Utrecht

 1. PROVINCIE UTRECHT - Ouders en werkgevers in de regio wachten gespannen af of het kabinet besluit tot het instellen van een speciaal coronaverlof voor werkende ouders met schoolgaande kinderen. Volgens belangenorganisatie Ouders & Onderwijs "neemt de wanhoop toe" onder ouders. Werkgevers staan welwillend tegenover het coronaverlof, maar dan moet het kabinet wel met geld over de brug komen.

  De verlengde lockdown vraagt veel van werknemers, zien ook de grote werkgevers in deze regio. "Het is intensief en complex om zorg, educatie en werk te combineren. Dat horen we dan ook terug van medewerkers", zegt Elise van Heeswijk, woordvoerder van de Rabobank in Utrecht. Ook bij zuivelproducent FrieslandCampina in Amersfoort zien ze dat werknemers die veel moeten regelen inmiddels op hun tandvlees lopen. "Daarbij is de grens zo'n beetje bereikt."

  [Kader:Als scholen langer dicht blijven, voorziet 83 procent van de werkende ouders problemen of zelfs ernstige problemen door het combineren van werk, opvang en thuisonderwijs. Dat meldt vakbond FNV op basis van een peiling onder ruim 1250 leden en niet-leden. Volgens de FNV is de behoefte aan een speciale coronaverlofregeling groot, zowel onder ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd, als onder ouders met tieners. Het is alleen de vraag of die laatste groep onder een eventueel coronaverlof gaat vallen. Om zo'n verlof te kunnen betalen zouden werkgevers gecompenseerd moeten worden door de overheid.]

  Veel bedrijven zeggen al van alles te doen aan het welzijn van hun mensen. "De NS is als werkgever al heel flexibel als het gaat over thuiswerken met kinderen", aldus woordvoerder Erik Kroeze van de vervoerder. "Er wordt rekening gehouden met aanwezigheid bij online bijeenkomsten en werktijden. Een coronaverlofregeling lijkt vooral een oplossing voor werkgevers die hier minder flexibel in zijn. Voor NS hangt het echt af van hoe een en ander door Den Haag wordt uitgewerkt."

  De Rabobank zegt continu in gesprek te zijn over de impact van de maatregelen op werknemers en wijst er tegelijkertijd op dat er veel mogelijkheden zijn voor vakantie, zorg- of calamiteitenverlof. "We roepen mensen op om niet het onmogelijke van zichzelf of van de mensen in het team te vragen: probeer er met elkaar goed uit te komen en schakel hulp in waar nodig."

  Verzekeraar ASR in Utrecht biedt medewerkers nu al de ruimte om tijd vrij te maken in hun agenda om even af te schakelen en aandacht te geven aan meer zorgtaken, thuisonderwijs en andere zaken. Deze tijd hoeft niet gecompenseerd te worden, legt woordvoerder Petra Smale uit. "Daarnaast werken we al lange tijd plaats- en tijdonafhankelijk, dit houdt in dat medewerkers veel eigen regie hebben om te bepalen waar en wanneer ze werken. Dit geeft veel flexibiliteit."  Fabriek moet blijven draaien

  Maar dat kan niet bij elk bedrijf. Want uiteindelijk moeten de treinen blijven rijden en de yoghurt gaat ook niet vanzelf in het pak. "In de fabrieken is het natuurlijk strak geregeld, daar kan je niet thuiswerken", zegt Jan Willem ter Avest van FrieslandCampina. En dat geldt ook voor tal van andere bedrijven.

  [Kader:Zaterdag werd bekend dat het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet adviseert om basisscholen en kinderopvang na 25 januari dicht te houden. Dit wegens zorgen over de zeer besmettelijke Britse variant van het coronavirus. Het kabinet kondigde eerder een verlenging van de lockdown tot 9 februari aan, maar hoopte dat basisscholen eerder open zouden kunnen. Het negatieve advies van het OMT wordt waarschijnlijk overgenomen door het kabinet.]

