Utrecht

 1. PROVINCIE UTRECHT - Dit jaar geen pakjesavond voor veel opa's en oma's, huisartsen bereiden zich voor op de vaccinatiecampagne en voor wilde zwijnen wordt 2020 mogelijk een topjaar. En wat doen we tegen huidhonger? In onze dagelijkse update corona vandaag hebben we de meest relevante en opmerkelijke ontwikkelingen rond het coronavirus voor je verzameld.

  [Image:2738503|Nieuw in 2020: de mondkapjespiet.]

  Zie ginds komt de Zoom-boot

  "En we zingen en we springen en we zijn zo blij, want er zijn geen andere kinderen bij." We kunnen er maar het beste om lachen: het heerlijk avondje wordt dit jaar online of in klein gezelschap gehouden. Veel Utrechtse opa's en oma's zijn er dit jaar niet bij. Op de basisscholen geldt een aangepast strooibeleid en de pieten hebben voor de hygiëne speciale handschoentjes aan.

  [Tweet:https://twitter.com/rtvutrecht/status/1334833846907514880]

  Mariëlle Boshuis uit Maarssenbroek verzamelt morgen de hele familie - vijf gezinnen - in een Zoom-meeting. "Ik moest natuurlijk wel Zoom installeren bij mijn ouders, die zijn op leeftijd. Maar lootjes trekken en een datum prikken deden we eerder ook online. Dus alleen het opsturen is erbij gekomen." De familie maakt er het beste van. "Mijn broer grapte al: 'zie ginds komt de zoom-boot' en 'wie zoom is krijgt lekkers'."  Huidhonger

  Als je door coronamaatregelen niet zomaar meer iedereen meer mag aanraken, dan kun je daar best ongelukkig van worden. Huidhonger werd een begrip in 2020. Wat kun je eraan doen? Dat werd deze week beantwoord in UNieuws Extra: Corona vraag & antwoord.

  [FacebookVideo:https://www.facebook.com/127421560627067/videos/436850267472822/]

  Gusta Willem van seniorenorganisatie KBO-PCOB en Larissa Meijer van de Universiteit Utrecht legden uit hoe omzien naar elkaar twee kanten op werkt en hoe elkaar diep in de ogen kijken soms net zoveel losmaakt als een fijne knuffel.  Negen miljard belastingschuld

  De fiscus moet nog even wachten op de belasting van 16.815 bedrijfsvestingen in de provincie Utrecht. Die ondernemingen hebben sinds de uitbraak van het coronavirus toestemming gekregen om hun belastingen later te betalen. Dat blijkt uit een analyse van CBS-cijfers door datajournalistiek persbureau LocalFocus.

  In heel het land hebben bijna 186 duizend bedrijven met zo'n 213 duizend vestigingen gebruik gemaakt van een of meer van de regelingen die de overheid heeft aangeboden, zoals uitstel van BTW-betalingen of loonheffingen. Daardoor stond er eind september nog een rekening van ruim negen miljard euro open.

  [Localfocus:https://localfocuswidgets.net/5fca927ccd341]

  Vooral in de horeca liep de belastingschuld op. In de provincie Utrecht vroegen 1355 cafés, restaurants en andere gelegenheden uitstel aan, omgerekend 28,4 procent van alle zaken in de regio.  Wie wil het vaccin en wie gaat het geven?

  Twee derde van de mensen met kanker wil gevaccineerd worden tegen corona. De helft van hen hoopt ook op voorrang wanneer de inentingen na de jaarwisseling beginnen. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties heeft dat met andere zorgorganisaties laten onderzoeken onder 2400 patiënten.

  Kwetsbare mensen, waaronder kankerpatiënten, voelen dagelijks waarom de Covid-19-vaccinatie zo belangrijk is, zegt NFK-directeur Arja Broenland. "En juist de mensen die worden behandeld voor kanker of zelfs niet meer beter worden en nu geïsoleerd zitten uit angst om besmet te raken, zijn gebaat bij het vaccin. Het biedt ze de bescherming die ervoor kan zorgen dat zij deze kwetsbare, soms laatste fase van hun leven kunnen doorbrengen met hun dierbaren."

