Noord Brabant

 1. PSV kreeg zondag een pak slaag van Ajax. De Eindhovenaren konden op de eerste tien minuten na geen partij bieden aan de Amsterdammers. Na 90 minuten stonden de pijnlijke cijfers 5-0 op het scorebord.

  Zonder Cody Gakpo en Noni Madueke was PSV de grote underdog in de topper tegen Ajax. Bijna niemand gaf een stuiver voor de Eindhovenaren die op voorhand door velen al waren afgeschreven. Toch begon PSV met Carlos Vinícius en Bruma als vervangers van de geblesseerde aanvallers sterk in de Arena.

  De eerste tien minuten creëerde ploeg van Roger Schmidt een kleine Eindhovense storm. Tot driemaal toe moest Ajax-doelman Remko Pasveer redden op schoten van Vinícius, Eran Zahavi en Bruma. Het gaf de meegereisde supporters een sprankje hoop op een resultaat. Maar al snel werd duidelijk dat het er niet in zat voor PSV.

  Ajax domineert
  Na de goede openingsfase van PSV richtte Ajax zich op. De club uit Amsterdam nam het initiatief en werd dreigender. Dat zorgde na een kwartier voetballen voor een gevaarlijke scrimmage voor de goal van Joël Drommel. Het was een waarschuwing want een kleine vijf minuten later was het wel raak.

  Dusan Tadic ontsnapte aan de linkerkant uit de dekking en gaf voor op Steven Berghuis. De aanvallende middenvelder werd vrijgelaten door Ibrahim Sangaré en maakte daar dankbaar gebruik van. De Ajacied schoot snoeihard in het dak van het doel en zorgde voor de openingstreffer in de wedstrijd.

  Ajax hield daarna de controle over de wedstrijd. PSV werd alleen nog gevaarlijk via een vrije trap van Olivier Boscagli, maar echte uitgespeelde kansen waren er niet. Na een klein uur spelen werd de wedstrijd al beslist toen Sébastien Haller de voorsprong verdubbelde door een corner binnen te koppen.

  PSV doet wat het kan
  PSV probeerde het wel in Amsterdam, maar de Eindhovenaren kwamen simpelweg te kort. Aanvallend ontbrak het aan de eindpass en werd de verdediging van Ajax niet écht getest. Verdedigend bezweek de ploeg onder de druk van de thuisploeg.

  Bruma is geen Gakpo die met een individuele actie een kans kan creëren en Mario Götze lijkt al weken uit vorm. De Amsterdammers speelde zondagmiddag nog niet eens echt groots. Het was degelijk en dat was voldoende om een gehavend en machteloos PSV te verslaan.

  Na driekwart wedstrijd ging PSV Ajax ook nog een handje helpen. Achterin verspeelde Phillipp Mwene kinderlijk eenvoudig de bal waardoor Haller richting het doel kon. De spits gaf Antony een niet te missen kans: 3-0.

  Ultieme revanche
  Daarmee was het nog niet gedaan, want Davy Klaassen scoorde een kwartier voor tijd ook nog de 4-0 en in de blessuretijd was het Tadic die één op één met Drommel nog voor de 5-0 zorgde. Pijnlijke cijfers.

  Het was voor de Ajacieden de ultieme revanche op de verloren Supercup in augustus. Maar bovenal werd er een flinke tik uitgedeeld aan de Eindhovenaren. Voorlopig zal het woord kampioenschap niet meer vallen in en rondom het Philips Stadion. PSV komt te kort, dat is de keiharde conclusie.

 2. Heftige videobeelden van de dodelijke steekpartij in Den Bosch worden gedeeld op sociale media en in WhatsApp-groepen. De politie roept op om die beelden niet meer te verspreiden. Maar waarom delen mensen überhaupt dit soort heftige beelden? En waarom wordt het gefilmd? Mediapsycholoog Mischa Coster legt uit.

  De steekpartij van zaterdagavond werd live gestreamd op Instagram. In WhatsApp-groepen werd vervolgens een screenshot gedeeld van het overleden slachtoffer, een 20-jarige vrouw. De politie houdt er sterk rekening mee dat die beelden zijn gedeeld door de verdachte, de 21-jarige halfzus van het slachtoffer. Zij is opgepakt.

