Noord Brabant

 1. Nu er met de jaarwisseling geen echt vuurwerk mag worden afgestoken, kopen veel mensen kindervuurwerk. “Normaal verkoop ik voor Sinterklaas niks, maar nu kopen sommigen gewoon voor 50 of 100 euro. Dat heb ik nog nooit meegemaakt", zegt Maurice van Hommel van de Feestspecialist in Tilburg. Hij verwacht dat tussen kerst en oud en nieuw het kindervuurwerk overal is uitverkocht.

  Hoewel het in de volksmond kindervuurwerk heet, wil dat niet zeggen dat het niet gevaarlijk is. Een betere omschrijving is categorie 1 vuurwerk. “Het kan eigenlijk hetzelfde als echt vuurwerk, maar het is gewoon kleiner en er zit minder kruid in”, legt Maurice uit. Het goede nieuws voor de vuurwerkliefhebbers is dat je dit vuurwerk het hele jaar mag afsteken. Dus ook met de jaarwisseling.

  Onder categorie 1 vuurwerk vallen bijvoorbeeld sterretjes, knalerwten en trektouwtjes, maar er zijn items te krijgen die op echt vuurwerk lijken, zoals fonteintjes.

  In de video laat Maurice zien wat voor vuurwerk hij allemaal verkoopt:

  Bij veel feestwinkel zien ze de verkoop toenemen. “Het is niet zo dat ze hier met bakken naar buiten lopen, maar het is wel ongeveer verdubbeld”, aldus Toon van Beurden van de FopShop in Breda. “Wij zien ook de verkoop van wensballonnen toenemen. Iedereen zit nu eigenlijk een beetje in de penarie, dus hoe leuk is het dan om samen iets te wensen voor het nieuwe jaar. "

  Ballonnen
  Er is nog een 'nieuwe' manier om toch lekker te kunnen knallen tijdens de jaarwisseling, namelijk het laten klappen van ballonnen. “We verkopen strengen met ballonnen, die je dan als decoratie ophangt. Aan het eind van de avond trek je de streng door een vierkant met spijkers en dan knallen ze allemaal snel na elkaar. We noemen dat een honderduizendklapper. Ook hiervan zien we de verkoop toenemen. Mensen gaan toch op zoek naar alternatieven.”

  Mark van Grinsven van de Gestelse feestwinkel in Eindhoven heeft extra categorie 1 vuurwerk ingeslagen. “We hebben geprobeerd nog meer te kopen, maar nu is het niet meer te krijgen. Alle leveranciers zijn uitverkocht. De bunkers zijn leeg. Dit hebben de leveranciers ook nog noot meegemaakt.”

  Mark is erg blij met de extra verkoop. “Dat maakt het allemaal nog een beetje goed. De feesten en partijtjes zijn er nu natuurlijk al een stuk minder, dus gelukkig hebben we dit nog."

  Jaaromzet weg
  Voor Maurice is de verkoop van het kindervuurwerk een druppel op de gloeiende plaat. Hij verkoopt normaal ook echt vuurwerk en heeft zijn bunker nog vol liggen. “Het is echt heel zuur. In de feestwinkel verkopen we natuurlijk al minder. Dat bepaalde feesten niet zouden doorgaan konden we nog aan zien komen. Maar dat vuurwerkverbod zag ik echt niet aankomen. We hebben er het bijna het hele jaar aan gewerkt en dan is ineens de hele jaaromzet weg. Dat is heel heftig. Ik kan de keuze van de overheid niet begrijpen.”

  Nu het kindervuurwerk al schaars begint te worden, zou je zeggen dat de prijzen uiteindelijk gaan stijgen. Maar dat zien de ondernemers allemaal niet zitten. “We zijn wel een feestwinkel hé! Het moet leuk blijven”, zegt Mark.

  LEES OOK:

  Winkeliers willen verkoopverbod vuurwerk bij rechter aanvechten: 'Pure propaganda kabinet'

  Vuurwerkverkopers balen van dreigend verbod met oud en nieuw en verwachten zwaarder letsel

 2. Helmond Sport is er vrijdagavond niet in geslaagd een stap richting de middenmoot van de Keuken Kampioen Divisie te zetten. In eigen huis verloren de Brabanders het duel tegen Go Ahead Eagles door twee tegengoals die in de eerste helft vielen: 0-2.

  Halverwege het eerste bedrijf was het de Fransman Antoine Rabillard die Helmond Sport-goalie Stijn van Gassel als eerste verschalkte. Sam Beukema deed daar op slag van rust een schepje bovenop: 0-2. Toch was het niet zo dat de thuisploeg zich zomaar naar de slachtbank liet leiden. Guus Joppen (naast) en Lance Duijvestijn (redding doelman) waren dichtbij een doelpunt, maar zagen hun pogingen stranden.

  Na de rust probeerde Helmond wel, maar wist geen vuist te maken om Go Ahead Eagles tegen de muur te drukken. Door de 0-2 nederlaag staat Helmond Sport vijftiende. Go Ahead Eagles stijgt naar plek twaalf.

 3. Het was een nare verrassing voor de medewerkers van Dierenasiel Doornakker in Eindhoven: bij het openen van het asiel vonden medewerkers vrijdagochtend een rugzak met daarin drie kleine kittens. Zomaar gedumpt op het terrein. En het was niet de eerste keer dat dat gebeurde. “Dit doe je toch gewoon niet?”