  [Tweet:https://twitter.com/rivm/status/1334811904062222337]

  Het wordt voor de huisartsen nog wel een hoop geregel om het prikken van hun patiënten te organiseren. De Landelijke Huisartsen Vereniging in Utrecht noemt de hele operatie te doen, maar "best pittig". Het aantal gegadigden zal groot zijn en het inenten moet coronaproof gebeuren. Het zijn echter geen onoverkomelijke problemen, aldus de LHV.  Bedrijfsartsen

  Als bedrijfsartsen straks ook betrokken worden bij de eerste ronde van coronavaccinaties in Nederland, zullen ze minder tijd hebben voor taken als het begeleiden van mensen die tijdelijk niet kunnen werken. Ook adviseren over arbeidsomstandigheden kan erbij inschieten, waarschuwt de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde.

  "Het is te behappen, maar het wordt schipperen. Het zal krap zijn, maar het geeft ook enorm veel energie om zo'n klus te klaren", zegt directeur Gijsbert van Lomwel van de beroepsvereniging voor bedrijfsartsen. Nederland telt ongeveer 1800 bedrijfsartsen. "Zelfs zonder corona zijn dat er al te weinig voor wat we aan taken hebben", aldus Van Lomwel.

  Het grootste obstakel zullen de computersystemen zijn, vreest de NVAB. "Een landelijke registratie van de vaccinaties is nodig. Als die registratie omslachtig is, of hapert, kan dat gevolgen hebben voor het tempo van vaccineren. Die registratie kan een hoofdpijndossier worden."  Voetballers kunnen opnieuw beginnen

  Teleurstelling maar ook begrip bij de amateurvoetballers uit de hoogste regionen, over een herstart van de KNVB-competities. Alle uitslagen van de afgelopen maanden worden nietig verklaard. Als het binnen de coronamaatregelen past wordt in het nieuwe jaar een aangepast programma gespeeld. Wanneer dat begint is nog niet duidelijk.

  [Tweet:https://twitter.com/RTVUtrechtSport/status/1334789056903991298]

  Zuur is het vooral voor Hercules in Utrecht, dat na een sterke seizoensstart bovenaan stond in de derde divisie zondag. Maar bestuurslid Sydney Volten herinnert zich ook nog goed hoe OSS 1920 afgelopen voorjaar de promotie naar de tweede divisie aan de neus voorbij zag gaan. IJsselmeervogelsvoorzitter Frank van den Bos had liever gezien dat de al gestarte competitie tot de helft was uitgespeeld.  Marion Koopmans bedreigd

  OMT-lid Marion Koopmans uit Zeist is bedreigd. De virologe kreeg brieven op haar thuisadres en nare online berichten, waaronder een plaatje van een strop. Ook andere leden van het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert in de coronacrisis, kregen dreigementen. Een aantal van hen zou inmiddels worden beveiligd, maar het RIVM wil daarover niets kwijt.

  [Tweet:https://twitter.com/NUnl/status/1334742081814876160]

  Koopmans laat weten dat de bedreigingen ertoe hebben geleid dat ze voortaan niet meer met het ov maar met de auto reist. Ook overweegt ze te stoppen met haar optredens in de media, omdat de dreigementen toenemen wanneer ze op tv is geweest. "Maar als iedereen met een redelijk verhaal daarmee stopt, is dat ook niet goed."  De dagcijfers

  In de provincie Utrecht zijn sinds gisteren 687 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er beduidend meer dan donderdag, toen het RIVM 431 positieve tests registreerde. In absolute aantallen gaan de twee grootste steden in de regio aan kop: Utrecht telde 117 positieve uitslagen, Amersfoort 94.

  [Localfocus:https://localfocuswidgets.net/5fca42db76876]

  Als je hun inwonertal laat meewegen dan werden in Bunschoten (37) en Veenendaal (82) relatief de meeste nieuwe besmettingen geregistreerd. Ook Woudenberg (16), Rhenen (21) en Lopik (14) noteerden naar verhouding veel positieve testuitslagen.