  "Dit is een bijzonder geval", zegt mediapsycholoog Mischa Coster over het feit dat de verdachte waarschijnlijk zelf de beelden maakte. "Als mensen een ongeluk of mishandeling filmen dat ze bij iemand anders zien gebeuren, kan dat zijn omdat ze het zo heftig vinden, dat ze die emoties later met iemand willen delen. Of ze willen de scoop hebben, dus het als eerste naar buiten brengen. Dat laatste een beetje om stoer te doen. Het gebeurt gelukkig steeds vaker dan mensen filmen om de politie te helpen bij een eventueel onderzoek", legt hij uit.

  Maar als de dader zelf filmt wat hij of zij iemand aandoet, is het weer een heel ander verhaal, vertelt de mediapsycholoog. Hij vindt het dan ook lastig om dat te kunnen beoordelen. "Zo iemand heeft dan echt wel een andere motivatie. Waarschijnlijk dat diegene wel geestesziek is, maar ik ben geen therapeut. Het zou ook iets met publieke eerwraak te maken kunnen hebben."

  Het zou volgens Coster ook nog kunnen komen doordat dit soort acties weleens in films en series te zien zijn. "Er zijn de laatste tijd een aantal films en series uitgekomen waarin het livestreamen van verschrikkelijke gebeurtenissen centraal staat. Zo begint een serie met een scène waarin te zien is dat iemand dood zou gaan als de livestream vijf miljoen views krijgt. Dus er is helaas inspiratie te vinden voor dit soort livestreams."

  Dat mensen vervolgens de beelden verder verspreiden, komt volgens Coster doordat deze bepaalde emoties oproepen. "Als we ergens een heftige emotie op hebben, willen we dat vaak delen met anderen. Delen is tegenwoordig natuurlijk bijna een synoniem aan social media, dus daar gebeurt dat dan", legt Coster uit.

  "Hoe verder iemand van het slachtoffer afstaat, hoe makkelijker het is om zulke beelden te delen. Als beste vriendin zou je toch minder snel zo'n foto delen dan iemand uit het buitenland bijvoorbeeld."

  In de oproep van de politie om de beelden niet te delen, wordt gezegd: wat zou jij ervan vinden als dit jouw vriendin of zus was? Maar Coster betwijfelt dan ook of mensen daadwerkelijk gehoor geven aan deze oproep. "Mensen kunnen zich niet echt in die situatie inleven. Ik denk dat het kansrijker is om in te zetten op het beperken van de schade, door bijvoorbeeld een post te rapporteren."

  Dat heftige foto's en video's worden gedeeld op social media, lijkt steeds vaker voor te komen. Volgens Coster is het een gevoelig onderwerp. "Ik hoop niet dat dit een trend is. Maar doordat het vaker gebeurt, zie je dat als mensen de keuze hebben om zulke beelden wel of niet te delen, deze optie soms ook wordt meegenomen. Vroeger was dat niet zo. Maar nu zie je echt dat mensen actief zulke filmpjes zelf opnieuw plaatsen op social media. Dat brengt andere mensen helaas ook weer op ideeën."

  LEES OOK: Dodelijke steekpartij Den Bosch gestreamd op Instagram, beelden gaan rond

 3. 100 dagen lang meehelpen in een psychiatrische kliniek in Eindhoven. Dat deden de twee jonge programmamakers Tim den Besten en Nicolaas Veul voor een nieuwe programma van de VPRO. De Brabantse Marlou van Dongen werkt in een van de klinieken en begeleidde één van presentatoren tijdens hun verblijf.

  Marlou werkt op een afdeling van zorginstelling De Grote Beek. Daar zitten mensen met een verstandelijke beperking en psychische problemen. Zij was voor het VPRO-programma de persoonlijke begeleider van presentator Tim den Besten. Den Besten maakte samen met collega Nicolaas Veul vorig jaar al het programma 100 dagen voor de klas. Voor een nieuw seizoen liepen ze nu rond in een psychiatrische inrichting.

