Algemeen nieuws

  1. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, heeft Nederlanders nogmaals opgeroepen om zich aan de coronamaatregelen houden. "Gedraag je en houd je in vredesnaam aan de maatregelen", zei hij maandagavond tegen NU.nl na afloop van de vergadering van het Veiligheidsberaad.
  2. Ongeveer 60.000 inwoners van de stad Irvine, in het zuidwesten van de Amerikaanse staat Californië, worden geëvacueerd vanwege een natuurbrand die maandag is uitgebroken. Er is al ruim 800 hectare in vlammen opgegaan, melden de plaatselijke autoriteiten.
  3. Binnen ruim twee weken hebben ongeveer veertienduizend gebruikers van de CoronaMelder-app via de app laten weten dat ze positief getest zijn op het coronavirus. Dat zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) maandag in de Eerste Kamer tijdens het debat over de coronawet.
  4. Het ministerie voor Buitenlandse Zaken heeft maandagavond reisadviezen voor een handvol Europese landen aangepast. Voor Italië, Oostenrijk en delen van Portugal geldt later deze week kleurcode oranje, terwijl reisadviezen naar de Griekse en Canarische Eilanden dinsdag versoepeld worden.
  5. Het kabinet komt met een routekaart die bepaalt hoe streng de coronamaatregelen worden. Hoeveel besmettingen zijn nodig om minder maatregelen te krijgen?
  6. De politie van Belarus heeft maandag honderden mensen opgepakt tijdens betogingen tegen het regime van president Alexander Lukashenko. De arrestaties komen op de eerste dag van wat een nationale staking moet zijn tegen de machthebbers.
  7. Terwijl ook maandag nog geen dalende trend in de besmettingscijfers te zien is, wacht het kabinet nog een paar dagen voordat het overgaat op zwaardere maatregelen om de tweede golf plat te slaan. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) staan dinsdag de pers te woord over de laatste stand van zaken. Nieuwe maatregelen worden niet verwacht. Maar lukt het niet om deze week het tij te keren, dan dreigt een tweede lockdown.
  8. Twitter waarschuwt Amerikaanse gebruikers vanaf maandag actief over verkeerde informatie over de presidentsverkiezingen. Het bedrijf gaat onder meer meldingen bovenaan de tijdlijn plaatsen en in de zoekresultaten.
  9. Het Openbaar Ministerie in Polen wil geen verdachten meer overleveren aan Nederland, zo meldt NRC maandag op basis van een brief die zij in handen hebben. Het zou om een reactie gaan op het besluit van de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de rechtbank Amsterdam om overlevering naar Polen stop te zetten.

Please publish modules in offcanvas position.