  Het afgelopen etmaal namen de ziekenhuizen acht nieuwe coronapatiënten uit de provincie Utrecht op. In het hele land kwamen er dertig patiënten bij, waardoor het totaal aantal bezette bedden nu op 1625 staat. Van hen worden 473 mensen behandeld op de intensive care.

  [Localfocus:https://localfocuswidgets.net/5fca462d0053f]

  In totaal zijn in onze regio afgelopen week 238 mensen overleden, 37 meer dan precies een jaar geleden. Het RIVM registreerde tussen gistermorgen en vanmorgen acht nieuwe sterfgevallen in de provincie Utrecht als gevolg van covid-19. Dit soort gegevens worden soms wat later doorgegeven, waardoor het niet zeker is dat deze mensen ook daadwerkelijk in de afgelopen 24 uur zijn overleden.

  Wereldwijd is het aantal vastgestelde besmettingen inmiddels de 65 miljoen gepasseerd. Sinds het virus vorig jaar in China werd ontdekt zijn er 1,5 miljoen mensen aan overleden. Met in totaal 19 miljoen besmettingen in 51 landen is Europa het gebied met de meeste infecties.  Coronacrisis goed voor zwijnen, slecht voor wildstand

  De coronacrisis heeft invloed op de wildstand in Nederland. Doordat meer recreanten de natuur opzoeken en vaak ook veel vroeger dan gewoonlijk, is het voor faunabeheerders lastiger om bijvoorbeeld wilde zwijnen af te schieten. De dieren schrikken van de drukte en duiken diep weg in de bossen, buiten het bereik van de jagers.

  Faunabeheereenheid Gelderland verwacht er deze winter niet in te slagen het aantal zwijnen op de Veluwe terug te brengen naar gewenste voorjaarsstand van 1100 exemplaren. Op dit moment lopen daar zo'n 5.000 wilde zwijnen rond, veel te veel volgens de eenheid. Door hun aantallen zorgen de dieren voor schade aan de natuur.

  Een bijkomend probleem is dat de droge hete zomers hebben gezorgd voor enorm veel eikels en beukennootjes. De zwijnen hebben daardoor genoeg te eten en komen niet op het lokvoer van de jagers af.  Kerstkaartenactie ouderenfonds slaat aan

  Bij het Nationaal Ouderenfonds in Amersfoort komen nu al heel veel kaarten binnen in het kader van de Grote Kerstkaartenactie. Dat is opmerkelijk vroeg, normaal komt die kaartenstroom pas na Sinterklaas op gang, zegt een woordvoerster van het Ouderenfonds. Volgens haar komt het door de coronacrisis dat het kerstgevoel nu al leeft.

  [Tweet:https://twitter.com/Ouderenfonds/status/1334504205562818564]

  Het fonds verzamelt zoals elk jaar kerstkaarten en verstuurt die naar woonzorgcentra, waar ze worden uitgedeeld onder de bewoners. Hoeveel kaarten er al zijn binnengekomen, kan de woordvoerster niet zeggen: "Het gaat om het gevoel, niet om aantallen."

  Mensen die willen meedoen, kunnen kun kerstkaart tot en met 15 december sturen aan het Nationaal Ouderenfonds. Het is de zesde editie van de Grote Kerstkaartenactie. Volgens het Ouderenfonds vieren 200.000 mensen de kerst alleen.  LEES OOK
 2. PROVINCIE UTRECHT - Wanneer je door de coronamaatregelen niet zomaar meer anderen mag aanraken, dan kun je daar best ongelukkig van worden. Huidhonger werd een begrip in 2020. Wat kun je eraan doen? Dat werd deze week beantwoord in UNieuws Extra: Corona vraag & antwoord.

  [Image:2751177|Gusta Willems en Larissa Meijer met presentator Rob van Dijk.]