  ''Het is heel wat voor cliënten om aan heel Nederland te laten zien dat ze hier zitten’’, vertelt Marlou bij het Omroep Brabant programma KRAAK. ''Maar de reden om mee te werken is toch ook om een bepaald stigma te doorbreken. Als je een gebroken beent hebt, snapt iedereen wat er met je aan de hand is. Maar als je er van de buitenkant normaal uitziet, zegt dat niets over hoe het van binnen of in je hoofd met je gaat.’’

  En dat meelopen in een psychiatrische kliniek niet niets is, blijkt al op dag één. Marlou moet Tim op het matje roepen en gebiedt hem een stap terug te doen. ''Tim ging in gesprek met een patiënt, Gina. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst en hij begon van alles aan haar te vragen. Dat was voor Gina best pittig. In twee minuten tijd vertelde ze hem ineens wel heel veel persoonlijke dingen. Tim was vergeten dat hij hier een andere rol heeft. Je bent hier niet om te interviewen. Anders vertrouwen ze je misschien niet meer.''

  Dat vertrouwen is heel belangrijk. Ook voor Marlou. Het vertrouwen in haar patiënten verliest zij namelijk nooit. ''Uiteindelijk zijn we allemaal mensen en ik hoop dat kijkers zien hoe kwetsbaar we eigenlijk allemaal zijn. Tim zei aan het einde van het programma dan ook: ‘Misschien ben ik wel niet zo normaal en zijn zij niet zo gek.' Hopelijk zien meer mensen de wereld straks niet meer zo zwart-wit.''

 4. Loopgraven die gebombardeerd werden, luchtaanvallen, huis aan huis-gevechten met bajonet. 77 jaar geleden woedden zware gevechten in en rond Woensdrecht. Het dorp aan de strategisch gelegen Zeeuwseweg veranderde in een paar weken tijd in een hel. Hier was het bloedige begin van de Slag om de Schelde. De kinderen die toen alles meemaakten, zijn nu de laatste ooggetuigen die nog in leven zijn. Ze vertelden hun vaak gruwelijke verhalen aan twee jonge dorpsbewoners. Soms nèt op tijd.

  "De Duitsers kwamen met hun handen omhoog. Ze waren gelukkig dat ze het overleefd hadden", vertelt een inwoner van Putte. Hij was een van de eersten in West-Brabant die de vrijheid terug kreeg, begin oktober 1944. Maar de negenjarige schooljongen zag ook de gruwelen. "Tanks. Die waren van binnen wit geschilderd. Je zag stukken vlees tegen de wand hangen. Het was verschrikkelijk".

  Naar de kloten
  Verhalen over kanonnen bij Ossendrecht die wekenlang schoten, volle schuilkelders die trilden door bominslagen. Duitse kanonnen tussen woningen die bestookt werden door 'jagertjes', zoals ooggetuigen de geallieerde vliegtuigen noemen. Rondvliegende kogels en granaten, dode mensen en héél veel verwoesting. Kinderen van toen zeven, acht, negen jaar oud zagen het allemaal en praten er, na al die jaren, nu over. Ze zijn de hoofdpersonen in de indrukwekkende documentaire ' De laatste ooggetuigen' die zondag in première ging in Hoogerheide.

  Filmmakers
  De film is gemaakt door Bart van der Veen (29) uit Woensdrecht en Jim Raaijmakers (27) uit Hoogerheide. Ze kennen elkaar als sinds de middelbare school. Sinds die tijd delen ze hun interesse voor de bevrijding. Bart is hovenier, Jim hekwerkmonteur.

  "We hadden eerst een oproep in de krant gedaan. Met een gigantische vragenlijst zijn we toen bij al die mensen aan de keukentafel gaan zitten. 13 uur video hebben we moeten terugknippen tot 50 minuten," zegt Bart. Hij noemt het een 'eervolle en waardevolle beleving'.