  Saskia Thijssen van Dierenasiel Doornakker is er boos over. “Drie kleine katertjes van ongeveer tien weken zaten er in de rood-witte rugzak.” De kleintjes zijn oud genoeg om zonder moeder te kunnen, maar om die over het hek bij het dierenasiel te gooien gaat veel en veel te ver, vindt Thijssen. “Het baart ons ook wel zorgen. Kijk, in de eerste plaats is het strafbaar om je dier te dumpen. Als eigenaar heb je gewoon een verantwoordelijkheid. Maar we vragen ons ook af: deze kittens hebben ook een moederpoes. Is die wel gesteriliseerd? Anders is het dweilen met de kraan open.”

  Het is niet de eerste keer dat er zomaar kittens worden gedumpt bij het asiel. “Begin november was het ook al raak. Toen vonden we op zaterdagochtend een weekendtas met drie kittens op het terrein. Toen zat er zelfs een briefje bij. Met een boodschap: ‘Help ik kan niet voor deze katten zorgen’.” Het is onduidelijk of de vorige maand achtergelaten kittens en die van vandaag dezelfde moederpoes hebben.

  Natuurlijk worden de dieren opgevangen door het asiel. “Daar zorgen we voor. Maar het is ook wel makkelijk gedacht van de eigenaar", zegt Thijssen. "We weten natuurlijk niet wat de situatie is. Maar als je niet meer voor een dier kunt zorgen, neem dan gewoon contact met ons op.”

  Ze hoopt dat ze andere mensen niet op ideeën brengt door dit verhaal te delen. Het is namelijk niet de bedoeling dat er nog meer kittens over de schutting worden gekieperd. "Laat je kat alsjeblieft steriliseren. En als je toch in een situatie komt waar je dieren hebt waar je niet voor kunt zorgen: vraag ons dan gewoon om hulp."

  De drie kittens uit de rood-witte rugzak mogen nu eerst bijkomen in een gastgezin. Daar kunnen ze wennen aan het leven als huiskat. Daarna worden ze gechipt en gevaccineerd en dan gaat het dierenasiel op zoek naar een nieuw baasje.

 4. Afstand houden in de Efteling: het lijkt een lastige combinatie. Het park was de laatste tijd vaak negatief in het nieuws als het gaat om de coronaregels. Zo regende het klachten na een drukke ANWB-ledendag en stonden gasten afgelopen weekend zelfs massaal te hossen bij een optreden.

  Het laatste incident zorgde ervoor dat de Efteling besloot om voorlopig te stoppen met bepaalde optredens. Ook afgelopen zomer was het geregeld veel te druk in het park. Eind juni en eind juli negeerden bezoekers massaal de coronaregels, zo bleek uit een twee bezoeken van onze verslaggever.

  Controleurs
  De gemeente Loon op Zand heeft vrijwel dagelijks twee controleurs rondlopen in het sprookjespark. Zij controleren of het park genoeg doet om de coronamaatregelen na te leven. De controleurs denken dat de Efteling voldoende maatregelen heeft genomen, maar ze zien dat bezoekers zich niet altijd aan de regels houden.

  Bekijk in de video hoe toezichthouders Conrad en Richard vrijdag hun controle uitvoeren:

  LEES OOK:

  Hossende mensen houden geen afstand in De Efteling, pretpark schrikt van ophef

  Efteling-bezoekers klagen over drukte tijdens ANWB Ledendag

 5. De strenge beveiliging van advocaat Peter Schouten heeft een enorme impact op zijn leven, zo vertellen twee beveiligingsexperts. "Naar de Albert Heijn rijden voor een broodje? Dat kun je vergeten. De collega's moeten constant weten wat hij gaat doen. Er is geen ruimte meer voor spontane dingen."

  Vanwege zijn rol als raadsman van kroongetuige Nabil. B. in het Marengo-proces en de daarbij behorende dreiging, wordt strafrechtadvocaat Peter Schouten streng beveiligd door de marechaussee.

  "Neem van mij aan dat het echt niet leuk is, constant gevolgd worden. Hier heeft hij natuurlijk nooit om gevraagd", aldus een persoonsbeveiliger met ruim twintig jaar ervaring op nationaal niveau. Zijn naam is bekend bij de redactie van Omroep Brabant, maar kan vanwege veiligheidsredenen niet bekend worden gemaakt. "Alle voorspelbaarheid moet je weghalen. Alle dagelijkse routines, zoals telkens hetzelfde rondje lopen in het bos, kunnen niet meer."

  Het beveiligingsteam moet van elk detail op de hoogte worden gebracht. "Ik weet echt álles van die mensen. Er is niets wat ik niet weet", vertelt de anonieme beveiligingsexpert. "Als diegene een kerstcadeautje wil kopen, staat er altijd iemand mee te kijken. Naar de Albert Heijn rijden voor een broodje? Dat kun je vergeten. De collega's moeten constant weten wat hij gaat doen. Er is geen ruimte meer voor spontane dingen. Hij is nooit alleen."