  Het is een duivels dilemma dat de samenleving al maanden in de greep houdt. Om de verspreiding van het coronavirus af te remmen houden we letterlijk en figuurlijk afstand tot elkaar. Maar juist in die beschermende maatregel schuilt ook een gevaar. Mensen die zich eenzaam voelen raken nog verder in een isolement. En als sociale dieren hebben we het contact juist zo nodig om ons goed te voelen.  Huidhonger

  In de live-uitzending op RTV Utrecht en Facebook legde Larissa Meijer uit hoe 'huidhonger' op een mens kan inwerken. Meijer doet aan de Universiteit Utrecht onderzoek naar de zogenoemde 'affectieve aanraking'.

  [Tweet:https://twitter.com/rtvutrecht/status/1334909896253444097]

  "Wat er precies in het brein gebeurt durf ik niet helemaal te zeggen, maar we weten wel dat als we een sociale aanraking missen, dat ervoor kan zorgen dat we meer stress ervaren en angstiger worden. Aanraking is belangrijk om dat gevoel te verminderen.

  [Tweet:https://twitter.com/rtvutrecht/status/1334909431147016192]

  Meijer heeft twee adviezen voor mensen die zich slechter voelen door een gebrek aan fysiek contact. "Als we een aanraking geven, dan komt het gelukshormoon oxytocine vrij. Dat gebeurt ook als we dieren aaien. Het kan dus erg helpen om je huisdier te aaien en je zou ook naar de kinderboerderij of de dierentuin kunnen gaan. Maar als je iemand een tijdje diep in de ogen kijkt, dan komt die oxytocine ook vrij en dat kan natuurlijk heel mooi op afstand."  Ga er op uit

  Gusta Willems van seniorenorganisatie KBO-PCOB gaf onder meer tips over het maken van contact. "We hebben al heel lang activatieprogramma's tegen eenzaamheid. We zeggen vooral: ga er zelf op uit. Vraag hulp, maar probeer zelf ook contact te maken. We stimuleren bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, al ligt dat nu stil."

  [Tweet:https://twitter.com/rtvutrecht/status/1334909004464746501]

  Toch zijn er nog best wat concrete stappen die we kunnen zetten. "Ons motto is 'omzien naar elkaar' en dat geeft al aan dat het tweerichtingsverkeer is" lichtte Willems toe. "Als je vermoedt dat iemand eenzaam is, bel dan aan, zwaai even voor het raam of neem iemand mee uit wandelen. Maar ben jij degene die gevoelens van eenzaamheid heeft, ga dan eens iemand bellen, of zoek op sociale media een groep met dezelfde interesses waar je je bij kunt aansluiten. Dan heb je al contact en van het een komt het ander."

  [Video:2727789|UNieuws Extra: Corona vraag en antwoord]

  UNieuws Extra: Corona vraag & antwoord is iedere vrijdag te zien op RTV Utrecht en wordt vanaf 17.00 uur live uitgezonden op tv en op onze Facebookpagina.

  Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

 • UTRECHT - Sneltesten kunnen worden gebruik om corona-infecties op te sporen bij mensen zonder klachten. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht onder honderden profvoetballers. Het ziekenhuis voerde het onderzoek uit in samenwerking met de KNVB. Ook FC Utrecht deed aan het onderzoek mee.

  Sinds het begin van de competitie in september moeten voetbalclubs zich wekelijks laten testen met een reguliere PCR-test, die je ook bij de GGD krijgt. In ruim een maand tijd werden 824 mensen uit de voetbalwereld tegelijkertijd herhaaldelijk getest met een sneltest, die binnen 15 minuten uitslag geeft. In vergelijking met de resultaten van PCR-test blijkt de sneltest vrijwel net zo nauwkeurig te zijn.

  Zo'n sneltest 'pikt' een persoon eruit in de besmettelijke periode, dus wanneer iemand veel virusdeeltjes bij zich heeft. Dat kan al zijn voordat iemand klachten heeft ontwikkeld. Dat geeft veel voordelen voor profclubs. Ze krijgen meer grip om een uitbraak te voorkomen.