  Sommige bedrijven kijken naar de mogelijkheden om extra personeel aan te trekken, maar ook dat is niet altijd een oplossing, zegt bijvoorbeeld ASR. "Helaas kunnen we dit niet inzetten voor alle werkzaamheden. Het inwerken van deze medewerkers kost tijd en dit moet daarmee niet tot een grotere verzwaring leiden." FrieslandCampina kan nog niet zeggen of er extra personeel aangetrokken moet worden.  Wanhoop

  "De wanhoop neemt toe", zegt Lobke Vlaming, van belangenorganisatie Ouders & Onderwijs in Utrecht. "De eerste weken was het nog wel te overzien, maar nu de lockdown langer duurt, wordt het steeds lastiger. De noopopvang zit soms vol. En we krijgen ook signalen van ouders die in conflict komen met hun werkgevers omdat ze toch naar kantoor moeten komen, terwijl hun kinderen thuisonderwijs hebben. Er moet sowieso een ruimere verlofregeling komen."

  [Video:2788594|Ouders & Onderwijs over coronaverlof: 'De wanhoop neemt toe']

  Vrijwel alle partijen in de Tweede Kamer vroegen het kabinet vorige week meer te doen voor ouders die bovenop hun werk ook nog eens moeten zorgen voor hun kinderen die thuis zitten. Premier Mark Rutte zei toen wel wat te zien in het voorstel voor een coronaverlof, maar noemde tegelijkertijd de "vormgeving heel complex". Ook ziet hij mogelijke problemen met de uitvoering. Onderwijsminister Slob zei al wel dat het kabinet financieel zal bijdragen als het coronaverlof er komt.  Eigen coronaverlof

  Softwarebedrijf AFAS uit Leusden werkt al geruime tijd met een eigen coronaverlofregeling. In totaal werd er al voor 1600 uur verlof aangevraagd. "We vragen werknemers eerst zelf te kijken of ze eventuele problemen op kunnen lossen, maar als dat niet lukt dan kunnen ze gebruik maken van coronaverlof", vertelt Britt Breure, directeur HR bij AFAS.

  "We hebben als werkgever ook de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat onze werknemers niet te gestresst raken. Mensen vinden het fijn dat die mogelijkheid er is. En aan de andere kant merk je dat ze zelf heel inventief zijn en het op de ene of andere manier wel kunnen regelen. Maar dat de mogelijkheid van coronaverlof er is biedt ze wat rust."

  [Video:2788706|Softwarebedrijf AFAS heeft een eigen coronaverlofregeling]

  Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

 • PROVINCIE UTRECHT - De Tweede Kamer debatteert vandaag over de toeslagenaffaire waardoor het kabinet vorige week aftrad. Alleen al in de gemeente Utrecht al zijn er ruim 500 inwoners die de dupe zijn geworden van de affaire waarbij ouders onterecht duizenden euro's kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen en daardoor diep in de schulden raakten. "Als ik het er over heb, word ik emotioneel", vertelt Mesut Cavusoglu.

  Cavusoglu raakte een paar jaar geleden in de schulden doordat hij de kinderopvangtoeslag die hij ontving voor zijn dochter, terug moest betalen. "Het is rot dat mensen je als tweederangsburger behandelen. Ik weet dat racisme bestaat in Nederland, maar dat het zo'n grote impact heeft, had ik niet verwacht."  Spanningen en blackouts

  Cavusoglu staat op een zeker moment voor ruim 35.000 euro in de schulden. Door alle stress belandt hij in de ziektewet, zijn vrouw raakt haar eigen zaak kwijt en de spanningen binnen het gezin lopen op. "Het was een hectische periode. Ik kreeg op een gegeven moment twee blackouts waarvoor ik ook behandeld ben. En mijn vrouw wilde hier niet meer wonen."

  [Video:2786114|De toeslagenaffaire heeft een grote impact op de slachtoffers]

  Mensen als Mesud Cavusoglu die net als hij in de problemen zijn gekomen kunnen sinds vorige maand contact opnemen met de gemeente Utrecht. Er is daarvoor een speciaal telefoonnummer in het leven geroepen (030-7400530). "We kunnen mensen helpen met schuldhulpverlening", zegt GroenLinks-wethouder Linda Voortman. "Maar we bieden ook hulp bij jeugdzorg. Het kan van alles zijn. Denk niet: daar is de gemeente niet voor. Neem vooral contact met ons op en wij helpen je verder."