  Wanneer besloten wordt dat een persoon beveiliging nodig heeft, wordt van tevoren een uitgebreide risico-analyse gedaan. "Je wordt dan een TBP: een Te Beveiligen Persoon. We gaan je hele leven aanhoren en daarnaast adviezen geven. We bekijken of jouw levenspatroon en dat van alle betrokkenen, je familie, moeten worden aangepast. Je zult van alle patronen af moeten."

  Je hebt actieve en passieve persoonsbeveiliging. "Bij actieve persoonsbeveiliging loop je naast de persoon. Dan kun je de persoon bij een dreiging snel in een auto zetten of voor hem of haar springen", legt Wilbert van den Broek, directeur van Scorpions Security, uit. "Wij zijn het schild en springen voor de persoon, mocht er iets gebeuren. Doen we aan passieve persoonsbeveiliging, dan zijn we er wel maar dan zie je ons bijna niet."

  Van den Broek heeft jarenlange ervaring met de beveiliging van artiesten en de directie van grote bedrijven. Hij werkt onder anderen voor Tiësto en was in het verleden verantwoordelijk voor de veiligheid van oud-burgemeester van Breda Peter van der Velden.

  "Wij doen altijd aan voorverkenning. Je kunt niet met iemand ergens naar binnen gaan als je daar nog niet van tevoren bent geweest", aldus Van den Broek. "Dat geldt ook voor de toiletten. We zijn continu in beweging. Wij bepalen hun agenda, welke route we rijden en in welke hotels ze slapen."

  "Het is veel meer dan alleen maar met een vip meelopen", vertelt de anonieme beveiligingsexpert. "Er gaat heel veel aan vooraf. Een voorbeeld daarvan is Koningsdag. Je ziet op tv beveiligers bij het koningspaar en de prinsessen lopen, maar daar omheen gebeurt nog veel meer. Alles moet van tevoren in kaart worden gebracht. De levens van de betrokkenen worden echt overhoop gegooid."

  Het alert blijven stopt nooit, merkt Wilbert van den Broek. "Ik ben altijd aan het opletten, waar ik ook ben. Mijn vrienden nemen me dat weleens kwalijk. Ik let op de nooduitgangen, wie komen er binnen en waarom staat iemand zo lang te kijken? Je moet altijd vooruit blijven denken. Waar zouden ze iemand willen pakken of raken? Je bent altijd verantwoordelijk voor de veiligheid van mensen. Of dat er nou één is of 19.000 zoals bij NAC."

  ZIE OOK:

  Advocaat Peter Schouten blijft ondanks dodenlijst strijdbaar: 'Ik blijf mijn werk doen'

  Buurt steunt advocaat Peter Schouten: 'Ik hoop dat ze hem met rust laten'

  Advocaat Peter Schouten staat op dodenlijst, Bredanaar staat kroongetuige Nabil B. bij

 6. Na maanden van zagen, timmeren en decoreren is de kerststal in de Sint-Jan in Den Bosch vanaf vrijdag geopend voor bezoekers. Het is dit jaar wel even anders dan normaal, want als je een bezoekje wil brengen aan de kerststal moet je wel reserveren.

  Een dankbare Vincent Blom, plebaan van de Sint-Jan, loopt door de kerststal. “Ik ben dankbaar dat de kerststal ondanks beperkingen toch staat dit jaar. We hopen met deze kerststal aan velen troost, hoop en licht te bieden in deze donkere tijd. Corona zet Kerstmis niet stil!”

  Droom wordt werkelijkheid
  Het thema van de kerststal dit jaar is: 'Een droom wordt werkelijkheid'. Blom legt uit waarom. "Jozef was verloofd met Maria, maar wilde eigenlijk scheiden. In een droom kreeg hij de opdracht om Maria tot vrouw te nemen en te zorgen voor het kind. Jozef koos ervoor om de opdracht te vervullen en merkte dat dit veel hoop en vreugde in zijn leven bracht. Zo werd de droom werkelijkheid.”

  Als je door de kerststal loopt, dan merk je meteen dat dit jaar Jozef de hoofdrol heeft. Jack Kradolfer heeft samen met zijn team ook nu weer de kerststal gemaakt. “Als je door de kerststal loopt kom je drie keer Jozef tegen: in zijn werkplaats, onderweg naar Bethlehem met Maria en staande aan de kribbe.”

  Kradolfer laat je in onderstaande video de kerststal zien:

  Vooraf reserveren
  Iedereen kan dit jaar veilig de kerststal bezoeken, want er is rekening gehouden met de coronamaatregelen. “Mensen moeten een mondkapje dragen, men schrijft zich in op tijdsloten, er zijn extra brede wandelpaden en wij vragen mensen om afstand van elkaar te houden”, aldus Blom.

  Mocht je de kerststal willen bewonderen, dan kun je tot en met zondag 17 januari 2021 een bezoek brengen. Zorg wel dat je vooraf (online) een tijdslot reserveert.

  LEES OOK: Mondkapje in de kerststal van de Sint Jan: 'Hart onder de riem, desnoods tot en met Pasen'

 7. Kinderen van acht, negen en tien jaar oud hebben volgens de eigenaar van strandtent Beachy in Tilburg zijn zaak vernield. "Hun ouders vertelden dat ze gewoon aan het buitenspelen waren. Ze hebben nu huisarrest gekregen", weet hij. De politie doet geen uitspraken over de leeftijd van de kinderen.

