Noord Brabant

 1. Bij een ruzie in een huis aan de Weerijs in Deurne heeft een man dinsdagavond zijn ouders aangevallen. De twee bewoners liepen snijwonden op. De verwarde man raakte zelf gewond omdat hij uit het raam was gesprongen.

  De politie heeft het over 'een conflict in de huiselijke sfeer'. Volgens ooggetuigen zou de man in verwarde toestand zijn ouders hebben geprobeerd te steken. De man zou vervolgens via het raam van de bovenverdieping naar beneden zijn gesprongen.

  De twee bewoners raakten lichtgewond en werden in de ambulance behandeld. De man raakte ook gewond en moest naar het ziekenhuis. Hij is geboeid en onder begeleiding van politie met de ambulance weggebracht. Hij wordt ervan verdacht de bewoners te hebben verwond.

  Opgevangen
  De bewoners zijn tijdens de ruzie het huis uit gevlucht en in de buurt opgevangen. Zij zijn inmiddels in gesprek met de politie over wat er precies is gebeurd.

 2. Het titelgevecht tussen Rico Verhoeven en Jamal Ben Saddik op 30 januari gaat niet door. De Belgische Saddik is geblesseerd en trekt zich terug uit de Glory-kraker. Dat meldt MMA DNA op basis van bronnen in de kickbokswereld.

  Rico Verhoeven heeft nog niet gereageerd op het nieuws. Het is onduidelijk of er een nieuwe tegenstander voor de kickbokser uit Halsteren wordt aangewezen. Ook Glory heeft nog geen officieel statement naar buiten gebracht.

  Verhoeven moet voor de tiende keer zijn wereldtitel verdedigen, die hij al bezit sinds 2014. Hij keek uit naar het gevecht, zei hij vorige week tijdens een persconferentie waarbij beide mannen aanwezig waren.

  LEES OOK: Rico Verhoeven is klaar voor duel met Ben Saddik: 'Ik zie geen gevaren bij hem'

 3. De politieke situatie in Provinciale Staten van Brabant is sinds dinsdag bijzonder. Door het vertrek van Stijn Roeles is er een vacature in de fractie van Forum voor Democratie. Wat zijn de opties?

  De eerste die in aanmerking kwam voor die plek was Cees van der Sande, maar die heeft voor de eer bedankt om een combinatie van persoonlijke en praktische redenen. Hij zou bijvoorbeeld voor het statenlidmaatschap van Maastricht naar Brabant hebben moeten verhuizen.

  Meer kandidaten zijn er niet. De lijst is leeg en dat betekent dat er één stoel leeg blijft en de coalitie geen meerderheid meer heeft. Coalitie en oppositie hebben elk 27 stemmen.

  Slachtoffer van eigen succes
  Op de lijst van Forum voor Democratie Brabant stonden wel meer leden, maar die anderen waren lijstduwers en hadden nooit de intentie lid te worden van Provinciale Staten in Brabant. Eén van de redenen is bijvoorbeeld dat ze al lid zijn van de Staten in Limburg en Zeeland. Niemand had er ook op gerekend dat Forum zoveel mensen nodig zou hebben na de verkiezingen. De partij is slachtoffer van haar eigen succes.

  Je mag niet iemand die niet op de kieslijst stond op de stoel van Roeles zetten. Je kunt dus niet iemand van buiten halen voor de fractie. Wat kan er dan wel om dit bijzondere probleem op te lossen?

  Optie 1:
  Eén van de opties is dat gedeputeerde Eric de Bie (die ook lijsttrekker is van Forum) zijn functie opgeeft en terugkeert in de fractie. Dan kan er iemand van buiten gedeputeerde worden. Dat mag namelijk wel. De fractie moet dan snel op zoek naar een bestuurder die het standpunt van Forum voor Democratie steunt en die op de rijdende trein wil stappen. Als het iemand is die De Bie één op één gaat opvolgen moet hij verstand van energietransitie hebben anders moet het college van GS weer met portefeuilles gaan schuiven.

  De andere gedeputeerde die oorspronkelijk namens Forum in het college van GS is gaan zitten, Peter Smit, is nu onafhankelijk en vertegenwoordigt het geluid van JA21, de afsplitsing van Forum. Hij kan dus niet meer door Forum worden geofferd.

  Optie 2:
  Een andere mogelijkheid is dat iemand van de zittende partijen wordt gevraagd gedeputeerde te worden. Bijvoorbeeld iemand van een partij waarvan de huidige coalitiegenoten vinden dat die het bestuursakkoord steunt. Er zijn kleinere partijen die dat akkoord steunen. Maar die zullen hun huid duur verkopen, want ze zullen iets terug willen voor het feit dat ze de coalitie uit de brand helpen.

  Optie 3:
  Het kan ook zo zijn dat Forum een afspraak maakt met één van de andere coalitiepartijen en de baan van gedeputeerde aan bijvoorbeeld CDA of VVD afstaat. Dan schuift er iemand uit die fractie door en die kan dan één van de eigen kandidaten op de lijst benoemen.