  Het loopt echter nog niet echt storm met mensen die bellen. Voortman: "Er hebben zich pas 14 gezinnen gemeld. Van de 550 slachtoffers hebben we er pas 239 in beeld. Er zijn dus nog veel meer mensen die hulp nodig hebben. Ik wil ze dus nogmaals oproepen om contact met ons te zoeken."  Schuldenvrij

  Gisteren maakte de minister bekend dat de schulden bij overheidsinstanties van slachtoffers van de toeslagenaffaire worden kwijtgescholden. Dat geldt nog niet voor private instellingen. Voortman: "Maar wat wij wel kunnen doen is praten met die instellingen. Daarnaast hebben we de lijn dat we schulden kunnen overnemen zodat je nog maar bij één partij schulden hebt."

  Cavusoglu is inmiddels schuldenvrij. Hij wil weer een nieuw start gaan maken. Hij woont nu nog met zijn vrouw en twee dochters in de Utrechtse wijk Overvecht maar kan via de woningcorporatie een huis krijgen in een andere wijk. Hij is blij met de 30.000 euro die beloofd is, maar het repareert nog niet de emotionele schade die hij opliep. "Ik heb al heel wat klappen opgelopen, m'n gezin geprobeerd bij elkaar te houden. Ik moet hier mee leren leven. Het leven is te mooi om door deze klootzakken kapot te laten maken."

 • PROVINCIE UTRECHT - Een nieuwe dag en dus ook een nieuwe corona vandaag. We hadden al even geen persconferentie meer gehad, maar morgen is het weer zover. Dit en al het andere coronanieuws met een Utrechts tintje staat in ons dagelijkse corona-overzicht.  Morgen extra persconferentie van het kabinet

  We beginnen meteen maar met het nieuws waar iedereen het meest nieuwsgierig naar is: de nieuwe persconferentie van het kabinet. Dat is natuurlijk niet voor niks. Er wordt al tijden gesproken over de invoering van de avondklok. Vanavond praat het Veiligheidsberaad erover en morgen komt er dus waarschijnlijk duidelijkheid vanuit de regering.

  "Het Outbreak Management Team heeft in haar 96e advies aangegeven dat het landelijke beeld van de besmettingscijfers in algemene zin zeer zorgelijk blijft", zegt minister Hugo De Jonge. "De nieuwe virusvarianten kunnen hier in de komende weken in sterkere mate aan gaan bijdragen. Het kabinet acht het daarom noodzakelijk op de kortst mogelijke termijn extra maatregelen te treffen."

  [Tweet:https://twitter.com/XandervdWulp/status/1351510780513021960]

  RIVM geeft update over vaccinatiecijfers

  Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat vanaf nu één keer per week bekendmaken hoeveel mensen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. De cijfers komen op dinsdag naar buiten, net als cijfer-update over de coronasituatie in Nederland.

  Vandaag publiceert het RIVM voor het eerst de actuele vaccinatiecijfers. "Op termijn zijn de data ook beschikbaar in open datasets en op het coronadashboard van de Rijksoverheid", aldus een woordvoerder van het RIVM. Tot nu toe hebben 77.000 mensen een vaccinatie gehad. Zij hebben tot en met afgelopen zondag hun eerste prik tegen covid-19 gekregen. Het zijn allemaal zorgmedewerkers.  Wekelijkse en dagelijkse coronacijfers

  De besmettingscijfers kunnen natuurlijk ook niet missen in dit overzicht. Maar omdat het iets te veel cijfertjes zijn om hier kort op te noemen en te verklaren, is het gepubliceerd als apart artikel. Hierkun je het lezen.

  [Tweet:https://twitter.com/rivm/status/1351535136496623618]

  Eén ding is zeker; het aantal besmettingen daalt. Volgens het RIVM komt dat sowieso doordat het aantal besmettingen dat is opgelopen door bezoek flink keldert na de kerstdagen en de jaarwisseling.

  Het aantal besmettingen op het werk stijgt wel maar daarentegen zijn scholen en kinderdagverblijven nauwelijks een brandhaard, nu ze vrijwel helemaal dicht zijn.  Burgemeester is mystery guest tijdens les

  De sluiting van de scholen vraagt creativiteit van leerkrachten. Want hoe maak je die online lessen nou leuk? Meester Peter uit Utrecht heeft daar wat op gevonden en nodigt mystery guests uit in zijn online lessen. Dit keer was het de beurt aan burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht. Maar dat was voor de klas nog een echte verrassing.

