Utrecht

 1. UTRECHT - In Kanaleneiland is het vrijdagavond lange tijd onrustig geweest. Een auto werd in brand gestoken. Ook zijn de ruiten van bushokjes ingetrapt en werd er veel vuurwerk afgestoken. Enkele tientallen jongeren gingen daarbij de straat op.

  De politie was lang bezig "om de boel rustig te houden", aldus een woordvoerder, maar even na middernacht werd de wijk afgesloten en werd de Mobiele Eenheid ingezet om de straten schoon te vegen. Via luidsprekers werd aangekondigd dat mensen op basis van een noodverordening aangehouden konden worden. Of er arrestaties zijn verricht en hoeveel is niet bekend. De incidenten speelden zich grotendeels af rond de Rijnbaan in Kanaleneiland-Noord.

  [Image:2648671|Een auto werd in brand gestoken]

  De autobrand werd snel geblust door de brandweer. Bij het blussen werden brandweermannen beveiligd door de ME. Daarna zijn de brandweer en ME de wijk weer uitgereden. Het is nog niet duidelijk hoeveel andere vernielingen er zijn gepleegd. Wel is op beelden te zien dat lantaarnpalen zijn omgegooid en dat er een winkelgevel is gesneuveld. Voordat de ME ingreep was ook te zien hoe ouderen uit de buurt de jongeren opriepen om naar huis te gaan.

  [Image:2648672|De ME beschermde de brandweer]

  Eerder vandaag werd op sociale media opgeroepen om te gaan 'rellen' in Kanaleneiland. Volgens Karim Enahachi van de moskee in Kanaleneiland waren er veel jongeren van buiten de wijk aanwezig. Hij heeft ze aangesproken en weg proberen te sturen, zo laat hij aan RTV Utrecht weten.

 2. PROVINCIE UTRECHT - België heeft de provincie Utrecht code oranje gegeven vanwege het opgelopen aantal coronabesmettingen. Ook Noord-Brabant en Flevoland kregen vandaag die status. Eerder kregen Zuid-Holland, Noord-Holland en Zeeland al het label.

  Niet-essentiële reizigers uit deze provincies krijgen bij aankomst in België het advies zich preventief te laten testen en in zelfquarantaine te gaan. Code oranje betekent voor Belgen dat reizen wel mogelijk is, maar onder voorwaarden. Het kan bij terugkeer gevolgen hebben, zoals in quarantaine gaan of het afleggen van een
  coronatest.

  In de genoemde Nederlandse provincies zijn volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC meer dan 20 besmettingsgevallen per 100.000 inwoners vastgesteld. Dat geldt overigens ook voor heel België. Voor bijna de helft van het land, inclusief Brussel, is dat zelfs tussen de 60 en 120.

  Voor Nederlanders die naar de provincie Antwerpen reizen is sinds eind juli het dringende advies bij terugkeer in (thuis)quarantaine te gaan.

  Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

 • VIANEN - De groep rond Ridouan T. beschikte over ten minste één corrupt contact bij de marechaussee op Schiphol. In 2015 heeft die marechaussee 123 keer informatie opgevraagd in de politiesystemen, schrijft NRCHandelsblad.

  Onder de opgevraagde namen bevond zich ook de valse identiteit waarvan T gebruik maakte. Ridouan T. wordt gezien als een van de belangrijkste criminele kopstukken van Nederland en wordt onder meer verdacht van meerdere liquidaties.

  Dat T. informatie kreeg van de marechaussee blijkt uit een proces-verbaal van 26 juli 2018 uit het onderzoek Zegekruid dat vanaf medio 2015 heeft gelopen bij de Rijksrecherche. De betrokken medewerker is eerder dit jaar berecht. Hij is veroordeeld voor het schenden van zijn ambtsgeheim tot een deels voorwaardelijke
  gevangenisstraf van 180 dagen en een taakstraf.

  Dat T. via dit corrupte contact informatie kreeg is opmerkelijk, zeker omdat deze week veel ophef ontstond toen het OM stelde dat T. in 2015 vertrouwelijke informatie heeft gekregen over het grote strafrechtelijk onderzoek onder de naam 26Koper naar wapens en voorbereidingen van liquidaties.

  Die informatie was volgens het OM afkomstig van advocaten. Een proces-verbaal daarover werd recent toegevoegd aan het dossier in de strafzaak-Marengo, waarin Ridouan T. terechtstaat.  LEES OOK
 • PROVINCIE UTRECHT - De GGD regio Utrecht (GGDrU) waarschuwt voor een sms waarin mensen worden opgeroepen om een coronatest te doen. Volgens het bericht zou de ontvanger namelijk in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het coronavirus.

  Om een afspraak te maken, zou dan op een link in het bericht moeten worden geklikt. De GGDrU waarschuwt om dit niet te doen en het bericht direct te verwijderen.