  Bijna alle kinderen die strandtent Beachy in Tilburg woensdag vernielden zijn inmiddels door de politie geïdentificeerd. Vanwege hun jonge leeftijd kunnen de kinderen volgens de politie niet worden aangehouden.

  Kinderen jonger dan twaalf jaar mogen namelijk niet strafrechtelijk worden vervolgd. "Samen met het Openbaar Ministerie en hulpverlening kijken we nu naar passende maatregelen", zegt een politiewoordvoerder.

  Vernielde strandtent
  Afgelopen woensdag stuitte Frenken op een enorme puinzooi in zijn pas geopende strandtent. Ramen zijn vernield, decoraties gesloopt, flessen drank zijn kapot gegooid en gereedschap, harken en bezems zijn gestolen. De schade: zo'n tweeduizend euro. "De entree moet worden gerepareerd, het bouwhek is stuk. Drie ruiten moeten worden vervangen. In het zand ligt overal glas. Mensen lopen daar in de zomer met hun blote voeten, dus dat moet allemaal worden geruimd en vernieuwd. En er missen dozen wijn en sterke drank."

  En dat allemaal door jonge kinderen. "Het ging ze gewoon puur om de vernieling. Die drank hebben ze bijvoorbeeld niet opgedronken, maar allemaal kapot gegooid."

  'Ze speelden buiten'
  Dinsdag en woensdag sloegen de kinderen toe. Frenken heeft hier camerabeelden van. Eerder dreigde hij die herkenbaar online te zetten, maar dat was uiteindelijk niet nodig. "We hadden wel onherkenbare beelden op Facebook gezet. De ouders van die kinderen zijn waarschijnlijk ingelicht door mensen dat hun kinderen online stonden. Uiteindelijk hebben die ouders contact opgenomen."

  Dat de kinderen zo jong zijn, vindt Frenken een kwalijke zaak. "Die ouders zeiden dat ze ook niet precies kunnen weten wat hun kinderen doen en met wie. Ze wisten alleen dat ze aan het buitenspelen waren. Maar ja, ik speelde vroeger met knikkers als ik ging buitenspelen. Ze hebben nu in ieder geval huisarrest gekregen."

  Mogelijk extra beelden online
  Maar niet alle kinderen zijn gepakt. "We weten nu dat ouders van drie kinderen ons hebben gebeld. Twee kinderen zijn in de omgeving geïdentificeerd. Er missen er dus nog drie", vertelt Frenken.

  De politie wil overigens niet zeggen om hoeveel kinderen het precies gaat. Alleen dat bijna alle kinderen die op beeld staan zijn geïdentificeerd.

  Als die laatste drie niet worden gepakt, overweegt Frenken om alsnog extra camerabeelden online te zetten. "We kijken eerst wat er te zien is op beelden van omliggende bedrijven. Als we de checklist niet compleet krijgen, zijn we genoodzaakt de missende schakels in te zetten. Maar nu we weten dat het om jonge kinderen gaat, is ze herkenbaar in beeld brengen wel onconventioneel. Dus we hopen het eerst op te lossen met een tussenstap van onherkenbare beelden."

  De politie doet verder onderzoek en heeft een oproep geplaatst waarin getuigen worden gezocht.

  LEES OOK:Tieners slaan op klaarlichte dag Tilburgse strandtent aan gort en stelen drank

 8. De tweede lockdown is voor veel horecazaken een flinke klap. De bedrijven zien hun inkomsten opnieuw naar nul gaan en ondertussen lopen kosten voor bijvoorbeeld personeel gewoon door. Bedrijven in de gemeentes Loon op Zand, Heusden en Waalwijk vonden een oplossing in het 'uitlenen' van horecapersoneel want in de regio zitten bedrijven te springen om extra mensen.

  Voor Robert Blok was het een uitkomst. Hij heeft drie horecazaken. Tijdens de eerste lockdown maakte hij bezorg- en afhaalmaaltijden. Maar dat kostte meer dan het opleverde. Dus wilde hij in de tweede coronagolf iets anders. ''Dan ga je een beetje rondbellen en appen met de vraag of ze iemand nodig hebben of een bedrijf kennen dat mensen kan gebruiken.''

  Via de drankleverancier komt Robert bij Solaris Parkmanagement uit. Dat bedrijf koppelt Robert aan Lightronics in Waalwijk. De twee zaken komen er snel uit. ''Wij zaten daar op een woensdag of donderdag en de maandag erop konden we beginnen.''

  Brand
  Iedere dag werken vijf personeelsleden van Robert bij de fabriek waar armaturen in elkaar gezet worden. Het bedrijf kon de personeelsleden goed gebruiken. In september brandde de fabriek af, vlak voor het hoogseizoen van het bedrijf.

  De horecamedewerkers moesten meteen aan de bak, veel tijd voor uitleg was er niet. ''Het was learning on the job, echt'', vertelt Jos Spapens, algemeen directeur van het bedrijf. Maar dat leverde niet echt problemen op. ''Ik kreeg vijf man die al een team waren, weliswaar met biefstukken bakken, maar die konden hier ook samenwerken.''

  Hoogste versnelling
  Aanpakken is iets wat horecamensen kunnen. Het is een van de kwaliteiten waardoor ze goed inzetbaar zijn, hoort hun baas Robert Blok vaak terug. En er is meer. ''Ze zijn flink stressbestendig. En wat ik ook hoor, is dat we ook goed doorwerken. We staan vaak in de hoogste versnelling. We zien het werk ook en pakken het zelf aan.''