  [Video:2785913|Burgemeester Dijksma verrast leerlingen]

  Problemen met doorgeven uitslag coronatest

  In de XL-teststraat bij de Jaarbeurs in Utrecht zijn er problemen geweest met het doorgeven van de testuitslag. Het gaat om ongeveer 200 mensen die zich daar op 17 januari hebben laten testen in Utrecht met een antigeentest.

  Het is nog onduidelijk waardoor de uitslagen van deze groep mensen niet goed doorgegeven kunnen worden. Waarschijnlijk gaat het om een technisch mankement. "Onze ict-mensen kijken ernaar", aldus GGD-persvoorlichter Lydia van der Meer. Wie meer wil weten, bijvoorbeeld over zijn of haar uitslag, kan contact opnemen met het klantencontactcentrum van de GGD.

  En wat gebeurt er eigenlijk als aan het einde van de dag vaccinaties over zijn? Navraag leert dat medewerkers van de GGD zelf het vaccin krijgen ingespoten. Dus als er nog drie afspraken staan en je kan er vijf mensen mee inenten; gaan twee medewerkers zitten voor de prik om zo niks te verspillen. Volgens de GGD zijn er nog voldoende medewerkers om in de toekomst vaccins die over zijn, niet te verspillen.  RIVM op YouTube

  Wat kunnen we de komende tijd verwachten in de strijd tegen het coronavirus? Dat is natuurlijk een vraag die iedereen bezighoudt. Het RIVM heeft daar iets op gevonden en gaat YouTube inzetten. Op 21 januari is er een show waarindiverse deskundigen aanschuiven en ingestuurde vragen worden beantwoord.

  [Tweet:https://twitter.com/rivm/status/1351485622347821057]

  Info over vaccineren

  Er wordt veel over vaccineren gezegd en geschreven. Maar welke info klopt er nou en welke informatie niet? De gemeente Oudewater blijft de inwoners op de hoogte houden en gebruikt daar haar sociale media zoals Twitter voor.

  [Tweet:https://twitter.com/GemOudewater/status/1351488473740550150]

  Vandalisme in coronatijd

  Na voetbalclub CSW Wilnis, voetbalclub Sporting '70 in Utrecht en HSV69 in de Hoef, is het ook raak in Zeist, bij hockeyclub Phoenix.

  Vandalen hebben vermoedelijk voor tienduizenden euro's schade aangericht op het complex. Zo is een dug-out volledig afgebrand en zijn velden beschadigd door vuurwerk.

  [Instagram:https://www.instagram.com/p/CKM5OzkJv5q/]

  Minder orgaantransplantaties door uitbraak corona

  Vooral niertransplantaties van levende donoren namen af, met ongeveer een kwart. De wachtlijst voor een orgaantransplantatie bleef stabiel, al waren er wel iets meer mensen die een nieuw hart nodig hadden ten opzichte van het jaar ervoor.

  De 21-jarige Nicky Janse uit Vechten (bij Bunnik) weet als geen ander hoe belangrijk een transplantatie kan zijn. Ze was 6 jaar oud toen ze een nieuw hart kreeg. "Het was best ingrijpend, het is een moment waarvan je denkt dat het niet gaat gebeuren. Het is een klein wonder dat zo'n transplantatie kan."

  [Image:2788334|Nicky Janse uit Vechten.]

  Luister hieronder naar het hele interview met Nicky, waarin zij vertelt over hoe belangrijk orgaantransplantaties zijn.

  [Audio:2788316|'Harttransplantatie is voor ons echt een redding geweest']

  Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

 • UTRECHT - Hoe hou je kinderen enthousiast als je ze online ziet en niet in het klaslokaal? Volgens leraar Peter Flikweert van Daltonschool Rijnsweerd in Utrecht is het antwoord heel simpel: regel een mystery guest die aansluit bij de online les, zodat ze geprikkeld worden om interessante vragen te bedenken.

  Docent Peter bedacht het idee tijdens de eerste lockdown zodat zijn klas 6A niet in een sleur terecht zou komen. "Ik bedacht me dat online onderwijs ook mogelijkheden kan bieden. Ik kan makkelijk mensen uitnodigen omdat ze vanaf hun laptop de vragen van leerlingen kunnen beantwoorden en niet naar school hoeven af te reizen."

