Algemeen nieuws

  1. Premier Mark Rutte is dinsdag na aandringen van de Tweede Kamer nader ingegaan op zijn rol in het kinderopvangtoeslagschandaal. De minister-president zag zich genoodzaakt het beeld recht te zetten dat hij geen betrokkenheid bij de affaire zou willen erkennen. "Ik ben uiteraard altijd direct verantwoordelijk. Ik loop daar niet voor weg."
  2. NOC*NSF waarschuwt dinsdag dat de invoering van een avondklok een grote impact kan hebben op de algemene gezondheid van de Nederlandse samenleving. Als mensen na een bepaalde tijdstip niet meer de deur uit mogen, zal dat volgens de sportkoepel leiden tot nog minder sportmogelijkheden.
  3. Duitsland verlengt de lockdown in het land tot en met 14 februari, zo hebben de autoriteiten dinsdag besloten. Dit betekent onder meer dat scholen en veel winkels twee weken langer gesloten blijven.
  4. Jamal Ben Saddik heeft zich dinsdag afgemeld voor het wereldtitelgevecht met Rico Verhoeven. De Marokkaanse Belg kampt volgens verschillende media met een rugblessure waardoor het GLORY-duel eind januari niet door kan gaan.
  5. Nederland heeft naar verwachting tot in april te maken met "een behoorlijke set aan maatregelen". Dat zegt Susan van den Hof van het RIVM dinsdag in gesprek met NU.nl. Volgens de epidemioloog zijn we allemaal toe aan versoepelingen, "maar de komende maanden zitten we hier nog wel aan vast".
  6. In deelstaat Beieren is het sinds 18 januari verplicht een medisch FFP2-mondmasker te dragen in winkels en het openbaar vervoer. Bij onze oosterburen wordt ook de lockdown verlengd, melden Duitse media. NU.nl spreekt erover met Wiebke Pittlik van het Duitsland Instituut.
  7. Wegens banden met "marginale" rechtse milities zijn twee soldaten verwijderd uit de troepen die woensdag de be√ędiging van Joe Biden bewaken, meldt persbureau Reuters dinsdag. Het gaat om twee leden van de Nationale Garde, de reservemanschappen van het Amerikaanse leger.
  8. Joe Biden wil woensdag, direct na zijn inauguratie, een presidentieel decreet tekenen waarmee de VS terugkeert in het klimaatakkoord van Parijs. Wat betekent dat voor de klimaatonderhandelingen?
  9. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft dinsdag in het debat over het aftreden van het kabinet naar aanleiding van het vernietigende onderzoeksrapport naar het toeslagenschandaal hard uitgehaald naar het kabinet en functioneren van de Nederlandse rechtsstaat. "Er is iets fundamenteel mis in ons land."

Please publish modules in offcanvas position.