  Voor de medewerkers zelf is het ook fijn dat ze niet thuiszitten. ''Ik heb een paar dagen thuisgezeten'', vertelt chef-kok Hans Timmermans. ''Toen heb ik gezegd: zet mij maar vijf dagen ergens neer, maakt niet uit waar. Thuiszitten ben ik niet gewend.''

  Wekkertje
  ''De eerste week was wel even schakelen'', vult Thomas Kom, bedrijfsleider van het Grand Café. aan. ''Ik werk eigenlijk alleen maar in de horeca, dus avondwerk en veel nachtwerk. Dan is om zes uur het wekkertje wel even andere koek.''

  Voordeel voor de mannen is dat ze nu 's avonds thuis zijn en waarschijnlijk een keer vrij zijn met de kerst. Toch ziet Hans graag zo snel mogelijk zijn keuken terug. ''Het liefst gisteren nog.''

  In alle rust
  Maar zo snel zal het niet gaan. En van Robert Blok hoeft dat ook niet. ''Als we begin januari in alle rust weer kunnen beginnen, is dat mooi''. Dan heeft hij waarschijnlijk het grootste deel van zijn mensen weer tot zijn beschikking. In ieder geval zijn de medewerkers die bij Lightronics werken er dan weer bij. Dat werk is eind december klaar.

  Verder is het even afwachten. Robert heeft toch een aantal mensen moeten ontslaan. Een deel van het personeel heeft ook zelf ervoor gekozen om een andere baan te zoeken. Toch verwacht hij een goede herstart te kunnen maken. Maar de inkomsten die hij dit jaar heeft gemist, zijn niet zomaar ingehaald. ''Dat duurt nog wel tot december 2021. Als we een goed jaar draaien, tenminste.''

 9. In dit liveblog houden we je vrijdag op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.

  De hoofdpunten:

  • Er liggen op dit moment 302 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen
  • In onze provincie zijn de afgelopen 24 uur 1041 nieuwe coronabesmettingen gemeld.
  • Voor het eerst sinds mensenheugenis zijn dit jaar in tientallen kerken op kerstavond geen kerstnachtvieringen.
  • Onderzoekers van het CBS zagen het aantal sterfgevallen vorige week na weken van daling weer toenemen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

  23.00 - Dit liveblog is gesloten. Zaterdagochtend openen we een nieuw liveblog waarin we je op de hoogte houden van het laatste nieuws rondom de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.

  22.52 - Geen boete voor winkeliers bij geen mondkapje in de winkel
  Branchevereniging voor detailhandelaren INretail is blij dat winkeliers niet beboet kunnen worden als klanten geen mondkapje dragen. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft dat in een Kamerbrief verduidelijkt. De afgelopen dagen waren er onduidelijkheden of burgemeesters winkeliers die niet controleren of klanten een mondkapje dragen een boete konden opleggen of zelfs de winkel konden sluiten.

  21.19 - Afstand houden in de Efteling, zo gaat dat
  Afstand houden in de Efteling: het lijkt een lastige combinatie. Het park was de laatste tijd vaak negatief in het nieuws als het gaat om de coronaregels. Zo regende het klachten na een drukke ANWB-ledendag en stonden gasten afgelopen weekend zelfs massaal te hossen bij een optreden. De gemeente Loon op Zand heeft vrijwel dagelijks twee controleurs rondlopen in het sprookjespark. Zij controleren of het park genoeg doet om de coronamaatregelen na te leven.

  Het hele verhaal vind je hier.

  21.18 - Horecamedewerkers in de fabriek aan de slag
  De tweede lockdown is voor veel horecazaken een flinke klap. De bedrijven zien hun inkomsten opnieuw naar nul gaan en ondertussen lopen kosten voor bijvoorbeeld personeel gewoon door. Bedrijven in de gemeentes Loon op Zand, Heusden en Waalwijk vonden een oplossing in het 'uitlenen' van horecapersoneel want in de regio zitten bedrijven te springen om extra mensen.

  Lees het hele verhaal hier.

  21.00 - Geen uitzondering voor de Oudejaars van Youp
  Youp van 't Hek krijgt geen uitzondering op de publieksgrootte voor zijn oudejaarsconference in het Koninklijk Theater Carré. Dat zei burgemeester Femke Halsema van Amsterdam tegen AT5.

  De cabaretier had de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland gevraagd of hij voor de oudejaarsconference eenmalig voor 250 mensen mocht spelen, omdat hij bang is dat de tv-voorstelling niet werkt als er maar dertig mensen zitten.

  20.47 - Kerststal in de Sint-Jan
  Na maanden van zagen, timmeren en decoreren is de kerststal in de Sint-Jan in Den Bosch vanaf vrijdag geopend voor bezoekers. Het is dit jaar wel even anders dan normaal, want als je een bezoekje wil brengen aan de kerststal moet je wel reserveren.

  Het hele verhaal lees je hier.

  18.18 - KLM gaat passagiers testen op corona
  Luchtvaartmaatschappij KLM en de Amerikaanse partner Delta Air Lines gaan vluchten van Atlanta naar Schiphol uitvoeren waarbij passagiers op corona worden getest. Alleen passagiers met een negatieve coronatest mogen daadwerkelijk mee met de vlucht. De test begint op 15 december en duurt in eerste instantie drie weken.