  Dooie Duitser
  Het is een documentaire om stil van de worden. Zondag werd hij voor het eerst vertoond voor de geïnterviewden en hun familie. Eén van hen vertelt in de film hoe hij als jong 'menneke' speelde op een tankwrak met de lichaamsdelen er nog in. "Dat was wel eng. Het zal ook nooit uit mijn hoofd gaan". Een man uit Woensdrecht vertelt over hoe hij met zijn moeder vluchtte voor de gevechten. "We doken zo een schietgat in. Ik zei: 'Ma, we staan op een dooie Duitser'!"

  Een andere ooggetuige zag een gewonde Duitser die kermde van de pijn. "Een jongen die in de heg lag en om zijn moeder riep. Of de vrouw die een Canadees en Duitsers in een kelder zag liggen. Ze hadden elkaar allebei doodgestoken met een bajonet.

  Biljartlaken
  Een man vertelt over hoe ze terugkeerden naar huis. Moeder moest de kinderwagen optillen om de lijken te ontwijken. In een van de cafés was het biljartlaken vuurrood. "We denken dat het gebruikt is als operatietafel".

  Jim en Bart waren er op tijd bij, soms nét op tijd. Na de opnames overleden twee interviewkandidaten. Ze willen intussen verdergaan met het doorgeven van de herinneringen. Misschien wel in de vorm van monumenten.

  Zondag kregen ze nogmaals alle steun van gemeente. Loco-burgemeester Hans de Waal van Woensdrecht had de speelfilm De Slag om de Schelde bekeken. Hoe indrukwekkend ook, er ontbrak iets: het verhaal van Woensdrecht. Ook al zijn er geen miljoenen om nóg een film te maken, er móet meer komen, was zijn boodschap. Voor de beide dorpsgenoten is het verhaal ook nog lang niet doorverteld.

  LEES OOK: Gesneuvelde Canadezen herdacht op ereveld Bergen op Zoom

 5. Te weinig slimmigheid, te veel balverlies en te weinig scherpte: de 5-0 nederlaag bij Ajax komt hard aan bij PSV. Coach Roger Schmidt en verdediger Andre Ramalho gaven na afloop toe dat de kampioensstrijd met Ajax heel lastig gaat worden

  'Verschrikkelijk’' was het eerste woord dat André Ramalho gebruikte bij de persconferentie na afloop. De verdediger en zijn trainer stonden teleurgesteld de pers te woord na de afslachting in Amsterdam.

  Want de cijfers liegen niet na de 5-0 nederlaag in Amsterdam. PSV heeft al zeventien tegentreffers gehad in de Eredivisie. Er zijn maar drie clubs die meer goals tegen kregen dan PSV.

  “Dat zijn duidelijke cijfers” zei Ramalho toen hij geconfronteerd werd met deze statistiek. “We moeten hierin verbeteren en ik ben ervan overtuigd dat we op termijn verbetering laten zien. Maar voor nu voel ik mij hier natuurlijk ook verantwoordelijk voor.”

  Ondanks dat PSV een wanvertoning liet zien, zocht de trainer zijn excuses bij het feit dat het geen schande is van Ajax te verliezen. “Zij spelen al jaren samen met elkaar en hebben ook al jarenlang dezelfde trainer. Daarnaast zitten ze nu ook in een fase waarin alles lukt. Je kan verliezen van Ajax.”

  Dat de uitslag zo hoog uitpakt, had volgens had volgens Ramalho te maken met het nemen van risico’s. “Bij die 2-0 willen we nog te veel op zoek naar de aansluitingstreffer. Hierdoor geven we veel ruimte weg achterin. Die risico’s moeten we op een slimmere en betere manier nemen” zei de verdediger na afloop.

  Ook het slordig zijn in balbezit was één van de oorzaken dat PSV met ruime cijfers verloor. “Als je bij de 1-0 vijf tot zes ballen op rij verliest, ligt het open. We maakten te veel fouten en verloren te veel ballen. Dat mag ons niet overkomen.”

  Het zal in Eindhoven de komende week vooral wonden likken zijn. Ramalho: “De komende week zullen we vooral mentaal moeten herstellen. Twee keer op rij verliezen is niet makkelijk. Ik ben er zeker van dat we sterker terugkomen, maar dit is verschrikkelijk.”