  [Video:2785913|Burgemeester Dijksma als mystery guest in (online) klaslokaal]

  Speciale gast

  En die ingeving bleek een daverend succes te zijn. Tijdens de eerste lockdown schoof er vier keer een mystery guest aan en er gaan er waarschijnlijk nog veel meer volgen. "De kinderen hebben het er de hele week over en kijken er iedere week echt naar uit. De leerlingen vinden het top en het dak gaat eraf. Ze vinden het fantastisch", zegt leraar Peter.

  Deze week was het dus de eer aan de burgermeester van Utrecht, Sharon Dijksma. En die uitnodiging bleek een schot in de roos. Zodra de zoom-les begint, krijgt Dijksma enorm veel vragen op zich af gevuurd. Ze is nog niet zichtbaar dus leerlingen doen goed hun best om er achter te komen wie er voor hen zit. "Bent u topsporter of acteur? Werkt u in Utrecht? Heeft u een drukke baan?", om maar een paar vragen op te noemen.

  Eén van de leerlingen van groep 6A weet na een lange tijd zeker te weten wie het is en zegt overtuigend: de burgermeester van Utrecht. "Maar weet je ook hoe ze heet?", vraagt leraar Peter. Een klasgenoot krijgt vervolgens de beurt en zegt, Sharon Dijksma. De mystery guest doet haar camera aan en de burgermeester van Utrecht verschijnt inderdaad beeld.

  Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

 • BAARN - Een 29-jarige Litouwer die aan de lopende band zou hebben ingebroken in BMW's, gaat 15 maanden de cel in als het aan het Openbaar Ministerie ligt. De verdachte haalde volgens het OM stuurwielen, dashboards, airbags, navigatieapparatuur en andere spullen die hij kon doorverkopen uit de luxe auto's. Hij stond vandaag terecht in de Utrechtse rechtbank.

  Het OM verdenkt Paulius R. van zeker elf autoinbraken, die tussen juli 2019 en januari 2020 in Amersfoort, Baarn, Laren en Bussum werden gepleegd. Hij wist de auto's open te krijgen zonder schade, maar richtte in het interieur enorme vernielingen aan bij het verwijderen van de spullen. Uit bewakingsbeelden blijkt dat hij daarvoor iedere keer maar een minuut of drie nodig had.  Bewakingscamera's

  De verdachte werd in oktober 2019 op heterdaad betrapt en aangehouden bij een autoinbraak in Bussum en daarna door de politierechter veroordeeld. Omdat er opvallend veel aangiftes binnenkwamen van inbraken in BMW's, besloot de politie beelden van die zaken nader te bestuderen. Veel van die autoinbraken werden namelijk door bewakingscamera's vastgelegd.

  De vier agenten die R. hadden aangehouden en ondervraagd herkenden hem op de beelden van tien autokraken. In veel gevallen zou R. dezelfde kleding en rugzak hebben gedragen als bij de inbraak in Bussum, waarvoor hij al was veroordeeld. Ook zeggen de agenten dat ze hem herkennen aan de vorm van zijn gezicht, zijn loopje en bewegingen.  Mobiel banditisme

  Tijdens de elfde van de reeks inbraken, in de nacht van 29 januari 2020 in Naarden, werd de eigenaresse van de auto wakker. Ze zag iemand wegrennen, maar die persoon kon niet worden achterhaald. Het navigatiesysteem en de autoradio waren uit haar BMW verdwenen. Op een stekker die op de vloer van de auto lag, werd echter een DNA-spoor van Paulius R. gevonden.

  De verdachte was lang spoorloos, maar werd vier maanden geleden aangehouden op het vliegveld van Dortmund. Kort daarna werd hij door Duitsland overgedragen aan justitie in Nederland. De Litouwer zegt dat hij onschuldig is, maar beriep zich tijdens zijn rechtszaak vandaag bij het bespreken van alle verdenkingen voortdurend op zijn zwijgrecht.

  Volgens de officier van justitie had R. geen werk of huisvesting in Nederland en was hij hier enkel en alleen om misdrijven te plegen. Na zijn eerdere veroordeling ging hij gewoon door met inbreken, stelde de officier. Zij benadrukte dat het OM extra zware straffen eist om dit zogenoemde mobiel banditisme te bestrijden.  Vage beelden

  Drie van de gedupeerden eisen in totaal 600 euro van de verdachte omdat ze voor hun verzekering een bedrag aan eigen risico moesten betalen. Het OM vraagt de rechtbank dit toe te wijzen. Een van de gedupeerden eist in totaal ook nog ruim 7500 euro, omdat het al de vierde keer was dat hij door autokrakers is getroffen en hij zijn beveiligingssysteem heeft uitgebreid en het hek rond zijn huis heeft verhoogd, maar dat vindt het OM te ver gaan.