  18.17 - Meer scholen tijdelijk dicht dan ministerie meldde
  In de maand november zijn niet 53 basis- en middelbare scholen tijdelijk gesloten, maar 84. Het ministerie van Onderwijs heeft donderdag foute aantallen naar buiten gebracht.

  Het ministerie vindt dat "de gegevens niet veel verschillen". Toch "hechten wij eraan de cijfers alsnog te delen", schrijft het departement in een nieuw persbericht. Het gaat in totaal om 44 basisscholen in plaats van 28 en 40 middelbare scholen in plaats van 25. Dat is respectievelijk 0,6 en 2,4 procent van het totale aantal vestigingen.

  17.06 - Antigeensneltesten om vroege corona-infecties op te sporen
  Antigeensneltesten kunnen worden gebruikt om (vroege) corona-infecties op te sporen bij mensen zonder klachten. Dat blijkt uit een onderzoek door het UMC Utrecht onder honderden profvoetballers.

  In samenwerking met de KNVB deden de onderzoekers een maand lang onderzoek onder arbiters, voetballers en stafleden van dertien professionele voetbalclubs waaronder PSV en AZ die onlangs te maken hadden met een corona-uitbraak. Ook onder meer FC Utrecht, ADO, PEC Zwolle en SC Cambuur deden mee.

  Sinds het begin van de competitie in september moeten de clubs zich al wekelijks laten testen met een reguliere PCR-test.

  16.52 - 'Systeem met veiligheidsregio's werkt niet bij grote crises'
  Het huidige systeem met 25 veiligheidsregio's werkt niet goed voor grote, landelijke crises zoals de corona-epidemie. Bij grote crises zouden de veiligheidsregio's moeten kunnen opschalen naar één centrale organisatie. De huidige wet moet daarvoor worden aangepast. Dat concludeert een onderzoekscommissie die de Wet Veiligheidsregio's, die tien jaar geleden van kracht werd, onder de loep nam.

  Voor regionale incidenten en branden werken de veiligheidsregio's goed, stellen de onderzoekers, maar steeds meer crises zijn groter van aard. Als voorbeeld noemt de commissie de landelijke 112-storing vorig jaar. Er ontstond een "chaotische situatie" waarin veiligheidsregio's verschillende, "soms tegenstrijdige communicatieboodschappen deelden".

  16.50 - Rutte wil best zichtbaar worden gevaccineerd
  Premier Mark Rutte zou zich best "zichtbaar" willen laten vaccineren "als het helpt om meer mensen te laten deelnemen", zegt hij tijdens zijn persconferentie op vrijdag. Wel wil hij netjes op zijn beurt wachten. En dat kan best nog maanden duren, zegt hij. "Voor zover ik weet heb ik geen onderliggende klachten en ik ben te jong om in die eerste groep te zitten."

  Rutte reageert hiermee op het aanbod van de voormalige Amerikaanse presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton om zich op televisie te laten vaccineren. De minister-president suggereert daarom de vraag aan zijn voorganger Jan Peter Balkenende voor te leggen: "Die is wel over de zestig."

  16.14 - Sinterklaas wordt dit weekend anders dan anders
  Het bezoek van de Goedheiligman zal dit weekend in iets kleinere kring gevierd moeten worden dan anders, of misschien zelfs wel online.

  16.10 - 'Bedreiging van OMT-leden kan écht niet'
  Minister-president Mark Rutte is "enorm geschrokken" van berichten dat leden van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de aanpak van het coronavirus, worden bedreigd. Hij noemt het "totaal onacceptabel" dat dit gebeurt.

  "Deze mensen doen goed en belangrijk werk, en doen dat naar eer een geweten", zegt Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Mensen kunnen het oneens zijn met hun adviezen, en "discussiÙren op inhoud is prima", maar intimidaties en bedreigingen kunnen echt niet, aldus de premier.

  16.08 - Wachttijden in ziekenhuizen veel te lang
  Van de Nederlandse ziekenhuizen overschrijdt 63 procent de maximale wachttijden voor een operatie of behandeling. Dat concludeert althans het programma Meldpunt van Omroep Max, dat onderzoek deed onder 74 hospitalen. "Op een nieuwe heup of knie moeten patiënten in UMC Utrecht zestig weken wachten", geeft Meldpunt als voorbeeld.

  "Ook voor een aneurysma-operatie, een dotterbehandeling of een staaroperatie bedraagt de wachttijd veel langer dan de afgesproken maximale zeven weken. Het is allemaal het gevolg van personeelsgebrek in de ziekenhuizen door de coronacrisis", stelden de programmamakers vast.

  15.36 - Basisschool De Rietvest gaat maandag weer open
  Basisschool De Rietvest in Zevenbergen opent aanstaande maandag weer de deuren. De school was tijdelijk gesloten geweest door verschillende coronabesmettingen onder de leerkrachten. Ook een leerling was positief getest. Tijdens de sluiting hebben er geen nieuwe besmettingen plaatsgevonden zegt de directeur en de meeste leerkrachten zijn ook weer goed hersteld of blijven nog even in quarantaine. In ieder geval kan de school vanaf maandag weer open.