  Welke oplossing het ook wordt, het zijn altijd Provinciale Staten die stemmen over een kandidaat.

  Optie 4:
  Er is nog een optie, maar die is heel onwaarschijnlijk. In de Kieswet is een artikel opgenomen waardoor een zetel die niet door een partij wordt ingevuld, via een ingewikkeld rekensysteem wordt toegewezen aan iemand anders die op enige kieslijst stond. Dat kan zelfs iemand van een partij uit de oppositie zijn. Dat geldt in ieder geval direct na de verkiezingen als een partij niet genoeg mensen blijkt te hebben..

  Hoe het ook zij, dat risico zullen Forum en de coalitiepartners vanwege de krappe meerderheid nooit nemen. Evenmin is het waarschijnlijk dat ze met maar 54 mensen doorgaan. Dus er zal hoe dan ook binnen de eigen gelederen naar een oplossing worden gezocht.

  LEES OOK:

  Coalitie in Brabant verliest meerderheid, Forum heeft geen kandidaat voor lege plek

  Oppositie wil tekst en uitleg over verscheurde Forum voor Democratie: 'Nieuwe machtsverhoudingen'

  Wie of wat is Forum voor Democratie nog? Kroniek van een aangekondigde scheuring

 4. In dit liveblog houden we je dinsdag op de hoogte van al het nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.

  De hoofdpunten:

  • Deze week nog extra coronamaatregelen.
  • Woensdagmiddag coronapersconferentie.
  • Burgemeesters praten dinsdagavond over de avondklok.
  • 379 coronapatiënten zijn opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen.
  • Het afgelopen etmaal werden er in Brabant 671 nieuwe besmettingen gemeld
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

  20.30 - Dit vinden Brabanders op straat van een avondklok

  20.15 - KBO-PCOB: 'Houd bij avondklok rekening met mantelzorgers'
  Mocht er een avondklok komen, houd dan rekening met de mantelzorgers die buiten werktijden senioren ondersteunen en verzorgen. Dat is de oproep van seniorenorganisatie KBO-PCOB aan het kabinet in aanloop naar de persconferentie die demissionair premier Rutte aanstaande woensdag geeft. Marcel Sturkenboom, directeur van KBO-PCOB zegt: "Als er een avondklok komt, laat die dan op zijn minst vanaf negen uur s avonds ingaan. Vaak is dat het laatste contactmoment voor de nacht, die al zo eenzaam kan zijn. "

  19.45 - 'Taxi's moeten essentieel zijn bij avondklok'
  Taxi's moeten kunnen blijven rijden bij een avondklok en ook uitgeroepen worden tot cruciaal beroep. Daartoe roept de Utrechtse Taxi Centrale (UTC) op. De centrale maakt zich zorgen over particulieren die door een avondklok geen vervoer meer kunnen krijgen, zoals bijvoorbeeld naar het ziekenhuis of een huisartsenpost.

  19.20 - Burgemeesters niet afwijzend tegenover avondklok
  De voorzitters van de veiligheidsregio's die samen het Veiligheidsberaad vormen, staan in principe niet afwijzend tegenover een avondklok maar willen eerst horen wat het OMT-advies zegt. "Als het kabinet laat zien dat de avondklok ons kan helpen sneller door dit proces heen te komen, dan ben ik voor", zei burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam voorafgaand aan de vergadering van het beraad in Utrecht.

  18.30 - 13,3 procent bloeddonors heeft antistoffen tegen coronavirus
  Het percentage bloeddonors dat antistoffen tegen het coronavirus draagt, is landelijk gezien gestegen naar 13,3, meldt Sanquin. In december was dat nog 10,3 procent. Volgens de organisatie die de bloedvoorziening in Nederland regelt zijn vooral bloeddonors in Limburg en Noord-Brabant bovengemiddeld drager van de antistoffen met 15 procent. Het meten van de antistoffen tegen het coronavirus bij mensen die bloed geven, biedt inzicht in de verspreiding van Covid-19 in Nederland.

  18.04 - Lokale boekhandels hebben het druk
  De lokale boekhandels hebben het momenteel aardig druk. De reclamecampagne om je lokale boekhandel te steunen door online een boek te bestellen is een groot succes. Dat zeggen de boekhandels Van Pierre in Eindhoven en Ad Heinen in Den Bosch. Sinds de start van de campagne is de vraag online enorm toegenomen. "Het is net zo druk als voor de kerst."

  18.02 - Avondklok stuit op weerstand van jongeren D66, GroenLinks en VVD
  De effecten van een avondklok wegen niet op tegen de schadelijke gevolgen die die op jongeren zou hebben, stellen de jongerenpartijen van D66 en GroenLinks in een gezamenlijke verklaring. De organisaties roepen hun moederpartijen op de avondklok te blokkeren, die mogelijk nog deze week komt. Ook de JOVD, jongerenpartij van de VVD, is tegen: "Mensen zitten al aan hun limiet, dit gaat te ver."

