Algemeen nieuws

  1. De Belarussische president Alexander Lukashenko is woensdag onverwachts ingezworen voor zijn nieuwe termijn. Dat meldt staatspersbureau Belta. De beëdiging was vooraf niet aangekondigd.
  2. In de eerste helft van het jaar heeft de politie ongeveer 50 procent meer drugslaboratoria ontdekt dan in andere jaren. De politie dankt de stijging aan het kraken van de versleutelde communicatiedienst EncroChat, waardoor rechercheurs maandenlang live konden meekijken.
  3. De Russische oppositieleider Alexei Navalny is ontslagen uit het Duitse ziekenhuis waar hij werd behandeld vanwege een vergiftiging met het zenuwgif novichok. Dat meldt het Charité-ziekenhuis in Berlijn woensdag.
  4. Op NUjij is het een terugkerende vraag als het over klimaatverandering gaat: waarom bouwen we geen kerncentrales? Ook in de Nederlandse politiek sluimert het onderwerp. Is kernenergie een oplossing voor het klimaatprobleem? En hoeveel kerncentrales zouden we dan moeten bouwen? NU.nl vroeg het drie experts.
  5. Bij een woning aan de Ringweg in Zaandam heeft dinsdagavond voor de tweede keer in acht dagen tijd een explosie plaatsgevonden. De twee gebeurtenissen komen bovendien erg overeen. De politie vindt dat "opvallend", zegt een woordvoerder woensdag.
  6. Een Amerikaans regeringsvliegtuig heeft dinsdag in de staat New Hampshire een noodlanding moeten maken. Een vogel vloog in een van de motoren van deAir Force Two, met aan boord vicepresident Mike Pence.
  7. Van de minstens 470 gestrande walvissen die in de afgelopen dagen voor de kust van de Australische deelstaat Tasmanië strandden, zijn er 380 overleden. Dat melden de Tasmaanse autoriteiten woensdag aan ABC News.
  8. De Tweede Kamer is klaar met clementie voor de kabinetsaanpak van het coronavirus. Dinsdag in het Kamerdebat over de laatste stand van zaken was de Kamer snoeihard over het kabinetsbeleid. Niet alleen de oppositie, maar ook de coalitie was meer dan kritisch. Volgens Lodewijk Asscher (PvdA) staat het coronabeleid van het duo Mark Rutte en Hugo de Jonge "onder curatele".
  9. Luchtvaartmaatschappijen moeten vanaf 1 oktober tickets van vluchten die geannuleerd zijn binnen zeven dagen terugbetalen. Dat maakt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bekend. Sinds de uitbraak van COVID-19 was deze terugbetalingstermijn tijdelijk verruimd.
  10. De Tweede Kamer stemt deze week over het derde steunpakket voor de Nederlandse economie. Woensdag worden nog snel de laatste puntjes op de i gezet. Politiek verslaggever Edo van der Goot vertelt in de Dit wordt het nieuws-podcast meer over wat de oppositie verwacht van het pakket en hoe de Tweede Kamer gezamenlijk de crisis wil aanpakken.

Please publish modules in offcanvas position.