  [Tweet:https://twitter.com/ggdru/status/1294284973164376066]

  "Het gaat om een valse sms, er wordt misbruik gemaakt van de naam van de GGDrU", zegt een woordvoerder. "Mensen worden onnodig onrustig gemaakt en dat is niet de bedoeling."

  De GGDrU stuurt nooit een sms om iemand uit te nodigen voor een coronatest. Personen die zo'n test willen, kunnen hiervoor alleen zelf een afspraak maken met de GGDrU.

  Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

 • UTRECHT - Bij het datalek op de Universiteit Utrecht zijn ook 6.000 bsn-nummers in handen gekomen van hackers. Dat bevestigt de universiteit na vragen van RTV Utrecht. De universiteit erkent dat het de burgerservicenummers niet op had mogen slaan.

  Dinsdag bracht de universiteit naar buiten dat bij een cyberaanval gegevens van alumni, donateurs en externe relaties waren buitgemaakt door hackers. Het ging om namen, geboortedata, e-mailadressen en telefoonnummers, maar ook loopbaangegevens en informatie over donatiegedrag.

  Vandaag heeft de universiteit alle getroffen personen ingelicht over het datalek. Dat gaat in totaal om 190.000 mensen. Zo'n 6.000 daarvan hebben bericht gekregen dat naast de eerder genoemde gegevens, ook hun bsn-nummer in handen van de hackers is gekomen.  'Had niet mogen gebeuren'

  Een kwalijke zaak, erkent de universiteit, omdat die gegevens helemaal niet in de database hadden mogen staan. "De universiteit had die bsn-nummers niet mogen opslaan en dat was ook niet de bedoeling", zegt een woordvoerder. De gegevens worden volgens haar ook helemaal niet gebruikt door de universiteit. "Die gegevens zijn waarschijnlijk bij een export vanuit het systeem meegekomen. We weten niet hoe dat heeft kunnen gebeuren, dat onderzoek loopt nog."

  Volgens de universiteit waren de bsn-nummers niet als zodanig te herkennen in het systeem. De universiteit acht daarnaast de kans dat de gegevens misbruikt zijn klein, omdat de cyberaanval niet specifiek gericht was op de Universiteit Utrecht maar op de site Blackbaud, een bedrijf dat wereldwijd klantgegevens beheert voor onderwijsinstellingen en organisaties in de non-profitsector. De UU is dan ook niet de enige organisatie die getroffen is door de hackers.  Identiteitsfraude ligt op de loer

  Het burgerservicenummer wordt gebruikt voor het contact met de overheid en wordt gegeven aan iedereen die zich inschrijft in de basisregistratie personen (BRP). Het bsn-nummer is bijvoorbeeld nodig voor het afhandelen van belastingen of het krijgen van zorg. Maar met zo'n nummer kan ook gefraudeerd worden.

  Identiteitsfraude ligt op de loer, zegt privacyjurist Jeroen Terstegge van het bedrijf Privacy Management Partners uit Utrecht. "Banken, scholen, ziekenhuizen, notarissen, werkgevers. Dat soort organisaties gebruiken allemaal bsn-nummers", legt hij uit. "Zij controleren op die manier of je identiteit klopt."

  Toch hoeven mensen van wie nu gegevens gestolen zijn niet bang te zijn dat een hacker ineens op hun naam een huis koopt of een lening afsluit. "Notarissen en bijvoorbeeld banken zijn verplicht om ook naar je identiteitsbewijs te kijken. Dus als je dan je paspoort of identiteitskaart laat zien, wordt duidelijk dat jij het niet bent en val je door de mand."

  [Quote:Jeroen Terstegge - privacyjurist|Een bsn-nummer moet je beter beveiligen dan wanneer iemand jarig is.]

  Maar doordat er bij het datalek zowel bsn-nummers als namen zijn buitgemaakt, bestaat er volgens Terstegge wel een kans dat er bijvoorbeeld verzekeringsfraude wordt gepleegd. "Als je bij een fysiotherapeut of tandarts komt en je geeft je naam en bsn-nummer, dan is er een kans dat ze niet controleren of jij dat wel bent."

  Bedrijven die persoonsgegevens gebruiken zijn om die reden dan ook verplicht deze informatie veilig te bewaren. "Je moet passende beveiliging doen, zegt de wet. Wat passend is, hangt af van de risico's. Een bsn-nummer moet je beter beveiligen dan wanneer iemand jarig is", zegt Terstegge. Dat de bsn-nummers van de universiteit in de online database terechtgekomen zijn, is volgens hem dan ook "niet conform standaard". De gegevens hadden volgens de jurist op z'n minst versleuteld moeten zijn.