  16.05 - Avondklok is aanstaande: kabinet wil invoering nog deze week
  De invoering van een avondklok is aanstaande, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Woensdag wil het kabinet de aankondiging doen. In het voorstel geldt een avondklok van acht uur 's avonds tot vier uur 's ochtends. Invoering wordt verwacht op vrijdag.

  De avondklok geldt voor een afgebakende periode van een paar weken, waarschijnlijk tot 9 februari, het einde van het huidige corona-pakket aan maatregelen. Er is nog geen definitieve overeenstemming, melden bronnen, dus de tijden en de duur van de avondklok kunnen nog veranderen. Ook andere maatregelen liggen nog op tafel, zoals verdere beperking van het thuisbezoek en van het vliegverkeer tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

  16.00 - RIVM geeft één keer per week update over vaccinatiecijfers
  Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat vanaf nu één keer per week bekendmaken hoeveel mensen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. De teller staat aan het begin van de registraties op 77.000 mensen. Zij hebben tot en met afgelopen zondag hun eerste prik tegen Covid-19 gekregen. Het zijn allemaal zorgmedewerkers.

  15.55 - Veel minder besmettingen door bezoek aan huis
  Nu de kerstdagen en de jaarwisseling achter de rug zijn, keldert het aantal coronabesmettingen door mensen die anderen bezoeken of die zelf bezoek ontvangen. Ten opzichte van vorige week is het aantal positieve tests door bezoek aan huis zo ongeveer gehalveerd, blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In een week tijd zijn 5672 mensen in Brabant besmet geraakt met het virus.

  15.40 - Derde dag op rij meer coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen
  Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is voor de derde dag op rij gestegen. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 2445 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 16 meer dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er nu 1767 op de verpleegafdelingen, 23 meer dan maandag. Op de intensive care nam het aantal coronapatiënten het afgelopen etmaal met 7 af tot 678.

  15.22 - RIVM meldt 4335 nieuwe coronabesmettingen
  Landelijk zijn er in de afgelopen 24 uur 4335 nieuwe coronabesmettingen gemeld, zegt het RIVM. Dat is minder dat het gemiddelde van de afgelopen week.

  In Brabant werden er het afgelopen etmaal 671 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er 55 minder dan een dag eerder. Daarmee lijkt een dalende trend door te zetten. 287 van die besmettingen werden ontdekt in Brabant Zuid-Oost. Daarmee is dat landelijk gezien de regio met de meeste besmettingen in een dag.

  15.05 - CBR verlengt geldigheid rijbewijzen en examens om corona
  Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gaat de geldigheid van rijbewijzen en uitslagen van examens verlengen. Door de lockdown kunnen veel mensen niet op tijd voldoen aan de eisen voor het verlengen van het rijbewijs, of verloopt de geldigheid van deelexamens en certificaten.

  Ook verlengt het bureau de uitslagen van het theorie-examen, het motorexamen voertuigbeheersing en de deelcertificaten voor het verkrijgen van vakbekwaamheid. De uitslagen van examens die in de periode vanaf 1 oktober tot 1 januari zouden vervallen, blijven nu geldig tot 1 oktober 2021.

  15.00 - RIVM: opmars Britse variant overschaduwt daling coronacijfers
  Het aantal coronagevallen is voor de vierde week op rij gedaald. In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 38.776 meldingen van positieve tests. Dat is zo'n 21 procent minder dan in de week ervoor.

  Het RIVM zegt dat dit 'gematigd positieve beeld' wordt overschaduwd door 'de opmars' van de Britse variant. Een op de tien besmet geraakte personen heeft waarschijnlijk deze mutatie onder de leden. Half februari is dit waarschijnlijk gestegen tot de helft. Dat leidt dan tot meer ziekenhuisopnames en meer sterfgevallen, verwacht het RIVM.

  14.55 - Studentenvakbond: avondklok neemt laatste beetje vrijheid weg
  De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is tegen de invoering van een avondklok. De organisatie maakt zich grote zorgen over het welzijn van jongeren in Nederland en noemt de invoering van een avondklok 'disproportioneel' en 'moeilijk handhaafbaar'.

  "Het water staat jongeren aan de lippen. Steeds vaker kloppen studenten bij ons aan met klachten variërend van lusteloosheid tot sombere gevoelens. Met een avondklok zou het laatste beetje vrijheid hen ook nog eens worden afgenomen", zegt LSVb-voorzitter Lyle Muns.

  14.15 - Dalende coronacijfers maar mogelijk avondklok: hoe zit dat?
  Het aantal mensen dat positief test op het coronavirus daalt al een maand. Ook in de ziekenhuizen neemt de bezetting sinds twee weken af. Maar in plaats van versoepelingen kondigt het kabinet woensdagmiddag waarschijnlijk strengere maatregelen aan. Wij leggen hier uit hoe het zit.

  14.05 - Uitbraak coronavirus in Helmonds woonzorgcentrum
  Woonzorgcentrum Savant de Ameide in Helmond heeft voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis te maken met een uitbraak van het virus. Verschillende bewoners die zelfstandig wonen in appartementen, zijn besmet. Anderen hebben klachten en wachten nog op de uitslag van een test.