  De advocaat van de autokraker vroeg de rechtbank om zijn client van een groot aantal van de autokraken vrij te spreken. De agenten die hem op de bewakingsbeelden hebben gezien zouden teveel voorkennis hebben gehad. In meerdere gevallen zouden de beelden te vaag zijn voor een duidelijke herkenning. Ook vindt de advocaat het onredelijk dat een buitenlander zwaarder gestraft wordt dan een inwoner van ons land.

  De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

 • VEENENDAAL/BUNNIK - Philip Ties stopt na dit seizoen als voetballer bij GVVV. Dat heeft de 34-jarige inwoner van Bunnik aan de clubleiding laten weten. Ties is bezig aan zijn tweede seizoen bij de tweede divisionist uit Veenendaal.

  Ties streek na een loopbaan in het noorden en oosten van het land, waar hij onder meer voor ACV, SC Genemuiden en HHC Hardenberg speelde, in 2016 neer bij Spakenburg. Daar speelde hij drie seizoenen.

  In de zomer van 2019 stapte de voormalig jeugdspeler van Emmen over naar GVVV. Voor die club speelde hij in twee door Corona geteisterde seizoenen 31 duels waarin hij negen keer scoorde.  LEES OOK
 • PROVINCIE UTRECHT - De transfercarrousel in het amateurvoetbal draait alweer op volle toeren. De clubs in de tweede en derde divisie en in de hoofdklasse zijn druk bezig om hun selecties voor het seizoen 2021-2022, hopelijk weer een volledig, normaal seizoen, op orde te brengen. In dit overzicht zetten we alle bij ons bekende transfers op een rijtje.

  Daar waar er een ? achter een spelersnaam staat, is nog niet bekend naar welke club hij vertrekt.  GVVV

  nieuw:
  Jan van Willige (NSC Nijkerk)
  Jordi Bitter (Spakenburg)
  Mats Grotenbreg (Hercules)
  Olaf Weima (eigen jeugd)

  weg:
  Corné Davelaar (Scherpenzeel)
  Jan Evers (?)
  Jeremy de Graaf (VVOG)
  Joshua van de Berkt (?)
  Laurens van der Voort (SteDoCo)
  Robin Mulder (?)  IJsselmeervogels

  Nieuw:
  Daniel van Son (Koninklijke HFC)
  Jesse Wielinga (SteDoCo)
  Khalid Tadmine (Koninklijke HFC)

  Weg:
  Ahmed el Azzouti (Katwijk)
  Arwin van Soest (?)
  Frenkie Overmars (?)
  Huib Oversloot (?)
  Maikel de Harder (stopt)
  Mike van den Ban (Quick Boys)
  Robbert Olijfveld (Rijnsburgse Boys)
  Sanny Monteiro (Rijnsburgse Boys)

  [Image:2355114|Robbert Olijfveld gaat naar Rijnsburgse Boys]

  Spakenburg

  Nieuw:
  Boy van de Beek (De Treffers)
  Lowie van Zundert (De Treffers)

  Weg:
  Everton Pires Tavares (?)
  Jordi Bitter (GVVV)  DOVO

  Nieuw:
  Bart Westerlaken (Achilles Veen)
  Nick Hak (Hercules)

  Weg:
  Bo van Essen (?)
  Jasper Waalkens (?)
  Jordi van der Laan (?)
  Mitchell de Zwart (SteDoCo)
  Quincy Arends (Sportlust'46)
  Simon van Zeelst (SteDoCo)
  Shanon Carmelia (?)
  Tom Menting (?)