  Volgens hoofdonderzoeker Marije Hofstra van het UMC Utrecht is de sneltest betrouwbaar genoeg om een vroege infectie aan te tonen, zelfs al heeft de patiënt nog geen klachten. "We hebben in deze studie gezien dat zo'n snelle test kan helpen bij het inperken van een (kleine) uitbraak, door frequent asymptomatische personen te testen en daarmee nieuwe infecties in een vroege fase snel op te sporen. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor de toepassing van deze test." Ook voor scholen en verzorgingstehuizen kan de sneltest een uitkomst zijn. Als iemand in een klas bijvoorbeeld positief is getest, kan de test volgens Hofstra helpen om de situatie eerder onder controle te krijgen door ook mensen zonder klachten met deze sneltesten te controleren.

  Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

 • MEERKERK - Voormalig hulpverlener Aaldert van E. moet alsnog de cel in voor het 'stelselmatig ontucht plegen' met drie van zijn vrouwelijke cliënten. Het gerechtshof in Den Haag legde hem in hoger beroep vijfenhalf jaar celstraf op. Ook heeft hij een beroepsverbod gekregen.

  Aaldert van E. is door vijf vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. In de tijd dat het seksueel misbruik is gepleegd, woonden de vrouwen op zorgboerderijen en werden ze door Van E. behandeld. Hij was hun hulpverlener en hun geestelijk leider. Het Hof rekent hem dat erg zwaar aan. "Hij liet slachtoffers op misleidende wijze geloven dat de seksuele handelingen een helende werking zouden hebben en zouden bijdragen aan hun genezing."

  Uit de slachtofferverklaringen blijkt dat hun levens zijn verwoest, concludeert het Hof. "Zij hebben vaak nog jaren last van het seksuele en geestelijke misbruik en de vraag is of zij ooit nog geheel zorgeloos kunnen zijn op het gebied van seksualiteit." Een slachtoffer schrijft: "Levenslang zit ik gevangen in een kapot lijf, in een kapot leven". Uit de andere slachtofferverklaring volgt dat het leven van het slachtoffer "vernietigd" is door de lusten van Van E. In 2016 beroofde één van de slachtoffers zichzelf van het leven.  Straf niet hoog genoeg

  Er lopen al twintig jaar rechtszaken tegen Van E. In 2008 werd hij vrijgesproken, maar in 2016 en 2018 werd hij wel veroordeeld, die straffen van in totaal drie jaar heeft hij inmiddels uitgezeten. In beide zaken werd hoger beroep aangetekend, zowel door de verdachte als door het OM, dat de straf niet hoog genoeg vond en 7 jaar eiste. De zaken zijn samengevoegd en vandaag deed de meervoudige kamer uitspraak: Van E. moet 5,5 jaar de cel in. De tijd die Van E. al heeft vastgezeten, wordt van de opgelegde 5,5 jaar afgetrokken.

  Bij de strafmotivering schrijft het Hof: "Alle drie de slachtoffers waren zeer kwetsbare vrouwen. Zij hadden te kampen met ernstige persoonlijkheidsproblematiek, waren niet in staat om zelfstandig te wonen en waren zowel in psychisch als in materieel opzicht afhankelijk van de verdachte. De verdachte heeft op genadeloze wijze misbruik van hen gemaakt en heeft voorts onmiskenbaar misbruik gemaakt van zijn rol als hun therapeut/begeleider en voorganger." Van E. moet de slachtoffers ook een schadevergoeding betalen.  Weer de fout in

  Ook acht het Hof het aannemelijk dat Van E. weer de fout in gaat, vanwege "het gebrek aan inzicht in de laakbaarheid van zijn handelen". Aaldert van E. kan nog in cassatie gaan bij de Hoge Raad. Als hij dat doet, dan blijft hij voorlopig op vrije voeten.

 • PROVINCIE UTRECHT - RTV Utrecht heeft een meldpunt vuurwerkoverlast geopend. Samen met onze kijkers, luisteraars en volgers brengen we deze maand de plekken in kaart waar rotjes en vuurpijlen in de provincie Utrecht tot grote ergernis leiden.