  De afgelopen twee weken zijn zes zelfstandig wonende ouderen in het woonzorgcentrum gestorven aan COVID-19. Ook een aantal medewerkers is besmet geraakt. Een woordvoerder laat weten dat personeel van een andere locatie ingezet wordt om de roosters rond te krijgen. Bewoners die meer zorg nodig hebben en in een ander deel van het woonzorgcentrum wonen, zijn niet getroffen door de uitbraak.

  13.50 - RIVM geeft één keer per week update over vaccinatiecijfers
  Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat vanaf nu één keer per week bekendmaken hoeveel mensen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. De cijfers komen op dinsdag naar buiten. Op dinsdagen geeft het instituut steevast een update over de coronasituatie in Nederland.

  Deze dinsdag publiceert het RIVM voor het eerst de actuele vaccinatiecijfers. "Op termijn zijn de data ook beschikbaar in open datasets en op het coronadashboard van de Rijksoverheid", voegt het instituut eraan toe.

  13.35 - Woensdagmiddag persconferentie, op korte termijn extra maatregelen
  Het kabinet wil "op de kortst mogelijke termijn" extra maatregelen treffen om de coronacrisis te bestrijden. Woensdag aan het begin van de middag wordt een persconferentie gehouden, laat coronaminister Hugo de Jonge weten. Woensdagochtend is eerst nog een crisisberaad (MCC) gepland van het kabinet.

  Het is nog onduidelijk of het om de veelbesproken en omstreden avondklok gaat. Ook andere maatregelen liggen volgens ingewijden op tafel, zoals een inperking van het vliegverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland, of het verder beperken van thuisbezoek. Volgens bronnen kunnen de maatregelen deze week al ingaan, als kabinet en parlement het eens worden.

  "Het OMT heeft in haar 96e advies aangegeven dat het landelijke beeld van de besmettingscijfers in algemene zin zeer zorgelijk blijft", schrijft De Jonge. "De nieuwe virusvarianten kunnen hier in de komende weken in sterkere mate aan gaan bijdragen. Het kabinet acht het daarom noodzakelijk op de kortst mogelijke termijn extra maatregelen te treffen."

  13.30 - Programma Matthijs Gaat Door gaat eindelijk echt door
  Het programma Matthijs Gaat Door gaat eindelijk door. Presentator Matthijs van Nieuwkerk was besmet met het coronavirus, maar is nu genezen meldt een woordvoerder van BNNVARA.

  De eerste aflevering van het programma is zaterdag om 21.40 uur te zien op NPO 1. Eigenlijk zou de show al op 9 januari van start gaan, maar vanwege de coronabesmetting van Van Nieuwkerk werd dat uitgesteld. Een week later, op 16 januari, kampte hij nog steeds met klachten.

  13.15 - Webwinkel bol.com verwacht door te kunnen gaan bij avondklok
  Webwinkel bol.com verwacht dat het werk in de distributiecentra in de avonduren door kan gaan als er een avondklok wordt ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat laat een woordvoerder weten. Bol.com wacht af op het besluit van het demissionaire kabinet.

  Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) wil in het geval van een avondklok een ontheffing voor distributiecentra, omdat het werk daar veelal in de nacht gebeurt. Bol.com zegt verder dat in de distributiecentra coronaveilig wordt gewerkt.

  12.40 - Geen askruisje na carnaval vanwege coronacrisis
  Christenen krijgen dit jaar geen askruisje op hun voorhoofd om het begin van de vastentijd tot aan Pasen in te luiden. Vanwege de coronacrisis zullen priesters de gelovigen niet aanraken, maar de as boven hun hoofd uitstrooien. Dat staat in een richtlijn van de Nederlandse Bisschoppenconferentie en de Nationale Raad voor Liturgie, in navolging van het wereldwijde advies van het Vaticaan.

  Dit jaar zullen priesters de as zegenen en besprenkelen met wijwater. Daarna moet de voorganger zijn handen wassen en een mondkapje opzetten. Vervolgens strooit hij zonder te spreken as uit boven het hoofd van elke kerkganger, aldus de richtlijn. Aswoensdag valt dit jaar op 17 februari.

  11.20 - NOC*NSF: zorg om recreatiesporter bij avondklok
  De invoering van een vroege avondklok kan met name voor recreatiesporters vervelende gevolgen hebben, vreest sportkoepel NOC*NSF. Het kabinet stelt een beperking van de bewegingsvrijheid voor tussen acht uur avonds en vier uur 's nachts, als extra maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus.

  "We moeten afwachten wat de maatregel precies inhoudt maar een verdere inperking van de sportmogelijkheden zou niet goed zijn, met name voor recreanten die overdag druk zijn en 's avonds buiten aan hun conditie willen werken", zegt een woordvoerder van NOC*NSF.

  11.15 - 379 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
  In de Brabantse ziekenhuizen zijn het voorbije etmaal 35 nieuwe coronapatiënten opgenomen. In totaal liggen er nu 379 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen, 11 meer dan maandag. Dat maakte het ROAZ dinsdagmorgen bekend.

