een noodverordening. “Desondanks was de vrouw zonder aanwijsbare reden aanwezig op het 18 Septemberplein. Ze klom op het dak van een fietsenstalling en maakte filmopnames van het politieoptreden. Toen de waterwerper het plein opkwam, klom het slachtoffer van de fietsenstalling”, weet justitie te melden.

  “Kort daarna werden het slachtoffer en haar vriend geraakt door een waterstraal via de grond. De vriend pakte vervolgens een kettingslot van de grond gooide het voorwerp een aantal meter verder in de richting van het politievoertuig. Vervolgens spoot de waterwerper vanaf korte afstand tegen de vrouw, die daarop naar achteren viel tegen de fietsenstalling.”

  De beelden van het waterkanon gingen de hele wereld over (beelden: Ongehoord Nederland).

  LEES OOK: Politiebond geïrriteerd over vervolging waterkanonagent: 'Verkeerd signaal'

 9. De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de rechtbank in Den Bosch gezegd dat ze zich schaamt. "Wat ik heb gedaan is vreselijk fout, ik ben de dader."

  De vrouw uit het Midden-Limburgse Herkenbosch bood zich vorig jaar in de regio Eindhoven aan als oppas. Tijdens het oppassen pleegde zij ontucht met de kinderen. Haar partner keek via videobellen live met de ontuchtige handelingen mee. Eerder sprak ze al over 'extreme fantasieën die ze hem gaf'.

  De verdachte vertelde verder dat ze was geschrokken toen ze het strafdossier las. "Het was hartverscheurend en hartbrekend. Ik ben zeer geschrokken over hoe snel het zo extreem werd en ik erin mee ging."

  De advocaat van haar 59-jarige partner vertelde maandag echter dat ze wel de schuld bij haar partner legt. "Ze zei dat ze alles in opdracht van haar partner deed. Mijn cliënt betwist dat. Hij zegt dat ze allebei minstens even verantwoordelijk zijn." De man nam zelf niet het woord.

  Kinderen tussen 1 en 6 jaar
  De vrouw paste op zeker zeven kinderen tussen de 1 en 6 jaar. Als de ouders weg waren, vergreep ze zich aan de kinderen. Het misbruik werd ontdekt toen de ouders van een 2-jarig meisje in de regio Eindhoven juni vorig jaar na thuiskomst beelden uit de kinderkamer zagen waarop te zien was dat hun kind werd misbruikt.

  De politie pakte de vrouw dezelfde avond nog op. De man, uit Heel (eveneens Midden-Limburg), werd de volgende dag aangehouden.

  LEES OOK:

  Oppas (52) misbruikte kinderen in zes verschillende gezinnen

  Man en vrouw aangehouden voor seksueel misbruik van 7 jonge meisjes

 10. De meeste hufterboetes voor asociaal rijgedrag of overlast werden in onze provincie uitgedeeld aan Tilburgers. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Landelijk scoort de stad na Amsterdam het hoogste op de ranglijst. Maakt dat Tilburgers ook de grootste hufters? Zelf denken inwoners van niet, al zien zij vaak gedrag dat niet door de beugel kan. "Iedereen doet wel eens wat hufterigs."

  "Iedereen doet wel eens wat hufterigs en de boetes die je daarvoor krijgt zijn terecht", zo reageert een Tilburger maandag op het onderzoek van RTL Nieuws. In zijn stad worden hufterboetes net iets vaker uitgedeeld dan in de rest van Nederland.

  Bij dit gedrag horen boetes voor geluidsoverlast, rechts inhalen, foutparkeren, over de stoep rijden en ander asociaal rijgedrag. Per duizend Tilburgers werden er 70 hufterboetes uitgedeeld in 2021. Alleen in Amsterdam waren dit er meer met 75 boetes per duizend inwoners.

  "Ik zie geregeld huftergedrag maar dat Tilburg op een tweede plek staat, verrast me toch. Foutparkeren wordt hier in de stad veel gedaan. Iemand denkt dan dat de laad en los plek wel een mooie parkeerplaats is. Zelf rij ik wel eens te hard maar dat vind ik nog wel meevallen", biecht een vrouw eerlijk op.

  De plek op de ranglijst verbaast een andere vrouw juist helemaal niets. "Ik zie vaak gevechten op straat dus het verbaast me niet. Ik zou een hoop mensen hufterboetes kunnen geven", lacht ze.

  De ene Tilburger blijkt er meer last van te hebben dan de andere. Zo zegt een man: "Er wordt veel vernield in mijn wijk. De scooter van mijn collega was laatst beschadigd en er was glas uit het bushokje gesloopt."

  "Ik vind het allemaal wel meevallen maar dat zal wel liggen aan de rustige wijk waar ik woon. Ik hoor en lees wel veel over overlast en asociaal rijgedrag", zegt een andere man.

  Dat rijgedrag herkent een vrouw die in de Reeshof woont. "Ze rijden hier als gekken om zo dicht mogelijk bij de winkels te staan. Zo rijden automobilisten te hard en pikken ze vlug een plek in als je wil inparkeren."

  De gemeente Tilburg vermoedt dat de huftersboetes voor asociaal rijgedrag met twee zaken te maken hebben. Zo zorgt een inrijverbod in de Nieuwlandstraat er sinds 1 juli 2021 voor dat de straat een bonnenkampioen is geworden. "Door de scanauto's worden hier heel veel boetes uitgedeeld. De pakkans is door deze auto's 100 procent", laat de woordvoerder van de gemeente weten.

  Andere veranderingen in de stad spelen hierin ook mee, denkt de gemeente. "Veel onbetaalde parkeerplekken zijn veranderd naar parkeerplaatsen voor vergunninghouders. Dat zorgde het afgelopen jaar ook voor veel boetes voor foutparkeren."

  Eerlijk zijn sommige Tilburgers wel. Zo geeft een man toe zelf wel eens huftergedrag te hebben vertoond. "Toen ik jonger was, gaf ik onnodig extra gas maar met deze benzineprijzen verleer je die streken wel", lacht hij.

  LEES OOK: Tilburgse straat is ware bonnenkampioen: 'Je wordt zo bekeuring ingestuurd'

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! templates by AgeThemes