  Vuurwerkverbod of niet, de overlastmeldingen bij de instanties nemen de laatste weken enorm toe. Niet alleen wordt er in de aanloop naar Oud en Nieuw meer hinder door vuurwerk ervaren, er wordt zo te horen ook echt veel meer afgestoken. Heb jij last van vuurwerk? Meld het via onze kaart.

  [Localfocus:https://mapgather.appspot.com/crowd/592119ba-8ba2-4230-88bf-cd5b3101d157/?lat=52.1251&lng=5.246&zoom=9]

  Het werkt eenvoudig. Klik rechtsboven op 'Meld overlast'. Klik op de plaats van het incident en vul het formulier in. Hoe nauwkeuriger je bent, des te beter kunnen we bepaalde locaties of tijdstippen analyseren. Een foto toevoegen vinden we fijn, maar het is niet verplicht.

  De inzendingen die jullie op de kaart zetten geven ons inzicht in waar de grootste vuurwerk-hotspots in de regio zijn. RTV Utrecht zal de meest opvallende plaatsen nader bestuderen en onderzoekt ook waarom op sommige plekken meer overlast wordt ervaren dan ergens anders.

  Ook andere regionale omroepen hebben een vuurwerkmeldpunt ingesteld. Bij Omroep Brabant en RTV Oost zijn inmiddels honderden incidenten geregistreerd.  LEES OOK
 • UTRECHT - De Ministerraad heeft op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken besloten Sharon Dijksma voor te dragen als nieuwe burgemeester van Utrecht. Eerder was al bekend dat de Utrechtse gemeenteraad Dijksma graag als burgemeester zou zien.

  Dijksma wordt op 16 december geinstalleerd en begint op 17 december aan haar werkzaamheden. Momenteel is ze nog wethouder in Amsterdam. Dijksma liet weten veel zin te hebben in haar nieuwe functie. Ze wil de Utrechters snel ontmoeten. "De humor en nuchtere volksaard spreken me aan", vertelde ze.

  Andersom leren we Dijksma ook snel kennen. Op 24 december is ze te gast in de kerstshow 'Aan Tafel!' op Radio M.  LEES OOK
 • UTRECHT - Dit jaar is er, vanwege de Coronacrisis, geen smartlappenfestival in Utrecht. Dat betekent geen volgepakte kroegen waar bandjes live de mooiste smartlappen laten horen. Dit jaar doen we alles vanachter ons computerscherm. Geheel in stijl bedacht het Utrechtse Medialab SETUP daarom een manier om via de computer een digitale smartlap te fabriceren.

  Een computer kan een nummer maken doormiddel van een algoritme. Dat houdt in dat het computersysteem patronen bestudeert en daar voorspellingen mee doet op basis van de informatie die de computer heeft. In dit geval heeft het medialab honderd smartlappen ingevoerd in de computer. Op basis daarvan heeft de computer zelf een nieuwe nummer bedacht.  Alles uit de computer

  Uit de computer rolden akkoorden, toonhoogtes en tekst. De Utrechtse band Pure Ellende heeft er uiteindelijk een goed lopend nummer van gemaakt. "Maar", zegt Krista Hendriks van SETUP, "alles wat je hoort bestaat volledig uit computer gegenereerde stukken muziek en tekst."

  Het nummer kwam niet kant en klaar uit de computer rollen. "Meestal waren er een aantal zinnen en akkoorden goed bruikbaar", aldus Hendriks. "Soms kwam er ook iets heel geks uitrollen, of heel grappig, maar in elk geval geen smartlap. We wilden er in elk geval uiteindelijke en echte tranentrekker van maken." Of dat gelukt is, daar twijfelt Hendriks ook nog over. "Het doet mij wel iets, maar ik weet nog niet precies wat."

  Over twee weken op 18 december wordt het nummer gelanceerd en is het te horen op de website van het medialab. Er zit ook een clip bij, die wordt opgenomen in café Orloff.