  Het voorbije etmaal zijn 5 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen overleden, 26 patiënten werden uit het ziekenhuis ontslagen en 3 Brabantse patiënten zijn overgeplaatst naar andere ziekenhuizen.

  10.40 - Edsilia Rombley vreest voor songfestival met minder publiek
  Edsilia Rombley vreest dat het Eurovisie Songfestival in mei niet in de normale vorm kan doorgaan. De zangeres, die een van de presentatrices is, denkt dat er door de aanhoudende coronacrisis minder publiek bij kan zijn.

  "We kunnen het denk ik stiekem wel uitsluiten dat het een songfestival wordt zoals dat voorgaande jaren gehouden werd, met veel mensen. Dat gaat 'm niet worden", zei Edsilia dinsdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

  07.40 - Bonden: hou bij hoeveel leraren in ziekenhuis belanden
  Verschillende onderwijsbonden doen een dringende oproep aan het RIVM om bij te houden hoeveel onderwijsmedewerkers in het ziekenhuis belanden met corona. Dat laten de bonden weten aan RTL Nieuws. Zij stellen dat deze cijfers cruciaal zijn om onder meer te bepalen of scholen weer open kunnen.

  07.30 - Chiropractoren willen ernstige klachten snel behandelen
  De beroepsvereniging van chiropractoren in Nederland (NCA) doet een dringend beroep op ministers De Jonge en Van Ark om patiënten met ernstige pijnklachten weer snel te laten behandelen. De urgentie is hoog, stelt de beroepsgroep, omdat door pijnklachten veel mensen niet meer kunnen werken of functioneren.

  De chiropractoren vinden het medisch en ethisch onverantwoord om behandeling van deze mensen nog langer uit te stellen. Bovendien zeggen ze dat ze een zorgfunctie hebben en niet vallen in de categorie "nagelstylistes en kappers".

  07.25 - Studenten willen positieve bijdrage leveren in coronacrisis
  Een op de drie studenten beoordeelt zijn leven tijdens de coronacrisis met een zware onvoldoende. Maar ondanks de grote impact van de crisis, willen ze wel helpen bij het oplossen van coronagerelateerde problemen. Dat meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), dat onderzoek heeft gedaan onder ruim 7500 studenten.

  "Bijbaantjes, sport en sociale activiteiten vallen weg en onze handen jeuken om een positieve bijdrage te kunnen leveren in deze coronacrisis. We zien dat er bij studenten grote problemen ontstaan en willen graag zelf onderdeel zijn van de oplossing', aldus Martijn Janse, een van de initiatiefnemers van het onderzoek. Studenten zouden bijvoorbeeld in dienst van de gemeenten projecten kunnen uitvoeren om coronagerelateerde knelpunten op te lossen.

  07.00 - 'Lezers leenden meer digitale bibliotheekboeken door corona'
  Nederlanders zijn vaker e-books van de bibliotheek gaan lezen. Het aantal digitale boeken dat werd uitgeleend via de onlinebibliotheek is vorig jaar flink toegenomen. Volgens de Koninklijke Bibliotheek (KB), de nationale bibliotheek van Nederland, komt dat door de coronacrisis.

  De onlinebibliotheek is onderdeel van de KB. Op die website zijn zo'n 33.000 e-books te vinden en 4400 luisterboeken. In 2020 werden ongeveer 5,6 miljoen e-books uitgeleend tegenover 3,9 miljoen een jaar eerder. Dat is een stijging van 44 procent.

  06.00 - Kwart minder nier- en levertransplantaties door coronapandemie
  Door de coronapandemie zijn er vorig jaar een kwart minder nier- en levertransplantaties uitgevoerd dan in 2019, blijkt uit voorlopige cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

  In 2020 ging het om 390 nier- en levertransplantaties, vergeleken met 523 in het jaar daarvoor. Volgens de NTS komt deze daling doordat het programma met levende donoren tijdens de eerste golf van het coronavirus tijdelijk helemaal was stopgezet. Dat gebeurde om besmetting van donor en ontvanger in het ziekenhuis te voorkomen. Daarbij waren er afgelopen jaar minder niertransplantaties doordat veel niet-acute zorg was uitgesteld.

  05.00 - Leraren vrezen te grote achterstanden
  Een ruime meerderheid van de leerkrachten verwacht groeiende problemen naarmate de basisscholen langer dicht blijven, schrijft het AD op basis van onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek & Advies onder meer dan duizend basisschoolleerkrachten.

  Eén op de drie merkt leraren dat het nu al lastiger wordt om alle leerlingen online bij de les te houden. 61 procent van de leerkrachten maakt zich zorgen over de gevolgen voor de leerlingen als ze pas na de voorjaarsvakantie weer naar school mogen.

  De leerkrachten zijn bang dat de leerachterstanden te groot worden om nog in te halen. Ook voorzien ze problemen bij het geven van de juiste schooladviezen aan groepachters. De leraren zien bovendien mentale problemen, lichamelijke klachten en stagnatie in de sociaal-emotionele ontwikkeling.