  De Universiteit Utrecht onderzoekt of naar aanleiding van dit datalek persoonsgegevens anders moeten worden opgeslagen. "Ook evalueren we de samenwerking met Blackbaud", aldus een voorlichter. Blackbaud heeft de universiteit laten weten dat de hackers de data inmiddels vernietigd hebben en dat er geen aanleiding is om aan te nemen dat ze de data hebben verspreid.

 • UTRECHT - De stadstuin in Lombok had een probleem dit jaar, er waren courgettes over. En niet een paar. Kruiwagens vol courgettes die normaal gesproken geplukt worden door kinderen en andere bezoekers zijn allemaal blijven hangen. Daar moest iets mee gebeuren, dacht Erwin van Asselt. Niet veel later was buurtmaaltijden.nl een feit.

  Het concept is simpel: buurtbewoners kunnen zich aanmelden als buurtkok om een lekkere maaltijd te bereiden, met als hoofdingrediënt de courgettes uit de tuin. Zo maakten ze al 'courgettini', gazpacho en courgettebrood. Voor een klein bedrag kunnen buurtbewoners deze bestellen. De opbrengst gaat vervolgens naar de bouw van een buurtkeuken in de stadstuin, waar buurtbewoners samen kunnen koken.  Verbinding met de buurt

  Erwin van Asselt: "Ik was al actief bij het buurthuis, maar die werd vanwege de coronacrisis gesloten. Om toch dat gevoel van verbinding in de buurt te behouden, besloten we al snel: als de mensen niet naar het buurthuis mogen komen, dan komt het buurthuis wel naar de mensen. Toen er contact met me werd opgenomen vanuit de stadstuin heb ik eigenlijk meteen actie ondernomen om maaltijden voor en met de buurt te maken, om zo toch die verbinding tussen buurtgenoten onderling te onderhouden."

  Inmiddels werken er zo'n honderd vrijwilligers mee aan het initiatief. Sommigen bezorgen de maaltijden, anderen zijn aan de slag gegaan in de keuken en weer anderen zetten hun vaardigheden in op de social media kanalen.  Gelachen

  Van Asselt: "Ik ben er wel trots op dat we zo snel zoveel jonge mensen bij elkaar hebben weten te krijgen. Zo gaan we samen de strijd aan tegen voedselverspilling, maar dragen we tegelijkertijd ook een warm hart toe aan de buurt. Daarnaast wordt er onderling genoeg gelachen." Er is wel een nadeel: "Zo lekker vind ik courgettes nou ook weer niet."

 • UTRECHT - Niet alleen mensen, ook vissen hebben het zwaar in de hitte. Door het warme weer verslechtert de kwaliteit van het water en daalt het waterpeil. Bij extreme hitte, zoals de afgelopen tijd, lopen de vissen het gevaar om te stikken. Daarom roept waterschap De Stichtse Rijnlanden nu op om het te melden als je vissen naar adem ziet happen.

  De Utrechtse wijk Lunetten is een van de plekken waar de kwaliteit van het water afgenomen is. In de gracht bij het winkelcentrum op de Zevenwouden zit minder zuurstof en ontstaan er meer algen. De vissen komen daarom naar boven om naar adem te happen.

  De Stichtse Rijnlanden is langsgekomen om polshoogte te nemen van de situatie. Gelukkig werden er geen dode vissen gevonden. "We hebben een zuurstofmeting gedaan en die was in orde, maar voor de zekerheid hebben we toch de stuw wat meer open gezet om voor extra doorstroming te zorgen", zegt gebiedsbeheerder Renske Anema.  Probleem

  Het waterschap heeft de afgelopen dagen meerdere meldingen gekregen over vissterfte. Anema: "Onder andere in Leersum, Woerden uit IJsselstein. We merken dat het een probleem is dat nu in de hele provincie speelt."

  Als vissen naar lucht happen door de hitte, wordt gekeken of er water ingelaten kan worden en de doorspoeling kan worden verbeterd. "Helaas kan dat niet altijd, bijvoorbeeld in sommige sloten."

  Om de vissterfte in de provincie goed in kaart te kunnen brengen roept De Stichtse Rijnlanden Utrechters op om melding te maken op haar website van plekken waar vissen naar adem happen. "Dan kunnen wij maatregelen nemen om vissterfte te voorkomen", aldus Anema.

 • LEIDSCHE RIJN - De politie in Leidsche Rijn heeft twee tieners opgepakt die een leeftijdsgenoot voor een lange periode hebben afgeperst. De 16-jarigen moeten zich later voor de kinderrechter verantwoorden.

  In de tussentijd mogen ze geen contact hebben met elkaar en met het slachtoffer. Ook krijgen ze een gebiedsverbod voor de wijk Terwijde van minimaal 90 dagen.