  [Audio:2751241|Luister hier naar de uitleg.]
 • UTRECHTSE HEUVELRUG - Het is weer toegestaan om oppervlaktewater te onttrekken uit de sloten en weteringen van de Utrechtse Heuvelrug. Sinds 1 juli 2020 mocht dat niet meer, maar na vijf maanden is de situatie zodanig verbeterd dat een verbod op het onttrekken niet meer nodig is.

  Extreme droogte in het voorjaar en de hitte in de zomer zorgden ervoor dat op de Heuvelrug de (grond)waterstanden erg laag waren. Hele sloten vielen droog. Het verbod werd ingesteld om het oppervlaktewater zo lang mogelijk vast te houden en het verder droogvallen van sloten te voorkomen. Door het droogvallen kan de waterkwaliteit flink verslechteren.

  Nu, na vijf maanden, is het grondwaterpeil hersteld. Dijkgraaf Jeroen Haan vindt dat het lang heeft geduurd. "In toenemende mate, ook dit jaar weer, hebben we in Nederland last van droogte. Met name de afgelopen drie jaar heeft dit veel gevolgen gehad voor onze woonomgeving, de natuur, de drinkwatervoorziening en de landbouw."

  Om in de toekomst beter bestand te zijn tegen de droogte (en ook wateroverschot door hevige buien) wordt het watersysteem verbeterd en robuuster gemaakt.

 • AMERSFOORT/BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De rivier de Eem krijgt tussen Amersfoort en Bunschoten op vijf locaties nieuwe damwanden. De provincie is op 1 december met de werkzaamheden begonnen. De klus duurt tot het voorjaar van 2021.

  De scheepvaart kan wat hinder ondervinden van de werkzaamheden. Die worden voornamelijk vanaf het water uitgevoerd. Het wegverkeer ondervindt geen hinder van de werkzaamheden. De werkzaamheden betreffen het vervangen van 675 meter houten damwanden door duurzame stalen exemplaren op vijf locaties. Het gaat om twee locaties in Baarn (nabij Zuiderlicht en Zuidereind), één locatie in Soest (ter hoogte van de Grote Melm) en twee locaties in Eemdijk (bij de insteekhaven en ter hoogte van de Maatweg).

  De huidige houten damwanden dateren uit de jaren 80 van de vorige eeuw en zijn aan het einde van hun levensduur. Doel is om in 2030 alle houten damwanden in de Eem op die manier te hebben vervangen. De afgelopen jaren heeft de provincie al heel wat meters gemaakt. Tussen 2022 en 2030 is er nog 6.000 meter te gaan.

 • BILTHOVEN/SOEST - Het Openbaar Ministerie eist jeugddetentie en taakstraffen tegen leden van een criminele jongerengroep uit Bilthoven. Ook zouden zij geen contact meer met elkaar mogen hebben. De jongens worden verdacht van de beroving van een man uit Soest met wie zij via een datingapp voor homo's een afspraak hadden gemaakt.

  Tijdens de beroving waren de meeste verdachten 17 jaar oud, de jongste was 15. Tegen de 18-jarige Patrick, de enige volwassene van het stel, eiste de officier van justitie vandaag anderhalf jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Hij wordt naast de beroving ook nog verdacht van diefstal van twee scooters.

  [Quote:Overvallers|Als je doet wat we zeggen, als je gewoon meewerkt, gebeurt er niets.]

  Boksbeugels en honkbalknuppel

  Het slachtoffer werd op 16 augustus vorig jaar naar een afgelegen plek in Bilthoven gelokt. Een dag eerder had hij via de dating-app Grinder een afspraak gemaakt met ene Basjoe. Hij ontmoette de jongen 's avonds op een parkeerplaats bij de Kees Boekelaan en liep met hem de stille Dwarsweg in. Daar stonden vijf anderen te wachten, gewapend met boksbeugels, een mes een honkbalknuppel. De meesten droegen bivakmutsen.