  04.00 - Nieuwe weekcijfers RIVM: aantal nieuwe gevallen daalt verder
  Voor de vierde week op rij daalt het aantal nieuwe coronagevallen. In de afgelopen week zijn ongeveer 40.000 besmettingen vastgesteld, tegen bijna 50.000 in de week ervoor. Het exacte weekcijfer komt dinsdag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

  In de week van 16 tot en met 22 december kreeg het RIVM 82.340 meldingen van positieve tests. Dat zakte naar 67.388 een week later. Rond de jaarwisseling werden 56.440 nieuwe gevallen geregistreerd. Vorige week dinsdag meldde het RIVM 49.398 vastgestelde besmettingen in de zeven dagen ervoor.

  03.30 - Burgemeesters buigen zich over avondklok
  De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio buigen zich dinsdagavond in Utrecht over de vraag of in Nederland een avondklok moet gaan gelden. Het Veiligheidsberaad zou daar maandagavond al over vergaderen, maar de bijeenkomst werd een dag verschoven omdat "nog niet alle stukken beschikbaar waren die nodig zijn voor het overleg", liet een woordvoerster weten.

  Het kabinet stelt een avondklok voor van 20.00 tot 04.00 uur als extra maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus, maar de burgemeesters twijfelen nog of zo'n vrijheidsbeperking wel "effectief en passend" is.

  01.00 - Huisartsen krijgen toch in januari nog coronaprik
  De huisartsen worden alsnog deze en volgende week gevaccineerd tegen het coronavirus, meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). "Omwille van de snelle opkomst van de Britse variant van het coronavirus is in overleg gekozen om alle huisartsen in de komende twee weken te vaccineren met het Moderna-vaccin", laat LHV weten.

  De vereniging uitte onlangs nog kritiek op minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) omdat hij tot februari wilde wachten met het inenten van de huisartsen. Volgens LHV kwam dat doordat de eerste levering Moderna-vaccins voor huisartspatiënten te klein is om ook huisartsen en personeel mee in te enten.

 5. Het is bijna zeker dat we vanaf vrijdag te maken krijgen met een avondklok. Dat betekent dat je zonder goede reden niet meer tussen acht uur 's avonds en vier uur 's nachts de straat op mag. Een extra maatregel in de lockdown-periode, om de verspreiding van het coronavirus verder de kop in te drukken. Wat vinden de Brabanders daarvan?

  Het kabinet zal de maatregel hoogstwaarschijnlijk aankondigen in de persconferentie op woensdagmiddag. Er is weerstand, maar veel mensen beseffen ook dat het onvermijdelijk is.

 6. De politie heeft dinsdagmiddag elf vluchtelingen gevonden in een vrachtwagen aan de Sint Antoniusstraat in Waalwijk. Ze zijn meegenomen naar het politiebureau.

  Een vrachtwagenchauffeur had kort daarvoor bij de politie gemeld dat hij de verstekelingen had gevonden.

  De elf mensen worden gehoord over hun identiteit en daarna overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. Het is nog onduidelijk waar zij vandaan komen.

  De vrachtwagenchauffeur heeft een getuigenverklaring afgelegd.

 7. Baas in eigen Buik, de Dolle Mina's, vrouwenpraatgroepen en het vrouwenhuis. Termen die hoorden bij de tweede feministische golf die zo'n vijftig jaar geleden begon. Een protestbeweging die de wereld voor vrouwen voorgoed veranderde. Eerst in de Randstad, maar daarna zeker ook volop in Brabant. Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) zoekt verhalen van Brabantse vrouwen die erbij waren.

  De vrouwen van Dolle Mina floten mannen na, bonden urinoirs dicht met roze linten, deelden condooms uit aan vrouwen en richtten crèches op. Velen zullen zich ook de ludieke actie ‘Baas in eigen Buik’ nog herinneren waarmee de feministische actiegroep Dolle Mina ruim vijftig jaar geleden Nederland op zijn kop zette.

  Ook in Brabant waren destijds veel vrouwen op de been voor gelijke rechten. Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft een site gemaakt waar de verhalen van rebellerende vrouwen verzameld worden.

  Mariet Paes uit Den Bosch is al even gepensioneerd. Ze begon zich voor vrouwenzaken te interesseren toen ze in de jaren zestig op de Sociale Academie in Nijmegen zat. "Daar waren we met alle nieuwe bewegingen bezig, dus ook met het feminisme."

  Eenmaal afgestudeerd verhuisde ze naar Den Bosch, waar ze met studiegenoten een gezondheidscentrum opzette. Iets heel nieuws in die tijd. “We wilden de vrouwen in een arbeiderswijk emanciperen. Ik hoorde verhalen over incest en zo. Dat greep me heel erg aan. In dat centrum kon ik ze helpen".

  Anita Koster, ook gepensioneerd, kwam in Amsterdam voor het eerst in aanraking met het feminisme. "Ik ben daarna naar Den Bosch verhuisd en heel actief geworden bij vrouwengroep Brood en Rozen. Daar heb ik veel vormingswerk gedaan.