  [Tweet:https://twitter.com/PolitieLR/status/1294310402164174848]
 • UTRECHT - FC Utrecht kreeg gisteravond een aardig pak slaag van Ajax. Wat het nog pijnlijker maakte was dat een Utrechter de sterren van de hemel speelde bij de Amsterdammers. Als de Ajacieden 'Godenzonen' zijn - zoals ze zich doorgaand noemen - dan was Labyad gisteravond oppergod Zeus in eigen persoon.

  Erik ten Hag posteerde middenvelder Labyad in de ArenA samen met Quincy Promes in de spits. Het zorgde voor verbaasde gezichten bij het Amsterdamse journaille. De FC Utrecht achterna gereisde pers wist wel beter. Op de plek in de aanval waar hij bij FC Utrecht, ook toen al onder trainer Erik ten Hag, zoveel succes behaalde wist hij nu de Amsterdamse achterban in extase te brengen, met als hoogtepunt een glaszuivere hattrick.

  [Quote:Zakaria Labyad|Het lijkt erop dat FC Utrecht het beste in mij naar boven haald]

  Op de vraag of FC Utrecht het beste in hem naar boven haalt begon hij meteen te glunderen. "Het begint er wel op te lijken. Nee, natuurlijk is het altijd leuk om tegen je oude teamgenoten te spelen, maar ik probeer ook tegen andere ploegen dan FC Utrecht het maximale van mezelf te laten zien." Veel beter dan de ene helft die hij mocht spelen tegen zijn oude club kon het haast niet. Hij had de verdediging in zijn zak en dirigeerde de ploeg als in zijn beste dagen bij FC Utrecht.

  [Video:2647720|Zakaria Labyad: 'Dit jaar moet het gebeuren']

  En dan waren er nog zijn drie goals, waarvan twee uit een vrije trap. "Ik vond de tweede het mooist, maar de eerste was moeilijker", lachte Labyad. "De eerste was eigenlijk meer voor een linksbenige speler, dat maakte het lastig." Beide vrije trappen vlogen achter een kansloze Thijmen Nijhuis de kruising in. De eerste rechts, de tweede links, waarbij ook nog even het aluminium werd meegenomen wat de showfactor nog wat verhoogde.

  [Image:2647663|Zakaria Labyad wordt geknuffeld na een van zijn goals]

  Ten Hag begreep de verbazing over de rol van Labyad niet zo. "Deze trainer heeft hem wel vaker in de spits opgesteld", reageerde hij schamper en refereerde daarbij aan zijn zege met FC Utrecht op het grote Zenit Sint-Petersburg, waarin Labyad een hoofdrol vervulde in de aanval.

  [Quote:Erik ten Hag|Deze trainer heeft Labyad wel vaker in de spits opgesteld]

  Dusan Tadic neemt die rol normaal op zich, maar de Serviër was niet fit. "Het zijn middenvelders die je ook in de spits kunt zetten en tevens scorend vermogen hebben. Ik wilde ook Labyad en Promes in die rol uitproberen. Dat het ook nog eens klikte tussen die twee mag duidelijk zijn."

  [Video:2648649|Erik ten Hag begrijpt de verbazing over Labyad als spits niet helemaal]

  Labyad excelleerde als vanouds en dat mocht ook wel, want na twee jaar een rol die zich voornamelijk afspeelde op de bank en in de ziekenboeg (23 wedstrijden in twee seizoenen) wil Labyad nu eindelijk een hoofdrol opeisen. Daarbij lijkt hij in de leegte te willen springen die Hakim Ziyech heeft achtergelaten.

  [Image:2647684|Zakaria Labyad bij een van zijn vrije trappen]

  "Dit jaar moet het gebeuren", sprak Labyad na afloop. "Ik heb door alles negen maanden aan de zijlijn gestaan. Dan kun je eindelijke weer je plezier terugvinden en probeer je alles wat je kan te laten zien." Dat moet voor Labyad resulteren in een vaste plek in de basis, niet meer en niet minder. "Het moet niet meer zo'n jaar worden als de afgelopen twee. Ik denk dat iedereen in de voorbereiding de kans krijgt zichzelf te bewijzen. Ik ga daar net als alle anderen keihard voor werken. Ik wil mijn kans grijpen en zoveel mogelijk spelen.  LEES OOK
 • LEUSDEN - Bij een Esso tankstation naast de N227 bij Leusden ontstond vanmiddag een klein lek in een tank LPG. De provinciale weg werd daardoor tijdelijk afgesloten. Het ging om het stuk vlak naast de snelweg A28.

  De brandweer is ter plekke geweest om de zaak te controleren en wachtte daarna de komst af van een onderhoudsploeg van het bedrijf om het lek te repareren. De omgeving werd daarbij ontruimd.

  Ook de N227 werd even afgesloten. Toen het lek weer was gedicht, mocht iedereen doorrijden.

 • Please publish modules in offcanvas position.