  De Grinder-jongen trok een (nep)vuurwapen en eiste dat de man zijn heuptas en portemonnee zou afgeven. "Als je doet wat we zeggen, als je gewoon meewerkt, gebeurt er niets. Dan zullen we je hooguit toetakelen", zou hij daarbij hebben gezegd. Toen de man het niet lukte om via zijn telefoon geld van de spaarrekening naar de betaalrekening over te boeken en het slachtoffer hysterisch begon te huilen, werd het grimmiger.

  [Quote:Boze overvallers|Blijf voor je uit kijken of wil je een kogel door je kop!]

  "Blijf voor je uit kijken of wil je een kogel door je kop", zou er zijn geroepen. Ook zou dreigend de trekker van het balletjespistool zijn overhaald. Er ontstond vervolgens een worsteling waarbij de man uit Soest met een boksbeugel op zijn hoofd werd geslagen en met de honkbalknuppel tegen zijn arm. Toen hij om hulp begon te schreeuwen, sloegen zijn belagers op de vlucht met zijn bankpassen, creditcards, het rijbewijs en sleutels.  Bekenden van de politie

  Het was al snel duidelijk dat de daders bekenden van de politie waren. De politie besloot hen te observeren en na aandacht in Bureau Hengeveld en Opsporing Verzocht ontstond er veel reuring in de groep. Omdat telefoons werden afgetapt was er al snel genoeg bewijs om de jongens aan te houden. Een anonieme tipgever noemde toen de naam van verdachte Patrick.

  Alleen de rechtszaak tegen de meerderjarige Patrick was openbaar. De zaken van de vier minderjarige verdachten werden gisteren en vandaag achter gesloten deuren behandeld. Die vier hebben allemaal een bekentenis afgelegd over hun eigen rol bij de beroving. Een van de jongens heeft volledig openheid van zaken gegeven. Ook vrienden en vriendinnen die op de hoogte waren, hebben getuigenverklaringen afgelegd.

  [Quote:Verdachte Patrick over getuigen|Vijanden kunnen proberen je te naaien, op elke manier mogelijk.]

  Diefstal scooters

  Patrick hield in de rechtszaal vol onschuldig te zijn, ondanks de vele bewijzen tegen hem. Zo zat zijn dna op een sigaret die op de plaats van de overval werd gevonden en heeft hij direct na de beroving aan twee bekenden uitgebreid verteld over de beroving en wie daar bij betrokken waren. Nu beweerde hij dat hij altijd al ruzie met deze getuigen had gehad en dat zij op deze manier wraak wilden nemen. Zijn advocaat vroeg daarom voor alle beschuldigingen om vrijspraak, wegens gebrek aan bewijs.

  Patrick wordt ook verdacht van de diefstal van twee scooters, samen met een van de andere verdachten. Een van die scooters werd de ochtend na de diefstal in september, dankzij een GPS-tracker in de garage van Patrick gevonden. Die beweert dat hij daar buiten zijn weten door een vriend is neergezet aan wie hij de sleutel had uitgeleend. Het was wel opvallend dat Patricks eigen kentekenplaat op die scooter was gemonteerd.  Angst om aangifte te doen

  Het OM wil dat de rechtbank een hele reeks maatregelen neemt om te zorgen dat de groep stopt met het plegen van misdrijven. Tegen de vier minderjarigen is 4 tot 7 maanden jeugddetentie geëist met een flink voorwaardelijk deel, met een proeftijd van twee jaar. Het OM wil dat onder meer dat ze zich laten behandelen en eist ook een contactverbod met medeverdachten, getuigen en het slachtoffer.

  Het OM vermoedt dat de jongens vaker homo's in de val hebben gelokt, maar dat andere slachtoffers geen aangifte durfden te doen. Op dezelfde plaats zou een dag eerder een man op dezelfde manier zijn beroofd. Een zesde lid van de vriendengroep staat binnenkort apart voor de rechter, omdat hij van twee van dit soort berovingen wordt verdacht.

  De rechtbank doet op 18 december uitspraak in alle zaken tegen deze jonge verdachten.  LEES OOK
 • Please publish modules in offcanvas position.