  15.34 - Geen kerststal in Vessem
  Vessem moet het dit jaar niet alleen zonder knikengel, maar ook zonder kerststal doen. Op eerste kerstdag 2019 werd uit de levensgrote stal aan de Wilhelminalaan een beeld van een engel gestolen. Het werd knikengel genoemd, omdat het dankbaar voorover buigt wanneer er geld in werd gedaan.

  Vijftien jaar lang hadden Jozef, Maria en Jezus er gezelschap van. Een vervanger kon nog niet worden gevonden. De kerststalcommissie heeft er nu extra veel tijd voor, omdat is besloten dit jaar geen kerststal te plaatsen. Zowel het bouwen als bezichtigen zou zoveel publiek kunnen trekken dat hiermee in Vessem het coronavirus kan worden overgebracht.

  14.50 - Aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen stijgt licht
  Het aantal patiënten met Covid-19 in Nederlandse ziekenhuizen is vrijdag licht gestegen. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1625 coronapatiënten. Dat zijn er dertig meer dan donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er 473 op de intensivecareafdelingen, vijftien meer dan een dag eerder.

  De overige 1152 patiënten met de ziekte liggen op verpleegafdelingen, waar het aantal coronapatiënten ook met vijftien toenam. Het afgelopen etmaal werden er vijftien patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio's, waarvan drie ic-patiënten.

  14.20 - 1041 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
  In onze provincie zijn de afgelopen 24 uur 1041 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er meer dan donderdagdag. Toen stond de teller nog op 916 besmettingen in Brabant. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM.

  Landelijk zijn er 5935 nieuwe besmettingen. Dat is fors meer dan het gemiddelde (5017).

  Het aantal meldingen schommelt de laatste weken voortdurend. Veel lijn lijkt er niet meer in te zitten. Het RIVM en de GGD hebben daar geen duidelijke verklaring voor.

  13.40 - Coronaprikken voor huisarts wel te doen, maar 'best pittig'
  Als straks duidelijk is wanneer welk coronavaccin zal worden geleverd, zullen huisartsen nog wel enige tijd nodig hebben om het prikken van hun patiënten te regelen. Dat verwacht de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). De hele operatie is wel te doen, maar wordt "best wel pittig", zegt een woordvoerster. De animo zal flink zijn en het inenten moet coronaproof.

  De dokters zullen daarom extra ruimte moeten vinden door partytenten voor de deur te zetten of tijdelijk te verhuizen naar bijvoorbeeld kerken en sportzalen. En omdat de gewone consulten ook moeten doorgaan, zullen huisartsen misschien ook op zaterdag coronavaccins willen toedienen, maar daar moet dan wel weer extra assistentie voor worden geregeld.

  13.19 - Drietal mag eindelijk naar huis
  De drie mannen van het bedrijf Dutch Deco finish in Erp mogen eindelijk naar huis. Ze zaten afgelopen week op hun werk in quarantaine, maar zijn vrijdag negatief getest op het coronavirus. "Echt heel fijn", zegt Remon van Zoggel opgelucht. Een collega van Remon, Leander en Wim bleek afgelopen maandag besmet te zijn met corona. Uit voorzorg gingen de mannen in quarantaine totdat ze getest konden worden.

  12.11 - Wereldwijd meer dan 65 miljoen coronabesmettingen
  Het aantal mensen wereldwijd bij wie het coronavirus is vastgesteld, is vrijdag de 65 miljoen gepasseerd. Dat cijfer is gebaseerd op de database van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins. In totaal zijn nu 65.277.100 besmettingen en 1.507.323 sterfgevallen vastgesteld sinds het opduiken van het virus in China eind vorig jaar.

  Halverwege september passeerde het aantal besmettingen de 30 miljoen. Met meer dan 19 miljoen besmettingen is Europa het gebied met de meeste infecties. Afgelopen week steeg het aantal daar met 1,7 miljoen, verspreid over 52 Europese landen.

  11.20 - 302 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
  De afgelopen 24 uur zijn in de ziekenhuizen in Brabant 24 coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er twee minder dan een dag eerder. In totaal liggen er nu 302 coronapatiënten in de ziekenhuizen in onze provincie, één minder dan een dag eerder. Dat is te zien op het coronadashboard van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ).

  Het afgelopen etmaal zijn 27 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen, zes patiënten zijn overgeplaatst. Vier coronapatiënten zijn de voorbije 24 uur overleden.

  09.34 - Udens College sluit tijdelijk de bovenbouw
  Leerlingen in 4 en 5 havo en 4, 5, en 6 vwo van het Udens College krijgen voorlopig een week online les. De school heeft besloten om de bovenbouw van de sector havo en vwo tijdelijk te sluiten vanwege een piek in coronabesmettingen. Op de afdeling waren donderdag ruim 300 van de 1450 leerlingen niet op school. De sluiting geldt vanaf maandag 7 december, voor minimaal een week.

  09.28 - 'Vertrouwen in politiek na sterke stijging weer afgenomen'
  Waar het vertrouwen in de politiek aan het begin van de coronacrisis sterk was gestegen, is dat inmiddels weer een stuk lager. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vrijdag. De overheid wordt volgens het SCP nu ook medeverantwoordelijk gehouden voor de omvang van de crisis, met name omdat de overheid zich in de ogen van veel mensen nu beter had kunnen en moeten voorbereiden.

