Algemeen nieuws

  1. Mogelijk enkele tientallen voormalig aanhangers van het Syrische regime wonen in Nederland als vluchteling. Zeker drie van hen maakten onderdeel uit van het geweldsapparaat van president Bashar Al Assad, schrijft NRC vrijdag op basis van eigen onderzoek.
  2. De onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn stilgelegd. Dat melden de Europese onderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse evenknie David Frost vrijdag op Twitter. Volgens hen zijn er nog steeds grote verschillen.
  3. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft er donderdag in meerderheid mee ingestemd dat de softdrugs die onder de verzamelnaam cannabis vallen uit het strafrecht worden gehaald. Van de aanwezigen stemden 228 parlementariërs voor en 164 tegen.
  4. Er komt geen uitzondering op de publieksgrootte voor de oudejaarsconference van Youp van 't Hek in het Koninklijk Theater Carré. Dat zei burgemeester Femke Halsema van Amsterdam vrijdag op AT5. Eerder zei premier Mark Rutte er ook al geen heil in te zien.
  5. Thierry Baudet is door de FVD-leden aangewezen als partijleider. In de afgelopen 24 uur waarin zij digitaal hun stem konden uitbrengen, ging 76 procent van de uitgebrachte stemmen naar Baudet. Hij krijgt nu zeggenschap over de installatie van een nieuw partijbestuur en een nieuwe kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. De Europarlementariërs van de FVD breken naar aanleiding van de uitslag met de partij en gaan zelfstandig verder.
  6. Forum voor Democratie-leden hebben Thierry Baudet in een referendum aangewezen als partijleider. Daarop besloten sommige volksvertegenwoordigers zich direct af te splitsen van FVD. Anderen beraden zich nog op hun positie of denken na over een kort geding. Ook zijn er felicitaties. Een overzicht van de reacties van FVD-politici op de winst van Baudet.
  7. Het wordt een weekend met waterkoud decemberweer. Opklaringen worden afgewisseld met bewolking waar regen en natte sneeuw uit kan vallen.
  8. In de zomer bereikten de Europese regeringsleiders een akkoord over een meerjarenbegroting voor de EU, plus een coronaherstelfonds. Het gaat in totaal om 1.800 miljard euro. Maar dat geld kan nog steeds niet verdeeld worden. Er zijn namelijk twee dwarsliggers: Polen en Hongarije.
  9. Verschillende landen, waaronder Duitsland, treffen voorbereidingen om miljoenen mensen te vaccineren in enorme vaccinatiecentra, die worden opgebouwd in loodsen en hangars. Waarom kiest Nederland (nog) niet voor zo'n vaccinatiestrategie?

Please publish modules in offcanvas position.