  [Image:1606011|Quincy Arends, van DOVO naar Sportlust]

  Sportlust'46

  Nieuw:
  Menno Vink (FC De Bilt)
  Quincy Arends (DOVO)
  Tommy de Klein (DHSC)

  Weg:

  Jasper Werkhoven (stopt)  Hercules

  Nieuw:
  Jeroen van der Lely (geen club)

  Weg:
  Mats Grotenbreg (GVVV)
  Nick Hak (DOVO)  Hoogland

  Nieuw:
  -

  Weg:
  Frank Heus (Eemdijk)

  [Image:2692970|Hoogland raakt Frank Heus kwijt aan Eemdijk]

  DHSC

  Nieuw:
  -

  Weg:
  Tommy de Klein (Sportlust'46)  Eemdijk

  Nieuw:
  Frank Heus (Hoogland)
  Nick de Jong (Spakenburg 2)

  Weg:
  Bas Buimer (stopt)
  Klaas Bout (stopt)

 • VEENENDAAL - Jasper Waalkens, Tom Menting, Jordie van der Laan, Shanon Carmelia en Bo van Essen zijn de volgende vijf spelers die na dit seizoen bij DOVO vertrekken. Daarmee neemt de leegloop bij de Veenendaalse derde divisionist grote vormen aan. Eerder maakten ook Simon van Zeelst, Yannick Zeeman, Quincy Arends en Mitchell de Zwart hun vertrek bij DOVO bekend.

  Het vijftal dat nu vertrekt heeft van de Financiële Stichting DOVO (FSD) niet eens een aanbieding gehad. "Ik had wel gerekend op een aanbieding, daar had ik afgelopen zomer afspraken over gemaakt met Scott Calderwood", zegt Jasper Waalkens. Maar technisch manager en hoofdtrainer Calderwood leeft in onmin met de FSD en zijn rol bij de club lijkt uitgespeeld. Ondertussen mag vrijwel iedere speler die door Calderwood is binnengehaald vertrekken.

  "De keuzes worden niet op een fraaie manier gemaakt", zegt Waalkens. "Maar ik leg me er maar maar bij neer en ga een andere club zoeken. Ik ben 31 en wil nog wel een jaar of drie, vier door." Over de bijzonder onrustige situatie bij DOVO laat Waalkens zich niet uit. "Ik heb het erg naar mijn zin gehad bij de club", klinkt het diplomatiek.

  De nieuwe club van Waalkens zal waarschijnlijk uit het zuiden van het land komen. De aanvallende middenvelder, die ook nog voor Spakenburg speelde en prof was bij Almere City, is tegenwoordig ook assistent-trainer bij de onder 21 van Willem II en woont in Tilburg. "Ik ben mij oriënteren op clubs in de buurt. De zondagcompetitie is nu ook een serieuze optie."

  LEES OOK
 • PROVINCIE UTRECHT - In de Veiligheidsregio Utrecht hebben 2671 mensen in de afgelopen week covid-19 opgelopen. Dat blijkt uit de nieuwste wekelijkse cijfers van het RIVM in Bilthoven. Dat is een lichte daling met een week ervoor toen er 3260 coronabesmettingen zijn geconstateerd.

  De Veiligheidsregio Utrecht is van alle 25 Veiligheidsregio's nog wel de regio waar de meeste mensen een coronabesmetting oplopen. Dit was vorige week ook het geval. Maar er is wel sprake van een daling en dat stemt het RIVM positief. Toch zijn er ook zorgen over de opmars van de Britse corona variant.

  [Kader:Top 5 besmettingen Veiligheidsregio's

  1. Utrecht (2671)
  2. Brabant-Zuidoost (2240)
  3. Amsterdam-Amstelland (2106)
  4. Rotterdam-Rijnmond (2041)
  5. Gelderland-Midden (1901)]

  Een op de tien besmet geraakte personen in Nederland heeft waarschijnlijk deze mutatie onder de leden. Half februari is dit mogelijk gestegen tot de helft. Dat leidt dan tot meer ziekenhuisopnames en meer sterfgevallen, verwacht het RIVM.

  Kinderen lopen minder risico om de Britse variant op te lopen dan volwassenen en ze worden er minder ziek van, stelt het RIVM. Het is niet bekend of ze de variant ook minder vaak kunnen overdragen aan volwassenen.

  [Localfocus:https://localfocuswidgets.net/6006f1ba984b6]

  Landelijk beeld

  Het aantal coronagevallen is voor de vierde week op rij gedaald. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 38.776 meldingen van positieve tests. Dat is zo'n 21 procent minder dan in de week ervoor.