  07.55 - OMT-leden bedreigd en beveiligd
  Leden van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de bestrijding van het coronavirus, zijn de afgelopen tijd bedreigd. Een enkel OMT-lid wordt beveiligd. Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid, bevestigde een bericht hierover van Nu.nl.

  Gommers, die vrijdagochtend niet veel meer wil zeggen dan dat het bericht klopt, spreekt volgens Nu.nl over ernstige bedreigingen via sociale media. Soms worden OMT-leden ook thuis bezocht.

  07.47 - Twee derde kankerpatiënten wil gevaccineerd worden tegen corona
  Twee derde van de mensen met kanker geeft aan gevaccineerd te willen worden tegen corona. Van deze groep wil ruim de helft graag voorrang krijgen op de vaccinatie. Kijkend naar de mensen die niet meer beter worden dan geeft ruim 7 op de 10 aan gevaccineerd te willen worden, waarvan zelfs twee derde graag met voorrang. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en Netwerk Verpleegkundig Specialisten Oncologie

  05.36 - Coronasteun naar payrollbedrijven
  Payrollbedrijven hebben voor miljoenen coronasteun kunnen incasseren die daar niet voor bedoeld was, schrijft de Volkskrant. Dat is het gevolg van wetgeving die payrolling onaantrekkelijker moest maken. Een deel van de omzetdaling die dat veroorzaakte, hebben de bedrijven kunnen verhalen dankzij de coronasteunmaatregelen.

  04.45 - Kerstviering sneuvelt
  Voor het eerst sinds mensenheugenis zijn dit jaar in zeker enkele tientallen rooms-katholieke kerken door heel Nederland op kerstavond geen traditionele kerstnachtvieringen, meldt Trouw. De kerken willen zich aan de coronamaatregelen houden en daarom niet meer dan dertig mensen toelaten, maar ze vrezen een veel grotere toeloop. De vieringen op kerstavond worden in normale tijden druk bezocht: voor veel mensen is het de enige keer per jaar dat ze naar de kerk gaan.

  00.01 - Aantal sterfgevallen neemt toe na drie weken daling
  Onderzoekers van het statistiekbureau CBS zagen het aantal sterfgevallen vorige week weer toenemen, volgend op drie weken van daling. Het is nu al tien weken zo dat er meer mensen overlijden dan gebruikelijk was in dezelfde periode in de jaren hiervoor. Dat komt hoogstwaarschijnlijk vanwege het coronavirus.

  00.01 - Forse toename leegstand winkels in binnensteden
  De effecten van de coronamaatregelen zorgen de komende paar jaar voor een forse toename in de winkelleegstand in binnensteden, voorspelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De leegstand zal in 2022 toenemen met veertig procent. De horeca zal deze leegstand niet kunnen opvullen, denkt het PBL.

  23.06 - Kamer legt zich niet neer bij vertraging in borstkankeronderzoek
  Een grote meerderheid van de Tweede Kamer is het er niet mee eens dat vrouwen tussen 50 en 75 jaar voorlopig niet meer elke twee jaar worden onderzocht op borstkanker, maar eens in de drie jaar. Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft hiertoe besloten vanwege personeelstekorten en door de coronamaatregelen. Er waren door de tekorten al achterstanden ontstaan en die zijn door de coronamaatregelen verder opgelopen.

 10. Justitie wil dat twee mannen acht jaar de cel in gaan voor een gruwelijke mishandeling in Bergen op Zoom. Het slachtoffer hield daar ernstige verwondingen aan over: een losgeslagen bovenkaak, een gebroken onderkaak, gebroken ribben, een ingeklapte long en bloedingen in het hoofd.

  Agenten vonden in de nacht van 7 op 8 februari bij een appartementencomplex aan het Wilhelminaveld in Bergen op Zoom een zwaargewonde man. Een ambulance bracht hem met spoed naar ziekenhuis. Na enige tijd in coma te hebben gelegen, werd hij daar wakker. De verwondingen waren hevig: een losgeslagen bovenkaak, een gebroken onderkaak, gebroken ribben, een ingeklapte long en bloedingen in het hoofd.

  Poging tot doodslag
  In een nabijgelegen appartement hield de politie al snel drie verdachten aan: twee mannen en een vrouw. Hen werd vrijdag in de rechtbank van Breda poging tot doodslag ten laste gelegd. Een van de mannen is een goede vriend van het slachtoffer, bij wie hij op bezoek ging.

  Getuigen verklaarden dat de zwaargewonde man na de mishandeling over de betonnen trap naar buiten is gesleept en is neergelegd bij een container. Over de exacte toedracht en het motief valt volgens justitie weinig te zeggen. De aanklager meldt dat de verdachten 'een zwijgende en ontkennende houding' aannamen tijdens het proces. De officier noemde de handelswijze van het drietal 'een minachting voor het leven van het slachtoffer'.

  Een vrouw, die in mindere mate bij de mishandeling betrokken zou zijn geweest, moet als het aan justitie ligt 62 dagen de gevangenis in. De uitspraak volgt over twee weken.

  LEES OOK:Zware mishandeling in Bergen op Zoom: vierde verdachte opgepakt

Please publish modules in offcanvas position.