  Veel vrouwen herkenden de verhalen vanuit hun eigen situatie. In het vrouwentrefcentrum in de Knillispoort in Den Bosch was het altijd vreselijk druk. Daar kwamen vrouwen van alle soorten en maten."

  Beide vrouwen hebben goede herinneringen aan de tweede feministische golf. Ze hebben ook het gevoel dat ze de wereld voor vrouwen veranderd hebben. Paes: "Het doet mij goed dat er opnieuw vrouwen zijn in deze tijd die weer aan de bel trekken. Op een andere manier als toentertijd. Wij waren wat collectiever en maatschappelijker gericht. Nu is het individueler. Maar dat is de tijd nu ook."

  Anita Koster:” Wij waren heel optimistisch toen. We dachten echt dat er een betere wereld kwam. Nou, dat is niet helemaal het geval. Maar voor vrouwen ziet het er echt beter uit.”

  Zowel Mariet als Anita hebben met een aantal andere feministen van het eerste uur verhalen verzameld op de site 'Rebellerende vrouwen' van het BHIC. Anita: “Vrouwen uit heel Brabant kunnen nu met hun verhalen komen.”

  De vrouwen wilden de nieuwe website eigenlijk met een ouderwets vrouwenfeest openen, zoals dat in de jaren zeventig ook gedaan werd. Maar corona maakte dat het allemaal iets rustiger aan moet. Maar wie weet komt er na de website ook nog een tentoonstelling aan. Na de kaskrakers Knus en Alsjemenou zou Dolle Mina ook niet misstaan in het Noordbrabants Museum.

 8. Het is januari en NAC kan directe promotie naar de eredivisie vrijwel zeker schudden. De Bredase club heeft in de competitie tien punten achterstand op de concurrentie en een wonder in de play-offs lijkt nog de enige weg naar succes. Omroep Brabant stak de peilstok in de teleurgestelde NAC-aanhang en proefde frustratie, boosheid, gelatenheid en zorgen.

  De NAC-supporter is wel wat gewend. Hoge pieken, maar vooral ook diepe dalen. Pijn lijden hoort er een beetje bij als je de Bredase club een warm hart toedraagt. Maar soms kan het ook te veel worden en moet het hoofd uit zelfbescherming even afgewend worden.

  De wetenschap van misschien wel weer een verloren seizoen maakt de mensen in Breda moe en verdrietig. Gelatenheid ligt zelfs om de hoek en dat is misschien nog gevaarlijker met het oog op de toekomst. Want door de hele coronacrisis is het toch al een kloteseizoen dat grote zorgen met zich meebrengt. Een noodkreet vanuit verschillende geledingen.

  Maarten Akkermans, secretaris stichting Samen voor NAC:

  "Zaterdagmiddag moet NAC weer spelen, maar ik ga eigenlijk liever boodschappen of iets anders doen. Ik ben moe, zeg maar NAC-moe. En dat heb ik in bijna veertig jaar nog nooit gehad. Ik maak me dan ook zorgen.

  Supporters zijn het zat en gaan hun kont tegen de krib gooien. Ik merk het op social media, want daar tref ik lotgenoten. Supporters en sponsors haken af en dat kan volgend seizoen grote financiële gevolgen hebben. Het gaat NAC opbreken als er niks aan gedaan wordt."

  Bram van Doorn, bestuurslid Clubraad en Breda Loco's:

  "Er is echt iets aan de hand en er moet wat gebeuren. Supporters zijn afgestompt en het boeit ze niet meer. Sommige supporters die ik spreek, weten bijvoorbeeld niet eens meer wanneer NAC moet spelen. En dat zijn mensen die normaal ook met uitwedstrijden mee gaan! En dat is gevaarlijk, want dit is een belangrijk jaar voor NAC.

  Van de frisse start is helemaal niets meer over. Natuurlijk speelt corona een rol, maar NAC doet ook niet aan klantenbinding. Dat is ernstig, want de supportershouding van 'Wij zijn er altijd' staat onder druk. Ik ben bang dat ze dit bij NAC niet inzien. Het duurt jaren voordat je die schade hebt ingehaald!"

  Ad van den Bemt, voorzitter van de supportersvereniging van NAC:

  "Er heerst een soort gelatenheid bij de achterban. Dat komt denk ik ook omdat we door corona als publiek niet bij de wedstrijden mogen zijn. Ik ben er van overtuigd dat we anders niet in deze situatie hadden gezeten. 17.000 of 18.000 man op de tribune maakt toch een verschil. Zeker bij NAC. Wij missen de spelers en de spelers missen ons. Het is een groot probleem en ik vrees voor volgend seizoen."

  Santiago, voorzitter stichting Vak G:

  "De moed zakt bij ons wel in de schoenen. Mijn mening is dat er bij NAC betonrot zit in de fundering en dat sijpelt door naar het eerste elftal. Aandeelhouders, Raad van Commissarissen en de directie, het zit in alle lagen.

  Het werkt op de een of andere manier niet. Ik zeg: iedereen eruit en opnieuw beginnen. Hoewel ik denk dat het beter kan, hoeft de trainer voor mij niet weg. Er zijn al zoveel trainers vertrokken en dat heeft niets geholpen. Het zit in de organisatie."