  In de week van 16 tot en met 22 december kwamen er 82.340 meldingen van positieve tests. Dat zakte naar 67.388 een week later. Rond de jaarwisseling werden 56.440 nieuwe gevallen geregistreerd. Vorige week dinsdag meldde het RIVM 49.398 vastgestelde besmettingen in de zeven dagen ervoor.

  [Tweet:https://twitter.com/rivm/status/1351535136496623618]

  Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen daalde. In de afgelopen week werden 1348 mensen opgenomen op een verpleegafdeling en 252 op een intensive care. Een week eerder ging het om respectievelijk 1628 en 299 mensen. Het RIVM kreeg 608 meldingen van sterfgevallen binnen, tegen 743 een week eerder.

  Het reproductiegetal staat nog steeds een fractie onder de 1, maar er is wel een verschil te zien. De Britse variant verspreidt zich namelijk aanzienlijk sneller dan de 'oude' versie van het virus. Het reproductiegetal van de Britse variant is ongeveer 1,3. Het aantal besmettingen met de oude variant wordt dus heel langzaam kleiner, maar het aantal besmettingen met de Britse variant stijgt snel. In feite zijn er twee aparte epidemieën aan de gang, aldus het RIVM.  Dagcijfers

  Naast de wekelijkse cijfers, die het RIVM betrouwbaarder vindt omdat het een langere periode bestrijkt, zijn vandaag ook de dagcijfers weer gepubliceerd. In de afgelopen 24 uur is er bij 225 inwoners van de provincie Utrecht covid-19 geconstateerd. Gisteren lag dat aantal nog 286, dus ook hier is er sprake van een lichte daling.

  Als je kijkt naar absolute getallen nemen Amersfoort en Utrecht hele andere posities in dan gisteren. In de grootste stad van de provincie liepen 48 mensen corona op en in Amersfoort was dat bij 17 inwoners het geval. De Keistad is daarmee flink gezakt qua aantal besmettingen, terwijl Utrecht juist weer steeg. Andere gemeenten die het aantal besmettingen flink zagen stijgen zijn Utrechtse Heuvelrug (21) en Vijfheerenlanden (22).

  In de afgelopen 24 uur zijn er vier regiogenoten opgenomen in het ziekenhuis. Het gaat om inwoners van Soest, Utrecht, Wijk bij Duurstede en Vijfheerenlanden. Er zijn twee mensen overleden door een besmetting met covid-19: allebei de patiënten kwamen uit Stichtse Vecht.

  [Localfocus:https://localfocuswidgets.net/6006f1eb5a0fd]

  Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

 • PROVINCIE UTRECHT - Duizenden medewerkers in de metaalsector gaan staken. Ze willen een betere cao. Ook in onze provincie leggen metaalwerkers het werk neer, maar waar en wanneer precies is nog onduidelijk.

  Wel is bekend dat vanaf donderdag verspreid over het land estafettestakingen zijn. De stakingen in Utrecht zijn nog niet ingepland, zegt een woordvoerder van vakbond FNV. Bovendien moet er ook een verrassingselement in de stakingen zitten.

  De metaalwerkers zijn boos op werkgeversorganisatie FME in de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de zogeheten metalektro, ook wel de grootmetaal genoemd. FME zou last hebben van de coronacrisis en daarom geen grote loonsverhoging kunnen bieden.

  Maar volgens FNV-bestuurder Petra Bolster is dat onzin. "Veel bedrijven draaien prima, er is veel overwerk. Bovendien hebben wij voorgesteld om bij bedrijven waar het echt slecht gaat als gevolg van de coronacrisis, afspraken te maken over hoe om te gaan met de loonsverhoging."

  De vakbonden benadrukken dat alle stakingen 'coronaproof' worden georganiseerd. Zo is het idee om stakers door een speciale 'staakstraat' te laten rijden. Ze zouden daar dan met de auto doorheen kunnen.  'Staken helpt niet'

  Werkgeversorganisatie FME baalt van de voorgenomen staking. "In deze tijden, waarin we in een grote gezondheids- en economische crisis zitten, is het van belang om er samen de schouders onder te zetten. Staken helpt hier niet aan mee", zegt FME-hoofdonderhandelaar Maurice Rojer. Hij noemt de door de bonden gestelde looneisen "onhaalbaar en onverantwoord".

 • Please publish modules in offcanvas position.