  Er zit geen ontwikkeling in het spel en PSV lijkt maar niet uit deze vormdip te komen. Toch blijft de trainer er zoals gewoonlijk rustig onder. “We moeten de goede sfeer in de groep terugkrijgen en mentaal het team oplappen. We moeten opstaan en terugvechten.”

  Ook in de titelstrijd met Ajax geeft Schmidt zich niet gewonnen. “Ik wist op voorhand dat het een lastig karwei ging worden. Wij doen ons best om ze het heel lastig te maken. Het is dan teleurstellend hoe de wedstrijd van vandaag verloopt, maar opgeven is geen optie.”

  LEES OOK: Machteloos PSV gaat keihard onderuit bij Ajax

 6. Een Halloween-feestje voor kinderen was zaterdagavond in Den Bosch aan de gang toen er schuin tegenover een 20-jarige vrouw werd neergestoken. Dat feestje was ook schuin tegenover het huis waar het slachtoffer aan haar verwondingen overleed. De kinderen waren enorm bang geworden van alle toegesnelde agenten, vertelt Elinor Bakker. Het feestje was ter ere van de verjaardag van haar 6-jarige zoon.

  Op het feestje waren zo'n vijftien kinderen van tussen de vijf en twaalf jaar oud. "Het begon rond drie uur 's middags, maar kreeg een hele andere wending met een heel vervelend einde", vertelt moeder Elinor.

  De kinderen zagen de steekpartij niet gebeuren. Maar toen ze buiten waren, zagen ze plotseling politie op straat. Die kwam om iets voor acht ter plaatse bij het huis aan de Slagendreef, waar de steekpartij plaatsvond.

  "De kinderen waren buiten voor een spooktocht van de ouders. Plotseling riepen de kinderen: politie, politie! Ze hadden alle politiewagens gezien", vertelt Elinor.

  "Je zag aan de gezichten van de kinderen dat ze heel erg waren geschrokken. Alle kinderen waren aan het huilen. Het was heel heftig. Ze vonden het super eng. De visite kon ook niet weg, doordat de politie de straat had afgezet." Op een gegeven moment mocht er volgens de moeder wel steeds een groepje van de kinderen weg van de politie.

  "Ik ben heel blij dat ze de steekpartij zelf niet hebben gezien. Ze waren zo bezig met hun eigen spel. Ik heb daarna maar eerlijk verteld wat er is gebeurd, want ze hadden het al gehoord. En anders horen ze het toch op school."

  LEES OOK:

  Familiedrama Den Bosch: verdachte (21) en slachtoffer (20) waren halfzussen

  Hond kreeg acht messteken bij dodelijke steekpartij Den Bosch

  Dodelijke steekpartij Den Bosch gestreamd op Instagram, beelden gaan rond

 7. In dit liveblog lees je het belangrijkste 112-nieuws van zondag in Brabant. De hele dag praten we je hier bij over ongelukken, branden en misdrijven in onze provincie.

  De hoofdpunten:

  • Traumaheli opgeroepen na harde val motorrijder in Baarle-Nassau.
  • Wandelaar aangereden in Molenschot.
  • Roekeloze Fransman aangehouden op A27.

 8. De droom van de 16-jarige Eunice van Ekert uit Nuenen lijkt uit te gaan komen. Ze versloeg ruim 850 andere kandidaten en vertegenwoordigt binnenkort ons land tijdens de wereldfinale van de Elite Model Look. En daarmee is een internationale modellencarrière voor haar binnen handbereik. Maar die komt er niet vanzelf: daarvoor moet je veel doen en vooral ook veel laten.
 9. Harrie Lavreysen heeft op de WK baanwielrennen in Roubaix zondag zijn derde gouden medaille veroverd. De sprinter uit Luyksgestel versloeg in de finale op de sprint zijn landgenoot Jeffrey Hoogland. Dat deed hij ook bij de vorige twee WK's, net als bij de Olympische Spelen in Japan. 'Het is een hele mooie week geweest.'