  Thomas, Fr0nt76:

  "Supporters hebben momenteel geen uitlaatklep omdat ze niet naar de wedstrijden kunnen. Ze balen van de prestaties, maar die frustratie kan niet weg. De een is lamgeslagen en de ander wordt alleen maar kritischer. Die wil langs de lijn staan om zaken eens goed duidelijk te maken, want nu voel je je niet gehoord als je kwaad bent. Je voelt eigenlijk alleen een grote afstand tot de club. Dan lijkt het alsof de club schijt aan je heeft."

  Bekijk de video met vrolijke NAC-supporters, nog geen jaar geleden.

 9. Er is vorige week nóg een cocaïnevangst gedaan in de buurt van Roosendaal. Het bijzondere is dat het hier ging om de uitvoer van cocaïne. De meeste coke die ze vinden, komt het land juist binnen.

  De douane controleerde woensdag 13 januari een bedrijf in de omgeving van Roosendaal. Waar precies is niet bekend gemaakt. Het ging om een controle op exportartikelen die naar het Verenigd Koninkrijk moesten.

  Dubbele bodem
  In een dubbele bodem van drie palletboxen vonden de douaniers de drugs: 70 kilo in totaal, in pakketten. De straatwaarde is 3,5 miljoen euro. In het Verenigd Koninkrijk is coke nog veel meer waard. Daar kan de waarde van deze partij oplopen tot boven de 10 miljoen euro.

  Het bedrijf heeft vermoedelijk niets met de smokkel te maken, meldt de douane. De verdovende middelen zijn in beslag genomen en vernietigd in overleg met het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

  Drie dagen later, vrijdagavond was er ook een drugsvangst. Op een bedrijventerrein in Roosendaal onderschepte de politie 750 kilo. Alles wees daar op import.

  LEES OOK: 750 kilo coke niet stiekem opgehaald door de smokkelaars: wat ging er mis?

 10. De hartenkreet van dierenparkeigenaar Richard Loomans van ZOO Veldhoven is gehoord. Plaatselijke ondernemers doen hun best om het dierenpark te redden. Vier supermarkten geven volop eten voor de 2000 dieren.

  Eerder deze maand gaf Loomans aan dat het zware tijden zijn voor zijn dierenpark. “We redden het nog een maand”, zei hij toen. Inmiddels geven vier supermarkten voedsel zodat de dieren, van apen tot papegaaien, kunnen blijven eten. “Dat is niet verkeerd. Allemaal uit Veldhoven”, zegt Loomans.

  Twee keer per week komen medewerkers van het dierenpark bij André van Reijen van de PLUS in Veldhoven. “We geven brood: wel vijftig per dag. En groenten en vlees. De dieren kunnen niet goed tegen gekruid voedsel dus daarom is het onbewerkt vlees en zijn het onbewerkte groenten. De vogels zijn bijvoorbeeld geholpen met vruchtensap. Wij hebben flink wat vers geperste sappen. Dat schijnt hartstikke goed voor ze te zijn. De papegaaien zitten daar aan onze smoothies.”

  “Ook hebben we een actie met statiegeld. We vragen de klant het statiegeld te doneren en wij verdubbelen de opbrengst. Dit gaan we vier weken doen”, vertelt Van Reijen.

  “We zitten met zijn allen in een behoorlijk grote crisis, maar het gaat heel goed met de omzet van de supermarkten. Ik heb geleerd dat je moet delen. Het zou doodzonde als het dierenpark het niet redt. Ze hebben er hun ziel en zaligheid in gestopt. En dan word je door iets waar je geen invloed op hebt, de nek omgedraaid. We hebben er met zijn allen ook belang bij als dit soort ondernemingen de crisis overleven.”

  Bij de plaatselijke Jumbo denken ze er ook zo over. Filiaalmanager Dennis Lathouwers: "We geven al kratten met groenten, maar we gaan ook een flessenactie houden. Klanten vroegen of we dit wilden opzetten. Er komt een ton waar je je statiegeld kunt doneren."

  Ook zijn er twee crowdfundingacties. Bij een actie van de medewerkers en vrijwilligers van het park is al 8000 euro binnengekomen. Dierenparkeigenaar Loomans: “Een eerdere actie bracht zo’n 22.000 euro, maar dat is allang op. De steun die we ook nu weer uit Veldhoven krijgen is helemaal fantastisch. We krijgen veel positieve reacties."

  Eerder gaf Loomans aan dat hij 5000 euro per dag kwijt is om alle kosten zoals hypotheek, personeel en voedsel te dekken. Het bedrag is bij lange na niet toereikend om het een tijdje uit te zingen. Steun van de overheid is er tot nu toe niet geweest. Toch heeft Loomans al zijn hoop juist op die overheidssteun gericht. "We hebben nog wel wat reserve, maar de overheidssteun is meer dan welkom." Volgende maand moet duidelijk worden of het dierenpark die steun wel of niet krijgt.

Please publish modules in offcanvas position.