  Lavreysen (24) veroverde voor het tweede jaar op rij de 'triple'. Net als op de WK in Berlijn won hij drie onderdelen: de teamsprint (met Hoogland en Roy van den Berg), de keirin en de sprint.

  Na zijn twee wereldtitels in 2019 in het Poolse Pruszków (sprint en teamsprint) is hij nu al op acht WK-onderdelen op rij ongeslagen. Nederland kwam, met name dankzij het sprintduo, dit WK uit op vijf gouden, drie zilveren en twee bronzen medailles.

  Mooie week
  "Het is een hele mooie week geweest", zei Lavreysen met gevoel voor understatement. Hoogland had na de teamsprint en de keirin op vrijdag ook nog de kilometer tijdrit gereden, met goud als beloning. "Ik wilde hier alles doen omdat ik daar sterker van word", legde de 28-jarige Nijverdaller uit.

  De vier jaar jongere Lavreysen had daarom de zege op de sprint zien aankomen. "Ik had ook de indruk dat 'Jeff' zich er na de eerste heat al een beetje bij neerlegde. En ik had natuurlijk zijn eerdere ritten en tijden gezien."

  Olympisch goud specialer
  De wereldtitelstrijd gold niet als het hoogtepunt van het jaar. "Als ik later terugdenk aan dit jaar, zal het toch vooral om de Olympische Spelen gaan." Daar won Lavreysen goud op de teamsprint en sprint en brons op de keirin. Het toernooi in Roubaix werd daardoor net iets anders beleefd. "Er stond minder spanning op. Dat merk je aan alles: bij de Spelen of vorige WK's was ik toch meer gefocust en namen Jeffrey en ik ook onderling wat meer afstand."

  "Toch wilde ik, zeker na het goud op de teamsprint en keirin, net als in Berlijn gaan voor de hattrick. En ik wil de rest van het jaar ook gewoon op alle onderdelen in de regenboogtrui rijden."

  LEES OOK: Wéér WK-goud! Harrie Lavreysen de snelste op de keirin

 10. Rapper Roy Reymound, beter bekend als Fresku, wordt dinsdag 35 jaar en dat lijkt de perfecte dag voor de lancering van een nieuw album. Eén van de singles op dat album heet dan ook Dankbaar. “Want”, zo zegt de rapper in het Omroep Brabant-programma KRAAK, “er is ook zo veel om dankbaar voor te zijn in het leven.’’

  Twaalf jaar lang ging Fresku van optreden naar optreden en gaf hij alles. In juli maakte hij bekend zijn eigen muzieklabel te starten en daarmee zijn eigen muziek uit te gaan brengen. Een behoorlijke stap. Dinsdag is het zover en komt het nieuwe album In De Lucht uit. Hij probeert tegenwoordig meer naar zijn gevoel te luisteren. ‘’Daarom is dit album ook zo anders.’’

  Dat hij voor veel dingen in het leven dankbaar is blijkt al gauw als er een foto van de rapper met zijn drie kinderen in de studio verschijnt. Hij valt even stil en er komt een grote lach op zijn gezicht. “Het maakt mij niet uit welk bedrag iemand mij geeft, mijn kinderen ruil ik nooit in. Dan zijn al die dingen als financiën en cijfertjes niet meer belangrijk. Dat maakt mij de meest rijke persoon in de hele wereld.’’

  Fresku over zijn nieuwe album bij KRAAK:

  Naast zijn nieuwe album start maandag een nieuwe online-serie die Fresku maakte met cabaretier Henry van Loon. De serie van BNNVara heet Downtown en gaat over een klein plaatsje waar alle inwoners, op Fresku en Van Loon na, het Syndroom van Down hebben. "Ik kan er eigenlijk niks zinnigs over zeggen, want het gaat ook helemaal nergens over'', grinnikt de rapper. "Maar dat is juist de lol. Er zijn zo veel takes die helemaal fout gingen, maar daardoor juist in de aflevering kwamen.''

  De serie is alleen te zien via YouTube.

  Zie hier de trailer voor Downtown:

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! templates by AgeThemes